Saltar al contenido

Προκλήσεις 5G: Γιατί δεν είναι ταχύτερη

2 de junio de 2021

Εάν το 5G προσφέρει γρηγορότερες ταχύτητες από το 4G, τότε γιατί παίρνει τόσο πολύ χρόνο για μεγάλες εταιρείες όπως η Verizon, η AT&T και η T-Mobile να υποστηρίζουν υπηρεσίες 5G σε πόλεις των ΗΠΑ; Μάθετε για τις διάφορες προκλήσεις της ανάπτυξης 5G σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των κανονιστικών εγκρίσεων και του κόστους κατασκευής του δικτύου. Οι πληροφορίες σε αυτό το άρθρο ισχύουν για την τεχνολογία δικτύωσης για κινητά 5G.

Προκλήσεις ανάπτυξης δικτύου 5G

Λόγω του τύπου σήματος που εκπέμπουν οι πύργοι κυψελών 5G, η εμβέλειά τους περιορίζεται σοβαρά σε συσκευές σε κοντινή απόσταση. Πολλά δίκτυα λειτουργούν σε ραδιοσυχνότητες 5G που ονομάζονται κύματα χιλιοστών και είναι ικανά να μεταφέρουν πολλά δεδομένα. Έτσι, ενώ τα δίκτυα 5G υποστηρίζουν γρηγορότερες συνδέσεις και ροές, συχνά περιορίζονται σε λιγότερο από ένα τετραγωνικό μίλι κάλυψης. Λόγω του περιορισμένου εύρους της 5G, λιγότεροι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση στο 5G από έναν πύργο με ένα κελί. Τα σήματα 5G αποκλείονται επίσης πιο εύκολα από κοινά αντικείμενα όπως δέντρα και κτίρια. Αυτό σημαίνει ότι πολλές μικρές κεραίες πρέπει να δημιουργηθούν για να εξυπηρετούν περισσότερους πελάτες. Η ανάπτυξη τέτοιων υποδομών σε ολόκληρο το έθνος δεν είναι εύκολη υπόθεση και οι πάροχοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με τους κανονισμούς της τοπικής κοινότητας.

Ορισμένες πόλεις δεν είναι επί του σκάφους με 5G

Οι κανονισμοί του Δήμου μπορεί να είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην ταχεία διάθεση 5G. Ενώ ορισμένες πόλεις συνεργάζονται με παρόχους τηλεπικοινωνιών για την εγκατάσταση εξοπλισμού 5G, άλλες έχουν πολιτικές και διαδικασίες που αποδεικνύονται ως οδοφράγματα. Στα παραδείγματα περιλαμβάνονται πολιτικές ζωνών, μακροχρόνιες διαδικασίες αδειοδότησης, υψηλές χρεώσεις και ακόμη και αισθητικές ανησυχίες λόγω της εγκατάστασης υλικού 5G σε λαμπτήρες δρόμου και πόλους χρησιμότητας.

Ο έλεγχος είναι κρίσιμος

Όπως όλες οι αναπτυσσόμενες τεχνολογίες, πρέπει να γίνουν αυστηρές δοκιμές να ολοκληρωθεί πριν από την πραγματοποίηση μιας πραγματικής διάθεσης 5G. Οι εταιρείες δεν θα κυκλοφορήσουν ένα νέο προϊόν ή υπηρεσία μέχρι να είναι σίγουροι ότι θα λειτουργήσει όπως διαφημίζεται και να παρέχει την καλύτερη εμπειρία για τον πελάτη. Οι περισσότεροι μεγάλοι πάροχοι κινητών τηλεφώνων σε όλο τον κόσμο έχουν δοκιμάσει 5G σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για λίγο τώρα. Ορισμένες εταιρείες δοκιμάζουν 5G σε κινούμενα οχήματα και άλλες μέσω σταθερών σημείων ασύρματης πρόσβασης.

Το ραδιοφάσμα πρέπει να αγοραστεί

Τα τμήματα του ραδιοφάσματος στο οποίο λειτουργούν τα δίκτυα 5G δεν είναι μόνο ελεύθερα διαθέσιμα. Πρέπει να έχουν άδεια χρήσης σε φορείς εκμετάλλευσης δικτύου από ρυθμιστικές αρχές, όπως η FCC στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, προτού ένας πάροχος τηλεπικοινωνιών μπορεί να πληρώσει για ένα τμήμα του φάσματος, οι διεθνείς αρχές πρέπει να συμφωνήσουν σχετικά με το ποια μέρη του φάσματος μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κινητές επικοινωνίες. Αυτά τα βήματα μπορεί να χρειαστούν πολλά χρόνια για να ολοκληρωθούν.

Τα τηλέφωνα 5G δεν είναι ακόμη mainstream

Ορισμένοι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας δεν έχουν ακόμη κυκλοφορήσει τηλέφωνα 5G και πολλοί καταναλωτές δεν αισθάνονται την ανάγκη να τα αγοράσουν ακόμη, καθώς δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν όπου ζουν ή ταξιδεύουν. Άλλοι άνθρωποι ανησυχούν επίσης για το πόσο ασφαλή είναι τα ραδιοκύματα 5G, δεδομένου ότι είναι ένας νέος τύπος δικτύου που λειτουργεί σε διαφορετικές ραδιοσυχνότητες από τα παλαιότερα δίκτυα όπως τα 4G και 3G.

Η διάθεση 5G είναι ακριβή

Η ανάπτυξη ενός ολοκαίνουργιου δικτύου κινητής τηλεφωνίας δεν είναι φθηνή. Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών αναμένεται να επενδύσουν έως και 275 δισεκατομμύρια δολάρια σε υποδομή 5G πριν από το 2025. Ένας φορέας εκμετάλλευσης δικτύου κινητής τηλεφωνίας πρέπει να πληρώσει για όλα τα ακόλουθα (και περισσότερα) κατά τη διάρκεια της διάθεσης 5G, προτού φτάσει ακόμη και σε πελάτες:

  • Άδεια χρήσης ραδιοφάσματος
  • Το φυσικό υλικό που χρησιμοποιείται στην ανάπτυξη 5G
  • Πρόσληψη τεχνικών για την εγκατάσταση του απαραίτητου υλικού
  • Δοκιμή και δοκιμή του δικτύου
  • Τέλη ανάπτυξης που απαιτούνται από τις ρυθμιστικές αρχές