Saltar al contenido

Γιατί το προεγκατεστημένο λογισμικό που φορτώνεται σε νέο υπολογιστή μπορεί να είναι πρόβλημα

21 de mayo de 2021

Οι πιθανότητες είναι ότι όταν αγοράσατε ένα σύστημα υπολογιστή συνοδεύτηκε από πρόσθετα προγράμματα λογισμικού εγκατεστημένα πάνω από το λειτουργικό σύστημα. Περιλαμβάνουν συνήθως βοηθητικά προγράμματα, πολυμέσα, Διαδίκτυο, ασφάλεια και λογισμικό παραγωγικότητας. Είναι το λογισμικό που συνοδεύεται από μια νέα αγορά υπολογιστή τόσο καλή όσο ισχυρίζονται οι κατασκευαστές υπολογιστών;

8vFanI / Getty Images

Πού είναι το CD / DVD;

Πρώτον, ήταν η βιομηχανία που έδωσε CD εικόνας και όχι φυσικά CD για όλο το λογισμικό. Τώρα η βιομηχανία δεν περιλαμβάνει καθόλου φυσικά μέσα με νέα συστήματα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όλο και περισσότερα συστήματα δεν αποστέλλονται πλέον χωρίς μονάδα δίσκου CD ή DVD. Ως αποτέλεσμα, οι εταιρείες χρησιμοποιούν ένα ξεχωριστό διαμέρισμα στον σκληρό δίσκο που κρατά την εικόνα μαζί με ένα πρόγραμμα εγκατάστασης για να ξαναχτίσουν το υπόλοιπο τμήμα του σκληρού δίσκου πίσω στην αρχική εγκατάσταση. Οι χρήστες έχουν την επιλογή να κάνουν το δικό τους CD / DVD επαναφοράς, αλλά πρέπει να προμηθεύσουν τα ίδια τα κενά μέσα και αυτό συμβαίνει μόνο εάν το σύστημά τους έχει πραγματικά τις μονάδες δίσκου για να τα κάνει.

Μεγάλες εικόνες και περιορισμένη ευελιξία

Αυτό έχει τεράστια επίδραση στους καταναλωτές. Η επαναφορά του συστήματος από μια εικόνα σημαίνει ότι ο σκληρός δίσκος πρέπει να μορφοποιηθεί εκ νέου. Οποιαδήποτε δεδομένα ή άλλες εφαρμογές στο σύστημα πρέπει να δημιουργηθούν αντίγραφα ασφαλείας και στη συνέχεια να επανεγκατασταθούν μετά την αποκατάσταση της εικόνας. Αποτρέπει την επανεγκατάσταση μίας μόνο εφαρμογής που συνοδεύει το σύστημα εάν αντιμετωπίζει προβλήματα. Αυτό είναι μια τεράστια ταλαιπωρία σε σύγκριση με τη λήψη των πραγματικών CD εγκατάστασης. Υπάρχουν λίγοι καταναλωτές που μπορούν να κάνουν για αυτό, καθώς οι κατασκευαστές δεν λένε πώς οι χρήστες μπορούν να επαναφέρουν τα συστήματά τους. Τέλος, εάν ο σκληρός δίσκος καταστραφεί, μπορεί να αποτρέψει εντελώς την αποκατάσταση του συστήματος.

Περισσότερα είναι καλύτερα;

Υπήρξε μια έκρηξη εφαρμογών που είναι προεγκατεστημένες σε συστήματα υπολογιστών. Συνήθως αυτό είναι το αποτέλεσμα εμπορικών διαπραγματεύσεων μεταξύ εταιρειών λογισμικού και κατασκευαστών ως μέσο είτε για να αποκτήσετε μεγαλύτερο κοινό χρηστών είτε για να λάβετε χρήματα λόγω της χρήσης του λογισμικού. Ένα παράδειγμα είναι η εφαρμογή παιχνιδιού WildTangent που διατίθεται γενικά ως σύστημα παιχνιδιών από τον κατασκευαστή. Ωστόσο, όλα αυτά έχουν τα προβλήματά τους. Για παράδειγμα, κοιτάξτε την επιφάνεια εργασίας και τη γραμμή εργασιών μετά την εκκίνηση ενός νέου υπολογιστή για πρώτη φορά. Η τυπική εγκατάσταση των Windows έχει από τέσσερα έως έξι εικονίδια που βρίσκονται στην επιφάνεια εργασίας. Συγκρίνετε αυτό με ένα νέο σύστημα υπολογιστή που μπορεί να έχει έως και είκοσι εικονίδια στην επιφάνεια εργασίας. Αυτή η ακαταστασία μπορεί πραγματικά να μειώσει τον χρήστη από μια καλή εμπειρία. Ομοίως, ο δίσκος συστήματος στα αριστερά της γραμμής εργασιών δίπλα στο ρολόι θα έχει περίπου τρία έως έξι εικονίδια σε μια τυπική εγκατάσταση. Οι νέοι υπολογιστές μπορούν να έχουν έως και 10 ή περισσότερα εικονίδια σε αυτό το δίσκο.

Το πρόβλημα με το «Bloat»

Τα συστήματα προϋπολογισμού μπορούν να αντιμετωπίσουν σημαντικές επιβράδυνσεις καθώς και με το νέο μενού έναρξης των Windows 10. Ένα από τα νέα χαρακτηριστικά είναι τα Live Tiles. Αυτά είναι δυναμικά εικονίδια που είναι κινούμενα και μπορούν να συγκεντρώσουν πληροφορίες. Αυτά τα Live Tiles καταλαμβάνουν επιπλέον πόρους όσον αφορά τη μνήμη, το χρόνο επεξεργαστή και ακόμη και την κυκλοφορία δικτύου. Τα περισσότερα συστήματα προϋπολογισμού έχουν περιορισμένους πόρους και ένας μεγάλος αριθμός αυτών μπορεί να επηρεάσει πραγματικά την απόδοση. Αυτό το είδος λογισμικού αναφέρεται συνήθως ως bloatware. Το πιο απογοητευτικό μέρος είναι ότι το 80% των εφαρμογών που είναι προεγκατεστημένοι σε νέους υπολογιστές μπορούν να ληφθούν και να εγκατασταθούν δωρεάν από τους χρήστες. Συνιστούμε γενικά στους νέους χρήστες να περάσουν από το σύστημά τους και να απεγκαταστήσουν όλες τις προεγκατεστημένες εφαρμογές που δεν χρησιμοποιούν. Αυτό μπορεί να εξοικονομήσει πολύ μνήμη συστήματος, χώρο στο σκληρό δίσκο και ακόμη και να αυξήσει την απόδοση.

Δοκιμαστικό λογισμικό

Το Trialware είναι μια από τις πιο πρόσφατες προεγκατεστημένες τάσεις λογισμικού με νέους υπολογιστές. Συνήθως είναι μια πλήρης έκδοση μιας εφαρμογής λογισμικού που είναι εγκατεστημένη στο σύστημα του υπολογιστή. Όταν ο χρήστης ξεκινά για πρώτη φορά την εφαρμογή, λαμβάνει ένα προσωρινό κλειδί άδειας χρήσης για να χρησιμοποιήσει το λογισμικό από οπουδήποτε από τριάντα έως ενενήντα ημέρες. Στο τέλος της δοκιμαστικής περιόδου, το πρόγραμμα λογισμικού στη συνέχεια απενεργοποιείται έως ότου ο χρήστης αγοράσει ένα πλήρες κλειδί άδειας χρήσης από την εταιρεία λογισμικού. Συνήθως, αυτή είναι η πλήρης εφαρμογή, αλλά μερικές φορές μπορεί να είναι μόνο τμήματα του προγράμματος που μπορούν να χρησιμοποιηθούν επ ‘αόριστον με προηγμένες λειτουργίες που μπορούν να ξεκλειδωθούν μόνο με την αγορά. Με πολλούς τρόπους, το δοκιμαστικό λογισμικό είναι καλό και κακό, καθώς επιτρέπει στον χρήστη να δει εάν θα ήθελε ή χρειαζόταν την εφαρμογή πριν θέλει να το αγοράσει. Αυτό μπορεί να δώσει στον χρήστη μια καλή εικόνα για το αν η εφαρμογή είναι λειτουργική ή όχι. Εάν δεν τους αρέσει, απλώς το αφαιρούν από το σύστημα υπολογιστή. Το μεγάλο πρόβλημα με αυτό είναι πώς οι κατασκευαστές ονομάζουν αυτό το λογισμικό. Συχνά, το δοκιμαστικό λογισμικό είτε παρατίθεται χωρίς την ειδοποίηση στον αγοραστή ότι διαθέτει περιορισμένη άδεια χρήσης ή οι όροι χρήσης τυπώνονται σε μικρό κείμενο ως υποσημείωση, κάνοντας τον χρήστη να πιστεύει ότι λαμβάνει το πλήρες λογισμικό όταν αγοράζει τον υπολογιστή .

Τι μπορεί να κάνει ένας αγοραστής;

Υπάρχουν λίγα που μπορούν να γίνουν πριν από την αγορά ενός συστήματος. Σχεδόν καμία εταιρεία δεν προσφέρει μέσα εγκατάστασης εφαρμογών, επομένως είναι καλύτερο να υποθέσουμε ότι δεν συνοδεύεται από αυτό. Επίσης, ανατρέξτε στις πλήρεις προδιαγραφές των εφαρμογών λογισμικού για να προσδιορίσετε εάν το πρόγραμμα είναι πλήρης έκδοση ή δοκιμαστικό λογισμικό. Αυτό είναι το όριο του τι μπορεί να γίνει πριν από την αγορά. Μια άλλη επιλογή μπορεί να είναι να ακολουθήσετε έναν ολοκληρωτή συστήματος αντί για έναν κατασκευαστή υπολογιστών, καθώς τείνουν να παρέχουν τα CD της εφαρμογής. Το μειονέκτημα σε αυτό είναι η περιορισμένη ποσότητα λογισμικού και συνήθως υψηλότερες τιμές. Μετά την αγορά ενός συστήματος υπολογιστή, το καλύτερο που πρέπει να κάνετε είναι το clean house. Βρείτε όλες τις εφαρμογές που περιλαμβάνονται στον υπολογιστή και δοκιμάστε τις. Εάν δεν είναι εφαρμογές που πιστεύετε ότι θα χρησιμοποιήσετε, αφαιρέστε τις από το σύστημα. Εάν υπάρχουν προγράμματα που θα χρησιμοποιείτε σπάνια, προσπαθήστε να απενεργοποιήσετε τυχόν προγράμματα αυτόματης φόρτωσης ή εγκατεστημένα στο σύστημα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη μνήμη του συστήματος. Αυτό γενικά θα βοηθήσει στην εξάλειψη της ακαταστασίας του συστήματος υπολογιστή και μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της απόδοσης του συστήματος.