Saltar al contenido

Ποιος είναι ο Tim Cook;

27 de mayo de 2021

Ο Tim Cook διορίστηκε Διευθύνων Σύμβουλος της Apple, Inc. στις 24 Αυγούστου 2011, αντικαθιστώντας τον Steve Jobs σε αυτόν τον ρόλο μετά το θάνατο του συνιδρυτή της Apple στις 5 Οκτωβρίου 2011. Πιστεύεται ότι έχει δημιουργήσει και βελτιστοποιήσει την αλυσίδα εφοδιασμού της Apple, Cook ενήργησε ως Διευθύνων Σύμβουλος όταν ο Steve Jobs πήρε ιατρική άδεια στις αρχές του 2011. Ο Timothy D. Cook γεννήθηκε την 1η Νοεμβρίου 1960. Παρακολούθησε το Πανεπιστήμιο Auburn, κερδίζοντας πτυχίο στη βιομηχανική μηχανική. Συνέχισε την εκπαίδευσή του στο Πανεπιστήμιο Duke, κερδίζοντας μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων. Προσλήφθηκε από την Apple τον Μάρτιο του 1998, ως ανώτερος αντιπρόεδρος των παγκόσμιων δραστηριοτήτων. Η Cook προσλήφθηκε για τη βελτιστοποίηση της αλυσίδας εφοδιασμού της Apple, η οποία υπέφερε από κακά κανάλια παραγωγής και διανομής. Η ικανότητά του να βελτιστοποιεί την αλυσίδα εφοδιασμού επέτρεψε στην Apple να βάλει προϊόντα σε ανταγωνιστικές τιμές. Αυτό αποδείχθηκε καλύτερα με την κυκλοφορία του iPad, το οποίο έκανε το ντεμπούτο του με τιμή εισόδου 499 $. Αυτή η ικανότητα πώλησης της συσκευής σε τόσο χαμηλό κόστος και ακόμη κέρδος συνέβαλε στη διατήρηση του ανταγωνισμού στην αγορά tablet για πρώτη χρονιά, με ανταγωνιστές κατασκευαστές να αγωνίζονται να ταιριάξουν τόσο την τεχνολογία όσο και την τιμή.

kalodiozois / Jamie Knoth

Γίνοντας Διευθύνων Σύμβουλος …

Ο Κουκ ανέλαβε τις καθημερινές εργασίες της Apple τον Ιανουάριο του 2011, με τον Steve Jobs να παίρνει ιατρική άδεια. Αφού ο Steve Jobs υπέκυψε στον καρκίνο του παγκρέατος, ο Cook διορίστηκε επίσημα Διευθύνων Σύμβουλος της Apple, Inc. Εκτός από την παραγωγή νέων εκδόσεων για iPhone, iPad, iPod και Mac, ο Tim Cook έχει διαχειριστεί πολλά σημαντικά γεγονότα από τότε που ανέλαβε τη θέση του CEO. Η Apple δήλωσε μερισματικό μέρισμα 2,65 δολαρίων ανά μετοχή, επενδύοντας 100 εκατομμύρια δολάρια σε μια προσπάθεια να ξεκινήσει η κατασκευή ορισμένων Macs στις ΗΠΑ. Ο Cook επίσης αναδιάρθρωσε το ανώτερο προσωπικό, συμπεριλαμβανομένης της εξόδου του Scott Forstall, ο οποίος ήταν ο ανώτερος αντιπρόεδρος της πλατφόρμας iOS που τροφοδοτεί το iPad και το iPhone. Ο Cook διαχειρίστηκε επίσης την εταιρεία μέσω των πιο δύσκολων νερών της σε πάνω από μια δεκαετία. Η διάσπαση με την Google οδήγησε την Apple να αντικαταστήσει τους Χάρτες Google με την εφαρμογή χαρτών της Apple, η οποία θεωρήθηκε ένα σημαντικό λάθος από την εταιρεία. Η εφαρμογή Χάρτες Apple ήταν γεμάτη κακά δεδομένα, δημιουργώντας κάποια σύγχυση στη χρήση της εφαρμογής χαρτών και αναγκάζοντας τον Tim Cook να ζητήσει συγγνώμη για τα προβλήματα. Η επιβράδυνση των πωλήσεων iPad προκάλεσε την Apple να χάσει τις προβλέψεις του κλάδου και αφού έφτασε στα υψηλά όλων των εποχών, η τιμή της μετοχής της Apple σημείωσε πτώση από τα τέλη του 2012 και κατέληξε στα μέσα του 2013. Από τότε το απόθεμα ανέκαμψε.

Ο Tim Cook σε ένα Apple Store με υπαλλήλους της Apple

Το Apple Watch υπήρξε μια καταπληκτική επιτυχία για την Apple.
Apple, Inc.

Στην εποχή του ως Διευθύνων Σύμβουλος, ο Cook έχει επεκτείνει τη σειρά iPhone και iPad. Το iPhone διαθέτει πλέον μοντέλο κανονικού μεγέθους και μοντέλο «iPhone Plus», το οποίο επεκτείνει το μέγεθος της οθόνης σε 5,5 ίντσες μετρούμενη διαγώνια. Η σειρά iPad παρουσίασε ένα iPad «Mini» 7,9 ιντσών και ένα iPad «Pro» 12,9 ιντσών. Αλλά η μεγαλύτερη αποκάλυψη του Cook ήταν το Apple Watch, ένα έξυπνο ρολόι που φημολογείται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη για αρκετά χρόνια. Το Apple Watch αντιμετώπισε μεικτές αντιδράσεις από τα μέσα ενημέρωσης, αλλά ενώ δεν έχει τον ίδιο τύπο με το iPhone, το Apple Watch έχει γίνει ήσυχα το bestwatch smartwatch, αντιπροσωπεύοντας πάνω από τις μισές από τις πωλήσεις smartwatch παγκοσμίως το 2017. 2 Αυγούστου 2018, η Apple έγινε η πρώτη εταιρεία τρισεκατομμυρίων δολαρίων στον κόσμο.

Ερχόμενοι …

Εν μέσω της συνεχιζόμενης μάχης για γάμο ομοφυλοφίλων και ίσα δικαιώματα στο χώρο εργασίας, ο Tim Cook βγήκε ως ομοφυλόφιλος στις 30 Οκτωβρίου 2014 σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Bloomberg. Ενώ ήταν ευρέως γνωστό στους τεχνολογικούς κύκλους, η απόφαση του Tim Cook τον έκανε έναν από τους πιο γνωστούς γκέι άντρες στον κόσμο.