Saltar al contenido

Οι καλύτερες τοποθεσίες φόρτισης EV θα μπορούσαν να αλλάξουν τις περιοχές στις οποίες ζούμε

28 de enero de 2023
  • Τα ηλεκτρικά οχήματα χρειάζονται πολύ διαφορετική υποδομή φόρτισης.
  • Το μοντέλο βενζινάδικου δεν θα λειτουργεί όταν μπορεί να χρειαστούν 15 λεπτά ή περισσότερα για να φορτιστεί μια μπαταρία.
  • Η Ikea προσθέτει φορτιστές EV στους χώρους στάθμευσης των καταστημάτων της.

Το σχέδιο της Ikea να τοποθετήσει σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε χώρους στάθμευσης καταστημάτων θα μπορούσε να είναι μια προεπισκόπηση του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιούμε τα αυτοκίνητά μας. Χρειάζεται πολύς περισσότερος χρόνος για να φορτιστεί ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο από ό,τι για να γεμίσει ένα ρεζερβουάρ με αέριο, και αυτό από μόνο του κάνει το τρέχον μοντέλο βενζινάδικο εντελώς ξεπερασμένο. Ακόμη και οι υπερσυμπιεστές της Tesla χρειάζονται 15 λεπτά για να προσφέρουν αρκετή ισχύ για ένα ταξίδι 200 ​​μιλίων. Αυτό σημαίνει ότι τα βενζινάδικα έχουν τελειώσει, αλλά πώς θα τα αντικαταστήσουμε; Το σχέδιο της ΙΚΕΑ είναι ένα μοντέλο, αλλά υπάρχουν και άλλα. «Τα σούπερ μάρκετ είναι ήδη ένα μέρος όπου οι άνθρωποι περνούν πολύ χρόνο και αν οι πελάτες περίμεναν να φορτίσουν τα αυτοκίνητά τους, θα μπορούσαν να ξοδέψουν ακόμη περισσότερο χρόνο και χρήμα σε αυτά τα καταστήματα. Στο μέλλον θα μπορούσε να δει τα σούπερ μάρκετ, τις αποθήκες και άλλους λιανοπωλητές από τα μεγαλύτερα κέντρα φόρτισης στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και όχι μόνο», δήλωσε στο Lifewire μέσω email ο Ian Lang, ανώτερος συντάκτης στο ιστολόγιο Bumper car.

Χρόνος και Απόσταση

Η βενζίνη είναι μια εκπληκτικά πυκνή μορφή αποθήκευσης ενέργειας, πολύ καλύτερη από τις μπαταρίες. Ένα βασικό μοντέλο Tesla 3, για παράδειγμα, έχει χωρητικότητα μπαταρίας 54 kWh. Ένα υποσυμπαγές αυτοκίνητο που κινείται με φυσικό αέριο μπορεί να αποθηκεύσει «το ισοδύναμο ενέργειας 7 Teslas», σύμφωνα με την ενεργειακή συμβουλευτική Menlo Energy Economics. Και χρειάζονται μόνο λεπτά για να γεμίσει. Αυτό σημαίνει ότι το να σταματήσετε σε ένα βενζινάδικο για να γεμίσετε γρήγορα το ρεζερβουάρ σας δεν είναι πλέον βιώσιμο. Οι ουρές θα ήταν τεράστιες, με τον κόσμο να περιμένει να τελειώσει η φόρτιση των αυτοκινήτων. Αυτό σημαίνει ότι ολόκληρη η υποδομή βενζίνης πρέπει να αλλάξει. Αυτήν τη στιγμή, οι στάσεις καυσίμων βρίσκονται στους δρόμους επειδή είναι βολικό για γρήγορες στάσεις και επειδή τα πρατήρια βενζίνης χρειάζονται βυτιοφόρα για την παράδοση του φυσικού αερίου. Η ηλεκτρική ενέργεια, όμως, πηγαίνει ήδη παντού. Δεν υπάρχει κτίριο ή δρόμος που να μην έχει ήδη ρεύμα εκτός και αν βρίσκεστε στη μέση του πουθενά, οπότε πιθανότατα θα κολλήσετε με το φυσικό αέριο για πολύ ακόμα.

Πρατήριο βενζίνης στην έρημο της Νεβάδα

Πρακτικά, η φόρτιση θα πρέπει να γίνεται όταν το αυτοκίνητο είναι σταθμευμένο. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια ολονύκτια χρέωση στο γκαράζ σας ή σε έναν αποκλειστικό φορτιστή δρόμου, όπως βρίσκεται σε ορισμένες πόλεις. Ή μπορεί να σημαίνει ότι γεμίζετε συνεχώς την μπαταρία καθώς παρκάρετε σε διαφορετικά μέρη κατά τη διάρκεια της ημέρας. «Η συμπεριφορά φόρτισης είναι διαφορετική [from] γεμίζοντας το αυτοκίνητό σας με βενζίνη. Η περισσότερη φόρτιση θα γίνεται στο σπίτι ή στη δουλειά», είπε στο Lifewire μέσω email ο Till Quack, ιδιοκτήτης ηλεκτρικών οχημάτων και συνιδρυτής της Zerofy, μιας εφαρμογής που βοηθά στη μείωση των εκπομπών άνθρακα. «Αλλά τα εμπορικά κέντρα, τα σούπερ μάρκετ κ.λπ. [you] κατάστημα. [It’s possible] Η φόρτιση στο ΙΚΕΑ δεν χρειάζεται να είναι πολύ γρήγορη, καθώς οι άνθρωποι περνούν μια ώρα συν σε ένα τέτοιο κατάστημα (υποθέτω).

Τοπική σύνδεση

Επειδή η ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να συνδεθεί σχετικά εύκολα σε σύγκριση με την τοποθέτηση δεξαμενών αερίου, η αγορά ανοίγει ξαφνικά. Η Tesla κάνει ήδη τους υπερσυμπιεστές της δωρεάν για χρήση από ορισμένους ανθρώπους, και η ΙΚΕΑ θα μπορούσε να κάνει το ίδιο. Η φόρτιση του αυτοκινήτου σας θα μπορούσε να γίνει ένα είδος απωλειών, μια δωρεάν —ή επιδοτούμενη— υπηρεσία που σας προσελκύει να χρησιμοποιήσετε ορισμένα καταστήματα. «Η ιδέα της φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στα σούπερ μάρκετ δεν είναι νέα, καθώς πολλές αλυσίδες όπως οι Kroger, Hy-Vee, Harris Teeter, Whole Foods, Fred Meyer, Lucky’s και άλλες προσφέρουν σταθμούς φόρτισης», λέει ο Bumper’s Lang. «Η δωρεάν παροχή αυτού του μοντέλου με το μοντέλο loss-leader θα μπορούσε να γίνει πιο συνηθισμένη καθώς οι επιχειρήσεις βλέπουν πόσους πελάτες θα μπορούσαν να κερδίσουν».

Σταθμοί φόρτισης EV σε σημείο λιανικής της Ikea

Στην Ευρώπη, είναι σύνηθες να βλέπεις θέσεις στάθμευσης στην πόλη να προορίζονται για ηλεκτρικά οχήματα, με μονάδες φόρτισης δίπλα. Αυτό είναι απαραίτητο για τους κατοίκους της πόλης που μένουν σε διαμερίσματα και δεν έχουν δικούς τους χώρους στάθμευσης. Στο Melrose, MA, η τοπική εταιρεία κοινής ωφέλειας έχει εγκαταστήσει σταθμούς φόρτισης σε στύλους ηλεκτρικού ρεύματος. Ολόκληρη η μονάδα παραμένει απρόσιτη μέχρι να χρησιμοποιήσετε μια εφαρμογή για να κατεβάσετε το καλώδιο, κάτι που βοηθά στην αποφυγή βανδαλισμών και να έχετε δωρεάν χώρο στάθμευσης μαζί με την επαναφόρτισή σας, η οποία κοστίζει 0,25 $ ανά kWh. Ίσως κάτι τέτοιο θα γίνει συνηθισμένο καθώς αυξάνεται η ζήτηση για φορτιστές. Ιδανικά, αυτό θα ρυθμιζόταν έτσι ώστε φτωχότερες γειτονιές ή περιοχές με λιγότερους κατοίκους ή κίνηση, θα εξακολουθούσαν να καλύπτονται, αλλά μπορεί επίσης να δούμε μια έκρηξη παρόμοια με αυτή των ηλεκτρικών σκούτερ, με πολλές εταιρείες και πολλές εφαρμογές να σπρώχνουν για να φορτίσουν τα οχήματά μας. Όμως, όπως και να τινάζεται έξω, το βενζινάδικο, όπως το ξέρουμε τουλάχιστον, βγαίνει.