Saltar al contenido

Κρατήστε την μπαταρία του αυτοκινήτου σας από το θάνατο

30 de mayo de 2021

Τα πουλιά πρέπει να πετάξουν, τα ψάρια πρέπει να κολυμπήσουν και οι μπαταρίες πρέπει να πεθάνουν. Είναι απλώς η επιστήμη της τεχνολογίας μπαταριών αυτοκινήτων. Είτε πρόκειται για παρασιτική αποστράγγιση, κανονική αυτοεκφόρτιση ή απλά φθορά, οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να πεθάνει μια μπαταρία είναι πολλαπλοί. Ευτυχώς, οι τρόποι για να διατηρήσετε μια μπαταρία από το θάνατο είναι σχεδόν τόσο πολυάριθμοι. Το κλειδί είναι να εντοπιστεί ο λόγος που μια μπαταρία πέθανε ή ο παράγοντας που θα μπορούσε ενδεχομένως να την προκαλέσει στο μέλλον και να την αντιμετωπίσει.

Λόγοι Οι μπαταρίες αυτοκινήτων πεθαίνουν

Don Mason / Blend Images / Getty Images
Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί λόγοι για τους οποίους μια μπαταρία αυτοκινήτου μπορεί να πεθάνει, αλλά οι ακραίες θερμοκρασίες πέφτουν αρκετά ψηλά στη λίστα. Ο κρύος καιρός μπορεί να σπρώξει μια αδύναμη μπαταρία από την άκρη, καθώς οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες έχουν ως αποτέλεσμα λιγότερη ένταση ρεύματος για να στροφώνεται πάνω από έναν κινητήρα, αλλά ο ζεστός καιρός είναι κυριολεκτικός δολοφόνος μπαταρίας. Από την άλλη πλευρά, μια παρασιτική αποστράγγιση θα καταστρέψει ακόμη και μια ολοκαίνουργια μπαταρία. Παρόλο που η μπαταρία θα φορτιστεί σχεδόν πάρα πολύ καλά, ειδικά αν έχετε φορτιστή στο χέρι, η παρουσία αποστράγγισης στο σύστημα θα αναγκάσει την μπαταρία να πάει ξανά νεκρή. Προκειμένου να αποφευχθεί η πιθανότητα αυτού του είδους αποστράγγισης κατά την αποθήκευση, ίσως είναι δελεαστικό να απλώς αποσυνδέσετε την μπαταρία. Όμως, ενώ είναι αλήθεια ότι θα αποτρέψει τυχόν εσφαλμένη αποστράγγιση στο ηλεκτρικό σύστημα του οχήματος να καταστρέψει την μπαταρία, η κανονική αυτοεκφόρτιση, τελικά, θα αποστραγγίσει ακόμη και μια ολοκαίνουργια μπαταρία σε επικίνδυνα χαμηλό επίπεδο.

Κρατήστε τον καιρό να μην σκοτώνει την μπαταρία σας

Δεν μπορείτε να κάνετε πολλά για να προστατέψετε την μπαταρία σας από τις καταστροφές του ζεστού καλοκαιριού και του πικρού κρύου του χειμώνα, εκτός από το γκαράζ. Εάν αυτή είναι μια επιλογή, τότε η έλλειψη ακραίων μεταβολών θερμοκρασίας μπορεί να βοηθήσει τη μπαταρία σας να διαρκέσει περισσότερο από ό, τι διαφορετικά. Ωστόσο, ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε τη θανάτωση μιας μπαταρίας από ζεστό ή κρύο είναι να βεβαιωθείτε ότι είναι πάντα στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι μια μπαταρία που συντηρείται σωστά είναι καλύτερα εξοπλισμένη για να χειρίζεται τους τύπους σοβαρών μεταβολών θερμοκρασίας που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα.

Η σημασία του ηλεκτρολύτη μιας μπαταρίας

Για παράδειγμα, ο ηλεκτρολύτης σε μια μπαταρία είναι πιο πιθανό να εξατμιστεί κατά τη διάρκεια των ζεστών καλοκαιρινών μηνών, οπότε είναι σημαντικό να το κρατήσετε εκτός. Ο χαμηλός ηλεκτρολύτης επηρεάζει αρνητικά την απόδοση της μπαταρίας και δεν θέλετε ποτέ να οδηγείτε με τις πλάκες εκτεθειμένες. Η πλήρωση του ηλεκτρολύτη όταν μειώνεται βοηθά, αλλά είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε πόσο ισχυρή ή αδύναμη είναι η λύση. Μία από τις μεγαλύτερες ενδείξεις ότι η μπαταρία βρίσκεται εκτός λειτουργίας είναι εάν ο ηλεκτρολύτης παραμένει αδύναμος ακόμη και όταν η μπαταρία δεν δέχεται πλέον άλλη φόρτιση ή εάν ένα στοιχείο είναι ασθενέστερο από τα άλλα. Αυτό μπορεί να ελεγχθεί με ένα απλό υδρόμετρο ή με ένα διαθλασίμετρο.

Διατηρήστε το καθαρό και φορτισμένο

Στο ίδιο πνεύμα, διατηρώντας τις ηλεκτρικές συνδέσεις καθαρές και η μπαταρία σωστά φορτισμένη, θα βοηθήσει κατά τους κρύους χειμερινούς μήνες όταν υπάρχει λιγότερη ένταση εκκίνησης. Η χωρητικότητα μιας μπαταρίας μολύβδου-οξέος μπορεί να μειωθεί περίπου 20 τοις εκατό όταν η θερμοκρασία φτάσει στο πάγωμα, οπότε κάθε ενισχυτής μετρά όσο περισσότερο πέφτει ο υδράργυρος. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για μικρότερες μπαταρίες που δεν έχουν πολλούς ενισχυτές ψυχρής εκκίνησης, για πρώτη φορά και σε εφαρμογές όπου η ένταση εκκίνησης της μπαταρίας είναι σχετικά κοντά στο ρεύμα, ο κινητήρας εκκίνησης πρέπει να σβήσει.

Κρατήστε μια παρασιτική αποστράγγιση από το να σκοτώσετε την μπαταρία σας

Ο εντοπισμός μιας παρασιτικής αποστράγγισης προτού σκοτώσει την μπαταρία σας μπορεί να είναι δύσκολος, καθώς συνήθως δεν θα παρατηρήσετε κάτι ασυνήθιστο. Παρόλο που είναι εύκολο να αφήσετε τους προβολείς σας τυχαία χωρίς να το παρατηρήσετε, αυτός ο τύπος κατάστασης έχει στην πραγματικότητα μια εξωτερική ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά. Στην περίπτωση πολλών παρασιτικών αποχετεύσεων, το συστατικό που τραβάει ένταση όταν το αυτοκίνητό σας είναι απενεργοποιημένο δεν κάνει τίποτα για να τραβήξει την προσοχή σας έως ότου πάτε να ξεκινήσετε το αυτοκίνητό σας και να ακούσετε τον κινητήρα της μίζας να χτυπά άκαρπα. Τα καλά νέα είναι ότι, εκτός αν η μπαταρία σας είναι ήδη παλιά και φθαρμένη, το να πεθάνετε μία φορά από μια παρασιτική παροχέτευση δεν πρόκειται να προκαλέσει πάρα πολύ διαρκή ζημιά. Το κλειδί είναι να προσδιορίσετε την πηγή της αποχέτευσης και να την διορθώσετε και να αποτρέψετε την αποστράγγιση της μπαταρίας πολλές φορές. Δεδομένου ότι μόνιμη ζημιά γίνεται κάθε φορά που η τάση μιας μπαταρίας μολύβδου-οξέος πέφτει κάτω από ένα ορισμένο όριο, είναι καλή ιδέα να αντιμετωπίσετε αυτό το είδος προβλήματος νωρίτερα και όχι αργότερα.

Προσδιορίστε και διορθώστε μια παρασιτική αποστράγγιση

Αν και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βρείτε και να διορθώσετε μια παρασιτική κλήρωση, ο ευκολότερος είναι να χρησιμοποιήσετε μια απλή διαδικασία δοκιμής και σφάλματος. Με την ανάφλεξη σβηστή και την μπαταρία αποσυνδεδεμένη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια δοκιμαστική λυχνία για να ελέγξετε την αποστράγγιση. Εάν ανάψει μια δοκιμαστική λυχνία συνδεδεμένη στον ακροδέκτη της μπαταρίας και αποσυνδεδεμένο καλώδιο, αυτό σημαίνει ότι κάτι στο σύστημα τραβάει ισχύ ή ότι ένα ρελέ προσπαθεί να ενεργοποιηθεί. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα αμπερόμετρο για αυτόν τον τύπο διαγνωστικής εργασίας, αλλά είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε τη σωστή κλίμακα, ώστε να μην ρίξετε ασφάλεια στο μετρητή. Είτε έτσι είτε αλλιώς, μπορείτε συχνά να εντοπίσετε την πηγή μιας παρασιτικής αποστράγγισης απλώς αφαιρώντας τις ασφάλειες, το ένα μετά το άλλο, έως ότου σβήσει το φως ή το αμπερόμετρο πέσει στο μηδέν. Με ένα κατάλληλο διάγραμμα κυκλώματος, μπορείτε στη συνέχεια να εντοπίσετε την αποστράγγιση σε ένα συγκεκριμένο εξάρτημα ή εξαρτήματα. Μία από τις πιο συνηθισμένες αιτίες αυτού του τύπου αποστράγγισης είναι ο φωτισμός του χώρου αποσκευών ή του γαντιού που ανάβει λόγω ενός διακόπτη δυσλειτουργίας, καθώς δεν υπάρχει τρόπος να δείτε ότι αυτά τα φώτα είναι αναμμένα όταν ο θάλαμος του πορτμπαγκάζ και του γαντιού είναι κλειστός, αλλά οι αποχετεύσεις μπορεί να είναι σημαντικά πιο δύσκολο να εντοπιστεί.

Κρατήστε την μπαταρία σας από το θάνατο κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης

Ανάλογα με το πόσο καιρό σκοπεύετε να αφήσετε ένα όχημα στο χώρο αποθήκευσης, ίσως να μην χρειάζεται να κάνετε τίποτα, ή απλώς η αποσύνδεση της μπαταρίας θα μπορούσε να κάνει το τέχνασμα. Ωστόσο, η αυτοεκφόρτιση θα προκαλέσει αργή απώλεια φόρτισης ακόμη και μιας νέας μπαταρίας Παρόλο που οι μπαταρίες μολύβδου-οξέος έχουν σχετικά αργό ρυθμό αυτοεκφόρτισης, περίπου 5 τοις εκατό κάθε μήνα, η μακροχρόνια αποθήκευση μπορεί να επιτρέψει στην κανονική αυτοεκφόρτιση να αποστραγγίσει μια μπαταρία σε επικίνδυνο επίπεδο. Εάν θέλετε να αποτρέψετε την εξάντληση της μπαταρίας σας για μεγάλο χρονικό διάστημα αποθήκευσης, υπάρχουν δύο λύσεις. Ο πρώτος είναι να τον φορτίζετε από καιρό σε καιρό και ο άλλος να χρησιμοποιείτε έναν φορτιστή πλωτήρα που φορτίζει αυτόματα όταν η μπαταρία πέσει κάτω από ένα ορισμένο επίπεδο τάσης. Παρόλο που η τρυφερότητα της μπαταρίας ή ο φορτιστής με πλωτήρα, θα αποτρέψει τη θανάτωση της μπαταρίας ενώ το όχημά σας είναι αποθηκευμένο, εξακολουθεί να είναι καλή ιδέα να παρακολουθείτε την κατάσταση κατά καιρούς. Εάν κάτι πάει στραβά και ο φορτιστής δεν απενεργοποιηθεί, αυτό θα μπορούσε επίσης να καταστρέψει την μπαταρία σας.