Saltar al contenido

Η διαφορά μεταξύ ενός γραφικού και ενός παραμετρικού ισοσταθμιστή

28 de abril de 2021

Οι ισοσταθμιστές ήχου χρησιμοποιούνται για να αλλάξουν τα χαρακτηριστικά απόκρισης συχνότητας ενός ηχητικού συστήματος. Όταν συζητάμε για το θέμα των ηχητικών ισοσταθμιστών, μπορεί κανείς να σκεφτεί αρχικά τους τύπους που βρίσκονται στα οικιακά θέατρα ή / και στα στερεοφωνικά του αυτοκινήτου. Ωστόσο, πολλές σύγχρονες συσκευές ήχου ή που σχετίζονται με τον ήχο έχουν κάποια μορφή ενσωματωμένου ισοσταθμιστή ήχου. Θα μπορούσε να είναι τόσο βασικό και απλό όσο ένα φορητό ηχείο Bluetooth που διαθέτει κουμπιά για τη ρύθμιση των επιπέδων μπάσων και πρίμων. Ή θα μπορούσε να είναι ένα πιο στιβαρό άγγιγμα, όπως αυτό που εμφανίζεται συχνά σε εφαρμογές ήχου / μουσικής για κινητές συσκευές ή λογισμικό για κάρτες ήχου υπολογιστή / υπολογιστή.

Η σημασία των εξισωτών ήχου

Οι καλύτεροι ισοσταθμιστές ήχου έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν μεγαλύτερο και ακριβέστερο έλεγχο του τόνου και της συχνότητας – ένα σημαντικό άλμα πέρα ​​από απλά κουμπιά μπάσων και πρίμων. Μπορούν να αυξήσουν (να ενισχύσουν) και να μειώσουν (να κόψουν) την έξοδο ντεσιμπέλ συγκεκριμένων ζωνών (συχνότητες ήχου). Ορισμένοι οικιακοί στερεοφωνικοί δέκτες / ενισχυτές προσφέρουν ενσωματωμένα χειριστήρια ισοσταθμιστή ήχου με διαφορετικά επίπεδα πολυπλοκότητας. Μπορεί να δείτε ότι αντιπροσωπεύονται από μια σειρά μεμονωμένων ρυθμιστικών ή κλήσεων. Ή θα μπορούσαν να παρουσιαστούν ψηφιακά μέσω οθόνης LED / LCD και να τροποποιηθούν με κουμπιά στη μονάδα ή στο τηλεχειριστήριο. Εάν ο δέκτης / ενισχυτής δεν σας επιτρέπει να τροποποιήσετε την έξοδο ήχου ενός συστήματος με τον τρόπο που θέλετε, μπορείτε να λάβετε έναν ξεχωριστό ισοσταθμιστή ήχου για να το κάνετε ακριβώς αυτό. Ενώ υπάρχουν πολλοί τύποι ισοσταθμιστών ήχου, οι δύο πιο συνηθισμένοι να διαλέξετε είναι γραφικοί και παραμετρικοί. Εδώ πρέπει να γνωρίζετε για αυτά.

axstokes / Getty Images

Γραφικοί Ισοσταθμιστές

Ένας γραφικός ισοσταθμιστής είναι ο απλούστερος τύπος ισοσταθμιστή ήχου, που συνήθως περιλαμβάνει πολλαπλά ρυθμιστικά ή χειριστήρια για ενίσχυση ή κοπή ζωνών. Ωστόσο, ο αριθμός των μεμονωμένων στοιχείων ελέγχου μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη μάρκα και το μοντέλο. Για παράδειγμα, ένας τυπικός γραφικός ισοσταθμιστής πέντε ζωνών θα έχει ρυθμιστικά για πέντε σταθερές συχνότητες: 30 Hz (χαμηλά μπάσα), 100 Hz (μεσαία μπάσα), 1 kHz (μεσαίο εύρος), 10 kHz (ανώτερο μεσαίο εύρος) και 20 kHz ( πρίμα ή υψηλή συχνότητα). Ένας ισοσταθμιστής δέκα ζωνών έχει ρυθμιστικά για δέκα σταθερές συχνότητες – συνήθως αυτές που αναφέρθηκαν προηγουμένως μαζί με άλλες τιμές μεταξύ αυτών. Περισσότερες ζώνες σημαίνουν ευρύτερο έλεγχο του φάσματος συχνοτήτων. Κάθε μία από τις σταθερές συχνότητες μπορεί να ενισχυθεί ή να μειωθεί στο μέγιστο / ελάχιστο βαθμό. Το εύρος μπορεί να είναι +/- 6 dB ή ίσως +/- 12 dB, όλα ανάλογα με τη μάρκα και το μοντέλο.

Πώς οι γραφικοί ισοσταθμιστές είναι μοναδικοί

Υπάρχει όμως ένα βασικό πράγμα που πρέπει να καταλάβετε σχετικά με τη χρήση ενός γραφικού ισοσταθμιστή. όταν ρυθμίζετε ένα ρυθμιστικό, αυτό επηρεάζει επίσης τις γειτονικές συχνότητες. Σκεφτείτε τι συμβαίνει όταν σπρώχνετε ένα δάχτυλο σε ένα πλαστικό περιτύλιγμα που καλύπτει ένα μπολ. Καθώς το δάχτυλο πιέζεται προς τα κάτω στο πλαστικό, δημιουργεί εφέ κλίσης. Οι περιοχές που βρίσκονται πιο κοντά στο δάχτυλο επηρεάζονται περισσότερο από την κλίση από τις περιοχές που βρίσκονται πιο μακριά. Αν πιέσετε πιο δυνατά, αυξάνεται επίσης η κλίση σε σχέση με μια ελαφριά σπρώξ. Η ίδια αρχή ισχύει για τον τρόπο με τον οποίο οι γραφικοί ισοσταθμιστές χειρίζονται τις ρυθμίσεις συχνότητας κατά την ενίσχυση / κοπή ζωνών. Με λίγα λόγια, οι γραφικοί ισοσταθμιστές προσφέρουν:

  • Απλή και διαισθητική λειτουργία
  • Διορθώθηκε η ρύθμιση συχνότητας
  • Ένα ευρύ φάσμα εφέ
  • Ιδανικό για γενική χρήση
  • Συνήθως λιγότερο ακριβό από τους παραμετρικούς ισοσταθμιστές

Παραμετρικοί ισοσταθμιστές

Οι παραμετρικοί ισοσταθμιστές είναι πιο περίπλοκοι από τους γραφικούς ισοσταθμιστές, καθώς μπορείτε να κάνετε επιπλέον προσαρμογές πέρα ​​από τον όγκο. Ένας παραμετρικός ισοσταθμιστής σάς επιτρέπει να ελέγχετε τρεις πτυχές: επίπεδα (ενίσχυση ή μείωση ντεσιμπέλ), το κέντρο / πρωτεύουσα συχνότητα και εύρος ζώνης / εύρος (επίσης γνωστό ως Q ή πηλίκο αλλαγής) κάθε συχνότητας. Ως εκ τούτου, οι παραμετρικοί ισοσταθμιστές προσφέρουν περισσότερα από ένα χειρουργική ακρίβεια όταν επηρεάζει τον συνολικό ήχο. Όπως και ο γραφικός ισοσταθμιστής, κάθε συχνότητα μπορεί να έχει αύξηση / μείωση σε ντεσιμπέλ / όγκο. Ωστόσο, ενώ οι γραφικοί ισοσταθμιστές έχουν σταθερές συχνότητες, οι παραμετρικοί ισοσταθμιστές μπορούν να επιλέξουν μια κεντρική / κύρια συχνότητα. Για παράδειγμα, εάν ένας γραφικός ισοσταθμιστής έχει σταθερό έλεγχο στα 20 Hz, ένας παραμετρικός ισοσταθμιστής μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να ελέγχει τις συχνότητες στα 10 Hz, 15 Hz, 20 Hz, 25 Hz, 30 Hz και ούτω καθεξής. Η επιλογή των ρυθμιζόμενων συχνοτήτων (π.χ. από αυτές, πέντε ή δεκάδες) ποικίλλει ανάλογα με το μοντέλο και το μοντέλο.

Πώς οι παραμετρικοί ισοσταθμιστές ελέγχουν το εύρος ζώνης και το εύρος

Ένας παραμετρικός ισοσταθμιστής μπορεί επίσης να ελέγξει το εύρος ζώνης / εύρος – την κλίση που επηρεάζει τις γειτονικές συχνότητες – κάθε μεμονωμένης συχνότητας. Για παράδειγμα, εάν η κεντρική συχνότητα είναι 30 Hz, ένα μεγάλο εύρος ζώνης θα επηρέαζε επίσης τις συχνότητες τόσο χαμηλές όσο 15 Hz και όσο 45 Hz. Ένα στενό εύρος ζώνης μπορεί να επηρεάσει μόνο συχνότητες τόσο χαμηλές όσο 25 Hz και έως 35 Hz. Ενώ υπάρχει ακόμη ένα κεκλιμένο αποτέλεσμα, οι παραμετρικοί ισοσταθμιστές είναι καλύτερα σε θέση να μηδενίζουν και να βελτιώνουν το σχήμα συγκεκριμένων συχνοτήτων χωρίς να ενοχλούν τους άλλους πάρα πολύ. Αυτός ο λεπτομερής έλεγχος του τόνου και του ήχου επιτρέπει καλύτερες ρυθμίσεις για να ταιριάζει σε συγκεκριμένες / προσωπικές προτιμήσεις ή / και στόχους (όπως για μίξη ή εγγραφή). Με λίγα λόγια, οι παραμετρικοί ισοσταθμιστές προσφέρουν:

  • Σύνθετη και εσκεμμένη λειτουργία
  • Επιλέξτε ρύθμιση συχνότητας
  • Ακριβές εύρος εφέ
  • Ιδανικό για ηχογράφηση, μίξη ή / και παραγωγή στούντιο
  • Συνήθως πιο ακριβό από τους γραφικούς ισοσταθμιστές