Saltar al contenido

Η εφαρμογή κάμερας της Adobe εξακολουθεί να μην μπορεί να δώσει στους επαγγελματίες αυτό που πραγματικά θέλουν

27 de octubre de 2022
  • Ο Marc Levoy της Adobe ετοιμάζει μια νέα εφαρμογή κάμερας για επαγγελματίες φωτογράφους.
  • Η υπολογιστική φωτογραφία κάνει τις κάμερες τηλεφώνων ανταγωνιστικές.
  • Το μόνο που θέλουν πραγματικά οι επαγγελματίες είναι περισσότερος έλεγχος στα βασικά.

Η Adobe σχεδιάζει μια νέα εφαρμογή κάμερας smartphone που δεν προσπαθεί απλώς να μιμηθεί μια «πραγματική» κάμερα, αλλά θα ενσωματώσει εφέ τύπου Photoshop στη διαδικασία λήψης. Μιλώντας στο CNET, ο Marc Levoy της Adobe υπαινίχθηκε μια νέα εφαρμογή κάμερας που θα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην υπολογιστική φωτογραφία για να δημιουργήσει έναν «διάλογο» μεταξύ κάμερας και φωτογράφου. Η εφαρμογή βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, επομένως ο Levoy δεν θα αποκάλυπτε κανένα μυστικό, αλλά με βάση το ιστορικό του (στο οποίο θα φτάσουμε), είναι πολύ εύκολο να μαντέψουμε την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει. Ρωτήσαμε ορισμένους επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφους θα ήθελα σε μια τέτοια εφαρμογή και οι απαντήσεις ήταν κάπως εκπληκτικές. «Ακόμα και με εξοπλισμό στο επάνω ράφι, ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμα αντικατάσταση των τεχνικών και της εμπειρίας που έχουν οι σοβαροί φωτογράφοι στην τσέπη τους», είπε ο χομπίστας φωτογραφίας Kris Ceniza στο Lifewire μέσω email.

Υπολογιστική κάμερα

Πριν από την Adobe, ο Marc Levoy εργαζόταν στην κάμερα Pixel της Google και πριν από αυτό, ήταν ερευνητής στο Stanford, όπου εφηύρε τον όρο υπολογιστική φωτογραφία. Μπορούμε λοιπόν να μαντέψουμε ότι η εφαρμογή της κάμεράς του θα ασχολείται αποκλειστικά με αυτήν την τεχνολογία. Υπολογιστική φωτογραφία είναι όταν χρησιμοποιείτε έναν υπολογιστή για να κάνετε μασάζ ή ακόμα και να αλλάξετε ριζικά μια φωτογραφία κατά τη λήψη. Επιτρέπει το θάμπωμα του φόντου σε λειτουργίες πορτρέτου και επιτρέπει τη δημιουργία φωτογραφιών με απίστευτη λεπτομέρεια σε σχεδόν σκοτάδι. Ένα άλλο υπέροχο τέχνασμα υπολογιστικής φωτογραφίας είναι να τραβήξετε πολλά καρέ αντί για ένα και να τα αναλύσετε για να επιλέξετε εκείνα στα οποία οι άνθρωποι χαμογελούν και έχουν τα μάτια τους ανοιχτά αντί να τους πιάνουν ενώ αναβοσβήνουν. Ωστόσο, ακόμη και με τον εξοπλισμό στο επάνω ράφι, δεν υπάρχει ακόμα καμία αντικατάσταση των τεχνικών και της εμπειρίας που έχουν οι σοβαροί φωτογράφοι στην τσέπη τους. Μέχρι τώρα, η αλληλεπίδραση με αυτά τα χαρακτηριστικά ήταν σχεδόν ανύπαρκτη. Μπορείτε, για παράδειγμα, να επιλέξετε την ποσότητα θαμπώματος στη λειτουργία κατακόρυφης προβολής, αλλά δεν έχετε πολύ περισσότερο έλεγχο από αυτό. Αλλά αυτό μπορεί να πρόκειται να αλλάξει.

Κόλπο του Φωτός

Για μερικές συμβουλές, δείτε μερικές από τις προηγούμενες εργασίες της Google. Ένα απίστευτο χαρακτηριστικό είναι θαμμένο στην εφαρμογή Snapseed. Ονομάζεται Head Pose και σας επιτρέπει να πιάσετε το κεφάλι οποιουδήποτε στη φωτογραφία και να το μετακινήσετε ώστε να κοιτάξει προς μια διαφορετική κατεύθυνση. Είναι λεπτό – υπάρχει μόνο ένα περιορισμένο εύρος κίνησης δυνατό – αλλά είναι τρομακτικό πόσο καλό είναι. Μια άλλη εφαρμογή, που ονομάζεται Apollo, σας επιτρέπει να προσθέσετε φώτα σε μια σκηνή αφού τραβήξετε τη φωτογραφία. Χρησιμοποιεί τον χάρτη βάθους που καταγράφει το iPhone σας όταν τραβάει μια εικόνα κατακόρυφα και χρησιμοποιεί τις πληροφορίες που περιέχονται σε αυτόν για να δημιουργήσει ένα τρισδιάστατο μοντέλο της σκηνής. Μπορείτε να προσθέσετε όλα τα είδη φώτων για πολύ φυσικά ή αφύσικα εφέ.

Ελεγχος

Όλα αυτά ακούγονται καταπληκτικά, αλλά μπορεί να υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα. Οι επαγγελματίες και οι σοβαροί ερασιτέχνες δεν το θέλουν. Από τις απαντήσεις στο αίτημα του Lifewire για σχολιασμό, οι περισσότεροι φωτογράφοι είπαν ότι ήθελαν περισσότερο έλεγχο των βασικών χαρακτηριστικών, όχι φανταχτερά υπολογιστικά εφέ. Στην πραγματικότητα, αυτά τα εφέ μπορεί να είναι ο λόγος που οι άνθρωποι αφήνουν πίσω τις κάμερες. «Ως επαγγελματίας φωτογράφος, θέλω πλήρη χειροκίνητο έλεγχο, ώστε να μπορώ να ορίσω το δικό μου διάφραγμα, ISO και ταχύτητα κλείστρου ως αρχή. Αυτά είναι βασικά χειριστήρια που χρησιμοποιούνται από κάθε φωτογράφο για να τραβήξει όπως θέλει», δήλωσε ο επαγγελματίας φωτογράφος Jim Costa στο Lifewire μέσω του Lifewire. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.

Κάποιος που βγάζει selfie με την πίσω κάμερα σε smartphone.

Και καμία εφαρμογή κάμερας, ούτε καν αυτές που είναι ενσωματωμένες στο τηλέφωνό σας, δεν προσφέρει έλεγχο του διαφράγματος επειδή, στα τηλέφωνα, αυτό είναι σταθερό. Εκτός από αυτό, οι φωτογράφοι ανησυχούν για την ποιότητα. Ο λόγος που παίρνουμε τόσο καλές φωτογραφίες από τα τηλέφωνά μας οφείλεται σε αυτήν την υπολογιστική πτυχή. Χωρίς αυτό, οι μικροσκοπικοί φακοί και ακόμη πιο μικροί αισθητήρες θα δυσκολευτούν να ανταγωνιστούν τις φθηνότερες αποκλειστικές κάμερες. Και για έναν φωτογράφο, αυτή η βασική ακατέργαστη ποιότητα είναι απαραίτητη. «Το μόνο πρόβλημα με τη χρήση ενός smartphone τώρα, για εμάς, είναι η ποιότητα του φακού και η ποιότητα του αισθητήρα δεν συγκρίνονται με τις κάμερες που χρησιμοποιούμε αυτήν τη στιγμή. Η υπολογιστική φωτογραφία μπορεί να βελτιώσει σημαντικά μια φωτογραφία, αλλά οι φωτογραφικές δυνατότητες της κάμερας είναι εξίσου σημαντικό, και ένα smartphone βρίσκεται σε σημαντικό μειονέκτημα σε σύγκριση με μια κάμερα χωρίς καθρέφτη, ειδικά σε ποιότητα φακού και μέγεθος αισθητήρα», είπε ο αεροφωτογράφος Steven Holtzman στο Lifewire μέσω email. Και αυτό είναι το δεσμό που μπορεί να έχει η Adobe. Οι εφαρμογές κάμερας που είναι ενσωματωμένες στα τηλέφωνά μας είναι ήδη εκπληκτικές. Μπορείτε να δημιουργήσετε πιο εντυπωσιακές εφαρμογές με απίστευτα χαρακτηριστικά, αλλά οι επαγγελματίες και οι λάτρεις, όπως φαίνεται, θέλουν απλώς περισσότερο έλεγχο και μπορούν να το αποκτήσουν από την ανώτερη κάμερα που ήδη χρησιμοποιούν. Αυτό δεν σημαίνει ότι μια επαγγελματική εφαρμογή κάμερας από την Adobe δεν θα είναι απίστευτη. Απλώς μπορεί να μην είναι ένα εργαλείο που θέλουν ή χρειάζονται οι επαγγελματίες.