Saltar al contenido

Δημιουργία ενός περιβάλλοντος απομόνωσης στο Maya

8 de junio de 2021

Εδώ στη γωνία των μικροεφαρμογών, οι συνταγές δεν έχουν πολύ νόημα, αλλά μας συνέβη την άλλη νύχτα, ενώ ανακαλύψαμε συμβουλές για το μαγείρεμα κοτόπουλο πιπεριού λεμονιού ότι θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε μια σειρά με διαφορετική συνταγή – shader συνταγές. Ολόκληρα «βιβλία μαγειρικής» έχουν γραφτεί σε υλικά και shaders σε Maya, UDK, 3DS Max, Vray κ.λπ. Είναι κάτι που πολλοί αρχάριοι έχουν δυσκολίες με και για καλό λόγο! Δεν είναι εύκολη η λήψη μιας σειράς παραμετρικών παραμέτρων, όπως «ειδικής αντοχής» και «διάχυτου βάρους» σε μια προσπάθεια να μιμηθείτε υλικά πραγματικού κόσμου όπως ξύλο, γυαλί, πέτρα ή κεραμικά πλακίδια.

Λοιπόν, εδώ είμαστε.

Ξεκινώντας με περιβαλλοντική απόφραξη, θα αρχίσουμε να παρουσιάζουμε ορισμένες ρυθμίσεις εφαρμογής για ορισμένα κοινά υλικά πραγματικού κόσμου που είναι δύσκολο να καρφωθούν. Θα χρησιμοποιούμε ως επί το πλείστον τη Maya σε αυτήν τη σειρά, αν και μπορεί να μπαίνουμε στο Unreal Development Kit μία ή δύο φορές. Είμαστε ενθουσιασμένοι με αυτήν τη σειρά και περιμένουμε να μάθουμε τόσο πολύ όσο το διαβάζετε!

Τι είναι η Περιβαλλοντική Απόφραξη;

Getty Images for American Gaming / Getty Images
Μην αφήσετε το όνομα να σας ξεγελάσει – η απόφραξη περιβάλλοντος είναι στην πραγματικότητα ένα αρκετά απλό υλικό για κατασκευή και είναι απίστευτα σημαντικό. Δεν χρησιμοποιείται μόνο το AO (αρκετά καθολικά) για την απόδοση εικόνων που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά χρησιμοποιείται συχνά ως βασικό πέρασμα στη σύνθεση και τη ζωγραφική υφής, επειδή βοηθά στην ανάδειξη λεπτομερειών και «γειωμένων» αντικειμένων σε μια σκηνή ενοποιώντας τις σκιές . Η απόφραξη περιβάλλοντος είναι μια μορφή υλικού σκίασης, που σημαίνει ότι λειτουργεί ακόμη και αν δεν υπάρχει φωτισμός στη σκηνή σας. Θεωρητικά, είναι μια στοιχειώδης προσέγγιση του παγκόσμιου φωτισμού και προορίζεται να μιμηθεί τον τρόπο με τον οποίο το φως εξαπλώνεται γύρω από ένα δωμάτιο ή περιβάλλον. Οι αποδόσεις απόκρυψης περιβάλλοντος έχουν μια χαρακτηριστική «απαλή σκιά» εμφάνιση με λεπτό σκοτάδι οπουδήποτε δύο επιφάνειες έρχονται σε κοντινή απόσταση ή επαφή (γωνίες ενός δωματίου, η κάτω πλευρά των αντικειμένων, λεπτές λεπτομέρειες κ.λπ.). Οι εικόνες απόφραξης του περιβάλλοντος ονομάστηκαν περιστασιακά ως «πηλός», λόγω της ομοιότητάς τους με τη μοντελοποίηση πηλού. Εδώ είναι ένα μοντέλο που φτιάξαμε για ένα εργαστήριο πέρυσι το οποίο χρησιμοποιεί απόφραξη περιβάλλοντος για να αναδείξει τη μορφή του μοντέλου (όπλο του Diego Almazan).

Δημιουργία ενός Ambient Occlusion Shader:

Η δημιουργία ενός shader απόφραξης περιβάλλοντος για βασικές εικόνες προόδου είναι αρκετά εύκολη και δεν απαιτεί UV, χάρτες υφής ή φωτισμό. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για την εφαρμογή του εφέ για ελαφρώς διαφορετικά αποτελέσματα, αλλά αυτός που θα παρουσιάσουμε εδώ είναι καλός και απλός, που απαιτεί μόνο έναν κόμβο Mental Ray και ένα βασικό υλικό Lambert. Ακολουθεί μια σύντομη επεξήγηση βήμα προς βήμα.

Ανοίξτε το παράθυρο Hypershade και δημιουργήστε ένα νέο υλικό Lambert.

Δώστε στο υλικό ένα όνομα – συνήθως χρησιμοποιούμε κάτι παρόμοιο ambientOcclusion_mat. Κάντε διπλό κλικ στο υλικό για να ανοίξετε τα χαρακτηριστικά του υλικού. Εδώ θα ορίσουμε τις περισσότερες παραμέτρους για το shader. Από προεπιλογή, το διάχυτο χρώμα του υλικού είναι ένα ουδέτερο γκρι, αλλά δεν θέλουμε να εκτοξευτούν οι επισημάνσεις μας, οπότε πρόκειται πραγματικά να μειώσουμε την τιμή χρώματος προς τα κάτω προς το σκοτεινό άκρο του φάσματος. Χρησιμοποιούμε 0, 0, .38 για την τιμή HSV στο χαρακτηριστικό χρώματος, αλλά αυτό είναι θέμα προσωπικής προτίμησης.

Το επόμενο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να συνδέσουμε έναν κόμβο απόφραξης περιβάλλοντος στο χαρακτηριστικό πυρακτώσεως του υλικού.

Κάντε κλικ στο τετραγωνισμένο πλαίσιο δίπλα στο φωτοβολία εισαγωγή. Αυτό θα εμφανίσει το παράθυρο του κόμβου απόδοσης. Σύμφωνα με το Ψυχική ακτίνα καρτέλα, κάντε κλικ υφές και βρείτε mib_amb_occlusion στη λίστα. Κάντε κλικ σε αυτό και ο κόμβος θα ανοίξει στον επεξεργαστή χαρακτηριστικών στη δεξιά πλευρά της οθόνης σας. Θα πρέπει να δείτε μια λίστα χαρακτηριστικών – αυτά που είναι σημαντικά για εμάς είναι δείγματα, φωτεινά / σκοτεινά, διασκορπισμένα και μέγιστη απόσταση, ωστόσο, το μόνο πράγμα που θα αλλάξουμε είναι ο αριθμός των δειγμάτων.

Στον κόμβο απόφραξης περιβάλλοντος, ο αριθμός των δειγμάτων ελέγχει την ποσότητα θορύβου στην απόδοση σας.

Το να αφήσετε δείγματα στα 16 ή 32 θα είναι σχετικά κοκκώδες ενώ η αύξηση της τιμής σε κάτι όπως το 64 ή το 128 θα φαίνεται πολύ ομαλή. 32 δείγματα είναι ωραία για δοκιμή, αλλά αν σκοπεύουμε να δείξουμε μια εικόνα, συνήθως θα χρησιμοποιούμε 64 ή 128. Δοκιμάστε μερικές αποδόσεις σε διαφορετικά επίπεδα δείγματος για να αποκτήσετε μια αίσθηση για τις διαφορές – ίσως να σας αρέσει η κοκκώδης εμφάνιση στο κάτω άκρο του φάσματος. Ακολουθεί μια εικόνα σύγκρισης που κάναμε χρησιμοποιώντας ένα εξωτερικό περιβάλλον που διαμορφώσαμε για λίγο, δείχνοντας τη διαφορά μεταξύ μιας απόδοσης βάσης Maya και των αποδόσεων απόκρυψης περιβάλλοντος με 64 και 128 δείγματα. Δείτε πόσο καλύτερη φαίνεται η εικόνα με απόφραξη περιβάλλοντος;

Μπορείτε επίσης να παίξετε με τα άλλα χαρακτηριστικά αν θέλετε:

Φωτεινό και σκοτεινό ελέγξτε τις ελάχιστες και μέγιστες τιμές στην απόδοση σας. Εάν διαπιστώσετε ότι οι επισημάνσεις σας σβήνουν ή οι σκιές σας συνθλίβονται, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα ρυθμιστικά για να αντισταθμίσετε. Διάδοση και μέγιστη απόσταση θα αλλάξει την απόσταση πτώσης / απόφραξης μεταξύ των φωτεινών και σκοτεινών τιμών σας. Ορίστε! Ας ελπίσουμε ότι έχετε μάθει λίγα πράγματα σχετικά με την απόφραξη περιβάλλοντος και πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα ωραίο υλικό παρουσίασης για τις τρισδιάστατες σκηνές σας.