Saltar al contenido

Γιατί σταμάτησαν τα ηχεία του αυτοκινήτου μου;

4 de junio de 2021

Σε αυτό το άρθρο

Τα ηχεία του αυτοκινήτου τείνουν να φθαρούν, και ακόμη και να σπάσουν, με την πάροδο του χρόνου. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το είδος των ηχείων χαμηλότερης ποιότητας γνήσιου εξοπλισμού (OE) που διαθέτουν τα περισσότερα αυτοκίνητα και φορτηγά. Τα εσωτερικά εξαρτήματα μπορεί να φθαρούν ή να χαλαρώσουν μέσω της τακτικής χρήσης και δεν μπορούν να γίνουν πολλά για αυτό. Τούτου λεχθέντος, τα ηχεία των αυτοκινήτων τείνουν να αποτυγχάνουν ένα κάθε φορά. Κάθε ηχείο σε ένα σύστημα ήχου αυτοκινήτου που πεθαίνει ταυτόχρονα είναι πολύ απίθανο χωρίς κάποια σοβαρή κατάχρηση, όπως το να σβήσετε την ένταση αρκετά υψηλή για να εκτοξεύσετε τα ηχεία. Όταν όλα τα ηχεία σε ένα σύστημα ήχου αυτοκινήτου σταματούν να λειτουργούν ταυτόχρονα, το πρόβλημα είναι συνήθως στην κεντρική μονάδα, στον ενισχυτή ή στην καλωδίωση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα πρόβλημα με την καλωδίωση μεταξύ της μονάδας κεφαλής και ενός μόνο ηχείου μπορεί ακόμη και να προκαλέσει τη διακοπή ταυτόχρονα όλων των ηχείων σε ένα ολόκληρο σύστημα ήχου αυτοκινήτου. Προκειμένου να περιοριστεί η ακριβής αιτία αυτού του τύπου προβλήματος ήχου αυτοκινήτου, υπάρχει κάποια βασική αντιμετώπιση προβλημάτων.

Maddy Price / kalodiozois

Αποκλείοντας την κεφαλή και τον ενισχυτή

Εάν η μονάδα κεφαλής σας ανάβει καλά, αλλά δεν έχετε ήχο από τα ηχεία, είναι εύκολο να καταλήξετε στο συμπέρασμα ότι τα ηχεία είναι το πρόβλημα. Ωστόσο, το γεγονός ότι η μονάδα κεφαλής είναι ενεργοποιημένη δεν σημαίνει ότι λειτουργεί σωστά. Πριν κάνετε οτιδήποτε άλλο, θα θελήσετε να:

  1. Βεβαιωθείτε ότι η μονάδα κεφαλής δεν έχει εισέλθει σε αντικλεπτική λειτουργία που απαιτεί κωδικό ραδιοφώνου αυτοκινήτου.

  2. Ελέγξτε τις ρυθμίσεις έντασης ήχου, εξασθένησης και μετακίνησης.

  3. Δοκιμάστε διαφορετικές εισόδους ήχου (π.χ. ραδιόφωνο, CD player, βοηθητική είσοδο κ.λπ.).

  4. Δοκιμάστε τυχόν ενσωματωμένες ασφάλειες.

  5. Ελέγξτε για χαλαρά ή αποσυνδεδεμένα καλώδια.

Εάν δεν μπορείτε να εντοπίσετε προβλήματα με την κεντρική μονάδα, τότε θα θελήσετε να καθορίσετε εάν έχετε εξωτερικό ενισχυτή ή όχι. Συστήματα ήχου εντός αυτοκινήτου που χρησιμοποιούν εξωτερικούς ενισχυτές (τόσο OEM όσο και aftermarket), ο ενισχυτής είναι η πιο συνηθισμένη αιτία αυτού του τύπου προβλήματος, καθώς ο ήχος πρέπει να το περάσει στο δρόμο προς τα ηχεία. Κατά τη διαδικασία ελέγχου του ενισχυτή, θα θελήσετε να:

  1. Βεβαιωθείτε ότι ο ενισχυτής είναι πραγματικά ενεργοποιημένος.

  2. Προσδιορίστε εάν ο ενισχυτής έχει περάσει ή όχι σε «λειτουργία προστασίας».

  3. Ελέγξτε για χαλαρά ή αποσυνδεδεμένα καλώδια ηχείων εισόδου ή εξόδου.

  4. Δοκιμάστε τόσο ενσωματωμένες όσο και ενσωματωμένες ασφάλειες.

Παρόλο που υπάρχουν πολλά κοινά προβλήματα ενισχυτή αυτοκινήτου που μπορείτε να εντοπίσετε και να διορθώσετε μόνοι σας, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε μια κατάσταση όπου ο ενισχυτής φαίνεται εντάξει, παρόλο που έχει αποτύχει. Σε αυτήν την περίπτωση, ίσως χρειαστεί απλά να παρακάμψετε τον ενισχυτή για να βεβαιωθείτε ότι τόσο η κεντρική μονάδα όσο και τα ηχεία λειτουργούν, οπότε μπορείτε είτε να περάσετε με τον εσωτερικό ενισχυτή της κεφαλής σας είτε να εγκαταστήσετε έναν νέο ενισχυτή μετά την αγορά.

Έλεγχος καλωδίωσης ηχείου αυτοκινήτου

Όταν ελέγξατε τις ρυθμίσεις fade και pan στην κεντρική μονάδα, ίσως ανακαλύψατε ότι είχαν οριστεί σε ένα ηχείο ή ηχεία που είχαν αποτύχει και ότι μπορούσατε να ακούσετε ήχο μεταβαίνοντας σε ένα ηχείο ή ηχεία που λειτουργούν. Σε αυτήν την περίπτωση, αντιμετωπίζετε πρόβλημα με τη στερεοφωνική καλωδίωση του αυτοκινήτου σας ή με ελαττωματικό ηχείο ή ηχεία. Δεδομένου ότι τα καλώδια των ηχείων περιστρέφονται συχνά πίσω από πάνελ και χύτευση, κάτω από τα καθίσματα και κάτω από το χαλί, μπορεί να είναι δύσκολο να τα ελέγξετε ορατά. Ανάλογα με την περίπτωσή σας, μπορεί να είναι ευκολότερο να ελέγξετε τη συνέχεια μεταξύ ενός άκρου κάθε καλωδίου (στην κεντρική μονάδα ή ενισχυτή) και του άλλου άκρου σε κάθε ηχείο. Εάν δεν βλέπετε συνέχεια, αυτό σημαίνει ότι το καλώδιο έχει σπάσει κάπου. Από την άλλη πλευρά, εάν δείτε συνέχεια στη γείωση, τότε ασχολείστε με ένα βραχυκυκλωμένο καλώδιο. Εάν τα ηχεία σας είναι τοποθετημένα σε πόρτες, τότε ένα κοινό σημείο αστοχίας είναι όπου το καλώδιο των ηχείων περνά μεταξύ της πόρτας και του πλαισίου της πόρτας. Παρόλο που οι πλεξούδες καλωδίωσης πόρτας τυπικά προστατεύονται από σκληρά ελαστικά περιβλήματα, τα σύρματα μπορούν ακόμη να καταλήξουν να σπάσουν με την πάροδο του χρόνου λόγω των επαναλαμβανόμενων τάσεων που υφίστανται κατά το άνοιγμα και το κλείσιμο των θυρών. Έχοντας αυτό κατά νου, ίσως θελήσετε επίσης να ελέγξετε για συνέχεια και σορτς με τις πόρτες ανοιχτές και κλειστές. Εάν διαπιστώσετε ότι ένα ηχείο είναι βραχυκυκλωμένο με τη γείωση με αυτόν τον τρόπο, αυτό μπορεί πραγματικά να προκαλέσει τη διακοπή όλων των ηχείων.

Δοκιμή ηχείων αυτοκινήτου

Ένας άλλος τρόπος για να ελέγξετε τα ηχεία και να αποκλείσετε την κακή καλωδίωση ταυτόχρονα, είναι να αποκτήσετε κάποιο καλώδιο ηχείων και απλά να εκτελέσετε νέα, προσωρινά καλώδια σε κάθε ηχείο. Επειδή αυτό είναι μόνο προσωρινό, θα πρέπει να αποκτήσετε πρόσβαση στα ηχεία αφαιρώντας τα πάνελ των θυρών, τα διακοσμητικά και άλλα εξαρτήματα, αλλά δεν θα χρειαστεί να δρομολογήσετε σωστά τα νέα καλώδια. Εάν τα ηχεία λειτουργούν με τα νέα καλώδια, είναι ασφαλές στοίχημα ότι το πρόβλημά σας είναι με την παλιά καλωδίωση, οπότε η δρομολόγηση νέων καλωδίων θα διορθώσει το πρόβλημα. Μπορείτε επίσης να «δοκιμάσετε» ηχεία αυτοκινήτου αποσυνδέοντας την πλεξούδα καλωδίωσης από την κεντρική μονάδα ή τον ενισχυτή και αγγίζοντας τα θετικά και αρνητικά καλώδια κάθε ηχείου, με τη σειρά τους, στους θετικούς και αρνητικούς ακροδέκτες μιας μπαταρίας 1.5V. Εάν τα καλώδια των ηχείων δεν είναι σπασμένα και το ηχείο δεν έχει αποτύχει τελείως, θα ακούσετε μια μικρή ανατροπή όταν αγγίζετε τα καλώδια στους ακροδέκτες της μπαταρίας. Ωστόσο, το γεγονός ότι μπορείς να βγάλεις ένα “pop” από ένα ηχείο με μπαταρία 1.5V δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το ηχείο είναι σε καλή κατάσταση λειτουργίας. Εάν καταλήξετε να αποκλείσετε τα πάντα, και πραγματικά αντιμετωπίζετε μια τυχαία αποτυχία, τότε ήρθε η ώρα να αντικαταστήσετε τα ηχεία του αυτοκινήτου σας μαζικά. Ωστόσο, πιθανότατα θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν θα εκτοξευτούν από κάποιον που ξεσηκώνει το στερεοφωνικό. Αυτό μπορεί επίσης να είναι μια καλή στιγμή για να σκεφτείτε για την αναβάθμιση του στερεοφωνικού αυτοκινήτου σας στο σύνολό του, αν και η επιλογή μερικών καλών ηχείων μετά την αγορά για να αντικαταστήσετε τις φουσκωμένες εργοστασιακές μονάδες μπορεί πραγματικά να βοηθήσει πολύ από μόνη της.

Πώς μπορείτε να πείτε εάν τα ηχεία αυτοκινήτου έχουν εκραγεί;

Είναι πολύ εύκολο να πείτε πότε τα ηχεία του αυτοκινήτου εκρήγνυνται εάν είστε εκεί όταν συμβαίνει επειδή θα παρατηρήσετε αμέσως ότι σταματούν να λειτουργούν ή δεν ακούγονται πλέον κανονικά. Εάν συμβεί όταν δεν βρίσκεστε κοντά και το ένοχο μέρος δεν είναι πρόθυμο να σταματήσει, η επαλήθευση των ανεμιστήρων ηχείων χρειάζεται λίγο έργο. Ο πιο σίγουρος τρόπος για να ελέγξετε εάν τα ηχεία του αυτοκινήτου είναι φουσκωμένα είναι να αποσυνδέσετε το ηχείο και να ελέγξετε για συνέχεια. Εάν δεν υπάρχει συνέχεια μεταξύ των ακροδεκτών των ηχείων, αυτό συνήθως σημαίνει ότι είναι φυσητό.