Saltar al contenido

Μητρικές κάρτες, Πίνακες συστήματος και Mainboards

12 de mayo de 2021

Σε αυτό το άρθρο

Η μητρική πλακέτα χρησιμεύει για τη σύνδεση όλων των τμημάτων ενός υπολογιστή. Η CPU, η μνήμη, οι σκληροί δίσκοι και άλλες θύρες και κάρτες επέκτασης συνδέονται όλα στη μητρική πλακέτα απευθείας ή μέσω καλωδίων.

Ορισμός μητρικής πλακέτας

Η μητρική πλακέτα είναι το κομμάτι του υλικού του υπολογιστή που μπορεί να θεωρηθεί ως «ραχοκοκαλιά» του υπολογιστή, ή καταλληλότερα ως «μητέρα» που συγκρατεί όλα τα κομμάτια μαζί. Τα τηλέφωνα, τα tablet και άλλες μικρές συσκευές έχουν επίσης μητρικές κάρτες, αλλά συχνά καλούνται λογικές πλακέτες αντι αυτου. Τα στοιχεία τους συνήθως συγκολλούνται απευθείας στον πίνακα για εξοικονόμηση χώρου, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν υποδοχές επέκτασης για αναβαθμίσεις όπως βλέπετε σε επιτραπέζιους υπολογιστές. Ο προσωπικός υπολογιστής IBM που κυκλοφόρησε το 1981, θεωρείται η πρώτη μητρική πλακέτα υπολογιστή (ονομαζόταν τότε «επίπεδος»). Οι δημοφιλείς κατασκευαστές μητρικών καρτών περιλαμβάνουν ASUS, AOpen, Intel, ABIT, MSI, Gigabyte και Biostar.

Τσιγκάμπυ
Η μητρική πλακέτα ενός υπολογιστή είναι επίσης γνωστή ως mainboard, Mobo (συντομογραφία), ΜΒ (συντομογραφία), πλακέτα συστήματος, σανίδα, και ακόμα λογική πλακέτα. Πίνακες επέκτασης που χρησιμοποιούνται σε ορισμένα παλαιότερα συστήματα ονομάζονται θυγατρικές.

Εξαρτήματα μητρικής πλακέτας

Όλα πίσω από τη θήκη του υπολογιστή συνδέονται κατά κάποιο τρόπο με τη μητρική πλακέτα έτσι ώστε όλα τα κομμάτια να μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους. Αυτό περιλαμβάνει κάρτες βίντεο, κάρτες ήχου, σκληρούς δίσκους, μονάδες οπτικών δίσκων, CPU, ραβδιά RAM, θύρες USB, τροφοδοτικό κ.λπ. Στη μητρική πλακέτα υπάρχουν επίσης υποδοχές επέκτασης, άλματα, πυκνωτές, τροφοδοσία συσκευής και συνδέσεις δεδομένων, ανεμιστήρες, θερμότητα νεροχύτες και βίδες. 2:06

Τι είναι η μητρική πλακέτα;

Σημαντικά γεγονότα μητρικής πλακέτας

Οι επιτραπέζιες μητρικές πλακέτες, οι θήκες και τα τροφοδοτικά έρχονται σε διαφορετικά μεγέθη που ονομάζονται παράγοντες μορφής. Και οι τρεις πρέπει να είναι συμβατοί για να λειτουργούν σωστά μαζί. Οι μητρικές πλακέτες διαφέρουν πολύ σε σχέση με τους τύπους των στοιχείων που υποστηρίζουν. Για παράδειγμα, κάθε μητρική πλακέτα υποστηρίζει έναν μόνο τύπο CPU και μια σύντομη λίστα τύπων μνήμης. Επιπλέον, ορισμένες κάρτες βίντεο, σκληροί δίσκοι και άλλα περιφερειακά ενδέχεται να μην είναι συμβατές. Ο κατασκευαστής της μητρικής πλακέτας πρέπει να παρέχει σαφείς οδηγίες σχετικά με τη συμβατότητα των εξαρτημάτων. Σε φορητούς υπολογιστές και tablet, και ολοένα και περισσότερο σε επιτραπέζιους υπολογιστές, η μητρική πλακέτα ενσωματώνει συχνά τις λειτουργίες της κάρτας βίντεο και της κάρτας ήχου. Αυτό βοηθά στη διατήρηση αυτών των τύπων υπολογιστών σε μικρό μέγεθος. Ωστόσο, αποτρέπει επίσης την αναβάθμιση αυτών των ενσωματωμένων στοιχείων. Οι κακοί μηχανισμοί ψύξης που υπάρχουν για τη μητρική πλακέτα μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στο υλικό που είναι συνδεδεμένο σε αυτήν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συσκευές υψηλής απόδοσης όπως η CPU και οι κάρτες γραφικών υψηλών προδιαγραφών συνήθως ψύχονται με ψύκτες και συχνά χρησιμοποιούνται ενσωματωμένοι αισθητήρες για την ανίχνευση της θερμοκρασίας και την επικοινωνία με το BIOS ή το λειτουργικό σύστημα για την κανονική ταχύτητα του ανεμιστήρα. Οι συσκευές που είναι συνδεδεμένες σε μια μητρική πλακέτα συχνά χρειάζονται χειροκίνητα εγκατεστημένα προγράμματα οδήγησης συσκευών για να λειτουργήσουν με το λειτουργικό σύστημα. Ανατρέξτε στην ενότητα Τρόπος ενημέρωσης προγραμμάτων οδήγησης στα Windows εάν χρειάζεστε βοήθεια.

Φυσική περιγραφή μιας μητρικής πλακέτας

Σε μια επιφάνεια εργασίας, η μητρική πλακέτα είναι τοποθετημένη μέσα στη θήκη, απέναντι από την πιο εύκολα προσβάσιμη πλευρά. Συνδέεται με ασφάλεια μέσω μικρών βιδών μέσω προ-διάτρητων οπών. Το μπροστινό μέρος της μητρικής πλακέτας περιέχει θύρες στις οποίες συνδέονται όλα τα εσωτερικά στοιχεία. Μια ενιαία υποδοχή / υποδοχή φιλοξενεί την CPU. Πολλαπλές υποδοχές επιτρέπουν τη σύνδεση μίας ή περισσότερων μονάδων μνήμης. Άλλες θύρες βρίσκονται στη μητρική πλακέτα και αυτές επιτρέπουν στον σκληρό δίσκο και τη μονάδα οπτικού δίσκου (και τη δισκέτα εάν υπάρχει) να συνδεθούν μέσω καλωδίων δεδομένων. Μικρά καλώδια από το μπροστινό μέρος της θήκης του υπολογιστή συνδέονται στη μητρική πλακέτα για να επιτρέψουν τη λειτουργία του, την επαναφορά και τα φώτα LED. Τροφοδοσία από την τροφοδοσία τροφοδοτείται στη μητρική πλακέτα χρησιμοποιώντας μια ειδικά σχεδιασμένη θύρα. Επίσης στο μπροστινό μέρος της μητρικής πλακέτας υπάρχουν αρκετές υποδοχές περιφερειακών καρτών. Αυτές οι υποδοχές είναι όπου οι περισσότερες κάρτες βίντεο, κάρτες ήχου και άλλες κάρτες επέκτασης συνδέονται με τη μητρική πλακέτα. Στην αριστερή πλευρά της μητρικής πλακέτας (η πλευρά που βλέπει το πίσω άκρο της θήκης της επιφάνειας εργασίας) είναι μια σειρά θυρών. Αυτές οι θύρες επιτρέπουν τη σύνδεση των περισσότερων εξωτερικών περιφερειακών του υπολογιστή, όπως οθόνη, πληκτρολόγιο, ποντίκι, ηχεία, καλώδιο δικτύου και άλλα. Όλες οι σύγχρονες μητρικές κάρτες περιλαμβάνουν επίσης θύρες USB και όλο και περισσότερες θύρες όπως HDMI και FireWire, οι οποίες επιτρέπουν τη σύνδεση συμβατών συσκευών στον υπολογιστή σας όταν τις χρειάζεστε – συσκευές όπως ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, εκτυπωτές κ.λπ. Η μητρική πλακέτα και η θήκη της επιφάνειας εργασίας έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε όταν χρησιμοποιούνται περιφερειακές κάρτες, οι πλευρές των καρτών ταιριάζουν ακριβώς έξω από το πίσω άκρο, καθιστώντας τις θύρες τους διαθέσιμες για χρήση.

Αγορά μητρικής πλακέτας

Ανατρέξτε στον Οδηγό αγοραστών για μητρικές κάρτες PC, εάν θέλετε να αποκτήσετε μια νέα μητρική πλακέτα. Δείτε επίσης τις λίστες μας με τις καλύτερες μητρικές κάρτες γενικής χρήσης και τις καλύτερες μητρικές κάρτες τυχερού παιχνιδιού για ένα καλό σημείο εκκίνησης.