Saltar al contenido

Λειτουργούν το Cigarette Lighter Jump Starters;

23 de abril de 2021

Σε αυτό το άρθρο

Η ευκολία είναι φανταστική και η ιδέα ενός εκκινητή άλματος για αναπτήρα είναι σχεδόν βολική όσο γίνεται. Κανένας δεν θέλει να βρωμιάσει με βρώμικα καλώδια αλτών στο παγωμένο χιόνι που προσπαθεί να πηδήξει το αυτοκίνητό του, οπότε γιατί να μην το πηδήξετε ξεκινά από μέσα; Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορείτε, τουλάχιστον όχι με τον τρόπο που μάλλον θέλετε.

Οι εκκινητές άλματος αυτοκινήτου είναι απολύτως ασφαλείς στη χρήση, αλλά πρέπει να ακολουθείτε τους ίδιους κανόνες με το κανονικό ξεκίνημα άλματος.
Paul Viant / Caiaimage / Getty Images

Ξεκινώντας ένα αυτοκίνητο μέσω του αναπτήρα

Το απλούστερο γεγονός είναι ότι, όχι, δεν μπορείτε να ξεκινήσετε ένα αυτοκίνητο μέσω της πρίζας αναπτήρα – τουλάχιστον όχι σύμφωνα με τον παραδοσιακό ορισμό του όρου. Όταν ξεκινάτε ένα αυτοκίνητο, το αυτοκίνητο με τη νεκρή μπαταρία αντλεί μια τεράστια ένταση από το αυτοκίνητο με την καλή μπαταρία, η οποία πηγαίνει κατευθείαν στον εκκινητή. Όταν ξεκινάτε ένα αυτοκίνητο χρησιμοποιώντας ένα κουτί άλματος, η ίδια τεράστια ροή έντασης συμβαίνει μεταξύ του κουτιού άλματος και του αυτοκινήτου σας. Εάν προσπαθήσατε να τρέξετε αυτό το είδος αμπέρ μέσω της πρίζας αναπτήρα, δεν θα συνέβαινε τίποτα καλό. Ακόμα κι αν η ασφάλεια του αναπτήρα δεν φυσήξει αμέσως, το πιθανό αποτέλεσμα θα ήταν κάτι που λιώνει ή ακόμα και θα φωτιά. Και ως προς το αν το αυτοκίνητο θα ξεκινήσει πραγματικά ή όχι, αυτό θα ήταν ίσως το λιγότερο από τις ανησυχίες σας εκείνο το σημείο. Τα καλά νέα είναι ότι, ενώ οι εκκινητές άλματος αναπτήρα δεν μπορούν τεχνικά να προσφέρουν άλμα, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι εντελώς άχρηστοι. Στην πραγματικότητα, είναι απόλυτα ικανοί να εκτελούν τη λειτουργία που έχουν πραγματικά σχεδιαστεί για να εκτελούν. Αυτό, φυσικά, είναι να παρέχετε στη νεκρή μπαταρία μια αδύναμη επιφανειακή φόρτιση, που παραδίδεται με την πάροδο του χρόνου, η οποία ελπίζουμε ότι θα είναι αρκετή για την εκκίνηση του κινητήρα, με την προϋπόθεση ότι δεν χρειάζεται να το σβήσετε πολύ.

Το πρόβλημα με τους εκκινητές άλματος τσιγάρων

Ο ευκολότερος τρόπος για να δείτε το πρόβλημα με τους εκκινητές άλματος για αναπτήρες είναι να κοιτάξετε ένα και να συγκρίνετε τα καλώδια που βγαίνουν από αυτό με καλώδια υψηλής ποιότητας. Ακόμη και μια σύντομη επιθεώρηση αποκαλύπτει ότι τα καλώδια που περιλαμβάνονται με έναν εκκινητή άλματος αναπτήρα και τα καλώδια που χρησιμοποιούνται στα καλώδια αλτών είναι σχεδιασμένα για να χειρίζονται ριζικά διαφορετικές ποσότητες έντασης. Εάν αισθάνεστε ιδιαίτερα τολμηροί, μπορείτε επίσης να ελέγξετε τη διαφορά μεταξύ του θετικού καλωδίου που συνδέει τη μίζα σας με την μπαταρία σας, η οποία είναι πιθανώς τόσο παχύ όσο ο αντίχειρας σας, και τα καλώδια που συνδέονται με τον αναπτήρα του τσιγάρου σας, το οποίο πιθανώς δεν είναι ούτε τόσο παχύ όσο ένα κομμάτι σπαγγέτι. Ένας άλλος τρόπος να το δούμε είναι ότι τα κυκλώματα αναπτήρα είναι συνήθως συντήκονται στα 10Α και έτσι, και ένας εκκινητής μπορεί να τραβήξει προς τα πάνω από 350Α όταν ξεκινά. Οι συγκεκριμένοι αριθμοί θα ποικίλλουν από τη μία εφαρμογή στην άλλη, αλλά υπάρχει σαφώς μια τεράστια αποσύνδεση μεταξύ των δύο, και είναι εξίσου σαφές ότι ποτέ δεν πρόκειται να παραδώσετε την ίδια ποσότητα έντασης μέσω ενός εκκινητή άλματος αναπτήρα που μπορείτε με καλά καλώδια αλτών.

Λοιπόν, τι καλό είναι οι εκκινητές άλματος για το τσιγάρο;

Όταν συνδέετε μια νεκρή μπαταρία σε μια καλή μπαταρία, η νεκρή μπαταρία θα λειτουργήσει ως φορτίο και θα τείνει να αντλεί ενέργεια από την καλή μπαταρία. Αυτό δεν είναι τόσο αποτελεσματικό ή γρήγορο όσο στην πραγματικότητα τη φόρτιση, αλλά αναμένεται κάποιο ποσό φόρτισης να μετακινηθεί από την καλή μπαταρία στη νεκρή, και αυτό βασίζονται στους εκκινητές άλματος αναπτήρα. Σε αντίθεση με τα καλώδια jumper, τα οποία συνδέετε, ίσως περιμένετε ένα λεπτό και πηγαίνετε, οι εκκινητές με αναπτήρα τσιγάρων χρειάζονται χρόνο – όταν λειτουργούν καθόλου. Εάν διαθέτετε μία από αυτές τις συσκευές και θεωρείτε ότι χρειάζεται να τη χρησιμοποιήσετε, συνήθως θα πρέπει να την συνδέσετε και να φύγετε για λίγο. Εάν είστε τυχεροί, θα επιστρέψετε και θα διαπιστώσετε ότι η μπαταρία σας έχει αρκετή φόρτιση για να στροφαλοποιήσετε. Εάν δεν είστε, τότε πιθανότατα θα επιθυμούσατε να είχατε μόλις καλέσει ένα ρυμουλκούμενο φορτηγό ή αγοράσατε καλώδια αλτών. Στις περισσότερες περιπτώσεις, είστε καλύτερα με ένα κουτί άλματος, ακόμη και ένα εξαιρετικά φορητό που θα χωράει στο κουτί με το γάντι σας, από έναν εκκινητή άλματος αναπτήρα.

Αλλά δεν είναι ασφαλέστερα τα Cigarette Lighter Jump Starters;

Η εκκίνηση ενός αυτοκινήτου με κανονικά καλώδια jumper ή ένα κουτί άλματος μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με δύο διαφορετικούς τρόπους. Το πρώτο είναι εάν συνδέσετε ευθεία προς τα επάνω τα καλώδια προς τα πίσω και το άλλο είναι εάν συνδέσετε και τα δύο καλώδια στην μπαταρία και προκαλέσετε έναν σπινθήρα που στη συνέχεια αναφλέγει τους καπνούς που έχουν διαρρεύσει. Αυτά τα ζητήματα μπορούν και τα δύο να αρθούν με τη φροντίδα απλά όταν συνδέσετε τα καλώδια και ακολουθώντας τη σωστή διαδικασία για να ξεκινήσετε με ασφάλεια το αυτοκίνητο. Παρόλο που ένας εκκινητής άλματος αναπτήρα που συνδέει ένα δοχείο αναπτήρα τσιγάρου με άλλο είναι τεχνικά λιγότερο πιθανό να εκραγεί ή να προκαλέσει έκρηξη μπαταρίας από την ακατάλληλη χρήση καλωδίων βραχυκυκλώματος, μάλλον καλύτερα να αγοράσετε ένα καλό σετ καλωδίων ή ακόμη και ένα άλμα και να μάθουν πώς να τα χρησιμοποιούν σωστά.