Saltar al contenido

Κατανόηση εάν οι δέκτες Bluetooth είναι πραγματικά διαφορετικοί ήχοι

14 de abril de 2021

Σε αυτό το άρθρο

Πόσο μεγάλες είναι οι ηχητικές διαφορές μεταξύ συσκευών Bluetooth; Δοκιμάσαμε αυτήν την ερώτηση χρησιμοποιώντας τις ακόλουθες πέντε συσκευές:

  • Ρελέ μαζικής πιστότητας
  • Ηχητική μηχανή Β1
  • MiniBlink Arcam
  • Arcam rBlink
  • Δέκτης Bluetooth DBPower BMA0069

Οι δέκτες Bluetooth είναι πραγματικά ήχοι διαφορετικοί μεταξύ τους;

BT_front.jpg

Δεξιόστροφα από πάνω αριστερά: Audioengine B1, Arcam rBlink, Mass Fidelity Relay, Arcam miniBlink & DBPower BMA0069.
Brent Butterworth

Εάν έχετε smartphone, tablet ή φορητό υπολογιστή πρόσφατου μοντέλου, τότε διαθέτετε συσκευή Bluetooth. Οι πιθανότητες είναι ότι έχετε αποθηκεύσει κάποια μουσική σε αυτήν και σίγουρα μπορείτε να κάνετε streaming μουσικής και podcast μέσω του Διαδικτύου. Η τεχνολογία ήχου υψηλής τεχνολογίας αρχίζει να ενσωματώνει δέκτες Bluetooth. Δεν είναι περίεργο που ορισμένες εταιρείες κάνουν τώρα αυτό που αναφέρονται ως δέκτες Bluetooth ποιότητας audiophile. Εκτός από τη μονάδα DBPower, όλοι αυτοί οι δέκτες έχουν αναβαθμισμένες μάρκες ψηφιακού σε αναλογικό μετατροπέα. Τρεις από τις μονάδες (όλες εκτός από το DBPower και το miniLink) έχουν σχετικά βαρύ περίβλημα αλουμινίου, καθώς και εξωτερικές κεραίες που θα βελτιώσουν τη λήψη και την εμβέλεια Bluetooth. Όλα εκτός από το DBPower έχουν αποκωδικοποίηση aptX. Η πηγή μουσικής που χρησιμοποιήθηκε ήταν αρχεία MP3 256 kbps από ένα τηλέφωνο Samsung Galaxy S III Android (το οποίο είναι εξοπλισμένο με aptX). Το σύστημα ήταν ένα ηχείο Revel F206 συν προενισχυτής Krell Illusion II και δύο μονομπλόκ Krell Solo 375.

Δέκτες Bluetooth: Δοκιμές ποιότητας ήχου

BT_back.jpg

Δεξιόστροφα από πάνω αριστερά: Audioengine B1, Arcam rBlink, Mass Fidelity Relay, Arcam miniBlink & DBPower BMA0069.
Brent Butterworth

Οι διαφορές μεταξύ αυτών των μονάδων είναι πολύ μικρές. Αν δεν είστε σοβαροί λάτρεις του ήχου, πιθανότατα δεν θα τους παρατηρήσετε και μάλλον δεν θα σας ενδιαφέρει ακόμα κι αν το κάνετε. Ωστόσο, υπήρχαν λεπτές διαφορές. Πιθανώς το καλύτερο από το μάτσο ήταν το Arcam rBlink – αλλά με προειδοποίηση. Ήταν το μόνο μοντέλο που έλαβε πολλές νότες ακρόασης και το μοναδικό που πραγματικά ξεχώριζε από το πακέτο. Το πρίμα – ειδικά το χαμηλότερο πρίμα, το οποίο έχει τεράστια επίδραση στον ήχο των φωνών και των κρουστών – ακούγεται λίγο πιο ζωντανό και λεπτομερές. Αυτό είναι το είδος της προσοχής των audiophiles. Αλλά η στερεοφωνική εικόνα του rBlink φάνηκε να τραβά προς τα αριστερά. Για παράδειγμα, η φωνή του Τζέιμς Τέιλορ στη ζωντανή έκδοση του «Shower the People» πήγε από το νεκρό κέντρο στο ένα ή δύο πόδια στα αριστερά του κέντρου. Μετρημένη με έναν αναλυτή ήχου Neutrik Minilyzer NT1, ο rBlink είχε αναντιστοιχία επιπέδου καναλιού, αλλά μόνο κατά 0,2 dB. (Τα άλλα κυμαίνονταν από 0,009 dB για το Audioengine έως 0,18 dB για το DBPower.) Δεν φάνηκε ότι 0,2 dB θα δημιουργούσε μια εύκολα ακουστική ανισορροπία καναλιού, αλλά ανιχνεύτηκε από το αυτί και μπορούσε να μετρηθεί. Η διαφορά μεταξύ του rBlink, των άλλων μονάδων και ενός προγράμματος αναπαραγωγής Blu-ray Panasonic που συνδέεται ψηφιακά με τον προενισχυτή Krell εμφανίστηκε κάθε φορά. Η ανισορροπία καναλιού μπορεί να είναι υπεύθυνη για την αντίληψη του rBlink που έχει καλύτερη λεπτομέρεια χαμηλότερης πρίμας. Το Mass Fidelity Relay και το Audioengine B1 συνδέονται για ποιότητα ήχου. Το B1 ακούγεται οριακά ομαλότερα. το ρελέ ακούγεται πιο ομαλό στα μεσαία αλλά λίγο πιο αδέλφια στο πρίμα. Και πάλι, αυτές οι διαφορές ήταν πολύ λεπτές. Τέλος, το Arcam miniBlink και η μονάδα DBPower ακούστηκαν λίγο πιο αδέλφια από τα άλλα.

Υψηλής ποιότητας Προσφορές λεπτών βελτιώσεων

Υπάρχει καλός λόγος να ξοδέψετε περισσότερα σε έναν δέκτη Bluetooth υψηλότερης τεχνολογίας; Ναι, σε μία περίπτωση: εάν το ηχοσύστημά σας διαθέτει μετατροπέα ψηφιακού σε αναλογικό υψηλής ποιότητας ή ψηφιακό προενισχυτή με ενσωματωμένο DAC υψηλής ποιότητας. Τόσο το Arcam rBlink όσο και το Audioengine B1 έχουν ψηφιακές εξόδους (ομοαξονικά για το rBlink , οπτικό για το B1) που σας επιτρέπουν να παρακάμψετε τα εσωτερικά DAC τους. Αυτές οι μονάδες συγκρίθηκαν συνδέοντας τόσο την αναλογική όσο και την ψηφιακή τους έξοδο με τον προενισχυτή Krell. με τις ψηφιακές συνδέσεις, αυτό σήμαινε να περάσει από το εσωτερικό DAC του προενισχυτή Illusion II. Η διαφορά ήταν εύκολο να ακουστεί. Χρησιμοποιώντας τις ψηφιακές εξόδους των μονάδων, το πρίμα ήταν πιο ομαλό, οι φωνές είχαν λιγότερη αδελφότητα, τα όργανα κρουστών ακούγονταν λιγότερο καυτά και οι λεπτές λεπτομέρειες υψηλής συχνότητας ήταν πιο εμφανείς και πιο ευαίσθητες ταυτόχρονα. Ωστόσο, η ανισορροπία καναλιού που ακούστηκε με το rBlink παρέμεινε ακόμη και με την ψηφιακή σύνδεση. Παράξενος.

Δεν έχετε εξοπλισμό προηγμένης τεχνολογίας;

Εάν δεν διαθέτετε DAC ή ψηφιακό προενισχυτή, είναι δύσκολο να υποστηρίξετε την αγορά ενός δέκτη Bluetooth προηγμένης τεχνολογίας, εκτός εάν είστε διατεθειμένοι να πληρώσετε πολλά για μια λεπτή βελτίωση της ποιότητας του ήχου (κάτι που είναι απολύτως λογικό πράγμα που πρέπει να κάνετε αν έχετε τα χρήματα και θα εκτιμήσετε τη μικρή βελτίωση). Θα μπορούσατε επίσης να πάτε υψηλών προδιαγραφών εάν προτιμάτε ένα ωραίο, συμπαγές περίβλημα αλουμινίου αντί για λίγο πλαστικό, όπως το DBPower BMA0069.

Η καλύτερη προσφορά εάν έχετε DAC ή Preamp

Εάν διαθέτετε καλό DAC ή ψηφιακό preamp υψηλού επιπέδου, πιθανότατα θα έχετε αισθητά καλύτερο ήχο χρησιμοποιώντας έναν δέκτη Bluetooth με ψηφιακή έξοδο. Λόγω του συγκριτικά χαμηλού κόστους και της οπτικής ψηφιακής εξόδου, το Audioengine B1 μοιάζει με την καλύτερη προσφορά εδώ.