Saltar al contenido

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός iPad και ενός tablet;

10 de julio de 2023

Όπως ακριβώς έχει κάνει το iPhone για τα smartphone, το iPad της Apple έχει γίνει συνώνυμο των tablet PC. Το iPad και οι κορυφαίες μάρκες του έχουν πολλές ομοιότητες με τα διάφορα tablet που κατασκευάζονται από τη Samsung, τη Microsoft και άλλες εταιρείες, αλλά και μερικές βασικές διαφορές που τα ξεχωρίζουν.

Είναι ένα iPad tablet;

Τεχνικά, κάθε iPad είναι ένα tablet. Τα tablet PC είναι φορητές υπολογιστικές συσκευές με οθόνες αφής, κάτι που είναι ουσιαστικά το iPad. Ένας καλός τρόπος για να το σκεφτείτε είναι ότι το iPad είναι ένας συγκεκριμένος τύπος tablet που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από την Apple. Τα iPad τρέχουν ένα ιδιόκτητο λειτουργικό σύστημα που ονομάζεται iPadOS. Τα νεότερα μοντέλα υποστηρίζουν πλέον αξεσουάρ όπως πληκτρολόγιο και ποντίκι, ώστε να μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε όπως θα κάνατε έναν φορητό υπολογιστή. Το iPhone και το iPad χρησιμοποιούσαν και τα δύο iOS μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν το iPad μεταφέρθηκε στο iPadOS, μια παράγωγη του iOS. Το iPadOS είναι παρόμοιο με το iOS, αλλά είναι καλύτερα βελτιστοποιημένο για συσκευές iPad. Τα περισσότερα tablet εκτός της Apple χρησιμοποιούν το λειτουργικό σύστημα Android της Google, αλλά η Amazon και η Microsoft παράγουν τις δικές τους δημοφιλείς σειρές tablet που τρέχουν σε Fire OS και Windows, αντίστοιχα. Αυτά περιλαμβάνουν μοντέλα όπως το Samsung Galaxy Tab, το Microsoft Surface, το Amazon Fire HD και το Google Nexus.

Ποια πλεονεκτήματα έχει ένα iPad σε σύγκριση με ένα tablet;

Το iPad εκτελεί πολλές από τις ίδιες λειτουργίες με άλλα tablet, όπως η περιήγηση στο διαδίκτυο, η ακρόαση μουσικής, η παρακολούθηση βίντεο, η αναπαραγωγή παιχνιδιών, η λήψη εφαρμογών και πολλά άλλα. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα που ξεχωρίζουν τα iPad από τον ανταγωνισμό. Μερικά από τα δυνατά σημεία του iPad είναι:

 • Το iOS/iPadOS θεωρείται ευρέως ως πιο φιλικό προς τον χρήστη από το λειτουργικό σύστημα Android της Google ή ακόμα και τα Windows.
 • Το App Store της Apple είναι αποκλειστικό για συσκευές iOS/iPadOS και περιέχει εκατομμύρια δωρεάν και επί πληρωμή εφαρμογές, πολλές από τις οποίες έχουν σχεδιαστεί ειδικά για το iPad. Η διαδικασία επιμέλειας και έγκρισης της Apple είναι επίσης αυστηρή, γεγονός που μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο οι εφαρμογές να περιέχουν κακόβουλο λογισμικό.
 • Στενή ενοποίηση με άλλα προϊόντα της Apple. Μπορείτε να μοιράζεστε απρόσκοπτα δεδομένα σε iPad, iPhone, Mac και άλλες συσκευές Apple μέσω του Apple ID, του iCloud και άλλων λειτουργιών λογαριασμού.
 • Αναμφισβήτητα η βιομηχανικά στάνταρ συσκευή για σχεδιαστές χάρη στην τεχνολογία ευαισθησίας στην πίεση και την κλίση, το Apple Pencil (πωλείται χωριστά) και τις ισχυρές εκδόσεις iOS εφαρμογών όπως το Adobe Illustrator και το Photoshop.
 • Απλή, καθαρή διεπαφή χρήστη που έχει διατηρήσει μια συνεπή σχεδίαση μέσα από χρόνια ενημερώσεων.

Ποια μειονεκτήματα έχει ένα iPad σε σύγκριση με ένα tablet;

Κατά ειρωνικό τρόπο, πολλά από τα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν το iPad από άλλα tablet είναι επίσης αυτά που το κρατούν πίσω. Λόγω της ευρείας χρήσης αποκλειστικής τεχνολογίας και υλικού από την Apple, τα tablet iPad είναι λιγότερο προσαρμόσιμα και ενδέχεται να μην ενσωματώνονται το ίδιο καλά με τις συσκευές σας που δεν ανήκουν στην Apple. Μερικές από τις αδυναμίες του iPad είναι:

 • Περιορισμένες επιλογές επέκτασης αποθηκευτικού χώρου. Σε αντίθεση με πολλά tablet Android και Microsoft, τα iPad δεν διαθέτουν υποδοχές κάρτας SD ή microSD. Έχετε κολλήσει με τον εσωτερικό χώρο αποθήκευσης με το iPad, εκτός εάν χρησιμοποιείτε συμβατή εξωτερική μονάδα δίσκου.
 • Έλλειψη επιλογών προσαρμογής. Ενώ το λειτουργικό σύστημα iPad είναι γενικά πιο διαισθητικό, τα tablet Android είναι κατασκευασμένα γύρω από την προσαρμογή.
 • Multitasking. Παρόλο που τα μοντέλα iPad που υποστηρίζουν το iPadOS μπορούν να εκτελούν πολλές εφαρμογές ταυτόχρονα, η εκτέλεση πολλαπλών εργασιών δεν είναι δυνατή σε παλαιότερα μοντέλα.
 • Τα iPad είναι γενικά πιο ακριβά από τα συγκρίσιμα tablet Android.

iPad εναντίον Tablet: Τι είναι καλύτερο;

Ενώ η Google έχει υποσχεθεί περισσότερη εστίαση στην εμπειρία tablet για Android, η Google εστίασε στο Android ως λειτουργικό σύστημα smartphone. Εν τω μεταξύ, η Apple έχει δεσμευτεί μόνο για μια καλύτερη εμπειρία στο iPad δημιουργώντας πιο ισχυρό υλικό και ένα λειτουργικό σύστημα αφιερωμένο στο iPad. Ωστόσο, εάν το iPad παραμένει πέρα ​​από τις δυνατότητές σας οικονομικά και οι χρήσεις σας για αυτό παραμένουν αρκετά τυπικές (περιήγηση στον ιστό, email, βίντεο), τότε ένα tablet Android μπορεί να ταιριάζει στις ανάγκες σας μια χαρά.

FAQ

 • Πώς χρησιμοποιείτε ένα iPad ως tablet σχεδίασης για Mac;

  Μαζί με το Apple Pencil, το iPad είναι συμβατό με πολλές γραφίδες σχεδίασης με δυνατότητα Bluetooth. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως tablet σχεδίασης με τη λειτουργία Sidecar, η οποία σας επιτρέπει να χρησιμοποιείτε το iPad σας ως δεύτερη οθόνη για το Mac σας. Με το Sidecar ενεργό, μπορείτε να σύρετε εφαρμογές από το Mac σας στο tablet σας. Μπορείτε επίσης να αντικατοπτρίσετε την οθόνη του iPad σας στο Mac σας, κάτι που σας επιτρέπει να σχεδιάζετε στο tablet σας ενώ η εργασία σας εμφανίζεται στον υπολογιστή.

 • Πώς κάνετε στιγμιότυπο οθόνης σε ένα iPad;

  Εάν το iPad σας διαθέτει κουμπί Home, τραβήξτε ένα στιγμιότυπο οθόνης πατώντας το και το επάνω κουμπί ταυτόχρονα. Χωρίς κουμπί Home, πατήστε τα κουμπιά επάνω και Αύξηση έντασης. Μπορείτε επίσης να πάρετε ένα χρησιμοποιώντας το Siri με φωνητική εντολή.