Saltar al contenido

Οι διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή θα μπορούσαν να εγείρουν ανησυχίες για το απόρρητο

12 de febrero de 2023
  • Η Snap σχεδιάζει να ενσωματώσει ένα κεφαλόδεσμο στα προϊόντα επαυξημένης πραγματικότητας που σας επιτρέπει να ελέγχετε έναν υπολογιστή με τις σκέψεις σας.
  • Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η τεχνολογία διεπαφής εγκεφάλου-μηχανής θα μπορούσε να εγείρει ζητήματα απορρήτου.
  • Οι διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν άτομα με αναπηρίες.

Ενδέχεται σύντομα να είστε σε θέση να εγκαταλείψετε τους ελεγκτές χειρός για να χειριστείτε ένα ακουστικό επαυξημένης πραγματικότητας (AR) με το μυαλό σας, αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα απορρήτου. Η Snap, η εταιρεία πίσω από το Snapchat, απέκτησε μια νεοσύστατη εταιρεία νευροτεχνολογίας της οποίας το κεφαλόδεσμο επιτρέπει στον χρήστη να ελέγχει έναν υπολογιστή με τις σκέψεις του. Η εταιρεία σχεδιάζει να ενσωματώσει το κεφαλόδεσμο με τη συνεχιζόμενη έρευνά της σε προϊόντα επαυξημένης πραγματικότητας (AR). «Η μόχλευση νευρικών σκέψεων που μπορούν να μεταφραστούν σε άμεσες εντολές έχει τεράστια εφαρμογή (και επιπτώσεις στο απόρρητο), καθώς η αφαίρεση του στοιχείου υλικού μειώνει το συνολικό κόστος ιδιοκτησίας για την ενεργοποίηση μιας εμπειρίας AR/VR», ο Mark Vena, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων τεχνολογίας SmartTech Research. , είπε στο Lifewire σε μια συνέντευξη μέσω email.

Αναγνώστης μυαλού

Η NextMind είναι μια εταιρεία με έδρα το Παρίσι, γνωστή για τη δημιουργία μιας μικροσκοπικής διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή (BCI) αξίας $400. Στην ανάρτηση της ανακοίνωσης, το Snap λέει ότι το NextMind θα βοηθήσει στην προώθηση «μακροπρόθεσμων ερευνητικών προσπαθειών επαυξημένης πραγματικότητας στο Snap Lab», την ομάδα υλικού της εταιρείας που κατασκευάζει επί του παρόντος συσκευές AR. «Τα προγράμματα του Snap Lab διερευνούν τις δυνατότητες για το μέλλον της κάμερας Snap, συμπεριλαμβανομένων των Spectacles», έγραψε η εταιρεία. «Το Spectacles είναι ένα εξελισσόμενο, επαναληπτικό έργο έρευνας και ανάπτυξης και η τελευταία γενιά έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίζει τους προγραμματιστές καθώς εξερευνούν τα τεχνικά όρια της επαυξημένης πραγματικότητας». Τα πρόσφατα γυαλιά της Snap περιλαμβάνουν οθόνες για AR σε πραγματικό χρόνο, φωνητική αναγνώριση, οπτική παρακολούθηση χεριών και μια πλαϊνή επιφάνεια αφής για επιλογή διεπαφής χρήστη. Η επαυξημένη πραγματικότητα είναι μια διαδραστική εμπειρία ενός πραγματικού περιβάλλοντος όπου τα αντικείμενα στον πραγματικό κόσμο ενισχύονται από πληροφορίες που δημιουργούνται από υπολογιστή. Ο Vena ονόμασε την ικανότητα NextMind «ένα πρώιμο πρωτότυπο που δείχνει τι είναι δυνατό και θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από μια ισχυρή κοινότητα ανάπτυξης για να δημιουργήσει χρήσιμες και πρακτικές εφαρμογές». Είπε ότι δεν αναμένει ένα λειτουργικό σετ μικροφώνου-ακουστικού AR για τουλάχιστον 2 έως 3 χρόνια. «Υπάρχουν επίσης τα ακανθώδη ζητήματα απορρήτου που αναπόφευκτα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, καθώς οι καταναλωτές σίγουρα δεν θα λατρεύουν την μη εξουσιοδοτημένη παρακολούθηση των νευρικών τους κυμάτων», πρόσθεσε η Βένα.

Ένα Νέο Κύμα

Ο Gabe Newell, ο συνιδρυτής και πρόεδρος της Valve, είπε ότι η εταιρεία εργάζεται για την ανάπτυξη λογισμικού διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή ανοιχτού κώδικα. Μια πιθανή χρήση της τεχνολογίας θα ήταν να αφήσει τους ανθρώπους να συνδέονται περισσότερο με το λογισμικό παιχνιδιών. Οι διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν άτομα με αναπηρίες. Για παράδειγμα, μια συσκευή που αναπτύχθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Tubingen στη Γερμανία επέτρεψε πρόσφατα σε έναν 37χρονο πλήρως παράλυτο άνδρα να επικοινωνήσει με την οικογένειά του. Ο ασθενής έμαθε πώς να διατυπώνει προτάσεις 107 ημέρες στην εκπαίδευσή του. Την ημέρα 245, έγραψε: «wili ch tool balbum mal laut hoerenzn», το οποίο οι επιστήμονες μετέφρασαν από τα γερμανικά σε «Θα ήθελα να ακούσω το άλμπουμ του Tool loud.» Η μόχλευση νευρικών σκέψεων που μπορούν να μεταφραστούν σε άμεσες εντολές έχει τεράστια εφαρμογή (και επιπτώσεις στο απόρρητο)… Ο Amir Bozorgzadeh, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας VR Virtuleap, είπε σε μια συνέντευξη μέσω email ότι θα μπορούσατε να καταρρίψετε τη χρησιμότητα του EEG-based/brain- Οι εμπειρίες εικονικής πραγματικότητας που βασίζονται σε κύματα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: παθητική και ενεργή. Το παθητικό βοηθητικό πρόγραμμα εμφανίζεται όταν επιτρέπει στις καθηλωτικές εμπειρίες να προσαρμόζονται αυτόματα στη μέγιστη άνεση χρήστη και στις ρυθμίσεις προσβασιμότητας του συγκεκριμένου χρήστη, έτσι ώστε το μέγεθος της γραμματοσειράς, το χρώμα και οι ρυθμίσεις έντασης, για παράδειγμα, να μπορούν να προσαρμόζονται χωρίς να χρειάζεται ο χρήστης να το κάνει χειροκίνητα το ίδιο. Στο μέλλον, μια διεπαφή εγκεφάλου θα μπορούσε να επιτρέψει λειτουργίες όπως η προσαρμογή της έντασης μιας εμπειρίας στο επίπεδο των προτιμήσεων ενός χρήστη όσον αφορά τα επίπεδα άγχους και το γνωστικό φορτίο, είπε ο Bozorgzadeh. Και ένας χρήστης θα μπορούσε να περιηγηθεί στα εικονικά του avatar και στα περιβάλλοντα του με τις σκέψεις του, χωρίς να χρειάζεται να συμμετέχει φυσικά στην εμπειρία. «Φανταστείτε τον Neo στο τέλος της αρχικής ταινίας Matrix και πώς μπόρεσε να λυγίσει τον χρόνο και τον χώρο κατά βούληση σαν θεός», είπε ο Bozorgzadeh. «Αυτό είναι το εγγενές δυναμικό των εμπειριών που βασίζονται στη νευροεπιστήμη σε ένα πλαίσιο VR και AR.»