Saltar al contenido

Ενημέρωση Google Glass: Σας βοήθησε ή ζήτημα απορρήτου;

12 de mayo de 2021

Βασικές επιλογές

  • Μια ενημέρωση στο Google Glass θα επιτρέψει στα αφεντικά να εξετάσουν τα ακουστικά επαυξημένης πραγματικότητας των εργαζομένων τους.
  • Η νέα δυνατότητα θα επιτρέπει στους επόπτες και τους ειδικούς να προσφέρουν συμβουλές και σχόλια από μια απομακρυσμένη τοποθεσία.
  • Η ικανότητα παρακολούθησης των εργαζομένων μέσω του Glass εγείρει ζητήματα απορρήτου, λένε οι παρατηρητές.
Brooks Kraft / Corbis News / Getty Images
Το Google Glass αποκτά τη δυνατότητα να επιτρέπει στους επόπτες να βλέπουν τα μάτια των απομακρυσμένων εργαζομένων τους χρησιμοποιώντας την επαγγελματική έκδοση του ακουστικού επαυξημένης πραγματικότητας. Το νέο χαρακτηριστικό στοχεύει να βοηθήσει τους εργαζομένους να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους μακριά από το γραφείο πιο αποτελεσματικά σε μια εποχή που η απομακρυσμένη εργασία αυξάνεται λόγω της κρίσης του κοροναϊού. Μια ενημέρωση στο Glass θα επιτρέψει στο Google Meet να εκτελείται στο Glass και να ενεργοποιήσει τη ζωντανή συνομιλία. Ωστόσο, η ικανότητα παρακολούθησης των εργαζομένων μέσω του Glass εγείρει ζητήματα απορρήτου, λένε οι παρατηρητές. «Μία ανησυχία είναι οι υπερβολικά ενθουσιώδεις διευθυντές που χρησιμοποιούν αυτήν την τεχνολογία για να παρακολουθούν υπερβολικά τους υπαλλήλους τους, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιπλέον άγχος στο χώρο εργασίας», δήλωσε ο Ottomatias Peura, διευθυντής μάρκετινγκ της εταιρείας Speechly, μιας εταιρείας λογισμικού αναγνώρισης ομιλίας. «Ένα άλλο είναι εγγενές στην ίδια τη συσκευή, η Google έχει πρόσβαση σε έναν θησαυρό δεδομένων για υπαλλήλους, περιβάλλοντα εργασίας και εσωτερικές εταιρικές πληροφορίες.»

Η απομακρυσμένη εργασία παίρνει ώθηση

Η χρήση του Meet στο Google Glass θα μπορούσε να είναι μια αλλαγή παιχνιδιού, λένε οι ειδικοί. Για παράδειγμα, επισημαίνει η Google, οι τεχνικοί επιτόπιων υπηρεσιών θα μπορούσαν να συνδεθούν με ειδικούς σε άλλη τοποθεσία για να επιδιορθώσουν συσκευές που παρέχουν ιατρική περίθαλψη σε ασθενείς. «Τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι εργοδότες θα κερδίσουν καθώς δεν θα χρειάζεται πλέον να είναι σωματικά μαζί για να εργαστούν», δήλωσε ο Robb Hecht, καθηγητής Marketing στο Baruch College στη Νέα Υόρκη. «Η εργασία μπορεί να γίνει πολύ αφηρημένη και η επίλυση προβλημάτων μπορεί να πραγματοποιηθεί οπουδήποτε μέσω AR και VR.» Η δυνατότητα Meet για Glass θα μπορούσε να σημαίνει «ταχύτερη ενσωμάτωση, καλύτερη εκπαίδευση και ανταλλαγή γνώσεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπαλλήλους που είναι πιο ικανοί και καλύτερα προετοιμασμένοι να κάνουν τις δουλειές τους», δήλωσε ο Peura. Όταν το Glass, μια οπτική οθόνη τοποθετημένη στο κεφάλι σχεδιασμένη σε σχήμα ζεύγους γυαλιών, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά για τους καταναλωτές, ήταν ευρέως διαδεδομένη για τις πιθανότητες παραβίασης της ιδιωτικής ζωής. Ωστόσο, η νέα δυνατότητα Google Glass που απευθύνεται σε επιχειρήσεις θα μπορούσε να εγείρει ζητήματα απορρήτου στο χώρο εργασίας που δεν υπήρχαν πριν, πρόσθεσε η Peura. «Φανταστείτε ένα σενάριο όπου ένας υπάλληλος ξεχνά να κλείσει τη συσκευή του όταν βρίσκεται σε διακοπή ή ακόμα και στο σπίτι, δίνοντας στον διευθυντή τη δυνατότητα να ακούει ιδιωτικές και ακόμη και οικείες συνομιλίες», πρόσθεσε.

Τα Google Glass Wearables εμφανίζονται σε έναν πίνακα.

Brook Kraft / Corbis News / Getty Images

Τι όρια στο χώρο εργασίας;

Και μην ξεχάσετε να αφήσετε τα γυαλιά σας Google στο σπίτι όταν είστε εκτός εργασίας, λένε οι ειδικοί. Μια λύση θα ήταν να προσθέσετε ένα «geofence» έτσι ώστε τα γυαλιά να μην λειτουργούν σε μέρη όπου δεν θα έπρεπε, δήλωσε ο Mark McCreary, Partner και Πρόεδρος του Fox Rothschild’s Privacy & Data Security Practice, σε μια συνέντευξη μέσω email. «Πρέπει επίσης να εμπιστευόμαστε ότι ο υπάλληλος θα έχει πάντα την παρουσία του νου για να αφήσει τη συσκευή πίσω όταν χρησιμοποιεί την τουαλέτα ή σε προσωπικό χρόνο ενώ εργάζεται». Καθώς το Glass συγκεντρώνει περισσότερα δεδομένα μέσω της ενημέρωσης, παραμένει ο κίνδυνος παραβίασης. «Παλαιότερες παραβιάσεις υποδηλώνουν ότι θα συμβεί όταν, και όχι εάν, υπάρχουν παραβιάσεις και διαρροές ευαίσθητων πληροφοριών λόγω των συχνών αποτυχιών σε κεντρικούς διακομιστές να διατηρήσουν τα δεδομένα ασφαλή», Raullen Chai, Διευθύνων Σύμβουλος του IoTeX, μιας εταιρείας ασφάλειας διαδικτύου , είπε σε μια συνέντευξη μέσω email. Το να βλέπεις κάποιον άλλον να δουλεύει μέσω του Glass μπορεί να αποσπά την προσοχή. «Για τον χρήστη, τα γυαλιά υπολογιστή είναι μια ριζική μέθοδος για τη διάχυση της προσοχής και της συνείδησης», δήλωσε ο David Balaban, ερευνητής ασφάλειας υπολογιστών, σε μια συνέντευξη μέσω email. «Η λήψη οδηγιών είναι καλή, αλλά τα ατυχήματα συμβαίνουν ακόμη και με ακουστικά, ενώ ένα άτομο λαμβάνει το 80% των πληροφοριών για τον κόσμο γύρω του από την όραση και μόνο το 18% από την ακοή.»

Οι επιπτώσεις στην υγεία είναι άγνωστες

Το απόρρητο μπορεί να μην είναι το μόνο ζήτημα. Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία από τη χρήση συσκευών επαυξημένης πραγματικότητας όπως το Google Glass είναι άγνωστες, επεσήμανε ο Balaban. «Για εκατομμύρια χρόνια, ο εγκέφαλός μας έχει εξελιχθεί σε διαφορετικό μοτίβο», είπε. «Θα μπορέσει ο εγκέφαλός μας να προσαρμοστεί στην εργασία σε δύο μέτωπα; Μπορούν να εμφανιστούν νέες ασθένειες ή διαταραχές από αυτό;» Είτε οι εργαζόμενοι είναι έτοιμοι για αυτό νέο κεφάλαιο απομακρυσμένης εργασίας, η τεχνολογία πλησιάζει σε μια τοποθεσία εργασίας κοντά σας. Απλώς βεβαιωθείτε ότι το σαλόνι σας είναι καθαρό την επόμενη φορά που το αφεντικό σας θα θέλει να ελέγξει τι κάνετε μέσω του Google Glass.