Saltar al contenido

Ένα smartphone με επίκεντρο κρυπτογράφησης δεν αξίζει στην πραγματικότητα

15 de octubre de 2022
  • Η εταιρεία πίσω από ένα από τα 10 κορυφαία κρυπτονομίσματα, το Solana, λανσάρει ένα νέο smartphone.
  • Ισχυρίζεται ότι το ακουστικό αξίας 1000 δολαρίων που βασίζεται σε Android θα βοηθήσει στην αναβάθμιση της εμπειρίας κρυπτογράφησης στα smartphone.
  • Οι ειδικοί του blockchain αμφισβητούν την ευρηματικότητα του σχεδίου και πώς δεν θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των εγγενών αδυναμιών του blockchain Solana.

Η κυκλοφορία ενός smartphone αξίας 1.000 δολαρίων με κρυπτοκεντρικό χαρακτήρα εν μέσω της χειρότερης κατάρρευσης κρυπτογράφησης των τελευταίων ετών φαίνεται σαν ένα σκληρό αστείο. Η Solana Labs, η εταιρεία τεχνολογίας πίσω από το blockchain Solana, αποκάλυψε σχέδια για την κυκλοφορία ενός στοχευμένου τηλεφώνου Android για το οικοσύστημα κρυπτονομισμάτων της. Δεν είναι όλοι οι ειδικοί του blockchain, ωστόσο, ενθουσιασμένοι με την ανακοίνωση. «Το κρυπτονόμισμα δεν χρειάζεται εγγενή τηλέφωνα κρυπτογράφησης.» έγραψε στο Twitter ο Τζάστιν Μπονς, ιδρυτής και CIO της εταιρείας επενδύσεων κρυπτογράφησης Cyber ​​Capital. «Χρειάζεται καλύτερο λογισμικό που μπορεί να λειτουργεί με ασφάλεια στα τηλέφωνα που όλοι έχουμε ήδη!»

Αν δεν είναι σπασμένο

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Solana Labs, Anatoly Yakovenko, παρουσίασε το τηλέφωνο, που ονομάστηκε Saga, σε μια εκδήλωση στη Νέα Υόρκη. «Δεν είδαμε ούτε μία λειτουργία κρυπτογράφησης στο συνέδριο προγραμματιστών της Apple 13 χρόνια μετά τη ζωή του Bitcoin…. Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να κυκλοφορήσει η κρυπτογράφηση σε κινητά», σημείωσε ο Yakovenko. Σε ένα δελτίο τύπου, ο Yakovenko χαιρέτισε το Saga ως μια συσκευή αναφοράς που θα θέσει «ένα νέο πρότυπο για την εμπειρία web3 σε κινητά». «Τα πάντα γίνονται κινητά», σημείωσε ο Sam Bankman-Fried, Διευθύνων Σύμβουλος της ανταλλαγής κρυπτογράφησης FTX κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έναρξης. Αναγνωρίζοντας ότι η εμπειρία κρυπτογράφησης στα κινητά είναι πίσω από την εποχή, είπε ότι η καλύτερη λύση για να γεφυρωθεί το χάσμα είναι να έχετε «το πραγματικό πορτοφόλι ενσωματωμένο στο τηλέφωνό σας». Σε μια ανταλλαγή email με το Lifewire, ο Austin Federa, Επικεφαλής Επικοινωνίας στο Ίδρυμα Solana, επεσήμανε ότι ένας από τους βασικούς παράγοντες διαφοροποίησης στο Saga είναι το Solana Mobile Stack. «Ζούμε τη ζωή μας στις κινητές συσκευές μας, εκτός από το Web3, το οποίο είναι ακόμα σε μεγάλο βαθμό κολλημένο στην επιφάνεια εργασίας», εξήγησε η Federa. «Το Solana Mobile Stack θα δώσει στους προγραμματιστές τα εργαλεία που χρειάζονται για να δημιουργήσουν εκπληκτικές εμπειρίες για κινητά στο Android και έχει κατασκευαστεί για να υποστηρίζει επιχειρηματικά μοντέλα Web3 χωρίς εξόρυξη χρεώσεων για προγραμματιστές ή χρήστες.» Το Saga θα διαθέτει ένα κατάστημα Web3 dapp (αποκεντρωμένη εφαρμογή), μια εφαρμογή Solana Pay για την πραγματοποίηση πληρωμών μέσω αλυσίδας βάσει κωδικού QR, έναν προσαρμογέα πορτοφολιού για κινητά και ένα «θησαυροφυλάκιο» που θα αποθηκεύει τα ιδιωτικά κλειδιά του κατόχου.

Εικόνα promo του Solana Saga

Ωστόσο, όπως και οι Bons, Λούμι, ένας ανεξάρτητος ερευνητής blockchain, δεν εντυπωσιάζεται. «Τα smartphone με δυνατότητα Web3 ή blockchain κυκλοφορούν τουλάχιστον από το 2019 και όλα έχουν αποτυχίες», είπε ο Lumi στο Lifewire μέσω DM στο Twitter, «ανεξάρτητα από το αν κυκλοφορούν και υποστηρίζονται από ομάδες πληρωμών κρυπτογράφησης ή πραγματικούς κατασκευαστές κινητών όπως η HTC». Ο Lumi εξήγησε ότι το είδος «κρυπτοφώνου» αφορά το μπλοκάρισμα ενός φυσικού πορτοφολιού υλικού σε ένα κινητό τηλέφωνο, το οποίο πιστεύει ότι είναι ίσως η πιο αμφισβητήσιμη πρακτική ασφάλειας που έχει δει ποτέ να προωθείται στον χώρο της κρυπτογράφησης. «Το «Μην κουβαλάς το χαρτοφυλάκιό σου μαζί σου» ήταν και θα είναι πάντα μια λογική και έξυπνη πρακτική ασφάλειας», σημείωσε ο Lumi. «Αλλά, αν δεν έχετε μαζί σας ένα χαρτοφυλάκιο, γιατί να χρειάζεστε ένα αφιερωμένο πορτοφόλι υλικού;»

Το λάθος δέντρο

Οι Bons και Lumi αμφισβήτησαν επίσης το ιστορικό ασφαλείας του Solana. «Η ασφάλεια είναι ακριβώς αυτό για το οποίο επικρίνεται περισσότερο ο Σολάνα», ισχυρίστηκε ο Λούμι. «Το blockchain τους έχει πέσει τουλάχιστον επτά φορές μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα συχνά σε ακραίες αρνητικές ενέργειες τιμών [Solana cryptocurrency] Εκτός από τα θέματα ασφάλειας, ο Lumi επεσήμανε επίσης σφάλματα στο οικοσύστημα Solana. Τόνισε συγκεκριμένα το πρόσφατο γεγονός όπου η Solend, μια πλατφόρμα δανεισμού Solana, προφανώς δεν είχε κανέναν ενδοιασμό να πάει ενάντια στο κρυπτο ήθος και δίνοντας στους εαυτούς τους την εξουσία να αναλάβουν τον λογαριασμό κάποιου. Η κίνηση τελικά καταψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού και δεν άρεσε στην κοινότητά του. Τα smartphone με δυνατότητα Web3 ή blockchain υπάρχουν τουλάχιστον από το 2019 και όλα ήταν αποτυχίες.

Ο Μπονς πιστεύει Τα προβλήματα με τον Solana είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί στο λογισμικό, όχι κάτι που μπορεί να λυθεί με ένα νέο smartphone. «Το χειρότερο είναι ότι παρά την τιμή, αυτό το τηλέφωνο δεν θα ανταγωνίζεται άλλες premium προσφορές στο ίδιο εύρος τιμών», τόνισε ο Lumi. «Δεν είναι κάτι νέο, που ωθεί τα όρια, πραγματικά τελευταίας γενιάς». Το Saga περιλαμβάνει οθόνη OLED 6,67 ιντσών, 12 GB RAM, 512 GB αποθηκευτικό χώρο και την πλατφόρμα για φορητές συσκευές Snapdragon 8+ Gen 1. Θα σχεδιαστεί και θα κατασκευαστεί από την OSOM. «Προχώρα και αγόρασέ το» έγραψε στο Twitter ο Μπονς σαρκαστικά. «Απλώς μην περιμένετε να κάνει τη διαφορά».