Saltar al contenido

Βασικός εξοπλισμός εργαστηρίου ηλεκτρονικών

16 de abril de 2021

Σε αυτό το άρθρο

Η δημιουργία ενός εργαστηρίου ηλεκτρονικών απαιτεί μόνο μερικά τυπικά κομμάτια εξοπλισμού και εργαλείων. Ενώ τα εξειδικευμένα κομμάτια εξοπλισμού μπορεί να είναι απαραίτητα για την εφαρμογή σας, τα συνήθη εργαλεία είναι τα ίδια για σχεδόν οποιοδήποτε εργαστήριο ηλεκτρονικών.

Πολύμετρο

4Volvos / Pixabay
Η ευελιξία μέτρησης ενός πολύμετρου σε συνδυασμό με την ακρίβεια και την ακρίβεια καθιστούν τα πολύμετρα ένα χρήσιμο εργαλείο σε οποιοδήποτε ηλεκτρονικό εργαστήριο. Τα πολύμετρα μετρούν τόσο την τάση όσο και το ρεύμα AC και DC, καθώς και την αντίσταση. Τα πολύμετρα χρησιμοποιούνται συχνά για την αντιμετώπιση προβλημάτων και για τον έλεγχο πρωτοτύπων κυκλωμάτων. Τα αξεσουάρ πολυμέτρων περιλαμβάνουν μονάδες δοκιμής τρανζίστορ, αισθητήρες αισθητήρα θερμοκρασίας, ανιχνευτές υψηλής τάσης και κιτ ανιχνευτή. Τα πολυμέτρα είναι διαθέσιμα για μόλις 10 $ και μπορούν να λειτουργήσουν αρκετές χιλιάδες για μια μονάδα πάγκου υψηλής ακρίβειας και υψηλής ακρίβειας.

Μετρητής LCR

Φοιτητής μηχανικής σε πυκνωτή σύνδεσης αναπηρικής πολυθρόνας με μετρητή σύνθετης αντίστασης LCR

Mark Hunt / Getty Images
Όσο ευπροσάρμοστα και είναι τα πολύμετρα, δεν μπορούν να μετρήσουν την χωρητικότητα ή την επαγωγή, που είναι εκεί όπου μετρητής επαγωγής, χωρητικότητας και αντίστασης έρχεται στην εικόνα. Οι μετρητές LCR διατίθενται σε δύο παραλλαγές – μια έκδοση χαμηλότερου κόστους που μετρά τη συνολική σύνθετη αντίσταση ενός εξαρτήματος και έναν πιο ακριβό τύπο που μετρά όλα τα εξαρτήματα της σύνθετης αντίστασης του εξαρτήματος, την ισοδύναμη αντίσταση της σειράς και τον συντελεστή ποιότητας του εξαρτήματος. Η ακρίβεια των μετρητών LCR χαμηλού κόστους είναι συχνά αρκετά κακή, με ανοχές έως και 20 τοις εκατό. Δεδομένου ότι πολλοί πυκνωτές έχουν ανοχή 20 τοις εκατό, η επιδείνωση της ανοχής του μετρητή και του εξαρτήματος οδηγεί σε επιπλέον προβλήματα στο σχεδιασμό και την αντιμετώπιση προβλημάτων ηλεκτρονικών.

Παλμοσκόπιο

Ρυθμιζόμενο χέρι στο παλμογράφο

WLADIMIR BULGAR / Getty Images
Τα ηλεκτρονικά αφορούν όλα τα σήματα και το παλμογράφο είναι το κύριο εργαλείο μέτρησης για την παρατήρηση του σχήματος των σημάτων. Παλμογράφοι, που συχνά λέγονται o-πεδία ή απλά πεδία, εμφανίζει σήματα σε γραφική μορφή σε ένα ζευγάρι αξόνων, γενικά με το Y ως την τάση και το X ως το χρόνο. Αυτή η μορφή προσφέρει μια πολύ ισχυρή μέθοδο για την κατανόηση του σχήματος ενός σήματος, τον προσδιορισμό του τι συμβαίνει σε ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα και την παρακολούθηση της απόδοσής του ή την παρακολούθηση προβλημάτων. Τα παλμογράφοι διατίθενται σε ψηφιακές και αναλογικές παραλλαγές, ξεκινώντας από μερικές εκατοντάδες δολάρια και φτάνουν τις δεκάδες χιλιάδες για τα κορυφαία μοντέλα. Τα ψηφιακά πεδία διαθέτουν διάφορες μετρήσεις και επιλογές ενεργοποίησης ενσωματωμένες στο σύστημα, οι οποίες κάνουν μετρήσεις της τάσης από την κορυφή προς την κορυφή, της συχνότητας, του πλάτους παλμού, του χρόνου ανόδου, των συγκρίσεων σήματος και της καταγραφής κυματομορφών απλές εργασίες.

Κολλητήρι

Συγκόλληση στο εργαστήριο ηλεκτρονικών

Piotr Wytrazek / Getty Images
Το βασικό εργαλείο για τη συναρμολόγηση ηλεκτρονικών είναι το κολλητήρι, ένα εργαλείο χειρός που λιώνει τη συγκόλληση για να σχηματίσει μια ηλεκτρική και φυσική σύνδεση μεταξύ δύο επιφανειών. Τα σίδερα συγκόλλησης διατίθενται σε μερικές μορφές, με το φθηνότερο να συνδέεται απευθείας σε πρίζα από το εργαλείο χειρός. Ενώ αυτοί οι συγκολλητικοί σίδεροι ολοκληρώνουν τη δουλειά τους, για τα περισσότερα ευαίσθητα ηλεκτρονικά λειτουργεί ένας σταθμός συγκόλλησης με ελεγχόμενη θερμοκρασία λειτουργεί καλύτερα. Το άκρο ενός συγκολλητικού σιδήρου θερμαίνεται από ένα θερμαντικό αντίστασης και συχνά παρακολουθείται από έναν αισθητήρα θερμοκρασίας για να διατηρηθεί η θερμοκρασία του άκρου σταθερή. Οι άκρες κολλητήρι είναι συχνά αφαιρούμενες και διατίθενται σε μια σειρά σχημάτων και στυλ για να φιλοξενήσουν διαφορετικούς τύπους εργασιών συγκόλλησης.

Μηχανικά εργαλεία ακριβείας

Ζευγάρι χέρια απογύμνωση σύρμα με το σωστό εργαλείο

Jetta Productions / Blend Images / Getty Images
Κάθε εργαστήριο ηλεκτρονικών χρειάζεται μερικά βασικά μηχανικά εργαλεία χειρός για να βοηθήσει με τις βασικές εργασίες και να κάνει πολύ πιο πολύπλοκες εργασίες πολύ πιο εύκολο. Μερικά από τα βασικά εργαλεία περιλαμβάνουν κόφτες διάτμησης, απογυμνωτές καλωδίων, λαβίδα ασφαλείας ESD, πένσα βελόνας, σετ κατσαβιδιών ακριβείας, εργαλεία «τρίτων χεριών» και κλιπ και μολύβδους αλιγάτορα / δοκιμής. Ορισμένα εργαλεία, όπως τα ασφαλή τσιμπιδάκια ESD, είναι απαραίτητα για την επιφανειακή τοποθέτηση ενώ άλλα εργαλεία, όπως το εργαλείο «τρίτων χεριών» είναι χρήσιμα όταν κολλάτε εξαρτήματα σε πλακέτα τυπωμένου κυκλώματος και το εξάρτημα, PCB, κολλητήρι, και συγκολλήστε όλα πρέπει να κρατηθούν στη θέση τους.

Οπτική

Άνθρωπος συγκόλληση ηλεκτρικού κυκλώματος χρησιμοποιώντας μεγεθυντικό φακό

Michele_Caldarisi / Getty Images
Τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα γίνονται πολύ μικρά – αρκετά μικρά ώστε να είναι δύσκολο να συγκρατηθούν ακόμη και με λαβίδες ακριβείας. Βασικά εργαστηριακά οπτικά όπως μεγεθυντικοί φακοί και μεγάλοι αρθρωτοί μεγεθυντικοί φακοί είναι χρήσιμοι σε πολλές περιπτώσεις, αλλά δεν παρέχουν μεγάλη μεγέθυνση, με μεγέθυνση 5x έως 10x στο υψηλότερο άκρο. Οι φακοί και οι μεγεθυντικοί φακοί λειτουργούν καλά για βασικές εργαστηριακές ανάγκες, αλλά εάν θα πραγματοποιηθούν εργασίες συναρμολόγησης και επιθεώρησης επιφανείας, τότε στερεομικροσκόπιο είναι ιδανικό. Για εργασίες επιφανειακής τοποθέτησης, ένα στερεοσκοπικό μικροσκόπιο παρέχει μεγέθυνση μεταξύ 25x και + 90x, η οποία υποστηρίζει τη συγκόλληση ακριβείας των τσιπ στήριξης επιφανείας και την επιθεώρηση επιπέδου πλακέτας. Τα στερεοσκοπικά μικροσκόπια ξεκινούν από περίπου $ 500 και διατίθενται σε σταθερό ή μεταβλητό ζουμ, πολλαπλές επιλογές φωτισμού και πρόσθετες οπτικές διαδρομές για τοποθέτηση κάμερας ή για πολλούς χρήστες.

Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος

Ηλεκτρονικά προγραμματιζόμενα τροφοδοτικά

sergeyryzhov / Getty Images
Είναι δύσκολο να δοκιμάσετε ένα κύκλωμα χωρίς να εφαρμόσετε ισχύ σε αυτό. Διάφοροι τύποι τροφοδοτικών υποστηρίζουν το σχεδιασμό και τις δοκιμές ηλεκτρονικών ειδών με διάφορα σύνολα χαρακτηριστικών. Για εργαστηριακή τροφοδοσία γενικής χρήσης, τα χειριστήρια μεταβλητής τάσης και ρεύματος είναι ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά. Συχνά, αυτά τα τροφοδοτικά λειτουργούν είτε σε κατάσταση σταθερής τάσης είτε σταθερού ρεύματος, επιτρέποντας ταχείες δοκιμές εξαρτημάτων ή τμημάτων ενός σχεδιασμού χωρίς να κατασκευάζεται ένα ειδικό κύκλωμα ρύθμισης ισχύος.

Άλλος εξοπλισμός

Ορισμένος από τον άλλο κοινό εξοπλισμό με περισσότερο εστιασμένη χρήση περιλαμβάνει:

  • Γεννήτριες λειτουργιών
  • Γεννήτριες σημάτων
  • Αναλυτές φάσματος
  • Αναλυτές σημάτων
  • Γεννήτρια προτύπων
  • Αναλυτής πρωτοκόλλου
  • Αναλυτής δικτύου
  • Ελεγκτής τρανζίστορ