Saltar al contenido

Οι νόμοι περί πνευματικών δικαιωμάτων θα μπορούσαν να είναι καταστροφικοί, λένε οι ειδικοί

12 de mayo de 2021

Βασικές επιλογές

  • Ο νόμος CASE πιέζεται μέσω του Κογκρέσου από νομοθέτες σε μια προσπάθεια να ξαναγράψει τον τρόπο με τον οποίο τα ψηφιακά καταστήματα αντιμετωπίζουν αξιώσεις πνευματικών δικαιωμάτων.
  • Εάν το Κογκρέσο περάσει τον νόμο CASE, οι ψηφιακοί δημιουργοί θα αγωνιστούν για τη δημιουργική τους παραγωγή με νέους τρόπους, ενώ οι κάτοχοι πνευματικών δικαιωμάτων έχουν έναν νέο τρόπο να διευθετήσουν τις αξιώσεις.
  • Ο νόμος CASE έχει νομικά και πρακτικά ζητήματα, σύμφωνα με ειδικούς, και εγείρει συνταγματικές ανησυχίες.
csreed / Getty Images
Ο νόμος εναλλακτικών δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας στον νόμο επιβολής μικρών αξιώσεων, ή ο νόμος CASE, έχει τη δυνατότητα να αναδιοργανώσει τον τρόπο με τον οποίο τα ψηφιακά μέσα χειρίζονται αξιώσεις πνευματικών δικαιωμάτων, επιτρέποντας στους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων ένα νέο όχημα κατάχρησης, λένε οι ειδικοί. Με ένα επικείμενο κλείσιμο της κυβέρνησης, οι αμερικανοί νομοθέτες επιδιώκουν να προωθήσουν το νομοσχέδιο μέσω του Κογκρέσου, προσθέτοντάς το στο υποχρεωτικό νομοσχέδιο δαπανών omnibus με προθεσμία στις 11 Δεκεμβρίου. Εάν εγκριθεί, το νομοσχέδιο θα δημιουργήσει ένα δικαστήριο μικρών αξιώσεων στο Γραφείο Πνευματικών Δικαιωμάτων που θα επιτρέπει στους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων τη δυνατότητα να επιλύουν αξιώσεις και να ζητούν αποζημιώσεις έως και 30.000 $ για τη χρήση του υλικού που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα. Εμπορικοί σύλλογοι όπως η Αμερικανική Εταιρεία Φωτογράφων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και το Γραφείο Καλλιτεχνών Γραφιστών υποστήριξαν την έγκριση του νομοσχεδίου, επικαλούμενοι απώλεια αδειών εισοδήματος από συνεχείς παραβιάσεις τόσο από μεγάλες εταιρείες όσο και από ανεξάρτητους δημιουργούς διαδικτύου. Οι Naysayers, από την άλλη πλευρά, προτείνουν ότι το νομοσχέδιο θα επιτρέπει στα «trolls πνευματικών δικαιωμάτων» να κάνουν κατάχρηση του νέου συστήματος. «Το να βλέπουμε ένα νομοσχέδιο όπως ο νόμος CASE να επισυνάπτεται σε ένα νομοσχέδιο δαπανών που πρέπει να περάσει, όταν ο νόμος CASE είναι αμφιλεγόμενος και δεν σχετίζεται με το υπόλοιπο νομοσχέδιο, είναι ένας από τους πολλούς λόγους για τους οποίους τόσο πολλοί Αμερικανοί σκέφτονται άσχημα για το Κογκρέσο», νόμος Ο καθηγητής Eric Goldman, συν-διευθυντής του Ινστιτούτου Νομικής Τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Santa Clara, είπε στους Σωσίβιο σε μια συνέντευξη μέσω email. «Ακόμα κι αν το Κογκρέσο ελπίζει για ένα διαφορετικό αποτέλεσμα, το μεγαλύτερο μέρος των ενάγων που χρησιμοποιούν το νόμο CASE θα εμπλακεί σε παράνομες ενέργειες επιβολής που θα προκαλέσουν χάος σε όλη την οικονομία μας» «Ο νόμος CASE θα προκαλέσει σημαντική ζημιά σε πολλές κοινότητες με ελάχιστα κέρδη σε μερικές άλλες κοινότητες. Αυτό το καθιστά κακή πολιτική. »

Οι ειδικοί διαφωνούν

Το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο, το οποίο αρχικά κυκλοφόρησε το 2019, έχει συγκεντρώσει σπάνια διμερή υποστήριξη. Πέρασε το Σώμα με ψηφοφορία 410-6, με έντονες ομάδες πίεσης όπως το NAACP, το AFL-CIO και η American Bar Association που υποστηρίζουν το περιεχόμενο της νομοθεσίας, δημιουργώντας διαχωρισμό μεταξύ συμμάχων στον τομέα των πολιτικών ελευθεριών. Άλλες οργανώσεις ελευθερίας, όπως η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών και το Ίδρυμα Electronic Frontier, έχουν διαμαρτυρηθεί ενάντια στο νομοσχέδιο. Η πιθανότητα κατάχρησης αποτελεί πρωταρχικό μέλημα των κριτικών που έχουν ήδη υποβληθεί σε ισχυρισμούς του Digital Millennium Copyright Act (DMCA) που ισχυρίζονται ότι παρέχουν προτιμησιακή μεταχείριση στους ενάγοντες και έχουν ήδη επηρεάσει αρνητικά τους ψηφιακούς δημιουργούς και χρήστες. Σε μια ανοιχτή επιστολή, οι αντίπαλοι του νομοσχεδίου, συμπεριλαμβανομένου του Κέντρου Δημοκρατίας και Τεχνολογίας και αρκετών υπογραφόντων ενώσεων βιβλιοθηκών και πανεπιστημίων, παροτρύνουν το Κογκρέσο να επανεξετάσει τη συμπερίληψη του νόμου CASE στον νόμο περί δαπανών. Το φαινόμενο κυματισμού, προτείνουν, θα αντηχεί σε σημαντικούς τομείς και θα παραβιάζει την ικανότητα των ερευνητών και των απλών χρηστών του Διαδικτύου να εκφράζουν ελεύθερα. Οι συγγραφείς επιστολών δηλώνουν, «Σεβόμαστε την πρόθεση του Κογκρέσου να βελτιώσει το σύστημα πνευματικής ιδιοκτησίας μας και να προστατεύσει τα δικαιώματα των δημιουργών και των επιχειρηματιών. Ωστόσο, ορισμένες πτυχές αυτού του πακέτου λογαριασμών θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, δημιουργούς, βιβλιοθήκες. και τους προστάτες τους, μαθητές, καθηγητές, εκπαιδευτικά ιδρύματα, θρησκευτικά ιδρύματα, κοινότητες θαυμαστών, χρήστες του Διαδικτύου και ελεύθερη έκφραση. » «… το μεγαλύτερο μέρος των ενάγων που χρησιμοποιούν το CASE Act θα εμπλακούν σε παράνομες ενέργειες επιβολής που θα προκαλέσουν χάος σε όλη την οικονομία μας.» Οι ανησυχίες που περιγράφονται στην επιστολή έρχονται στα τακούνια των συνεχιζόμενων διαφορών σχετικά με περιπτώσεις πνευματικών δικαιωμάτων με συνηθισμένες διαδικτυακές συμπεριφορές, όπως η ενσωμάτωση φωτογραφιών Instagram Οι δικαστικές υποθέσεις χαμηλής αξίας είναι πιθανό να γίνουν πιο συχνές με την έγκριση του νόμου CASE, με τους δικαστικούς αναφέροντες να χρησιμοποιούν το μη δικαστικό δικαστήριο για να προβάλλουν αξιώσεις πνευματικών δικαιωμάτων με τον εκφρασμένο σκοπό να απαιτούν γρήγορους διακανονισμούς. Πολλοί χρήστες του Διαδικτύου θα μπορούσαν επίσης να βρεθούν παγιδευμένοι στα βραβεία ζημιών που αλλάζουν τη ζωή, καθώς τα λεγόμενα «trolls πνευματικών δικαιωμάτων» φέρνουν άπειρο αριθμό αξιώσεων στην εξωδικαστική επιτροπή – μια επιτροπή της οποίας η συνταγματικότητα παραμένει προς συζήτηση.

Νομική Limbo

Νομικοί μελετητές υποστηρίζουν ότι το Σύνταγμα απαιτεί τη διαχείριση νομικών αποφάσεων σχετικά με τα ιδιωτικά δικαιώματα μέσω του δικαστικού κλάδου, όπως περιγράφεται στο άρθρο III. Θεωρούν την ύπαρξη δικαστηρίου του Γραφείου πνευματικών δικαιωμάτων που εκδίδει αποφάσεις για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων παραβιάζει τον διαχωρισμό των εξουσιών. Η εξουσία που προορίζεται για τον δικαστικό κλάδο, που αποφασίζει για τα ιδιωτικά δικαιώματα, τίθεται στα χέρια του νομοθετικού σώματος μέσω του δικαστηρίου καθιστώντας τη δημιουργία του δυνητικά αντισυνταγματική. Το Ανώτατο Δικαστήριο θα είναι ο απόλυτος αποφασιστικός παράγοντας της συνταγματικότητας, αλλά ως έχει, υπάρχουν νομικά ζητήματα σχετικά με τη σύσταση ενός νομικά δεσμευτικού δικαστηρίου.

Ένας σύνδεσμος με την ένδειξη "Νόμος περί πνευματικών δικαιωμάτων" που κάθεται σε ένα γραφείο με σημειωματάρια, συνδετήρες και όργανα γραφής.

tumsasedgars / Getty Images
Εκτός της συνταγματικότητας, το σύστημα εξαίρεσης είναι άλλο ένα από τα πολλά ζητήματα με την αμφισβητούμενη νομοθεσία. Στην τρέχουσα επανάληψή του, όλοι οι κατηγορούμενοι θα υπόκεινται στο δικαστήριο ως εναλλακτική λύση έναντι των ομοσπονδιακών δικαστηρίων, εκτός εάν επιλέξουν να εξαιρεθούν. Η αμετάβλητη διαδικασία δεσμεύει όλους εκτός από τους πιο πολιτικά δεσμευμένους κατηγορούμενους στη διαδικασία του CASE Act, απαγορεύοντας τη θετική διαφωνία και ουσιαστικά παρακάμπτοντας βασικές απαιτήσεις που παρέχει η νομική αρχή της δέουσας διαδικασίας. Τα ζητήματα συνεχίζουν να συσσωρεύονται κατά του νόμου CASE καθώς το ρολόι σημειώνει το must-pass νομοσχέδιο δαπανών κατά τη διάρκεια ενός ιδιαίτερα καταστροφικού χρόνου, καθώς το COVID-19 ανεβαίνει σε όλη τη χώρα. Η αδυναμία του Κογκρέσου να δει τις παγίδες της νομοθεσίας είναι αυτό που ανησυχεί εμπειρογνώμονες όπως ο Goldman. Ο νόμος CASE φαίνεται ευγενής στα χαρτιά, αλλά στην πράξη φοβούνται ότι θα είναι καταστροφικό για τις ελευθερίες του Διαδικτύου. «Ο νόμος CASE θα προκαλέσει σημαντική ζημιά σε πολλές κοινότητες με ελάχιστα κέρδη σε μερικές άλλες κοινότητες. Αυτό το καθιστά κακή πολιτική », δήλωσε ο Goldman. «Είναι ιδιαίτερα ατυχές όταν το Κογκρέσο πρέπει να εργάζεται, αντ ‘αυτού, για την πανδημία και την υποβάθμιση της οικονομίας μας».