Saltar al contenido

Η Κοινόχρηστη βιβλιοθήκη φωτογραφιών iCloud της Apple μπορεί επιτέλους να διορθώσει τα οικογενειακά άλμπουμ

9 de enero de 2023
  • Η Κοινόχρηστη Βιβλιοθήκη φωτογραφιών iCloud είναι μια νέα δυνατότητα στα iOS 16, iPadOS 16 και macOS Ventura, που έρχεται αυτό το φθινόπωρο.
  • Οι φωτογραφίες κοινοποιούνται αυτόματα στο άλμπουμ, ανάλογα με τους κανόνες που ορίζετε.
  • Οποιοδήποτε μέλος της οικογένειας μπορεί να προσθέσει, να δει, να επεξεργαστεί και να διαγράψει φωτογραφίες.

Η Apple πρόσθεσε επιτέλους κοινόχρηστα οικογενειακά άλμπουμ φωτογραφιών στο Mac, το iPhone και το iPad στις εκδόσεις iOS 16 και macOS Ventura beta και φαίνεται ότι ίσως αξίζει την αναμονή. Πώς μοιράζεστε φωτογραφίες με τα μέλη της οικογένειάς σας αυτήν τη στιγμή; Ίσως συγκεντρωθείτε όλοι μαζί μετά από μια εκδήλωση και AirDrop τις εικόνες σας ο ένας στον άλλο. Ίσως μοιράζεστε τις καλύτερες φωτογραφίες μέσω του iMessage; Ή, αν είστε πραγματικά στην μπάλα, ίσως δημιουργήσατε ένα κοινόχρηστο άλμπουμ. Αλλά όποια μέθοδο κι αν διαλέξετε, είναι πολλή χειρωνακτική προσπάθεια κάθε φορά και άλλα μέλη της οικογένειας μπορεί να μην θέλουν να ενοχλήσουν. Η νέα Shared iCloud Photo Library στοχεύει να διορθώσει όλα αυτά και φαίνεται να είναι σχεδόν τέλεια. «Δεν είχε σημασία ποιος πήρε [the picture], θα πήγαινε στο οικογενειακό άλμπουμ φωτογραφιών. Δεν είχε νόημα να υπάρχουν ράφια με τα άλμπουμ φωτογραφιών του μπαμπά, τα άλμπουμ φωτογραφιών της μαμάς και τα άλμπουμ φωτογραφιών κάθε παιδιού ξεχωριστά. Η ιδέα ότι θα θέλατε να έχετε κάποιο είδος κοινής χρήσης φωτογραφιών μέσα σε μια οικογένεια είχε εδραιωθεί πριν από τους υπολογιστές», λέει ο υποστηρικτής του οικογενειακού άλμπουμ και γνώστης της Apple John Siracusa στο επεισόδιο 486 του podcast του Accidental Tech Podcast.

Οικογενειακά Snaps

Η Κοινόχρηστη βιβλιοθήκη φωτογραφιών iCloud είναι αυτό που ακούγεται—μια κοινόχρηστη βιβλιοθήκη. Όχι ένα άλμπουμ, αλλά μια ολόκληρη βιβλιοθήκη φωτογραφιών. Είναι ακριβώς όπως αυτό που χρησιμοποιείτε ήδη στις συσκευές Apple σας, μοιράζεται μόνο εξίσου. Δηλαδή, κάθε μέλος της οικογένειας έχει την ίδια άδεια να προσθέτει, να αφαιρεί και να επεξεργάζεται οποιεσδήποτε εικόνες σε αυτές. Το οικογενειακό μέρος βασίζεται στο iCloud Family Sharing, το οποίο σας επιτρέπει να μοιράζεστε αγορές εφαρμογών, συνδρομές και τοποθεσίες με άλλα μέλη της οικογένειας, καθώς και να διαχειρίζεστε τις συσκευές των παιδιών σας.

Κοινόχρηστες στιγμές κοινής χρήσης της βιβλιοθήκης φωτογραφιών iCloud

Όταν ενεργοποιήσετε για πρώτη φορά την Οικογενειακή βιβλιοθήκη σας, πρέπει να επιλέξετε ποιες από τις υπάρχουσες φωτογραφίες σας θα προστεθούν. Μπορείτε να επιλέξετε κατά ημερομηνία ή να επιλέξετε να συμπεριλάβετε μόνο φωτογραφίες των μελών της οικογένειας. Μπορείτε ακόμη να επιλέξετε να προσθέτετε μόνο φωτογραφίες όπου ορισμένα άτομα εμφανίζονται σε φωτογραφίες μαζί. Μόλις εγγραφούν όλοι και επιλέξουν ποιες εικόνες θα μοιραστούν, αυτές οι εικόνες θα είναι διαθέσιμες σε όλη την οικογένεια. Τα αγαπημένα, οι υπότιτλοι και οι λέξεις-κλειδιά συγχρονίζονται επίσης. Είναι ακριβώς σαν ένα παλιό χάρτινο οικογενειακό άλμπουμ γεμάτο τυπωμένες φωτογραφίες. Στη συνέχεια, μόλις ρυθμιστείτε, τα πράγματα γίνονται ενδιαφέροντα.

Εύκολη κοινή χρήση

Τίποτα από αυτά δεν θα άξιζε τον κόπο αν δεν μπορούσατε να συνεχίσετε να προσθέτετε εύκολα φωτογραφίες. Για το σκοπό αυτό, η Apple έχει κάνει την προσθήκη εικόνων αυτόματη, διατηρώντας παράλληλα το απόρρητο. Για παράδειγμα, γνωρίζετε πότε ενεργοποιείτε το Live Photos στην εφαρμογή Κάμερα και παραμένει ενεργοποιημένο μέχρι να το απενεργοποιήσετε ξανά; Το Family Sharing λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο. Υπάρχει ένα κουμπί στο επάνω μέρος της οθόνης της κάμερας που σας επιτρέπει να κάνετε εναλλαγή μεταξύ ιδιωτικού και κοινόχρηστου. Τυχόν φωτογραφίες ή βίντεο που τραβήχτηκαν κατά τη λειτουργία κοινής χρήσης θα μεταβούν απευθείας στην οικογενειακή βιβλιοθήκη. οτιδήποτε τραβιέται σε ιδιωτική λειτουργία παραμένει ιδιωτικό. Κάθε μέλος της οικογένειας έχει την ίδια άδεια να προσθέτει, να αφαιρεί και να επεξεργάζεται οποιεσδήποτε εικόνες σε αυτήν. Μια άλλη προσεγμένη λειτουργία ανιχνεύει πότε εσείς και τα μέλη της οικογένειάς σας είστε μαζί σε μια εκδήλωση—για παράδειγμα, ένα πάρτι γενεθλίων ή ένα ταξίδι σε κάμπινγκ—και οποιεσδήποτε φωτογραφίες τραβήξετε όταν είστε μαζί κοινοποιούνται αυτόματα. Ωστόσο, να είστε προσεκτικοί όταν βγάζετε selfies, αν είστε ριψοκίνδυνοι στη σκηνή. Στη συνέχεια, οποιοσδήποτε μπορεί να επεξεργαστεί ή να προσθέσει λεζάντες σε αυτές τις εικόνες και στην εφαρμογή Φωτογραφίες, μπορείτε να κάνετε εναλλαγή μεταξύ της κοινόχρηστης ή της ιδιωτικής βιβλιοθήκης σας ή να προβάλετε και τις δύο ταυτόχρονα. Αυτό μοιάζει με ένα παράδειγμα της Apple στα καλύτερά της. Συνδυάζει πολλές πτυχές του υλικού, του λογισμικού και του cloud για να κάνει κάτι εύκολο, (πιθανώς) απρόσκοπτο και ισχυρό. Και ενώ μπορεί να υπάρχουν εφαρμογές τρίτων που κάνουν κάτι τέτοιο, το γεγονός ότι αυτό είναι ενσωματωμένο και μπορεί να είναι εντελώς αυτόματο, σημαίνει ότι είναι κάτι που θα χρησιμοποιήσετε πραγματικά. «Οι άνθρωποι περίμεναν τη λύση της Apple σε αυτό το πρόβλημα εδώ και πολύ καιρό», λέει ο χρήστης της Apple και θαυμαστής της βιβλιοθήκης φωτογραφιών Macative σε ένα νήμα του φόρουμ του MacRumors στο οποίο συμμετείχε το Lifewire. «Φαίνεται [like] τελικά το κατάλαβαν ακριβώς σωστά».

Παράδειγμα Shared iCloud Photo Library

Οι φωτογραφίες είναι ίσως τα πιο πολύτιμα δεδομένα που έχουν οι περισσότεροι άνθρωποι στα τηλέφωνα και τους υπολογιστές τους και η εύκολη πρόσβαση στις κοινόχρηστες φωτογραφίες από τα αγαπημένα μας πρόσωπα τις κάνει ακόμα πιο πολύτιμες. Βάζω στοίχημα ότι όταν αυτό το χαρακτηριστικό κάνει το ντεμπούτο του το φθινόπωρο και όλοι προσθέτουμε τις φωτογραφίες και τα βίντεό μας στη νέα κοινόχρηστη βιβλιοθήκη, πολλοί άνθρωποι θα είναι πολύ χαρούμενοι βλέποντας πράγματα που είχαν ξεχάσει με τα χρόνια ή κάποια που έχουν δεν έχει δει ποτέ πριν.