Saltar al contenido

Αναβαθμίστε το οικιακό σας δίκτυο σε ασύρματο N ή καλύτερο

26 de mayo de 2021

Σε αυτό το άρθρο

Όταν τελικά ρυθμίσετε το οικιακό σας δίκτυο και λειτουργεί αρκετά καλά, ίσως το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε είναι να το αλλάξετε. Εάν, ωστόσο, το δίκτυό σας δεν διαθέτει δυνατότητα Wireless N, θα μπορούσατε να χάσετε ταχύτερες ταχύτητες και καλύτερη αξιοπιστία. Ο όρος Ασύρματο Ν αναφέρεται σε εξοπλισμό ασύρματου δικτύου Wi-Fi που εκτελεί το πρωτόκολλο ραδιοεπικοινωνίας 802.11n.

Τα οφέλη του Wireless N

Το Wireless N σάς επιτρέπει να μεταφέρετε δεδομένα μεταξύ συσκευών πιο γρήγορα. Για παράδειγμα, παλαιότερος εξοπλισμός 802.11g θα μπορούσε να επικοινωνεί μέσα στο δίκτυο με τυπικό ρυθμό 54 Mbps. Τα ασύρματα προϊόντα N υποστηρίζουν ένα πρότυπο 150 Mbps, περίπου τρεις φορές ταχύτερα, με επιλογές για ακόμη υψηλότερες τιμές. Η τεχνολογία Wireless N βελτιώνει επίσης τη σχεδίαση ραδιοφώνων και κεραιών ενσωματωμένων στο υλικό του δικτύου. Το εύρος σήματος των ασύρματων δρομολογητών N υπερβαίνει συχνά αυτό των παλαιότερων μορφών Wi-Fi, συμβάλλοντας στην καλύτερη πρόσβαση και τη διατήρηση πιο αξιόπιστων συνδέσεων με συσκευές πιο μακριά ή έξω. Επιπλέον, το 802.11n μπορεί να λειτουργεί σε συχνότητες σήματος έξω από τη ζώνη που χρησιμοποιούνται συνήθως από άλλα μη καταναλωτικά gadget καταναλωτών, μειώνοντας την πιθανότητα ραδιοφωνικών παρεμβολών στο σπίτι. Αν και το Wireless N βελτιώνει γενικά την ταχύτητα της ταινίας, της μουσικής και άλλων κοινών αρχείων μέσα στο σπίτι, δεν αυξάνει την ταχύτητα σύνδεσης μεταξύ του σπιτιού σας και του υπόλοιπου Διαδικτύου. Ωστόσο, οι τοπικές συσκευές δικτύου όπως οι δίσκοι Network Attached Storage λειτουργούν με τη μέγιστη ταχύτητα του δικτύου Wi-Fi, οπότε το Wireless N λειτουργεί τέλεια εάν το οικιακό σας δίκτυο βασίζεται σε κάτι περισσότερο από το Διαδίκτυο.

Ασύρματη υποστήριξη N σε καταναλωτικές συσκευές

Το Wireless N gear άρχισε να εμφανίζεται στη σκηνή ήδη από το 2006, οπότε υπάρχει πολύ καλή πιθανότητα οι συσκευές που χρησιμοποιείτε τώρα να το υποστηρίζουν. Για παράδειγμα, η Apple πρόσθεσε το 802.11n στα τηλέφωνα και τα tablet της ξεκινώντας από το iPhone 4. Εάν ο υπολογιστής, το τηλέφωνο ή άλλες ασύρματες συσκευές που χρησιμοποιείτε δεν διαθέτει υποστήριξη υλικού για το 802.11n, δεν μπορείτε να αποκτήσετε τα οφέλη του Wireless N στη συγκεκριμένη συσκευή. Ελέγξτε την τεκμηρίωση του προϊόντος για να προσδιορίσετε ποια μορφή WI-Fi υποστηρίζουν οι συσκευές σας. Οι συσκευές μπορούν να υποστηρίξουν το Wireless N με δύο διαφορετικούς τρόπους. Οι συσκευές διπλής ζώνης μπορούν να χρησιμοποιούν 802.11n για επικοινωνία σε δύο διαφορετικές ζώνες ραδιοσυχνοτήτων – 2,4 GHz και 5 GHz, ενώ οι συσκευές μιας ζώνης μπορούν να επικοινωνούν μόνο σε 2,4 GHz. Για παράδειγμα, το iPhone 4 υποστηρίζει μόνο μία ζώνη Wireless N, ενώ το iPhone 5 υποστηρίζει dual-band.

Επιλογή ασύρματου δρομολογητή N

Pricegrabber
Εάν ο δρομολογητής οικιακού δικτύου σας δεν υποστηρίζει 802.11n, οι ασύρματες συσκευές N μπορούν να λάβουν τα πλεονεκτήματα του 802.11n μόνο όταν συνδέονται απευθείας μεταξύ τους σε ασύρματη λειτουργία ad hoc. (Διαφορετικά, επιστρέφουν στην παλαιότερη επικοινωνία Wi-Fi 802.11b / g.) Ωστόσο, τα περισσότερα μοντέλα οικιακών δρομολογητών που πωλούνται σήμερα περιλαμβάνουν το Wireless N. Όλοι οι δρομολογητές Wireless N υποστηρίζουν διπλή ζώνη 802.11n. Τα προϊόντα εμπίπτουν σε τέσσερις κύριες κατηγορίες σύμφωνα με τα μέγιστα ποσοστά δεδομένων (εύρος ζώνης δικτύου) που υποστηρίζουν:

  • 150 Mbps
  • 300 Mbps
  • 450 Mbps
  • 600 Mbps

Οι δρομολογητές ασύρματου N εισόδου επιπέδου υποστηρίζουν εύρος ζώνης 150 Mbps με ένα ραδιόφωνο Wi-Fi και μία κεραία συνδεδεμένη στη μονάδα. Οι δρομολογητές που υποστηρίζουν τα υψηλότερα ποσοστά δεδομένων προσθέτουν διαδοχικά περισσότερα ραδιόφωνα και κεραίες στη μονάδα για να διαχειρίζονται παράλληλα περισσότερα κανάλια δεδομένων. Οι δρομολογητές Wireless N 300 300 Mbps περιέχουν δύο ραδιόφωνα και δύο κεραίες, ενώ τα 450 και 600 Mbps περιέχουν τρία και τέσσερα αντίστοιχα. Ενώ φαίνεται λογικό ότι η επιλογή ενός δρομολογητή υψηλότερης βαθμολογίας θα αυξήσει την απόδοση του δικτύου σας, αυτό το κέρδος δεν πραγματοποιείται απαραίτητα στην πράξη. Προκειμένου η σύνδεση οικιακού δικτύου να λειτουργεί στην πραγματικότητα με τις υψηλότερες ταχύτητες που υποστηρίζει ο δρομολογητής, κάθε συσκευή πρέπει επίσης να διαθέτει αντίστοιχες ρυθμίσεις ραδιοφώνου και κεραίας. Οι περισσότερες καταναλωτικές συσκευές υποστηρίζουν σήμερα μόνο 150 Mbps ή μερικές φορές 300 Mbps συνδέσεις. Εάν η διαφορά τιμής είναι σημαντική, είναι λογικό να επιλέξετε έναν ασύρματο δρομολογητή χαμηλού επιπέδου σε μία από αυτές τις δύο κατηγορίες. Από την άλλη πλευρά, η επιλογή ενός δρομολογητή υψηλότερης τεχνολογίας μπορεί να επιτρέψει στο οικιακό σας δίκτυο να υποστηρίζει καλύτερα νέα εργαλεία στο μέλλον.

Δημιουργία οικιακού δικτύου με ασύρματο N

Μια εικόνα που δείχνει τη διαφορά ταχύτητας μεταξύ 2,4 GHz και 5 GHz ασύρματα σήματα.

Alison Czinkota / kalodiozois
Η διαδικασία δημιουργίας ενός ασύρματου δρομολογητή N είναι σχεδόν η ίδια με εκείνη άλλων τύπων οικιακών δρομολογητών με την αξιοσημείωτη εξαίρεση της ασύρματης διαμόρφωσης διπλής ζώνης. Επειδή τα 2,4 GHz είναι η ασύρματη ζώνη που χρησιμοποιείται πολύ από καταναλωτικά gadget, χρησιμοποιήστε τη ζώνη 5 GHz για όλες τις συσκευές που την υποστηρίζουν. Για να ρυθμίσετε συνδέσεις 5 GHz στο οικιακό σας δίκτυο, βεβαιωθείτε πρώτα ότι είναι ενεργοποιημένη η επιλογή του δρομολογητή για λειτουργία δύο ζωνών, συνήθως μέσω ενός κουμπιού ή ενός πλαισίου ελέγχου σε μία από τις οθόνες διαχείρισης του δρομολογητή. Στη συνέχεια, ενεργοποιήστε τη συσκευή για λειτουργία καναλιού 5 GHz παρόμοια.

Υπάρχει κάτι καλύτερο από το 802.11n;

Η επόμενη γενιά συσκευών Wi-Fi μετά το 802.11n υποστηρίζει ένα νέο πρωτόκολλο επικοινωνίας με το όνομα 802.11ac. Ακριβώς όπως το Wireless N παρείχε σημαντική βελτίωση στην ταχύτητα και το εύρος σε σύγκριση με τα 802.11g, έτσι το 802.11ac παρέχει παρόμοιες βελτιώσεις πάνω από το Wireless N. Το 802.11ac προσφέρει θεωρητικούς ρυθμούς δεδομένων ξεκινώντας από 433 Mbps, αλλά πολλά τρέχοντα ή μελλοντικά προϊόντα υποστηρίζουν gigabit (1000 Mbps) και υψηλότερα ποσοστά.