Saltar al contenido

Οι καλύτεροι τρόποι επιτάχυνσης του υπολογιστή σας

2 de mayo de 2021

Σε αυτό το άρθρο

Αφού έχετε έναν υπολογιστή για λίγο, μπορεί να παρατηρήσετε ότι λειτουργεί πιο αργά από ό, τι όταν τον πήρατε για πρώτη φορά. Τα αρχεία και οι φάκελοι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ανοίξουν, τα προγράμματα δεν τερματίζονται τόσο γρήγορα όσο ελπίζατε και οι καθυστερημένες συνδέσεις και εκκινήσεις φαίνεται να αποτελούν καθημερινή εμφάνιση. Μερικές φορές φταίνε συγκεκριμένα προγράμματα, καθιστώντας δύσκολο να γνωρίζουμε από πού να αρχίσουμε να καθαρίζουμε τα πράγματα. Ευτυχώς, μπορείτε να κάνετε μερικά πράγματα για να επιταχύνετε τον υπολογιστή σας, ώστε να φαίνεται καινούργιο ξανά. Οι οδηγίες σε αυτό το άρθρο ισχύουν για τα Windows 10, Windows 8.1 και Windows 7.

Γιατί ο υπολογιστής μου είναι αργός;

Με την πάροδο του χρόνου, καθώς κατεβάζετε αρχεία, περιηγείστε στο Διαδίκτυο, καταργείτε προγράμματα, αφήνετε ανοιχτές τις εφαρμογές και κάνετε σχεδόν οτιδήποτε άλλο στον υπολογιστή σας, συλλέγει αργά σκουπίδια και προκαλεί προβλήματα στο παρασκήνιο που δεν είναι πάντα τόσο εύκολο να τα πιάσετε αρχικά.

ipopba / Getty Images
Ο κατακερματισμός αρχείων είναι μεγάλος ένοχος. Το ίδιο ισχύει και για τη συσσώρευση προσωρινά αποθηκευμένων αρχείων προγράμματος περιήγησης ιστού, μια ακατάστατη επιφάνεια εργασίας, έναν πλήρη σκληρό δίσκο, αργό υλικό και πολλά άλλα θέματα. Ωστόσο, ο ίδιος ο υπολογιστής σας μπορεί στην πραγματικότητα να μην είναι αργός. Ίσως να αντιμετωπίζετε αργή σύνδεση στο Διαδίκτυο λόγω ελαττωματικού δρομολογητή, κακής σύνδεσης ή περιορισμένης ταχύτητας που προσφέρει ο πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου. Σε κάθε περίπτωση, ίσως χρειαστεί να επιταχύνετε την πρόσβασή σας στο Διαδίκτυο.

Εκκαθάριση ανεπιθύμητων αρχείων και προγραμμάτων

Η απαλλαγή από περιττά αρχεία, εφαρμογές και άλλα «ανεπιθύμητα» είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να επιταχύνετε οποιονδήποτε υπολογιστή.

  1. Χρησιμοποιήστε έναν δωρεάν καθαριστή συστήματος, όπως το CCleaner, για να διαγράψετε περιττά ανεπιθύμητα αρχεία στο ίδιο το λειτουργικό σύστημα Windows, το μητρώο των Windows και προγράμματα τρίτων, όπως τα προγράμματα περιήγησής σας, τα οποία επιθυμούν τη συλλογή αρχείων προσωρινής μνήμης. Εάν αυτά τα προσωρινά αρχεία Διαδικτύου και άλλα άχρηστα αντικείμενα παραμείνουν για πολύ, δεν μπορούν μόνο να προκαλέσουν την αναστολή προγραμμάτων και να μην ανταποκρίνονται και να υποφέρουν, αλλά και να καταλαμβάνουν πολύτιμο χώρο στον σκληρό δίσκο.

  2. Καθαρίστε την επιφάνεια εργασίας σας εάν είναι γεμάτη. Κάνοντας την Εξερεύνηση των Windows να φορτώνει αυτά τα εικονίδια και τους φακέλους κάθε φορά που η ανανέωση της επιφάνειας εργασίας μπορεί να φορτώσει περιττό φορτίο στο υλικό σας, το οποίο αφαιρεί πόρους συστήματος που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αλλού.

  3. Καταργήστε τα ανεπιθύμητα προγράμματα που παραμένουν στον υπολογιστή σας. Αυτά δεν καταλαμβάνουν μόνο χώρο στο σκληρό δίσκο, αλλά ενδέχεται να ανοίγουν αυτόματα με τα Windows και να τρέχουν στο παρασκήνιο όλη την ώρα, απορροφώντας τον επεξεργαστή και τη μνήμη. Υπάρχουν πολλά δωρεάν εργαλεία απεγκατάστασης που το καθιστούν πολύ εύκολο.

  4. Επίσης, θεωρούνται ανεπιθύμητα αρχεία είναι οτιδήποτε απλά δεν χρησιμοποιείτε ή δεν θέλετε πλέον. Έτσι, διαγράψτε εκείνα τα παλιά αρχεία βίντεο που κατεβάσατε πριν από ένα χρόνο και δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας όλων των δεδομένων που δεν χρησιμοποιείτε εύκολα, όπως φωτογραφίες διακοπών.

Όταν ο υπολογιστής σας είναι απαλλαγμένος από περιττά προσωρινά και ανεπιθύμητα αρχεία, θα πρέπει να έχετε περισσότερο ελεύθερο χώρο στο σκληρό δίσκο για πιο σημαντικά πράγματα. Ο μεγαλύτερος ελεύθερος χώρος στον σκληρό δίσκο βοηθά επίσης στην απόδοση.

Ανασυγκρότηση του σκληρού σας δίσκου

Η ανασυγκρότηση του σκληρού σας δίσκου είναι να ενοποιήσετε όλους τους κενούς χώρους που δημιουργείτε στη δομή του συστήματος αρχείων καθώς προσθέτετε και αφαιρείτε αρχεία. Αυτοί οι άδειοι χώροι κάνουν τον σκληρό σας δίσκο να πάρει περισσότερο χρόνο για να σκεφτεί, κάτι που με τη σειρά του προκαλεί αργά ανοίγματα αρχείων, φακέλων και προγραμμάτων. Υπάρχουν πολλά δωρεάν εργαλεία ανασυγκρότησης για να το κάνετε αυτό, αλλά μια άλλη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε αυτό που είναι ενσωματωμένο στα Windows.

Κατάργηση ιών, κακόβουλου λογισμικού, λογισμικού υποκλοπής, Adware κ.λπ.

Κάθε υπολογιστής με Windows είναι ευάλωτος σε κακόβουλο λογισμικό, αλλά ο κίνδυνος μόλυνσης είναι χαμηλός εάν χρησιμοποιείτε τακτικά προγράμματα προστασίας από κακόβουλο λογισμικό. Όταν ο ιός είναι στον υπολογιστή, συνήθως αποθηκεύεται στη μνήμη του συστήματος, επιβραδύνοντας τα πάντα. Ορισμένα κακόβουλα προγράμματα εμφανίζουν αναδυόμενα παράθυρα ή σας εξαπατούν να αγοράσετε το «πρόγραμμα προστασίας από ιούς» τους, οι οποίοι είναι ακόμη περισσότεροι λόγοι για την κατάργησή τους. Θα πρέπει να σαρώσετε περιοδικά τον υπολογιστή σας για κακόβουλο λογισμικό για να απαλλαγείτε από αυτά τα ενοχλητικά γουρούνια μνήμης.

Επιδιόρθωση σφαλμάτων συστήματος των Windows

Εγκατάσταση και απεγκατάσταση λογισμικού και ενημερώσεων των Windows, επανεκκίνηση του υπολογιστή σας κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης, αναγκάζοντας τον υπολογιστή σας να τερματιστεί αμέσως και άλλα πράγματα μπορεί να προκαλέσουν σφάλματα στα αρχεία συστήματος των Windows. Αυτά τα σφάλματα μπορεί να προκαλέσουν κλείδωμα, διακοπή των εγκαταστάσεων και ενημερώσεων του προγράμματος και γενικά αποτροπή της εμπειρίας ενός ομαλού υπολογιστή. Εκτελέστε ένα πρόγραμμα όπως το SFC / Scannow για να επιδιορθώσετε τα αρχεία του συστήματός σας.

Προσαρμογή οπτικών εφέ

Τα Windows παρέχουν πολλά ενδιαφέροντα οπτικά εφέ, όπως κινούμενα παράθυρα και ξεθωριασμένα μενού. Αυτά τα πρόσθετα είναι συνήθως ωραία για να είναι ενεργοποιημένα, αλλά αξίζουν μόνο αν έχετε αρκετή μνήμη συστήματος. Μπορείτε να απενεργοποιήσετε αυτά τα οπτικά εφέ για να επιταχύνετε λίγο τα πράγματα.

Καθαρίστε, αντικαταστήστε ή αναβαθμίστε το υλικό σας

Παρόλο που τα προβλήματα λογισμικού είναι η αιτία πολλών αργών υπολογιστών, μπορείτε να φτάσετε μόνο μέχρι να χρειαστεί να αντιμετωπίσετε τα στοιχεία υλικού. Για παράδειγμα, εάν ο υπολογιστής σας δεν σας επιτρέπει να ανοίξετε περισσότερα από δύο προγράμματα ταυτόχρονα ή δεν σας επιτρέπει να παρακολουθείτε ταινίες HD, μπορεί να έχετε μια μικρή ποσότητα μνήμης RAM ή μια σπασμένη ή ξεπερασμένη κάρτα βίντεο. Μπορεί επίσης να έχετε μόνο βρώμικο υλικό. Είναι συνετό να καθαρίζετε περιοδικά τα φυσικά μέρη του υλικού σας. Με την πάροδο του χρόνου, και λόγω συγκεκριμένων περιβαλλοντικών επιπτώσεων, οι ανεμιστήρες και άλλα κομμάτια της θήκης μπορούν να συγκεντρώσουν συσσωματώματα ρύπων ή μαλλιών, γεγονός που τους κάνει να λειτουργούν σε υπερβολική κίνηση για να λειτουργούν κανονικά. Καθαρίστε τα πάντα πριν αγοράσετε νέο υλικό – είναι πιθανό να είναι πολύ βρώμικο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα δωρεάν βοηθητικό πρόγραμμα πληροφοριών συστήματος για να δείτε τις προδιαγραφές του υλικού σας. Αυτά τα εργαλεία είναι χρήσιμα αν σκοπεύετε να αντικαταστήσετε υλικό, ώστε να μην χρειάζεται να ανοίξετε τον υπολογιστή σας μόνο για να ελέγξετε τα πράγματα. Για παράδειγμα, εάν θέλετε να επεκτείνετε τη μνήμη RAM, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα εργαλείο πληροφοριών συστήματος για να επιβεβαιώσετε τον τύπο και το ποσό που έχετε ήδη αγοράσει το σωστό είδος.

Επανεγκαταστήστε ολόκληρο το λειτουργικό σύστημα των Windows

Η πιο δραστική λύση για την επιτάχυνση του υπολογιστή σας είναι να διαγράψετε όλο το λογισμικό και τα αρχεία, να αφαιρέσετε ολόκληρο το λειτουργικό σύστημα των Windows και να ξεκινήσετε από το μηδέν. Μπορείτε να το κάνετε αυτό με μια καθαρή εγκατάσταση των Windows. Το μεγάλο πράγμα για να το κάνετε αυτό είναι ότι έχετε ουσιαστικά έναν νέο υπολογιστή, χωρίς λογισμικό και αλλαγές μητρώου και σφάλματα που δεν γνωρίζετε καν ότι είχατε. Ωστόσο, θα πρέπει πραγματικά να σκεφτείτε περισσότερο από δύο φορές για να το κάνετε αυτό, επειδή είναι μη αναστρέψιμο και είναι μία από τις τελευταίες αποφάσεις που μπορείτε να λάβετε για να επιταχύνετε τον υπολογιστή σας. Η επανεγκατάσταση των Windows είναι μια μόνιμη λύση, οπότε βεβαιωθείτε ότι έχετε δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων σας και καταγράψτε τυχόν προγράμματα που θέλετε να βεβαιωθείτε για επανεγκατάσταση.