Saltar al contenido

Μικρόφωνα συμπυκνωτή έναντι δυναμικών μικροφώνων

11 de abril de 2021

Τα μικρόφωνα πωλούνται σε μια σειρά τιμών. Τα προσιτά μοντέλα είναι λιγότερο από 50 $, ενώ τα ακριβά μπορούν να προσθέσουν έως και χιλιάδες δολάρια. Παρόλο που υπάρχουν πολλά να διαλέξετε, σχεδόν κάθε μικρόφωνο εμπίπτει σε έναν από τους δύο βασικούς τύπους: δυναμικό και συμπυκνωτή. Το άλλο και λιγότερο κοινό είδος που θα συναντήσετε είναι το μικρόφωνο με κορδέλα. Αν και ο καθένας είναι ένας μορφοτροπέας που παίρνει και συλλαμβάνει ήχο, οι μέθοδοι δημιουργίας ηλεκτρονικών σημάτων εξόδου είναι διακριτές. Ανάλογα με τις ανάγκες και τις καταστάσεις εγγραφής, το ένα μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή έναντι του άλλου. Το θέμα είναι ότι είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε τους διαφορετικούς τύπους κοιτάζοντας το μικρόφωνο.

Σωσίβιο
Δυναμικά μικρόφωνα

 • Εξωτερική χρήση.
 • Ζωντανές παραστάσεις.
 • Συγκέντρωση ειδήσεων και συνεντεύξεων.
 • Εγγραφή σε υψηλά επίπεδα έντασης.
 • Φωνή και όργανα χαμηλότερης συχνότητας.
 • Όταν χρειάζεστε κάτι ανθεκτικό.

Μικρόφωνα συμπυκνωτή

 • Εσωτερική χρήση.
 • Παραστάσεις στο στούντιο.
 • Podcasting και μετάδοση ειδήσεων.
 • Εγγραφή για λεπτομέρεια και ακρίβεια.
 • Φωνή και όργανα υψηλότερης συχνότητας.
 • Όταν η ανθεκτικότητα δεν είναι παράγοντας.

Είτε σκοπεύετε να δημιουργήσετε ένα podcast είτε ένα newscast, να ηχογραφήσετε μουσική ή να διασκεδάσετε ένα βράδυ καραόκε στο σπίτι, ένα αξιόπιστο μικρόφωνο παίζει καθοριστικό ρόλο. Αν και τα περισσότερα μικρόφωνα διατηρούν μια οικεία φόρμα, μπορείτε να βρείτε αυτά που παρουσιάζουν δημιουργικότητα με διαφορετικά σχήματα και μεγέθη. Όπως και με άλλους τύπους σύγχρονης τεχνολογίας, τα μικρόφωνα παρουσιάζουν μια ποικιλία από ειδικότητες και χρήσιμα χαρακτηριστικά.

Δυναμικά μικρόφωνα

Πλεονεκτήματα

 • Δεν απαιτεί εξωτερική τροφοδοσία ή μπαταρίες.
 • Διαχειρίζεται εύκολα ήχους και όργανα υψηλής έντασης.
 • Συνήθως πιο προσιτή.
 • Συνήθως πιο ανθεκτικό από τα μικρόφωνα συμπυκνωτή.
 • Ιδανικό για υπαίθρια και ζωντανά περιβάλλοντα εγγραφής.

Μειονεκτήματα

 • Γενικά απαιτείται ένας πρόσθετος ενισχυτής για καλύτερα αποτελέσματα.
 • Όχι τόσο ευαίσθητο ή ευαίσθητο όσο τα μικρόφωνα συμπυκνωτή (ειδικά σε υψηλότερες συχνότητες).
 • Η απόκριση συχνότητας μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το σχεδιασμό και την εφαρμογή.

Η λειτουργία δυναμικών μικροφώνων μπορεί να σχετίζεται με τη λειτουργία των παραδοσιακών ηχείων αλλά αντίστροφα. Με ένα παραδοσιακό ηχείο, το ηχητικό σήμα μετακινείται από την πηγή στο πηνίο φωνής που είναι συνδεδεμένο σε έναν κώνο (επίσης γνωστό ως διάφραγμα). Όταν η ηλεκτρική ενέργεια (το ηχητικό σήμα) φτάσει στο πηνίο, δημιουργείται ένα μαγνητικό πεδίο (αρχή ηλεκτρομαγνήτη), ο οποίος αλληλεπιδρά με τον μόνιμο μαγνήτη που βρίσκεται πίσω από το πηνίο. Η διακύμανση της ενέργειας αναγκάζει τα μαγνητικά πεδία να προσελκύσουν και να απωθούν, αναγκάζοντας τον συνδεδεμένο κώνο να δονείται μπρος-πίσω, που παράγει τα ηχητικά κύματα που μπορούμε να ακούσουμε.

Ανθεκτική κατασκευή και λιγότερη ευαισθησία

Όπως και με τα παραδοσιακά ηχεία, τα δυναμικά μικρόφωνα είναι άριστα στο χειρισμό υψηλών τόμων με δοκιμασμένη και αληθινή τεχνολογία. Τα δυναμικά μικρόφωνα είναι συνήθως λιγότερο δαπανηρά στην κατασκευή τους και τα ηλεκτρονικά εσωτερικά τείνουν να είναι πιο ανθεκτικά από τα αντίστοιχα των συμπυκνωτών τους. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να πάρουν ένα χτύπημα και να χειριστούν μια σταγόνα – ιδανικό για ενεργό κράτημα στα χέρια έναντι του αφήνοντάς το να στερεωθεί σε σταθερή βάση. Η συνολική ανθεκτικότητα έρχεται μέσω ποιοτικής κατασκευής. Ακριβώς επειδή το μικρόφωνο είναι δυναμικό δεν εγγυάται ότι έχει κατασκευαστεί για να διαρκεί, πόσο μάλλον ξεπερνά ένα μικρόφωνο συμπυκνωτή. Τα δυναμικά μικρόφωνα δεν είναι τόσο ευαίσθητα όσο τα μικρόφωνα συμπυκνωτή. Ως επί το πλείστον, επειδή υπάρχουν ακριβά μοντέλα που προσφέρουν απίστευτα αποτελέσματα. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο βάρος των μαγνητών και του πηνίου, το οποίο εμποδίζει πόσο γρήγορα ο κώνος αποκρίνεται στα ηχητικά κύματα. Ενώ ένα μειονέκτημα, δεν είναι πάντα κακό. Η χαμηλότερη ευαισθησία και μια πιο περιορισμένη απόκριση υψηλής συχνότητας γενικά σημαίνει λιγότερη λεπτομέρεια που καταγράφεται στις ηχογραφήσεις, αλλά αυτό περιλαμβάνει επίσης περιβαλλοντικούς και ανεπιθύμητους ήχους.

Μικρόφωνα συμπυκνωτή

Πλεονεκτήματα

 • Δημιουργεί ισχυρά ηχητικά σήματα χωρίς προενισχυτικό.
 • Γενικά είναι πιο ευαίσθητο στη λήψη αχνών και μακρινών ήχων.
 • Μεγαλύτερη δυναμική απόκριση συχνότητας.
 • Ιδανικό για εσωτερικά και ήσυχα περιβάλλοντα εγγραφής.

Μειονεκτήματα

 • Απαιτεί εξωτερική (φανταστική) ισχύ ή μπαταρίες.
 • Η αυξημένη ευαισθησία μπορεί να οδηγήσει σε παραμόρφωση σε ορισμένες περιπτώσεις.
 • Μπορεί να είναι πιο ακριβό.
 • Πιο εύθραυστα ηλεκτρονικά από αυτά των δυναμικών μικροφώνων.

Η λειτουργία των μικροφώνων συμπυκνωτή συγκρίνεται με εκείνη ενός ηλεκτροστατικού ηχείου αλλά αντίστροφα. Με ένα ηλεκτροστατικό ηχείο, ένα λεπτό διάφραγμα αναρτάται ανάμεσα σε δύο πλέγματα (επίσης γνωστά ως στάτες) συνδεδεμένα σε παροχή τάσης. Το διάφραγμα είναι κατασκευασμένο με ηλεκτρικά αγώγιμα υλικά για να διατηρεί σταθερό φορτίο και να αλληλεπιδρά με τα πλέγματα. Σήματα ήχου αναλογικής ισχύος αλλά αντίθετης πολικότητας αποστέλλονται σε κάθε πλέγμα. Όταν ένα πλέγμα σπρώχνει το διάφραγμα, το άλλο πλέγμα τραβά με ίση δύναμη. Καθώς τα πλέγματα κυμαίνονται από τις αλλαγές στην τάση, το διάφραγμα κινείται μπρος-πίσω, δημιουργώντας τα ηχητικά κύματα που μπορούμε να ακούσουμε. Σε αντίθεση με τα δυναμικά μικρόφωνα, οι συμπυκνωτές δεν έχουν μαγνήτες.

Ευαίσθητο και ανταποκρίνεται

Όπως με τα ηλεκτροστατικά ηχεία, τα κύρια οφέλη των μικροφώνων συμπυκνωτή είναι η αυξημένη ευαισθησία και απόκριση. Σχετικά με το σχεδιασμό, το λεπτό διάφραγμα είναι ικανό να αντιδρά γρήγορα σε εξασθενημένες και μακρινές πιέσεις των ηχητικών κυμάτων που ταξιδεύουν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα μικρόφωνα συμπυκνωτή είναι εξαιρετικά ακριβή και ικανά να συλλάβουν λεπτές αποχρώσεις με ευκρινή ευκρίνεια, γεγονός που τα καθιστά ιδανικά για εγγραφές υψηλής πιστότητας – ιδιαίτερα αυτές που περιλαμβάνουν φωνητικά ή υψηλότερα εύρη συχνοτήτων. Και λόγω του τρόπου με τον οποίο τα ηλεκτρονικά έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν, τα μικρόφωνα συμπυκνωτών μπορούν να βρεθούν σε μια ευρύτερη ποικιλία σχημάτων και μεγεθών από τα δυναμικά μικρόφωνα.

Ευπαθή σε καταστροφές και ηχητικά σχόλια

Αν και η αυξημένη ευαισθησία μπορεί να φαίνεται φανταστική, υπάρχουν ορισμένα μειονεκτήματα. Τα μικρόφωνα συμπυκνωτή υπόκεινται σε παραμόρφωση, όπως κατά την προσπάθεια εγγραφής δυνατών οργάνων ή ήχων. Αυτά τα μικρόφωνα είναι επίσης ευαίσθητα σε ηχητικά σχόλια. Αυτό συμβαίνει όταν ο ήχος που λαμβάνεται από το μικρόφωνο περνάει από ένα ηχείο και λαμβάνεται ξανά από το μικρόφωνο σε συνεχή βρόχο. Αυτά μπορούν επίσης να προκαλέσουν ανεπιθύμητο θόρυβο, ειδικά αν δεν βρίσκεστε σε ήσυχο ή ηχομονωμένο δωμάτιο. Για παράδειγμα, ένα μικρόφωνο συμπυκνωτή μπορεί να μην είναι το καλύτερο για χρήση σε εξωτερική συνέντευξη ή εγγραφή όταν υπάρχει άνεμος, βροχή, κίνηση ή άλλοι ήχοι στο παρασκήνιο. Αν και τέτοιοι θόρυβοι μπορούν να αφαιρεθούν με λογισμικό επεξεργασίας μουσικής και ηχογραφήσεων, απαιτείται ένα επιπλέον βήμα.

Τελική ετυμηγορία

Παρόλο που και οι δύο τύποι παρουσιάζουν πλεονεκτήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία, υπάρχουν και άλλες πτυχές που πρέπει να λάβετε υπόψη αν ψάχνετε για νέο ή αντικαταστατικό μικρόφωνο. Πολλά μικρόφωνα έχουν σχεδιαστεί λαμβάνοντας υπόψη μια συγκεκριμένη χρήση, οπότε είναι καλύτερο να αντιστοιχίσετε τις χρήσεις με τις ανάγκες. Ίσως θέλετε ένα μικρόφωνο που να είναι εξειδικευμένο για: γενική εγγραφή, ζωντανές παραστάσεις ή εκδηλώσεις, συστήματα PA, συνεντεύξεις, ηχογράφηση στούντιο, φωνητικά, ακουστικά όργανα, ηλεκτρικά όργανα, όργανα υψηλής συχνότητας, όργανα χαμηλής μέσης συχνότητας, απόκριση επίπεδης συχνότητας, βελτιωμένη ή προσαρμοσμένη απόκριση συχνότητας και podcasting και newscasting. Μπορείτε να βρείτε εξαιρετικές επιλογές και στις δύο μάρκες. Τα μικρόφωνα έχουν επίσης ποικίλο δυναμικό εύρος απόκρισης συχνότητας (ελέγξτε τις προδιαγραφές του κατασκευαστή), γεγονός που καθιστά έναν τύπο καλύτερο από τον άλλο, ανάλογα με τον τρόπο χρήσης του καθενός. Ορισμένα έχουν επίσης σχεδιαστεί για να αντιμετωπίζουν τις ηχογραφήσεις με φυσικό και ουδέτερο τρόπο, ενώ άλλες προσθέτουν βελτίωση στη συνολική απεικόνιση. Αυτό μπορεί να έχει τη μορφή χρωματισμού ή το αντιληπτό μέγεθος του ήχου. Άλλες προδιαγραφές για σύγκριση και εξέταση είναι ο λόγος σήματος προς θόρυβο, το μέγιστο επίπεδο ηχητικής πίεσης (ήχος εισόδου), η συνολική αρμονική παραμόρφωση, το πολικό μοτίβο και η ευαισθησία. Στο τέλος, το σωστό μικρόφωνο είναι αυτό που ακούγεται καλύτερα στα αυτιά σας, ενώ ικανοποιεί τις ανάγκες σας για χρήση.