Saltar al contenido

Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να κρατήσει τα ηλεκτρονικά ασφαλή από τις ηλιακές καταιγίδες

2 de noviembre de 2022
  • Ισραηλινοί ερευνητές του διαστημικού καιρού βρήκαν έναν τρόπο να χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να προβλέψουν τα ξεσπάσματα ακτινοβολίας του ήλιου.
  • Οι ηλιακές καταιγίδες μπορούν να καταστρέψουν δορυφόρους και να προκαλέσουν άλλες ζημιές.
  • Τον Φεβρουάριο, η SpaceX έχασε 40 δορυφόρους Starlink όταν εκτοξεύτηκαν σε μια γεωμαγνητική καταιγίδα.

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) θα μπορούσε σύντομα να μας βοηθήσει να μας κρατήσει ασφαλείς από τις ηλιακές καταιγίδες ή τουλάχιστον να μας πει πότε είναι καθ’ οδόν. Ισραηλινοί ερευνητές του διαστημικού καιρού αναφέρουν ότι έχουν χρησιμοποιήσει τεχνητή νοημοσύνη για να προβλέψουν τα ξεσπάσματα ακτινοβολίας του ήλιου έως και 96 ώρες πριν εμφανιστούν. Μια τεράστια ηλιακή έκρηξη είναι πιθανό να χτυπήσει τη γη με απρόβλεπτα αποτελέσματα, αλλά θα μπορούσε να περιλαμβάνει την καταστροφή δορυφόρων. «Οι επιπτώσεις μιας τέτοιας καταιγίδας μπορεί να είναι πολύ διαφορετικές—[it can affect] παροχή ρεύματος και ασφάλεια δικτύου, επικοινωνίες, δορυφορικές λειτουργίες και αποφυγή σύγκρουσης, φόρτιση και ζημιά διαστημικού σκάφους, [lead to] έκθεση σε ακτινοβολία [for] αστροναύτες και επιβάτες και πληρώματα εμπορικών αεροπορικών εταιρειών και πολλά άλλα», δήλωσε στο Lifewire ο Piyush Mehta, καθηγητής Διαστημικών Συστημάτων στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Βιρτζίνια.

Παρατηρητές καταιγίδων

Οι επιστήμονες έχουν περάσει δεκαετίες προσπαθώντας να προβλέψουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις καταστροφικές ηλιακές καταιγίδες. Όμως, είπε ο Mehta, «έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε για να μπορέσουμε να προβλέψουμε με ακρίβεια τις ηλιακές καταιγίδες και την πιθανότητα των επιπτώσεών τους με σιγουριά». Τώρα, ο ειδικός στην τηλεπισκόπηση Yuval Reuveni από το Πανεπιστήμιο Ariel στο Ισραήλ λέει ότι η ομάδα του έχει εφεύρει μια νέα μέθοδο πρόβλεψης ηλιακής καταιγίδας, που ονομάζεται Συνελικτικό Νευρωνικό Δίκτυο, σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσίευση στο The Astrophysical Journal. Η τεχνική χρησιμοποιεί βαθιά μάθηση, έναν τύπο τεχνητής νοημοσύνης, για να ελέγξει εξονυχιστικά τις μετρήσεις ακτίνων Χ από δορυφόρους. Μια ξαφνική έκρηξη ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που προέρχεται από την ηλιακή επιφάνεια ταξιδεύει με την ταχύτητα του φωτός και φτάνει στη Γη μέσα σε λίγα λεπτά, έγραψαν ο Ρουβένι και οι συνεργάτες του ερευνητές στην εφημερίδα. «Οι ηλιακές εκλάμψεις έχουν την ικανότητα να παρεμβαίνουν σε συστήματα ραδιοεπικοινωνίας, να επηρεάζουν τα παγκόσμια δορυφορικά συστήματα πλοήγησης, να εξουδετερώνουν δορυφορικό εξοπλισμό, να προκαλούν διακοπές ρεύματος στη Γη, να βλάπτουν την υγεία των αστροναυτών και μπορούν εύκολα να σημαίνουν απώλεια που υπερβαίνει τα πολλά δισεκατομμύρια δολάρια σε επισκευές και μήνες της ανασυγκρότησης όταν φτάσουν σε πολύ μεγάλο μέγεθος», συμπλήρωσαν. Το τι θα μπορούσε να σημαίνει μια τέτοια καταιγίδα στη γη είναι ακόμα ανοιχτό σε συζήτηση. Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν πρόσφατα ένα εργαστήριο για να προσδιορίσουν πώς μια μεγάλη ηλιακή καταιγίδα μπορεί να επηρεάσει το ηλεκτρικό δίκτυο. Οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν μια επιτραπέζια άσκηση και προσομοίωση για να αποκαλύψουν τα κενά έρευνας και ανάπτυξης για το σύστημα δικτύου Sun-to-Power. Η ομάδα τόνισε την ανθρώπινη διάσταση μιας διακοπής λειτουργίας διαμορφώνοντας τον πληθυσμό της Ουάσιγκτον DC, συμπεριλαμβανομένων κοινωνικών, οικονομικών και ιατρικών λεπτομερειών. «Ο καιρός στο διάστημα αφορά την κοινωνική ανθεκτικότητα, την πολυφυσική και την πολλαπλή κλίμακα. Αυτό το παιχνίδι προσομοίωσης ενσωμάτωσε και τις τρεις πτυχές», δήλωσε σε δελτίο τύπου η Mangala Sharma, διευθύντρια προγράμματος για την Έρευνα Διαστημικού Καιρού στο Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών.

Καταιγίδες στον Ορίζοντα

Είναι θέμα πότε και όχι εάν μια καταστροφική ηλιακή καταιγίδα θα χτυπήσει τη γη. Ο Daniel Baker, καθηγητής Πλανητικής και Διαστημικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο Μπόλντερ, είπε στο Lifewire σε μια συνέντευξη μέσω email. Η πιθανότητα να συμβεί μια πολύ ισχυρή καταιγίδα είναι περίπου 10 τοις εκατό ανά δεκαετία. «Δεν υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν για τις πιο ακραίες περιπτώσεις, δυστυχώς», είπε ο Baker. Τον Φεβρουάριο, η SpaceX έχασε 40 δορυφόρους Starlink όταν εκτοξεύτηκαν σε μια γεωμαγνητική καταιγίδα. Κατά τη διάρκεια μιας ιδιαίτερα έντονης ηλιακής έκρηξης, οι αεροπορικές εταιρείες παρακολουθούν τα επίπεδα ακτινοβολίας, η οποία θα μπορούσε να τις αναγκάσει να αλλάξουν τη διαδρομή τους στις πολικές διαδρομές. Μια καταιγίδα είναι απίθανο να επηρεάσει άμεσα τις προσωπικές ηλεκτρονικές συσκευές, αλλά μπορεί να τις επηρεάσει έμμεσα, όπως η απόδοση GPS στο τηλέφωνό σας που εκπέμπει σήματα από δορυφόρους, εξήγησε η Mehta.

Ρεαλιστική τρισδιάστατη επιφάνεια ήλιου

Η χειρότερη ηλιακή καταιγίδα που έχει καταγραφεί είναι το γεγονός του Κάρινγκτον του 1859, είπε ο Mehta. Το περιστατικό δημιούργησε ισχυρές οθόνες σέλας που αναφέρθηκαν παγκοσμίως και προκάλεσε σπινθήρες, ακόμη και πυρκαγιές σε πολλούς τηλεγραφικούς σταθμούς. «Είναι πιθανό να έχουν συμβεί ισχυρότερες καταιγίδες, είτε πριν αρχίσαμε να κρατάμε αρχεία είτε προέρχονται από περιοχές του Ήλιου που δεν είναι ορατές από τη Γη», είπε ο Mehta. Η επόμενη μεγάλη καταιγίδα θα μπορούσε να φτάσει νωρίτερα παρά αργότερα. Ο ήλιος ακολουθεί έναν ηλιακό κύκλο 11 ετών, όπου η δραστηριότητά του κορυφώνεται κάθε 11 χρόνια και οι ηλιακές καταιγίδες είναι πολύ πιο πιθανό να συμβούν όταν ο ήλιος είναι πιο ενεργός, εξήγησε η Mehta. Μόλις βγαίνουμε από ένα βαθύ ηλιακό ελάχιστο και κινούμαστε προς την πιο ενεργή περίοδο του ηλιακού κύκλου του ήλιου. «Έτσι, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε και να εργαστούμε για την ικανότητά μας να βελτιώσουμε την πρόβλεψη των ηλιακών καταιγίδων και τις επιπτώσεις τους», πρόσθεσε η Mehta.