Saltar al contenido

Ολοκληρώστε τον ήχο του αυτοκινήτου σας με ένα Subwoofer

27 de abril de 2021

Οι ήχοι χαμηλής συχνότητας αποτελούν σημαντικό συστατικό του καλού ήχου. Η ποιότητα ενός ηχοσυστήματος εξαρτάται από την ικανότητά του να αναπαράγει τις χαμηλές νότες καθώς και τις υψηλές. Ορισμένοι τύποι μουσικής επωφελούνται από ένα εξαιρετικό subwoofer περισσότερο από άλλους, αλλά η προσθήκη ποιοτικών μπάσων σε ένα στερεοφωνικό σύστημα ζωντανεύει τη μουσική. Είτε σκέφτεστε να προσθέσετε ένα υπογούφερ σε μια υπάρχουσα ρύθμιση ηχείων ή να δημιουργήσετε κάτι από το μηδέν, ακολουθούν μερικές σημαντικές λεπτομέρειες που πρέπει να έχετε υπόψη.

null0 / Flickr / CC BY 2.0

Το μέγεθος μετράει

Το μέγεθος του υπογούφερ είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που καθορίζουν πόσο δυνατά και πόσο χαμηλά μπορεί να φτάσει. Κατά γενικό κανόνα, τα μεγαλύτερα υπογούφερ παράγουν καλύτερα μπάσα, γι ‘αυτό λάβετε υπόψη σας ενώ αναζητάτε την ιδανική μονάδα. Ο χώρος είναι επίσης μια ανησυχία στα συστήματα ήχου αυτοκινήτων. Είναι σημαντικό να λάβετε μετρήσεις του διαθέσιμου χώρου σας πριν ξεκινήσετε τις αγορές σας. Αν ψάχνετε για το πιο τολμηρό μπάσο που μπορείτε να πάρετε, τότε αναζητήστε το μεγαλύτερο υπογούφερ που θα ταιριάζει στο όχημά σας.

Παγίδα του ήχου σε ένα περίβλημα

Ενώ το μέγεθος του υπογούφερ είναι σημαντικό, ο τύπος του περιβλήματος που επιλέγετε μπορεί να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο. Το περίβλημα, το οποίο συνήθως αναφέρεται ως κουτί, είναι ακριβώς αυτό: ένα κουτί που περιέχει το υπογούφερ. Οι τρεις κύριοι τύποι περιβλημάτων είναι:

  • Σφραγισμένο
  • Μεταφέρεται
  • Bandpass

Εάν θέλετε μπάσο που είναι εξαιρετικά βαθύ και δεν ακούγεται σαν το subwoofer σας ξεφλουδίζει, αναζητήστε ένα σφραγισμένο περίβλημα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα μικρότερο υπογούφερ σε ένα καλά κατασκευασμένο, σφραγισμένο περίβλημα θα παράγει βαθύτερα μπάσα από ένα μεγαλύτερο υπογούφερ σε ανοιχτό περίβλημα. Αυτός ο τύπος περιβλήματος είναι ιδανικός για σφιχτά, ακριβή μπάσα που δεν θα ταρακουνήσουν τα γεμίσματα. Τα περιβλήματα με θύρα και ζώνες είναι συνήθως πιο δυνατά αλλά όχι τόσο βαθιά. Εάν ακούτε μουσική που απαιτεί εξαιρετικά δυνατά μπάσα και δεν σας ενδιαφέρει πολύ για την ακρίβεια στις χαμηλές συχνότητες, σκεφτείτε ένα από αυτά τα περιβλήματα. Η άλλη επιλογή είναι να επιλέξετε ένα υπογούφερ που έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί χωρίς περίβλημα. Αυτά τα υπογούφερ συνήθως τοποθετούνται σε μια πλακέτα εγκατεστημένη μέσα στον κορμό. Ο κορμός πρέπει να είναι σχετικά αεροστεγής επειδή λειτουργεί ως de facto περίβλημα.

Ισχύς, ευαισθησία, συχνότητα και σύνθετη αντίσταση

Ενώ το μέγεθος του υπογούφερ και ο τύπος του περιβλήματος είναι σημαντικά, οι προδιαγραφές που πρέπει να εξετάσετε είναι η τιμή RMS, το SPL, το εύρος συχνοτήτων και τα ωμ. Το επίπεδο ισχύος (RMS) αναφέρεται στα χαρακτηριστικά χειρισμού ισχύος του υπογούφερ. Μια υψηλότερη τιμή RMS σημαίνει περισσότερα μπάσα. Μια υψηλή τιμή RMS είναι άχρηστη χωρίς τίποτα να την τροφοδοτήσει, οπότε θα χρειαστείτε μια μονάδα κεφαλής ή ενισχυτή που ταιριάζει (ή κατά προτίμηση υπερβαίνει) το RMS του υπογούφερ. Η ευαισθησία, η οποία εκφράζεται ως αριθμός στάθμης ηχητικής πίεσης (SPL), αναφέρεται στην ποσότητα ισχύος που χρειάζεται το υπογούφερ για να παράγει μια δεδομένη ένταση. Τα υπογούφερ με υψηλές βαθμολογίες SPL δεν απαιτούν τόσο μεγάλη ισχύ για την παραγωγή υψηλών όγκων όσο τα υπογούφερ που έχουν χαμηλές βαθμολογίες SPL. Αυτό σημαίνει ότι θα θέλατε ένα subwoofer με υψηλή ευαισθησία εάν ο ενισχυτής ή η μονάδα κεφαλής σας είναι χαμηλά. Η συχνότητα αναφέρεται στο εύρος των ήχων που μπορεί να παράγει το υπογούφερ, γι ‘αυτό αναζητήστε μια μονάδα στο χαμηλό άκρο της κλίμακας. Ωστόσο, ο ήχος που βγάζετε από ένα υπογούφερ εξαρτάται από τον τύπο του περιβλήματος που επιλέγετε. Εφόσον το περίβλημα μπορεί να διαμορφώσει τους ήχους που φτάνουν στα αυτιά σας, οι αριθμοί συχνότητας του υπογούφερ ενδέχεται να μην αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια τη λειτουργία του πραγματικού κόσμου. Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον ενισχυτή και το υπογούφερ σας, είναι σημαντικό να ταιριάξετε την αντίσταση. Αυτός ο αριθμός εκφράζεται σε ωμ και αναφέρεται στην ηλεκτρική αντίσταση του υπογούφερ. Η χαμηλή αντίσταση σημαίνει ότι το ηχείο μπορεί να λάβει περισσότερα ηλεκτρικά σήματα, βελτιώνοντας έτσι την πιστότητα του ήχου. Ως έννοια, η σύνθετη αντίσταση είναι σχετικά απλή, αλλά γίνεται περίπλοκη ανάλογα με το πώς είναι ενσύρματο ένα subwoofer ή αν έχει πολλαπλά πηνία φωνής, μεταξύ άλλων μεταβλητών.