Saltar al contenido

Οι κίνδυνοι της κοινής χρήσης του Facebook

14 de abril de 2021

Σε αυτό το άρθρο

Πόσες είναι πολλές πληροφορίες όταν πρόκειται για κοινή χρήση στο Facebook; Η υπερβολική κοινή χρήση μπορεί να γίνει κίνδυνος προσωπικής ασφάλειας. Μερικοί άνθρωποι – κλέφτες, δικηγόροι και καταδιώκτες – όπως το υπερβολικό κοινόχρηστο. Άλλοι, όπως οι εργοδότες, δεν το κάνουν. Εδώ είναι μερικοί από τους κινδύνους που πρέπει να γνωρίζετε πριν κάνετε την επόμενη ανάρτηση στο Facebook.

Peter Dazeley / Getty Images

Οι Stalkers λατρεύουν το Overharing

Το χρονοδιάγραμμά σας στο Facebook είναι σαν ένα λεύκωμα για τους καταδιώκτες. Το χρονοδιάγραμμα παρέχει μια εύκολη διεπαφή όπου οι φίλοι σας και – ανάλογα με τις ρυθμίσεις απορρήτου σας – οποιοσδήποτε άλλος στον κόσμο αποκτά γρήγορη πρόσβαση σε όλα τα πράγματα που έχετε δημοσιεύσει στο Facebook. Παρέχει επίσης πρόσβαση στο προφίλ σας και στα προσωπικά σας στοιχεία, τα οποία ενδεχομένως περιλαμβάνουν τον χώρο εργασίας σας, την τρέχουσα πόλη, την κατάσταση της σχέσης και τον αριθμό τηλεφώνου. Σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής σας εμφανίζεται δυνητικά για τους καταδιώκτες. Είναι καλύτερο να περιορίσετε την κοινή χρήση της τοποθεσίας σας στο Facebook όσο το δυνατόν περισσότερο ή να μην την κοινοποιήσετε καθόλου. Χρησιμοποιήστε τις ρυθμίσεις απορρήτου του Facebook για να κλείσετε την ικανότητα του κοινού να βλέπει το χρονοδιάγραμμα και τις πληροφορίες του προφίλ σας. Χρησιμοποιήστε τις λίστες φίλων του Facebook για να οργανώσετε τις επαφές σας στο κοινωνικό δίκτυο. Δημιουργήστε μια λίστα με τους πιο αξιόπιστους φίλους σας και ορίστε τις ρυθμίσεις απορρήτου για να τους δώσετε περισσότερη πρόσβαση. Περιορίστε την πρόσβαση σε γνωστούς που ενδέχεται να καταλήξουν να είναι καταδιώκτες.

Οι κλέφτες αγαπούν την υπερβολική κοινή χρήση

Ο ευκολότερος τρόπος να κάνετε τον εαυτό σας ως στόχο για κλέφτες είναι να μοιραστείτε τις πληροφορίες τοποθεσίας σας στο Facebook. Όταν κάνετε check-in στο τοπικό γυμναστήριο, οποιοσδήποτε κλέφτης που παρακολουθεί προφίλ Facebook μαθαίνει ότι δεν είστε στο σπίτι και ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να σας κλέψει. Μπορεί να έχετε περιορίσει τις ρυθμίσεις απορρήτου σας στο Facebook μόνο σε φίλους. Ωστόσο, τι γίνεται αν ένας φίλος είναι συνδεδεμένος σε έναν δημόσιο προσβάσιμο υπολογιστή, όπως σε μια βιβλιοθήκη, και ξεχάσει να αποσυνδεθεί ή έχει κλέψει το κινητό του; Δεν μπορείτε να εγγυηθείτε ότι οι φίλοι σας είναι οι μόνοι που έχουν πρόσβαση στην κατάσταση και την τοποθεσία σας, επειδή οι ρυθμίσεις απορρήτου σας έχουν οριστεί μόνο σε φίλους. Ορισμένες εφαρμογές Facebook που μοιράζονται την τοποθεσία σας μπορεί να έχουν πιο χαλαρές ρυθμίσεις απορρήτου από ό, τι είστε άνετοι και ενδέχεται να αποκαλύψουν την τοποθεσία σας χωρίς να το συνειδητοποιήσετε. Ελέγξτε τις ρυθμίσεις απορρήτου και ελέγξτε ποιες πληροφορίες μοιράζονται οι εφαρμογές σας στο Facebook με τους φίλους σας και τον υπόλοιπο κόσμο. Περιορίστε τα όσο το δυνατόν περισσότερο για να προστατεύσετε το απόρρητο και την προσωπική σας ασφάλεια. Ποτέ μην δημοσιεύετε ότι είστε μόνοι στο σπίτι.

Οι δικηγόροι λατρεύουν την κοινή χρήση

Οτιδήποτε μαθαίνει ένας δικηγόρος για εσάς στο Facebook μπορεί και μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον σας σε δικαστήριο. Οι δικηγόροι αγαπούν το Facebook επειδή βοηθάει στον καθορισμό του χαρακτήρα ενός ατόμου και πού και πότε συνέβη κάτι. Το Facebook κάνει πολλή δουλειά που συνήθως πρέπει να κάνει ένας ιδιωτικός ερευνητής, όπως να μάθει με ποιον συνεργάζεται ένα άτομο. Εάν βρίσκεστε στη μέση μιας μάχης επιμέλειας, η δημοσίευση φωτογραφιών στο Facebook σας που μπαίνετε σε ένα πάρτι θα μπορούσε να βοηθήσει τον πρώην σύζυγό σας να κερδίσει την υπόθεση εναντίον σας. Οι δημοσιεύσεις στο Facebook αντανακλούν συχνά τις διαθέσεις μας. Μια ανάρτηση κατάστασης μπορεί να σας κάνει να επισημαίνετε ως επιθετική ή καταχρηστική από δικηγόρο που κάνει υπόθεση εναντίον σας. Εάν έχετε επισημανθεί με ετικέτα σε μια εικόνα που μπορεί να θεωρηθεί ακατάλληλη, αποσυνδέστε τον εαυτό σας έτσι ώστε η εικόνα να μην σχετίζεται με το προφίλ σας. Ακόμα κι αν καταργήσετε μια ανάρτηση μετά την εμφάνισή της, ενδέχεται να έχει παγιδευτεί σε ένα στιγμιότυπο οθόνης ή να αποσταλεί σε μια ειδοποίηση μέσω email. Δεν υπάρχουν εγγυημένες επιστροφές στο Facebook, γι ‘αυτό πάντα σκεφτείτε πριν δημοσιεύσετε.

Εργοδότες Μίσος Υπερμερισμός

Ο εργοδότης σας μπορεί να μην είναι οπαδός της υπερβολικής κοινοχρησίας. Είτε είστε στη δουλειά είτε όχι, οι ενέργειές σας μπορούν να επηρεάσουν την εικόνα της εταιρείας σας, ειδικά επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι τοποθετούν εκεί που εργάζονται στο προφίλ τους στο Facebook. Εάν κάνετε αρνητικά σχόλια σχετικά με τον εργοδότη σας ή μοιραστείτε προνομιακές πληροφορίες, μπορείτε να βλάψετε την εταιρεία. Εάν ο εργοδότης σας ελέγξει τη δραστηριότητα στο Facebook και σας βλέπει να κάνετε αναρτήσεις ενώ υποτίθεται ότι εργάζεστε, αυτές οι πληροφορίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον σας. Εάν καλέσετε σε άρρωστο και στη συνέχεια η τοποθεσία σας στο Facebook λέει ότι κάνετε check in σε έναν κινηματογράφο, ο εργοδότης σας μπορεί να καταλάβει ότι παίζετε άθλια. Οι πιθανοί εργοδότες μπορεί να ζητήσουν μια ματιά στο προφίλ σας στο Facebook για να μάθουν περισσότερα για εσάς. Εξετάστε το ενδεχόμενο να ελέγξετε το Χρονολόγιό σας για να δείτε αν κάτι μπορεί να τους προκαλέσει να μην σας προσλάβουν προτού δώσετε άδεια. Ανησυχείτε για τους φίλους σας να δημοσιεύουν κάτι ηλίθιο στον τοίχο σας ή να σας επισημαίνουν σε μια ασυναγώνιστη εικόνα που μπορεί να επηρεάσει μια πιθανή προσφορά εργασίας; Ενεργοποιήστε τις δυνατότητες «Έλεγχος ετικετών» και «Δημοσίευση κριτικής», ώστε να μπορείτε να αποφασίσετε τι δημοσιεύτηκε για εσάς προτού δημοσιευτεί. Υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να δημοσιεύσετε στο Facebook. Χρησιμοποιήστε την καλύτερη κρίση σας και αναλάβετε την ευθύνη για αυτό που δημοσιεύετε για τον εαυτό σας και τους άλλους.