Saltar al contenido

Διαφορές μεταξύ σχεδιασμού για εκτύπωση και Web

11 de abril de 2021

Σε αυτό το άρθρο

Ο σχεδιασμός για μέσα εκτύπωσης έναντι του σχεδιασμού για τον Ιστό μπορεί να είναι μια εντελώς διαφορετική εμπειρία. Για να κατανοήσουμε καλύτερα αυτές τις διαφορές, τα δύο μπορούν να συγκριθούν σε σημαντικούς τομείς θεμάτων: τύποι μέσων, κοινό, διάταξη, χρώμα, τεχνολογία και καριέρα. Θυμηθείτε, εξετάζουμε την γραφιστική πλευρά του web design, όχι την τεχνική πλευρά.

Τύποι μέσων

Πριν εξετάσετε τις πραγματικές διαφορές στο σχεδιασμό, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι είδους δουλειά μπορείτε να κάνετε σε κάθε τομέα.

Ως σχεδιαστής εκτύπωσης, μπορείτε να εργαστείτε:

 • Διαφημίσεις περιοδικών
 • Σχεδιασμός και συσκευασία προϊόντος
 • Επαγγελματικές κάρτες
 • Λογότυπα

Ως Web Designer, μπορείτε να εργαστείτε:

 • Τυπικοί ιστότοποι HTML
 • Ιστοσελίδες Flash
 • Ενημερωτικά δελτία μέσω email
 • Διαφήμιση banner

Φυσικά, η λίστα για μπορεί να συνεχιστεί και για τα δύο, αλλά η βασική διαφορά είναι ότι όταν σχεδιάζετε για εκτύπωση θα καταλήξετε με ένα τελικό προϊόν που μπορεί να κρατήσει κάποιος στο χέρι του, και όταν σχεδιάζετε για τον Ιστό, γενικά θα εργαστείτε σε ένα συνεχώς εξελισσόμενο κομμάτι που προβάλλεται σε οθόνη υπολογιστή.

Κοινό

Όταν ξεκινάτε ένα έργο, είναι σημαντικό να σκεφτείτε την εμπειρία του κοινού σας, η οποία διαφέρει πολύ μεταξύ της εκτύπωσης και του σχεδιασμού ιστοσελίδων. Στο πιο βασικό επίπεδο, ο ιστός είναι διαδραστικός και τα κομμάτια εκτύπωσης συνήθως δεν είναι.

Σε εκτύπωση

Προσπαθείτε να κάνετε το ακροατήριό σας να παραμείνει σε μια σελίδα αρκετά καιρό για να μεταδώσει ένα μήνυμα μάρκετινγκ. Αντιμετωπίζετε συχνά μια περιορισμένη περιοχή για να το επιτύχετε, όπως μια διαφήμιση περιοδικών μίας σελίδας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, προσπαθείτε να τραβήξετε την προσοχή τους και να τους βάλετε βαθύτερα στο προϊόν σας, όπως με ένα εξώφυλλο βιβλίου ή την πρώτη σελίδα ενός φυλλαδίου. Ένα από τα πλεονεκτήματα του σχεδιασμού εκτύπωσης είναι ότι ασχολείστε με ένα φυσικό προϊόν, επομένως οι φυσικές ιδιότητες όπως η υφή και το σχήμα μπορούν να σας βοηθήσουν να επιτύχετε τους σχεδιαστικούς σας στόχους. Για παράδειγμα, οι εταιρείες χαρτιού θα βγάλουν διαφημίσεις περιοδικών τυπωμένες σε δικό τους χαρτί, επιτρέποντας στο κοινό να αισθανθεί το βάρος και την υφή του προϊόντος τους.

Στο δίκτυο

Γενικά προσπαθείτε να κρατήσετε το κοινό σας σε έναν συγκεκριμένο ιστότοπο για όσο το δυνατόν περισσότερο. Ο αριθμός των σελίδων προς εργασία μπορεί να είναι απεριόριστος, επομένως «πειράζετε» το κοινό με αποσπάσματα περιεχομένου για να τους παρασύρει να κάνουν κλικ στον ιστότοπό σας. Καθαρή πλοήγηση (κουμπιά στα οποία κάνουν κλικ οι χρήστες για να μεταβούν στις ενότητες του ιστότοπού σας), όλα τα κινούμενα σχέδια, ο ήχος και η διαδραστικότητα έρχονται στο παιχνίδι.

Σχέδιο

Τόσο η εκτύπωση όσο και ο σχεδιασμός ιστοσελίδων απαιτούν μια σαφή και αποτελεσματική διάταξη. Και στα δύο, ο συνολικός στόχος είναι ο ίδιος, χρησιμοποιήστε στοιχεία σχεδιασμού (σχήματα, γραμμές, χρώματα, τύπους κ.λπ.) για να παρουσιάσετε περιεχόμενο στο κοινό σας. Οι διαφορές ξεκινούν στον διαθέσιμο χώρο για να δημιουργήσετε το σχέδιό σας:

Σχέδιο εκτύπωσης:

 • Ο χώρος σας γενικά μετράται σε ίντσες.
 • Μπορείτε να ασχοληθείτε με οτιδήποτε, από επαγγελματική κάρτα έως πινακίδα αυτοκινητόδρομου.
 • Γνωρίζετε τον χώρο που επιτρέπεται από την αρχή και ότι το τελικό προϊόν σας θα μοιάζει το ίδιο με όλους όσους το βλέπουν.
 • Πρέπει να έχετε περιοχές εξαέρωσης και ασφάλειας για να εγγυηθείτε τα αποτελέσματα εκτύπωσης.

Σχεδιασμός Ιστού:

 • Μετράτε το χώρο σας σε pixel.
 • Αντιμετωπίζετε μια πρόκληση. σχεδιάζοντας τους ιστότοπούς σας για να φαίνονται οι καλύτεροι σε όλες τις οθόνες μεγέθους και σε όλες τις αναλύσεις οθόνης.
 • Ένας συνεπής σχεδιασμός, με συνεπή πλοήγηση (πάντα στο ίδιο μέρος), είναι το κλειδί για τη διατήρηση των ατόμων στον ιστότοπό σας.

Μια άλλη σημαντική διαφορά είναι πώς επιτυγχάνετε πραγματικά τη διάταξή σας. Ως σχεδιαστής εκτύπωσης, γνωρίζετε ότι το τελικό κομμάτι θα παραδοθεί ως έχει στον εκτυπωτή, παρόλο που πρέπει να κάνετε την τελική εργασία εκτύπωσης να εμφανίζεται όπως έχει προβλεφθεί. Ως σχεδιαστής ιστοσελίδων, πρέπει να έχετε κατά νου ότι θα παραδώσετε το σχέδιό σας σε έναν προγραμματιστή (αν δεν το κάνετε μόνοι σας) που θα το προετοιμάσει για τον Ιστό.

Χρώμα

Η ενασχόληση με το χρώμα μπορεί να είναι πολύ δύσκολη τόσο στην εκτύπωση όσο και στο σχεδιασμό ιστοσελίδων. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε καθένα από τα χρωματικά μοντέλα και διαστήματα, όπως RGB, CMYK και HSV. Ακολουθούν μερικές από τις επιλογές, τα ζητήματα και τις ανησυχίες όταν ασχολείστε με το χρώμα στην εκτύπωση έναντι του σχεδιασμού ιστοσελίδων.

Σχέδιο εκτύπωσης:

 • Εξετάστε τη διαφορά μεταξύ των χρωμάτων σας στην οθόνη και σε χαρτί.
 • Και πάλι, μια «απόδειξη» μπορεί να σας βοηθήσει να εξασφαλίσετε ότι έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα.
 • Επιλέγετε συχνά χρώματα «spot» ή «process» για χρήση από τον εκτυπωτή σας. Αυτά είναι χρώματα που επιλέγετε από μια παλέτα και ταυτίζεστε με έναν κωδικό που παρέχετε στον εκτυπωτή σας.

Σχεδιασμός Ιστού:

 • Εξετάστε τη διαφορά στα χρώματα από οθόνη σε οθόνη.
 • Πώς επηρεάζεται το χρώμα από τις αλλαγές φωτεινότητας και αντίθεσης.
 • Τα χρώματα αντιπροσωπεύονται από «δεκαεξαδικές τιμές» (6ψήφιοι αριθμοί). Και πάλι, αυτή η ευθύνη μπορεί να βαρύνει έναν προγραμματιστή, αλλά μπορεί να τους παρέχετε αυτές τις αξίες.

Τεχνολογία

Η ενημέρωση της τελευταίας τεχνολογίας είναι απαραίτητη τόσο για την εκτύπωση όσο και για το σχεδιασμό ιστοσελίδων. Και για τα δύο, είναι σημαντικό να εργαστείτε σε προγράμματα γραφικών όπως το Adobe Photoshop, το Illustrator και το InDesign. Για σχεδιαστές εκτύπωσης, γνωρίζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στη διαδικασία εκτύπωσης θα σας βοηθήσει να επιτύχετε τα καλύτερα αποτελέσματα στην εργασία σας. Για σχεδιαστές ιστοσελίδων, γνωρίζοντας τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει ο προγραμματιστής σας (αν όχι εσείς!) θα σας βοηθήσει να παρέχετε τα πιο αποτελεσματικά σχέδια.

Καριέρα

Μια καριέρα στη γραφιστική μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα συγκεκριμένων εργασιών σε έντυπη και σχεδιαστική ιστοσελίδα.

Τυπώνω:

 • Καλλιτεχνικός διευθυντής σε περιοδικό
 • Σχεδιαστής διαφημίσεων σε διαφημιστική εταιρεία
 • Σχεδιαστής πακέτων για εταιρεία καλλυντικών
 • Σχεδιαστής για μια εταιρεία μπλουζών

Ιστός:

 • Σχεδιαστής Ιστού για ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης
 • Σχεδιαστής Flash για ιστότοπους ταινιών
 • Σχεδιαστής διαφημίσεων banner για μια εταιρεία μάρκετινγκ

Ποια να επιλέξετε

Στην ιδανική περίπτωση, ο καθορισμός του σχεδιασμού που θα ακολουθήσει θα βασίζεται στην εμπειρία. Ακόμα κι αν δημιουργήσετε τα δικά σας προσωπικά έργα, δοκιμάστε να δημιουργήσετε μερικά κομμάτια εκτύπωσης (όπως τη δική σας επαγγελματική κάρτα) και ιστότοπους (δημιουργήστε ένα κοροϊδεύω του διαδικτυακού σας χαρτοφυλακίου). Δείτε τι σας αρέσει και μάθετε περισσότερα για αυτό! Σκεφτείτε τις διαφορές σε αυτό το άρθρο και τι θέλετε να εστιάσετε. Η εκμάθηση τόσο της εκτύπωσης όσο και του σχεδιασμού ιστοσελίδων θα σας κάνει ακόμα πιο εμπορεύσιμο. Στη σημερινή αγορά εργασίας, οι λίστες συχνά ζητούν εστίαση σε μία, αλλά η γνώση και των δύο. Ως ελεύθερος επαγγελματίας, η δυνατότητα να προσφέρει στον πελάτη ένα πλήρες πακέτο μάρκετινγκ, με έντυπο υλικό και έναν ιστότοπο που ταιριάζει, θα βοηθήσει μόνο στην ανάπτυξη μιας επιχείρησης και στη δημιουργία ενός εντυπωσιακού χαρτοφυλακίου.