Saltar al contenido

Βασικά στοιχεία κάμερας DSLR: Κατανόηση του εστιακού μήκους

18 de abril de 2021

Σε αυτό το άρθρο

Στον απλούστερο ορισμό του, το εστιακό μήκος είναι το οπτικό πεδίο ενός συγκεκριμένου φακού κάμερας. Το εστιακό μήκος καθορίζει πόση σκηνή βλέπει η κάμερα και διαφέρει ανάλογα με το φακό. Ένας ευρυγώνιος φακός μπορεί να πάρει ολόκληρο το τοπίο. ένας τηλεφακός μεγεθύνει σε ένα μικρό θέμα στην απόσταση. Το εστιακό μήκος είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό, ειδικά αν κάνετε λήψη με κάμερα DSLR. Ορισμένες βασικές γνώσεις της έννοιας μπορούν να σας βοηθήσουν να επιλέξετε τον σωστό φακό για ένα συγκεκριμένο θέμα και να γνωρίζετε τι να περιμένετε ακόμη και πριν κοιτάξετε το σκόπευτρο.

Τεχνικός ορισμός του εστιακού μήκους

Ο επιστημονικός ορισμός του εστιακού μήκους έχει ως εξής: Όταν οι παράλληλες ακτίνες φωτός χτυπούν έναν φακό που εστιάζει στο άπειρο, συγκλίνουν για να σχηματίσουν ένα εστιακό σημείο. Το εστιακό μήκος του φακού είναι η απόσταση από τη μέση του φακού έως αυτό το σημείο εστίασης. Ένας άλλος τρόπος για να κατανοήσετε το εστιακό μήκος είναι απλώς η απόσταση από το κέντρο του φακού σας στο θέμα στο οποίο εστιάζεται. Το εστιακό μήκος ενός φακού εμφανίζεται στην κάννη του φακού.

Φακός Sigma 24-35mm f / 2 DG HSM Art.
Σίγμα

Τύποι φακών

Οι φακοί συνήθως κατηγοριοποιούνται ως ευρυγώνιες, τυπικές (ή κανονικές) ή τηλεφακές. Το εστιακό μήκος ενός φακού καθορίζει τη γωνία προβολής, οπότε ένας ευρυγώνιος φακός έχει μικρό εστιακό μήκος και ένας τηλεφακός έχει μεγάλο εστιακό μήκος. Ακολουθούν οι αποδεκτοί ορισμοί εστιακού μήκους για κάθε κατηγορία φακών:

  • Λιγότερο από 21 mm: Σούπερ ευρυγώνιος φακός
  • 21-35mm: Ευρυγώνιος φακός
  • 35-70mm: Τυπικός / Κανονικός φακός
  • 70-135mm: Τυπικό τηλεφακό
  • 135-300mm (ή περισσότερα): Τηλεφακός

Φακοί ζουμ και πρωταρχικοί

Υπάρχουν δύο τύποι φακών: prime (ή σταθερός) και zoom.

  • Ο πρωταρχικός φακός έχει μόνο ένα εστιακό μήκος (π.χ. 50mm).
  • Ένας φακός ζουμ καλύπτει ένα εύρος εστιακών μηκών (π.χ. 17-40mm).

Πλεονεκτήματα φακού ζουμ

Οι φακοί ζουμ σάς επιτρέπουν να αλλάζετε γρήγορα τα εστιακά μήκη κοιτάζοντας το σκόπευτρο, οπότε δεν χρειάζεται να μεταφέρετε μια τσάντα κάμερας γεμάτη φακούς. Οι περισσότεροι ερασιτέχνες ψηφιακοί φωτογράφοι μπορούν να φτάσουν με έναν ή δύο φακούς ζουμ που καλύπτουν όλο το φάσμα των εστιακών μηκών. Ένα πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι πόσο μεγάλο είναι το εύρος που θέλετε σε έναν μόνο φακό ζουμ. Πολλοί φακοί κυμαίνονται από 24 mm έως 300 mm (και οπουδήποτε στο μεταξύ), και αυτοί είναι πολύ βολικοί. Το ζήτημα είναι συχνά η ποιότητα του γυαλιού σε αυτούς τους φακούς. Αυτό συμβαίνει επειδή, όσο πιο ευρύ φάσμα, τόσο περισσότερα στοιχεία πρέπει να διανύσει το φως. Εάν ενδιαφέρεστε για έναν από αυτούς τους φακούς δυναμικής εμβέλειας και θέλετε την καλύτερη ποιότητα εικόνας, θα ήταν καλύτερο να απολαύσετε έναν φακό κορυφαίας ποιότητας.

Πλεονεκτήματα Prime Lens

Οι πρωταρχικοί φακοί έχουν δύο κύρια πλεονεκτήματα: ποιότητα και ταχύτητα. Η ταχύτητα σχετίζεται με το ευρύτερο διάφραγμα (f / stop) ενσωματωμένο στο φακό. Σε χαμηλό διάφραγμα (μικρός αριθμός, ευρύ άνοιγμα), μπορείτε να φωτογραφίσετε με χαμηλό φωτισμό και να χρησιμοποιήσετε μια γρήγορη ταχύτητα κλείστρου που θα σταματήσει τη δράση. Γι ‘αυτό το f / 1.8 είναι ένα πολύ προτιμώμενο άνοιγμα στους φακούς. Οι φακοί ζουμ σπάνια παίρνουν τόσο γρήγορα, και αν το κάνουν, είναι πολύ ακριβοί. Ο πρωταρχικός φακός είναι επίσης πολύ απλούστερος στην κατασκευή από έναν φακό ζουμ επειδή λιγότερα γυάλινα στοιχεία βρίσκονται μέσα στο βαρέλι και δεν χρειάζεται να κινηθεί για να ρυθμίσει το εστιακό μήκος. Λιγότερο ποτήρι για να ταξιδέψετε σημαίνει λιγότερες πιθανότητες παραμόρφωσης. Αυτό αποδίδει συχνά μια πολύ πιο ευκρινή, πιο καθαρή φωτογραφία.

Μεγεθυντικός φακός εστιακού μήκους

Το εστιακό μήκος των φακών επανατοποθετήθηκε στις ημέρες της φωτογραφικής ταινίας και σχετίζεται με το εστιακό μήκος ενός φακού σε κάμερα 35 mm. Στη φωτογραφία, το 35mm αναφέρεται στον τύπο της ταινίας που χρησιμοποιείται, όχι σε εστιακό μήκος. Εάν είστε αρκετά τυχεροί για να αποκτήσετε ένα επαγγελματικό πλήρες καρέ DSLR, τότε το εστιακό μήκος σας δεν επηρεάζεται. Εάν, ωστόσο, χρησιμοποιείτε κάμερα περικοπής (APS-C), τότε θα επηρεαστεί το εστιακό μήκος σας. Επειδή οι αισθητήρες πλαισίου περικοπής είναι μικρότεροι από ταινία ταινίας 35 mm, πρέπει να εφαρμοστεί μεγέθυνση. Η μεγέθυνση διαφέρει ελαφρώς μεταξύ των κατασκευαστών, αλλά το πρότυπο είναι x1.6. Η Canon χρησιμοποιεί αυτήν τη μεγέθυνση, αλλά η Nikon χρησιμοποιεί x1.5 και η Olympus χρησιμοποιεί x2. Για παράδειγμα, σε μια φωτογραφική μηχανή Canon crop-frame, ένας τυπικός φακός 50mm γίνεται ένας τυπικός τηλεφακός 80mm φακός (50mm πολλαπλασιασμένος επί συντελεστή 1,6, με αποτέλεσμα 80mm). Οι περισσότεροι κατασκευαστές κατασκευάζουν τώρα φακούς που επιτρέπουν αυτήν τη μεγέθυνση και λειτουργούν μόνο σε κάμερες με πλαίσιο περικοπής. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στο ευρυγώνιο άκρο των πραγμάτων, όπου η μεγέθυνση μπορεί να μετατρέψει αυτούς τους φακούς σε τυπικούς!