Saltar al contenido

Εξηγούνται κόμβοι σε δίκτυο υπολογιστών

22 de abril de 2021

Ένας κόμβος είναι οποιαδήποτε φυσική συσκευή μέσα σε ένα δίκτυο άλλων εργαλείων που είναι σε θέση να στέλνει, να λαμβάνει ή να προωθεί πληροφορίες. Ένας προσωπικός υπολογιστής είναι ο πιο κοινός κόμβος. Ονομάζεται κόμβος υπολογιστή ή κόμβος διαδικτύου. Τα μόντεμ, οι διακόπτες, οι κόμβοι, οι γέφυρες, οι διακομιστές και οι εκτυπωτές είναι επίσης κόμβοι, όπως και άλλες συσκευές που συνδέονται μέσω Wi-Fi ή Ethernet. Για παράδειγμα, ένα δίκτυο που συνδέει τρεις υπολογιστές και έναν εκτυπωτή, μαζί με δύο ακόμη ασύρματες συσκευές, έχει έξι συνολικούς κόμβους. Οι κόμβοι εντός ενός δικτύου υπολογιστών πρέπει να έχουν κάποια μορφή αναγνώρισης, όπως μια διεύθυνση IP ή μια διεύθυνση MAC, για να αναγνωρίσουν άλλες συσκευές δικτύου. Ένας κόμβος χωρίς αυτές τις πληροφορίες ή ένας εκτός σύνδεσης, δεν λειτουργεί πλέον ως κόμβος.

Τι κάνει ένας κόμβος δικτύου;

Οι κόμβοι δικτύου είναι τα φυσικά κομμάτια που αποτελούν ένα δίκτυο. Περιλαμβάνουν συνήθως οποιαδήποτε συσκευή λαμβάνει και στη συνέχεια κοινοποιεί πληροφορίες. Ωστόσο, ενδέχεται να λαμβάνουν και να αποθηκεύουν τα δεδομένα, να μεταδίδουν τις πληροφορίες αλλού ή να δημιουργούν και να στέλνουν δεδομένα. Για παράδειγμα, ένας κόμβος υπολογιστή μπορεί να δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας αρχείων στο διαδίκτυο ή να στείλει ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αλλά μπορεί επίσης να μεταδώσει βίντεο και να πραγματοποιήσει λήψη άλλων αρχείων. Ένας εκτυπωτής δικτύου μπορεί να λαμβάνει αιτήματα εκτύπωσης από άλλες συσκευές στο δίκτυο, ενώ ένας σαρωτής μπορεί να στείλει εικόνες στον υπολογιστή. Ένας δρομολογητής καθορίζει ποια δεδομένα πηγαίνουν σε ποιες συσκευές ζητούν λήψη αρχείων σε ένα σύστημα, αλλά μπορεί επίσης να στείλει αιτήματα στο δημόσιο Διαδίκτυο.

Άλλοι τύποι κόμβων

Σε ένα δίκτυο καλωδιακής τηλεόρασης με βάση τις ίνες, οι κόμβοι είναι τα σπίτια ή οι επιχειρήσεις που συνδέονται με τον ίδιο δέκτη οπτικών ινών. Ένα άλλο παράδειγμα ενός κόμβου είναι μια συσκευή που παρέχει έξυπνη υπηρεσία δικτύου εντός ενός δικτύου κινητής τηλεφωνίας, όπως έναν ελεγκτή σταθμού βάσης (BSC) ή έναν κόμβο υποστήριξης Gateway GPRS (GGSN). Με άλλα λόγια, ο κινητός κόμβος είναι αυτό που παρέχει τα λογισμικά ελέγχου πίσω από τον εξοπλισμό, όπως η δομή με κεραίες που μεταδίδουν σήματα σε όλες τις συσκευές ενός δικτύου.

Εικόνα ενός δικτύου συνδεδεμένων καλωδίων

William Bout στο Unsplash
Ένα σουπερνόδιο είναι ένας κόμβος σε ένα δίκτυο peer-to-peer που λειτουργεί όχι μόνο ως κανονικός κόμβος, αλλά και ως διακομιστής μεσολάβησης και η συσκευή που μεταδίδει πληροφορίες σε άλλους χρήστες στο σύστημα P2P. Εξαιτίας αυτού, τα supernodes απαιτούν περισσότερο CPU και εύρος ζώνης από τους κανονικούς κόμβους.

Τι είναι το πρόβλημα του τελικού κόμβου;

Ο όρος «πρόβλημα τερματικού κόμβου» αναφέρεται στον κίνδυνο ασφάλειας που συνδέεται με τους χρήστες που συνδέουν τους υπολογιστές τους ή άλλες συσκευές σε ένα ευαίσθητο δίκτυο, είτε φυσικά (όπως στην εργασία) είτε μέσω του cloud (από οπουδήποτε), ενώ ταυτόχρονα το χρησιμοποιούν ίδια συσκευή για την εκτέλεση μη ασφαλών δραστηριοτήτων. Ορισμένα παραδείγματα περιλαμβάνουν έναν τελικό χρήστη που μεταφέρει το φορητό υπολογιστή εργασίας του στο σπίτι, αλλά στη συνέχεια ελέγχει το email του σε ένα μη ασφαλές δίκτυο όπως σε μια καφετέρια ή έναν χρήστη που συνδέει τον προσωπικό του υπολογιστή ή το τηλέφωνό του με το Wi-Fi της εταιρείας δίκτυο. Ένας από τους σημαντικότερους κινδύνους για ένα εταιρικό δίκτυο είναι μια παραβιασμένη προσωπική συσκευή που χρησιμοποιεί κάποιος σε αυτό το δίκτυο. Το πρόβλημα είναι αρκετά σαφές: η ανάμειξη ενός δυνητικά μη ασφαλούς δικτύου και ενός επιχειρηματικού δικτύου που πιθανώς περιέχει ευαίσθητα δεδομένα. Η συσκευή του τελικού χρήστη ενδέχεται να είστε μολυσμένοι με κακόβουλο λογισμικό με πράγματα όπως τα keyloggers ή τα προγράμματα μεταφοράς αρχείων που εξάγουν ευαίσθητες πληροφορίες ή μεταφέρουν κακόβουλο λογισμικό στο ιδιωτικό δίκτυο μόλις συνδεθεί. VPN και αυθεντικά δύο παραγόντων μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση αυτού του προβλήματος. Το ίδιο μπορεί να κάνει και λογισμικό εκκίνησης με δυνατότητα εκκίνησης που μπορεί να χρησιμοποιεί μόνο συγκεκριμένα προγράμματα απομακρυσμένης πρόσβασης. Ωστόσο, μια άλλη μέθοδος είναι να εκπαιδεύσει τους χρήστες σχετικά με το πώς να ασφαλίσουν σωστά τις συσκευές τους. Οι προσωπικοί φορητοί υπολογιστές μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα πρόγραμμα προστασίας από ιούς για να διατηρήσουν τα αρχεία τους προστατευμένα από κακόβουλα προγράμματα και τα smartphone μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια παρόμοια εφαρμογή antimalware για να εντοπίσουν ιούς και άλλες απειλές προτού προκαλέσουν οποιαδήποτε ζημιά.

Άλλες σημασίες κόμβου

Το «Node» περιγράφει επίσης ένα αρχείο υπολογιστή σε μια δομή δεδομένων δέντρου. Μοιάζει με ένα πραγματικό δέντρο όπου τα κλαδιά κρατούν τα φύλλα τους, οι φάκελοι σε μια δομή δεδομένων περιέχουν εγγραφές. Τα αρχεία ονομάζονται φύλλα ή κόμβοι φύλλων. Η λέξη «κόμβος» εμφανίζεται επίσης στο node.js, το οποίο είναι ένα περιβάλλον χρόνου εκτέλεσης JavaScript που εκτελεί κώδικα JavaScript από διακομιστή. Το «js» δεν αναφέρεται στην επέκταση αρχείου JS που χρησιμοποιείται με αρχεία JavaScript. είναι απλώς το όνομα του εργαλείου.