Saltar al contenido

Οδηγός αγοραστή επιτραπέζιας κάρτας βίντεο

22 de abril de 2021

Σε αυτό το άρθρο

Εάν θέλετε να παρακολουθήσετε ταινίες ή να παίξετε παιχνίδια σε 4K στον επιτραπέζιο υπολογιστή σας, ο υπολογιστής χρειάζεται μια ισχυρή κάρτα βίντεο. Όταν επιλέγετε μια κάρτα βίντεο για τον υπολογιστή σας, βεβαιωθείτε ότι η μητρική πλακέτα του υπολογιστή μπορεί να την υποστηρίξει και ότι η οθόνη διαθέτει τις απαραίτητες θύρες.

Darwel / Getty Images

Πόσο κοστίζουν οι κάρτες βίντεο PC;

Οι κάρτες βίντεο κυμαίνονται σε τιμή από κάτω από 100 $ έως πάνω από 1.000 $. Ενώ οι ακριβότερες κάρτες προσφέρουν συνήθως καλύτερη απόδοση, δεν πρέπει να βασίζετε την απόφασή σας μόνο στην τιμή. Εάν είστε σκληροπυρηνικός παίκτης, μην επιλέξετε τη φθηνότερη κάρτα βίντεο υπολογιστή (που ονομάζεται επίσης κάρτα γραφικών) που μπορείτε να βρείτε. Ομοίως, εάν περιηγείστε μόνο στο Διαδίκτυο ή μεταφέρετε το YouTube, δεν χρειάζεται να επιλέξετε μια κάρτα γραφικών προηγμένης τεχνολογίας. Εάν αγοράσατε πρόσφατα ένα βιντεοπαιχνίδι ή εφαρμογή υψηλής έντασης γραφικών για τον υπολογιστή σας, η υπάρχουσα κάρτα βίντεο ενδέχεται να λειτουργεί καλά. Ένας τρόπος για να ελέγξετε είναι να εκτελέσετε ένα σημείο αναφοράς.

Τι είδους οθόνη έχετε;

Δεδομένου ότι η κάρτα βίντεο συνδέεται απευθείας στην οθόνη μέσω καλωδίου βίντεο, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι δεν έχουν όλες οι οθόνες και οι κάρτες βίντεο αντίστοιχες θύρες. Εάν η οθόνη σας δεν υποστηρίζει τον τύπο της κάρτας βίντεο που θέλετε, ίσως χρειαστεί να αναβαθμίσετε την οθόνη. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε κατά την αντιστοίχιση μιας οθόνης με μια κάρτα βίντεο είναι να κοιτάξετε στο πίσω μέρος για να δείτε ποιες θύρες καλωδίων είναι διαθέσιμες. Οι παλαιότερες οθόνες ενδέχεται να έχουν μόνο θύρες VGA ή DVI, αλλά οι νεότερες οθόνες υποστηρίζουν HDMI. Εάν έχετε μια παλιά οθόνη, μπορείτε να αγοράσετε έναν προσαρμογέα που μετατρέπει DVI ή HDMI σε μια θύρα VGA. Ωστόσο, οι παλαιότερες οθόνες δεν μπορούν να αποδώσουν αναλύσεις 4K, γι ‘αυτό μπορείτε να αγοράσετε μια νέα οθόνη. Το ίδιο ισχύει εάν έχετε ρύθμιση διπλής οθόνης. Εάν η μία οθόνη έχει ανοιχτή θύρα HDMI και η άλλη διαθέτει DVI, χρειάζεστε μια κάρτα βίντεο που υποστηρίζει HDMI και DVI.

Είναι η μητρική σας κάρτα συμβατή;

Για να εγκαταστήσετε μια κάρτα βίντεο σε υπολογιστή, η μητρική πλακέτα πρέπει να έχει ανοιχτές θύρες επέκτασης. Τα περισσότερα σύγχρονα συστήματα διαθέτουν υποδοχή κάρτας γραφικών PCI Express (PCI-E), που αναφέρεται επίσης ως υποδοχή x16. Υπάρχουν αρκετές εκδόσεις του PCI-E από 1.0 έως 4.0. Οι υψηλότερες εκδόσεις προσφέρουν γρηγορότερο εύρος ζώνης, αλλά όλες οι εκδόσεις είναι συμβατές προς τα πίσω, επομένως μια κάρτα PCI-E 3.0 λειτουργεί σε υποδοχή PCI-E 1.0. Τα παλαιότερα συστήματα χρησιμοποιούν AGP, αλλά αυτό έχει διακοπεί υπέρ της νέας διεπαφής. Για να προσδιορίσετε ποιοι τύποι υλικού μπορούν να χρησιμοποιηθούν με μια μητρική πλακέτα, ανατρέξτε στον ιστότοπο του κατασκευαστή για ένα εγχειρίδιο χρήσης. Οι ASUS, Intel και Gigabyte είναι μερικοί δημοφιλείς κατασκευαστές μητρικών καρτών.

Ποια είναι η ισχύς τροφοδοσίας σας;

Για να χρησιμοποιήσετε τις καλύτερες κάρτες γραφικών υπολογιστή στην αγορά, θα μάθετε επίσης τι πρέπει να γνωρίζετε για την ισχύ τροφοδοσίας του υπολογιστή, καθώς καθορίζει τι είδους κάρτα μπορεί να εγκατασταθεί. Ωστόσο, αυτό θα πρέπει να σας απασχολεί μόνο εάν χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας για παιχνίδια με έντονα γραφικά.

Ποιος είναι ο τύπος χρήσης του υπολογιστή σας;

Αφού προσδιορίσετε τους τύπους καρτών βίντεο που μπορεί να υποστηρίξει ο υπολογιστής σας, το επόμενο βήμα είναι να αποφασίσετε πόση ισχύ επεξεργασίας χρειάζεστε για τους σκοπούς σας. Οι εργασίες για τις οποίες είναι υπεύθυνες οι κάρτες βίντεο μπορούν να χωριστούν σε μερικές γενικές κατηγορίες: περιστασιακός υπολογιστής, γραφικός σχεδιασμός, περιστασιακό παιχνίδι, hardcore gaming και εξειδικευμένος υπολογισμός.

Κάρτες βίντεο για περιστασιακούς υπολογιστές

Οι συνήθεις εργασίες όπως η επεξεργασία κειμένου, η περιήγηση στον ιστό, η παρακολούθηση βίντεο και η ακρόαση μουσικής δεν απαιτούν μεγάλη ισχύ επεξεργασίας βίντεο. Εάν χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας ως επί το πλείστον για αυτές τις δραστηριότητες, αρκεί οποιαδήποτε κάρτα βίντεο. Μπορεί να ενσωματωθεί στο σύστημα του υπολογιστή ή να είναι μια αποκλειστική κάρτα. Η μόνη εξαίρεση σε αυτό είναι το βίντεο υψηλής ανάλυσης όπως το 4K. Πολλοί υπολογιστές μπορούν εύκολα να φτάσουν σε οθόνη ανάλυσης 2560×1440 χωρίς δυσκολία. Ωστόσο, πολλές ενσωματωμένες λύσεις δεν μπορούν να οδηγήσουν σωστά μια οθόνη στις νέες αναλύσεις UltraHD. Εάν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε μια οθόνη υψηλής ανάλυσης, ελέγξτε τη μέγιστη ανάλυση οθόνης για τον επεξεργαστή βίντεο πριν αγοράσετε τον υπολογιστή ή την κάρτα γραφικών. Πολλές ολοκληρωμένες λύσεις προσφέρουν κάποια επιτάχυνση για εφαρμογές που δεν είναι 3D. Για παράδειγμα, η δυνατότητα Intel Quick Sync Video που βρίσκεται στις περισσότερες κάρτες γραφικών Intel παρέχει επιτάχυνση για την κωδικοποίηση βίντεο. Οι λύσεις της AMD προσφέρουν ευρύτερη επιτάχυνση για άλλες εφαρμογές όπως το Adobe Photoshop και παρόμοια προγράμματα ψηφιακής εικόνας.

Κάρτες βίντεο για σχεδιασμό γραφικών

Για γραφίστες και επεξεργαστές βίντεο, συνιστάται να έχετε τουλάχιστον 2 GB αποκλειστικής μνήμης σε κάρτα γραφικών, με 4 GB ή περισσότερο να προτιμάται. Όσον αφορά τον τύπο μνήμης, το GDDR5 προτιμάται από τις κάρτες DDR3 λόγω του αυξημένου εύρους ζώνης μνήμης. Οι περισσότερες οθόνες υψηλών προδιαγραφών μπορούν να υποστηρίξουν έως και ανάλυση 4K ή UltraHD, επιτρέποντας μεγαλύτερη οπτική λεπτομέρεια. Ενδέχεται να απαιτείται σύνδεση DisplayPort στην κάρτα γραφικών για τη χρήση αυτών των οθονών. Οι υπολογιστές Apple χρησιμοποιούν θύρα Thunderbolt που είναι συμβατή με οθόνες DisplayPort.

Κάρτες γραφικών για περιστασιακά παιχνίδια

Παιχνίδια όπως πασιέντζα, Tetris και Candy Crush δεν χρησιμοποιούν επιτάχυνση 3D και λειτουργούν καλά με οποιονδήποτε επεξεργαστή γραφικών. Εάν παίζετε περιστασιακά τρισδιάστατα παιχνίδια και δεν ενδιαφέρεστε για τα παιχνίδια που εκτελούνται όσο το δυνατόν γρηγορότερα ή έχετε όλες τις δυνατότητες για να βελτιώσετε τα γραφικά, δείτε αυτήν την κατηγορία καρτών. Οι κάρτες για περιστασιακά παιχνίδια θα πρέπει να υποστηρίζουν πλήρως το πρότυπο γραφικών DirectX 11 και να έχουν τουλάχιστον 1 GB μνήμης βίντεο (προτιμάται 2 GB). Τα παιχνίδια DirectX 11 και 10 λειτουργούν μόνο πλήρως σε Windows 7 και μεταγενέστερες εκδόσεις. Τα Windows XP περιορίζονται στις δυνατότητες DirectX 9. Μπορείτε να βρείτε κάρτες βίντεο υπολογιστή μεσαίου επιπέδου για λιγότερο από 250 $. Οι περισσότεροι μπορούν να παίξουν παιχνίδια έως και ανάλυση 1920×1080, κάτι που είναι χαρακτηριστικό των περισσότερων οθονών με διαφορετικά επίπεδα ποιότητας.

Κάρτες γραφικών για Hardcore Gaming

Εάν δημιουργείτε έναν ειδικό υπολογιστή τυχερού παιχνιδιού, χρειάζεστε μια κάρτα βίντεο που να ταιριάζει με τις δυνατότητες του συστήματος. Θα πρέπει να υποστηρίζει όλα τα τρέχοντα παιχνίδια 3D στην αγορά με αποδεκτούς ρυθμούς καρέ όταν είναι ενεργοποιημένα όλα τα χαρακτηριστικά βελτίωσης γραφικών. Όλες οι κάρτες βίντεο 3D υψηλής απόδοσης πρέπει να υποστηρίζουν το DirectX 12 και να έχουν τουλάχιστον 4 GB μνήμης. Κατά προτίμηση περισσότερο εάν σκοπεύετε να το χρησιμοποιήσετε σε πολύ υψηλές αναλύσεις. Πολλές από αυτές τις κάρτες υποστηρίζουν επίσης τεχνολογίες πλαισίου μεταβλητού ρυθμού εμφάνισης, όπως το G-Sync και το FreeSync, που εξομαλύνουν την εικόνα όταν παίζετε ένα παιχνίδι. Αυτές οι λειτουργίες απαιτούν επί του παρόντος συγκεκριμένες οθόνες, οπότε βεβαιωθείτε ότι η κάρτα και η οθόνη είναι συμβατές με την ίδια τεχνολογία. Η απόδοση του βίντεο συχνά εξαρτάται περισσότερο από την ταχύτητα μνήμης ενός υπολογιστή από τον επεξεργαστή γραφικών.

Κάρτες βίντεο για εξειδικευμένο υπολογιστή

Η κύρια εστίαση για κάρτες γραφικών ήταν η επιτάχυνση 3D. Ωστόσο, περισσότερες εφαρμογές χρησιμοποιούνται για να αξιοποιήσουν τις βελτιωμένες μαθηματικές δυνατότητες των επεξεργαστών γραφικών σε σύγκριση με τις παραδοσιακές CPU. Για παράδειγμα, αυτές οι κάρτες μπορούν να επεξεργαστούν δεδομένα σε επιστημονική έρευνα ή άλλες εργασίες υπολογιστικού νέφους. Οι κάρτες βίντεο υψηλής απόδοσης μπορούν να μειώσουν το χρόνο που απαιτείται για την κωδικοποίηση βίντεο και τη μετατροπή. Είναι επίσης δυνατό να χρησιμοποιήσετε αυτές τις κάρτες βίντεο για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων όπως το Bitcoin. Ορισμένες εργασίες εκτελούνται καλύτερα σε κάρτες κατασκευασμένες από συγκεκριμένους κατασκευαστές ή συγκεκριμένα μοντέλα επεξεργαστών από μια συγκεκριμένη μάρκα. Για παράδειγμα, οι κάρτες AMD Radeon γενικά προτιμώνται για εξόρυξη Bitcoin λόγω της βελτιωμένης απόδοσης κατακερματισμού. Οι κάρτες NVIDIA, από την άλλη πλευρά, τείνουν να αποδίδουν καλύτερα σε ορισμένες επιστημονικές εφαρμογές όπως το Folding @ Home και το SETI @ Home. Ερευνήστε οποιοδήποτε πολύ χρησιμοποιημένο πρόγραμμα πριν επιλέξετε μια κάρτα βίντεο για να βεβαιωθείτε ότι ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας.