Saltar al contenido

Οι σαρωτές όπλων με τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του εγκλήματος

24 de noviembre de 2022
  • Η Evolv Technology είπε ότι ο σαρωτής AI της θα μπορούσε να αντικαταστήσει τους συμβατικούς ανιχνευτές μετάλλων, παρακάμπτοντας την ανάγκη των ανθρώπων να σταματήσουν και να αδειάσουν τις τσέπες τους.
  • Η Νέα Υόρκη είναι μεταξύ των πόλεων που αναζητούν σαρωτές πυροβόλων όπλων με τεχνητή νοημοσύνη για την καταπολέμηση του εγκλήματος.
  • Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί λένε ότι η χρήση τεχνητής νοημοσύνης για τον εντοπισμό όπλων θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπέρβαση.

Ένας αυξανόμενος αριθμός πόλεων εξετάζει το ενδεχόμενο χρήσης σαρωτών όπλων με τροφοδοσία τεχνητής νοημοσύνης (AI) μετά από μαζικές πυροβολισμούς υψηλού προφίλ, σε μια κίνηση που εγείρει ανησυχίες για την ιδιωτικότητα και άλλες ανησυχίες. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς είπε πρόσφατα στο Good Morning America ότι θέλει να εγκαταστήσει ανιχνευτές όπλων με τεχνητή νοημοσύνη στο σύστημα του μετρό. Η Evolv Technology είπε ότι ο σαρωτής AI της θα μπορούσε να αντικαταστήσει τους συμβατικούς ανιχνευτές μετάλλων, παρακάμπτοντας την ανάγκη των ανθρώπων να σταματήσουν και να αδειάσουν τις τσέπες τους. «Με την τεχνητή νοημοσύνη, είμαστε σε θέση να ανιχνεύσουμε πολλά διαφορετικά αντικείμενα όλων των μεγεθών και τύπων. Η ανίχνευση αν κάποιος κρατά όπλο μπορεί να είναι εξαιρετικά επωφελής για την πρόληψη επιθέσεων καθώς και για τον εντοπισμό απειλητικών καταστάσεων», η Mikaela Pisani, η επικεφαλής επιστήμονας δεδομένων της AI. Η εταιρεία Rootstrap, είπε στο Lifewire σε μια συνέντευξη μέσω email. «Αυτό θα δώσει στις αρχές περισσότερο χρόνο να αναλάβουν δράση πριν η κατάσταση κλιμακωθεί περαιτέρω».

AI που σε ελέγχει

Η τεχνολογία του Evolv χρησιμοποιεί τεχνικές εκπομπής φωτός ραντάρ και lidar για να δημιουργήσει εικόνες που στη συνέχεια εξετάζει ένα AI. Η εταιρεία λέει ότι το σύστημά της μπορεί να αναγνωρίσει ένα κρυμμένο όπλο σε κάποιον που περνά μέσα από το σαρωτή και να ζητήσει από την ασφάλεια να παρέμβει. Η τεχνολογία «εντοπίζει κρυμμένα όπλα και άλλες απειλές χρησιμοποιώντας προηγμένους ψηφιακούς αισθητήρες και τεχνητή νοημοσύνη», γράφει η εταιρεία στον ιστότοπό της. «Είναι απίστευτα ακριβές και μπορεί να ελέγξει έως και 3.600 άτομα την ώρα—10 φορές πιο γρήγορα από τους παραδοσιακούς ανιχνευτές μετάλλων». Ο Pisani είπε ότι η πιο κοινή προσέγγιση για την αναγνώριση ατόμων με όπλα είναι η χρήση μοντέλων βαθιάς μάθησης χρησιμοποιώντας CNN (συνελικτικά νευρωνικά δίκτυα). Τα CNN έχουν σχεδιαστεί για να αναγνωρίζουν εικόνες με την επεξεργασία δεδομένων pixel. Τα μοντέλα μηχανικής μάθησης εκπαιδεύονται σε μεγάλα σύνολα δεδομένων εικόνων, με διαφορετικές καταστάσεις για το αν οι άνθρωποι φέρουν όπλα ή όχι. «Με αυτή τη μέθοδο, κατασκευάζονται συστήματα ταξινόμησης για να ανιχνεύουν καταστάσεις όπου χρησιμοποιούνται όπλα», πρόσθεσε ο Πιζάνι. «Μπορεί να χρησιμοποιηθούν πιο συγκεκριμένα μοντέλα, όπως η τμηματοποίηση αντικειμένων. για να προσδιοριστεί σε ποιο τμήμα της εικόνας βρίσκεται το όπλο.» Το Evolv δεν παρέχει πολλές δημόσιες πληροφορίες σχετικά με το πώς ακριβώς λειτουργεί το σύστημά του. Ωστόσο, η Stephanie McReynolds, επικεφαλής μάρκετινγκ στο Ambient.ai, μια εταιρεία πληροφορικής όρασης υπολογιστών που αυτοματοποιεί λειτουργίες φυσικής ασφάλειας, είπε στο Lifewire μέσω email ότι παρόμοια συστήματα αναλύουν ζωντανές ροές βίντεο παρακολούθησης, χρησιμοποιώντας AI σε συνδυασμό με αλγόριθμους όρασης υπολογιστή για να ανιχνεύουν αντικείμενα όπως ένα άτομο ή ένα πυροβόλο όπλο. Ο υπολογιστής εξετάζει τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ εκείνων των αντικειμένων που δημιουργούν υπογραφές φυσικής κίνησης ή συμπεριφοράς. «Αυτή η βαθιά ανάλυση των υπογραφών απειλών που ενεργοποιείται από την ευφυΐα όρασης υπολογιστή μπορεί να παρέχει πλούσιο πλαίσιο που υπερβαίνει την τοποθεσία ή την παρουσία πυροβόλου όπλου», πρόσθεσε ο McReynolds. «Οι ανταποκρινόμενοι που χρησιμοποιούν νοημοσύνη όρασης υπολογιστή έχουν το πλεονέκτημα της προβολής βιντεοσκόπησης του περιστατικού που εκτυλίσσεται σε πραγματικό χρόνο για να κατανοήσουν με βάση τα συμφραζόμενα το σενάριο και να προετοιμαστούν για προληπτική εμπλοκή—συμπεριλαμβανομένων περιστατικών που σχετίζονται με όπλα.» Η ιδέα της επίλυσης του προβλήματος των όπλων σε αυτή τη χώρα με AI είναι απλώς τρομερή.

Βλέποντας τι υπάρχει στις τσέπες σας

Δεν είναι όλοι υπέρ των σαρωτών AI. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου των Συρακουσών, Johannes Himmelreich, που μελετά την ηθική της τεχνητής νοημοσύνης, δήλωσε στο Lifewire σε μια συνέντευξη μέσω email ότι «η ιδέα να διορθωθεί το πρόβλημα με τα όπλα σε αυτή τη χώρα με τεχνητή νοημοσύνη είναι απλώς τρομερή». Είπε ότι αυτή η πρόταση προσπαθεί να εφαρμόσει μια τεχνολογική λύση σε ένα κοινωνικό πρόβλημα. «Τέτοιες προσπάθειες είναι γενικά άστοχες», πρόσθεσε. «Ακόμα χειρότερα: αφαιρούν το οξυγόνο από τα σχετικά διαλύματα». Ένα άλλο πρόβλημα που προκύπτει με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για οποιονδήποτε τύπο οθόνης είναι η ισοτιμία, είπε. «Αυτό που δεν θέλουμε να δούμε ξανά είναι ότι οι έγχρωμοι κατηγορούνται άδικα ότι μεταφέρουν ξανά με πολύ υψηλότερους ρυθμούς από άλλους. Κατ ‘αρχήν, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μειώσει την προκατάληψη. Αλλά στην πράξη συνήθως ενισχύει τέτοιες διακρίσεις.» Υπάρχει επίσης το θέμα της υπέρβασης. Εάν οι σαρωτές με τεχνητή νοημοσύνη αποκτήσουν δημοτικότητα, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την εγγραφή ανθρώπων όλη την ώρα, επεσήμανε ο Pisani. «Επομένως, όχι μόνο θα καταγράφουν αν έχουν όπλα ή όχι, αλλά και τη συμπεριφορά τους», πρόσθεσε.» τεχνολογία, είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη όλες οι επιπτώσεις στο απόρρητο και να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους σχετικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή η τεχνολογία».

Μια ακτινογραφία ενός σακιδίου που δείχνει ένα όπλο μέσα μαζί με άλλα αντικείμενα.

Το Evolv δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Lifewire που ζητούσε σχόλιο. Ωστόσο, ο Nilay Parikh, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Be Global Safety, που κατασκευάζει λογισμικό παρακολούθησης με τεχνητή νοημοσύνη, υπερασπίστηκε τη χρήση του AI. Είπε ότι σε δημόσιους χώρους όπου μπορεί να απαγορεύονται τα όπλα και υπάρχουν ήδη κάμερες, δεν αποτελεί παραβίαση της ιδιωτικής ζωής η χρήση τεχνητής νοημοσύνης για τον εντοπισμό όπλων. «Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να έχει τη δυνατότητα να προστατεύει την ταυτότητα των κατόχων όπλων ή μπορεί να βοηθήσει την επιβολή του νόμου στον εντοπισμό του υπόπτου», πρόσθεσε.