Saltar al contenido

Οδηγός εγγραφής ήχου βιντεοκάμερας

26 de mayo de 2021

Εάν είστε στην αγορά μιας βιντεοκάμερας, ακολουθούν μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τον ήχο της βιντεοκάμερας, καθώς και μερικές συμβουλές για το τι πρέπει να αναζητήσετε για να διασφαλίσετε μια ποιοτική εμπειρία ήχου.

Τα μικρόφωνα δεν δημιουργούνται εξίσου

Οι βιντεοκάμερες συλλέγουν τον ήχο τους μέσω ενός ενσωματωμένου μικροφώνου, αλλά δεν δημιουργούνται όλα τα μικρόφωνα εξίσου. Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι: μονοφωνικός, στερεοφωνικός και πολυκαναλικός ή «ήχος surround».

Μονοφωνικά μικρόφωνα

Το πιο βασικό μικρόφωνο, ένα μονοφωνικό συνήθως βρίσκεται σε βιντεοκάμερες χαμηλής ποιότητας και ειδικά σε βιντεοκάμερες τσέπης. Συλλέγουν μόνο ένα κανάλι ήχου και ενώ είναι περαστικοί, μερικοί άνθρωποι παραπονούνται ότι ο ήχος είναι επίπεδος σε αυτούς τους τύπους μικροφώνων.

Στερεοφωνικό μικρόφωνο

Ένα στερεοφωνικό μικρόφωνο καταγράφει δύο κανάλια ήχου και όχι ένα. Όποιος έχει συνδέσει ακουστικά στο κεφάλι του γνωρίζει το «στερεοφωνικό εφέ» με ήχο που αναπηδά μεταξύ του αυτιού ή παίζεται και στα δύο. Τα στερεοφωνικά μικρόφωνα είναι οι πιο συνηθισμένοι τύποι μικροφώνων που χρησιμοποιούνται σε βιντεοκάμερες υψηλής ευκρίνειας (διατίθενται επίσης σε μοντέλα τσέπης, αλλά δεν είναι τόσο διαδεδομένοι) και θα αναπαράγονται καλά σε τηλεόραση ή υπολογιστή.

Πολυκαναλικό μικρόφωνο

Ορισμένες βιντεοκάμερες προηγμένης τεχνολογίας προσφέρουν εγγραφή ήχου πολλαπλών καναλιών. Ο καλύτερος τρόπος για να σκεφτείτε μια ηχογράφηση πολλαπλών καναλιών ή surround είναι να φωτογραφίσετε μια βασική εγκατάσταση οικιακού κινηματογράφου. Έχετε τρία ηχεία μπροστά, από την τηλεόρασή σας, και ένα ζευγάρι ηχεία στο πίσω μέρος. Στις καλύτερες ταινίες δράσης, θα ακούσετε τον ήχο να φερμουάρ στο κεφάλι σας. Με ένα μικρόφωνο πολλαπλών καναλιών, μπορείτε να αντιγράψετε αυτήν την εμπειρία (σε κάποιο βαθμό) στη βιντεοκάμερά σας: η κάμερα θα τραβήξει και θα αναπαράγει ήχο σε πέντε διαφορετικά κανάλια – όχι τα δύο διαθέσιμα σε ένα στερεοφωνικό μικρόφωνο ή αυτό που διατίθεται από ένα μονο μικρόφωνο. Αν δεν είστε κάτοχος και δεν θέλετε πραγματικά να έχετε, ένα σύστημα οικιακού κινηματογράφου στο σπίτι σας, η εγγραφή των οικιακών σας ταινιών με ήχο surround δεν έχει νόημα. Όλα τα πράγματα είναι ίδια, θα ήταν καλύτερα να βρείτε βιντεοκάμερα με στερεοφωνικό μικρόφωνο.

Χαρακτηριστικά ήχου

Ενώ όλοι οι προμηθευτές βιντεοκάμερας ρίχνουν χρόνο και προσοχή στα κουδούνια και σφυρίχτρες της οπτικής πλευράς του σχεδιασμού της βιντεοκάμερας, ορισμένοι δίνουν λιγότερη προσοχή στον ήχο.

Μεγέθυνση μικροφώνου

Τα κανονικά μικρόφωνα δεν κάνουν διακρίσεις όταν πρόκειται για την κατεύθυνση από την οποία προέρχεται ο ήχος – γι ‘αυτό, εάν είστε αυτός που κάνει την ηχογράφηση, η φωνή σας εκτοξεύεται στην ταινία εάν θέλετε να βάλετε τα δύο σεντ σας. Ωστόσο, ένα μικρόφωνο ζουμ μπορεί να εστιάσει τη συλλογή ήχου κατευθυντικά κατά τη μεγέθυνση του φακού. Με άλλα λόγια, εάν κάποιος είναι μπροστά σας μιλώντας και εσείς κάνετε ζουμ τη βιντεοκάμερα πάνω του, ένα μικρόφωνο ζουμ θα εστιάσει επίσης τη συλλογή ήχου από το μπροστινό μέρος και όχι από τις πλευρές ή το πίσω μέρος. Τα μικρόφωνα ζουμ είναι γενικά διαθέσιμα σε βιντεοκάμερες υψηλότερης τεχνολογίας.

Οθόνη ανέμου

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι κατά την εγγραφή έξω είναι ο άνεμος που ξεπερνάει το μικρόφωνο. Ο άνεμος μπορεί να παράγει έναν εκκωφαντικό ήχο ή απλώς μια ενοχλητική απόσπαση της προσοχής και έτσι είναι πολύ κοινό να βρείτε βιντεοκάμερες που υπόσχονται να εκτρέψουν τον άνεμο με ένα εσωτερικό «παρμπρίζ». Αυτές οι συσκευές είναι μέτριες και δεν προσφέρουν τόσο μεγάλη προστασία, οπότε ίσως θελήσετε να αγοράσετε ένα αξεσουάρ παρμπρίζ που μπορείτε να τοποθετήσετε πάνω από το μικρόφωνο της βιντεοκάμερας όποτε βρεθείτε στον αέρα. Σε πιο ακριβές βιντεοκάμερες, η λειτουργία ανέμου χρησιμοποιεί λογισμικό και επεξεργαστές ψηφιακού σήματος για την ψηφιακή εξουδετέρωση των αρνητικών επιπτώσεων του ανέμου. Και πάλι, η αποτελεσματικότητα αυτών των τεχνολογιών ποικίλλει. Ανάλογα με τη στάθμη του ανέμου, κάποιος βαθμός θορύβου ανέμου είναι συνήθως αναπόφευκτος, αλλά μια βιντεοκάμερα με μικρόφωνο θωράκισης και λειτουργία μείωσης θορύβου θα ελαχιστοποιήσει τουλάχιστον την απόσπαση της προσοχής.

Είσοδος μικροφώνου

Οι περισσότερες βιντεοκάμερες υψηλότερης τεχνολογίας είναι αρκετά μέτριες για να γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να μετρηθούν αρκετά στο τμήμα ήχου. Γι ‘αυτό θα βρείτε εισόδους μικροφώνου σε αυτές. Αυτές οι είσοδοι σας επιτρέπουν να συνδέσετε αξεσουάρ μικρόφωνα για ήχο υψηλότερης ποιότητας. Εάν γνωρίζετε ότι θέλετε να προσθέσετε ένα επιπλέον μικρόφωνο στο μείγμα, θα πρέπει επίσης να βρείτε μια βιντεοκάμερα με ένα ζεστό παπούτσι, καθώς πολλά αξεσουάρ μικρόφωνα μπορούν να τοποθετηθούν πιο εύκολα στο καυτό παπούτσι πάνω από τη βιντεοκάμερα.

Στερεοφωνική αναπαραγωγή

Από τότε που οι βιντεοκάμερες άρχισαν να προσθέτουν ενσωματωμένους βιντεοπροβολείς, οι σχεδιαστές εξοπλισμού εστίασαν μεγαλύτερη προσοχή στην ποιότητα των ηχείων για αναπαραγωγή ήχου επί του σκάφους. Οι βιντεοκάμερες βιντεοπροβολέα υψηλής τεχνολογίας τείνουν να έχουν πολύ καλύτερα ενσωματωμένα ηχεία για αναπαραγωγή ήχου από τα μοντέλα που δεν προβάλλονται.