Saltar al contenido

Γιατί το DRM είναι τόσο αντιφατικό με τους καλλιτέχνες μουσικής και ταινιών;

23 de abril de 2021

Το DRM, συντομογραφία του «Digital Rights Management», είναι η τεχνολογία κατά της πειρατείας. Το DRM χρησιμοποιείται από κατόχους ψηφιακών πνευματικών δικαιωμάτων για τον έλεγχο των ατόμων που έχουν πρόσβαση και αντιγράφουν το έργο τους. Συγκεκριμένα, το DRM δίνει στους προγραμματιστές, τους μουσικούς και τους καλλιτέχνες ταινιών κάποια δυνατότητα τηλεχειρισμού του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι μπορούν να εγκαταστήσουν, να ακούσουν, να δουν και να αντιγράψουν ψηφιακά αρχεία. Σε πρόσφατες ειδήσεις DRM, η Amazon είχε πρόσβαση σε απομακρυσμένες συσκευές Kindle χιλιάδων αναγνωστών και διέγραψε βιβλία χωρίς την άδεια του χρήστη. Αν και το DRM είναι ένας ευρύς όρος που περιγράφει πολλές διαφορετικές τεχνικές μορφές, περιλαμβάνει πάντα κάποια μορφή ψηφιακού λουκέτου στο αρχείο. Αυτά τα λουκέτα ονομάζονται «κλειδωμένα κλειδιά κρυπτογράφησης» (περίπλοκοι μαθηματικοί κώδικες) που εμποδίζουν οποιονδήποτε να χρησιμοποιήσει ή να αντιγράψει το αρχείο. Σε άτομα που πληρώνουν για αυτά τα αδειοδοτημένα κλειδιά κρυπτογράφησης, δίδονται οι κωδικοί ξεκλειδώματος για να χρησιμοποιούν το αρχείο για τον εαυτό τους, αλλά συνήθως εμποδίζονται να μοιράζονται το αρχείο με άλλα άτομα.

Γιατί είναι τόσο αντιφατικό;

Επειδή ο προγραμματιστής ή ο καλλιτέχνης αποφασίζει πώς και πότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα αρχεία του, είναι αναμφισβήτητο ότι δεν έχετε στην κατοχή σας το αρχείο αφού το αγοράσετε. Καθώς οι καταναλωτές που πληρώνουν μαθαίνουν περισσότερα για την τεχνολογία DRM και τις πολιτικές ελευθερίες, πολλοί από αυτούς εξοργίζονται ότι δεν «κατέχουν» πλέον τη μουσική, τις ταινίες ή το λογισμικό τους. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, πώς οι προγραμματιστές και οι καλλιτέχνες πληρώνονται εύλογα για κάθε αντίγραφο της δουλειάς τους; Η απάντηση, όπως οποιοδήποτε ζήτημα ψηφιακών πνευματικών δικαιωμάτων, είναι στην καλύτερη περίπτωση ασαφής. Για παράδειγμα, η πρόσφατη διαμάχη για τον αναγνώστη DRM του Kindle έχει εξοργίσει τους χρήστες σε όλο τον κόσμο. Φανταστείτε την έκπληξή τους όταν άνοιξαν τους αναγνώστες του Kindle, μόνο για να ανακαλύψουν ότι η Amazon διέγραψε εξ αποστάσεως ebooks χωρίς την άδεια του ιδιοκτήτη.

Πώς μπορώ να ξέρω πότε τα αρχεία μου έχουν DRM;

Συνήθως, θα γνωρίζετε αμέσως εάν το DRM είναι σε ισχύ. Οποιαδήποτε από αυτές τις καταστάσεις είναι πολύ πιθανό DRM:

 • Χρησιμοποιείτε ένα αρχείο WMA.
 • Χρειάζεστε συγκεκριμένο λογισμικό ή συγκεκριμένο υλικό αναπαραγωγής μουσικής για την αναπαραγωγή του αρχείου.
 • Περιορίζεστε στο πόσες φορές μπορείτε να κατεβάσετε.
 • Είστε περιορισμένοι στον αριθμό των ωρών / ημερών που μπορείτε να κατεβάσετε.
 • Ο αριθμός των διαφορετικών υπολογιστών στους οποίους μπορείτε να κάνετε λήψη είναι περιορισμένος.
 • Ο αριθμός των φορών που μπορείτε να εγγράψετε ένα CD είναι περιορισμένος.
 • Χρειάζεστε έναν ειδικό κωδικό πρόσβασης και / ή αναγνωριστικό σύνδεσης για να μπορέσετε να παίξετε το αρχείο.
 • Πρέπει να απαντήσετε σε email επιβεβαίωσης για να μπορέσετε να παίξετε το αρχείο.
 • Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα αρχεία AAC έχουν κλειδώματα DRM.

Τα παραπάνω είναι οι πιο κοινές μέθοδοι DRM. Υπάρχουν νέες μέθοδοι DRM που αναπτύσσονται κάθε εβδομάδα. * Από αυτή τη συγγραφή, τα αρχεία MP3 από μόνα τους δεν έχουν λουκέτα DRM σε αυτά, αλλά η πρόσβαση σε αρχεία MP3 γίνεται όλο και πιο δύσκολη κάθε μέρα, καθώς η καταστολή των αρχείων MPAA και RIAA σχετικά με την κοινή χρήση αρχείων MP3.

Λοιπόν, πώς λειτουργεί το DRM;

Αν και το DRM έρχεται σε πολλές διαφορετικές μορφές, συνήθως έχει τέσσερα κοινά στάδια: συσκευασία, διανομή, εξυπηρέτηση αδειών και απόκτηση άδειας.

 1. Η συσκευασία γίνεται όταν τα κλειδιά κρυπτογράφησης DRM ενσωματώνονται απευθείας στο λογισμικό, στο αρχείο μουσικής ή στο αρχείο ταινίας.

 2. Η διανομή γίνεται όταν τα κρυπτογραφημένα αρχεία DRM παραδίδονται στους πελάτες. Αυτό γίνεται συνήθως μέσω λήψεων διακομιστή ιστού, CD / DVD ή μέσω αρχείων που αποστέλλονται μέσω email στους πελάτες.

 3. License Serving είναι το σημείο όπου οι εξειδικευμένοι διακομιστές πιστοποιούν τους νόμιμους χρήστες μέσω σύνδεσης στο Διαδίκτυο και τους επιτρέπουν να έχουν πρόσβαση στα αρχεία DRM. Ταυτόχρονα, οι διακομιστές αδειών κλειδώνουν τα αρχεία όταν οι παράνομοι χρήστες προσπαθούν να ανοίξουν ή να αντιγράψουν τα αρχεία.

 4. Η απόκτηση άδειας είναι όπου οι νόμιμοι πελάτες αποκτούν τα κλειδιά κρυπτογράφησής τους, ώστε να μπορούν να ξεκλειδώσουν τα αρχεία τους.