Saltar al contenido

Πόσο γρήγορη είναι η υπηρεσία διαδικτύου DSL;

28 de abril de 2021

Μια ψηφιακή γραμμή συνδρομητή (DSL) χρησιμοποιεί τις υπάρχουσες τηλεφωνικές γραμμές για να παρέχει πρόσβαση στο Internet υψηλής ταχύτητας. Η DSL παρέχει αυτήν την πρόσβαση χωρίς να συνδέεται οι ίδιες οι τηλεφωνικές γραμμές, όπως κάνουν οι συνδέσεις μέσω διαδικτύου μέσω τηλεφώνου. Σε σύγκριση με την απόδοση της καλωδιακής υπηρεσίας διαδικτύου, η ταχύτητα DSL έχει καθυστερήσει κάπως πίσω ιστορικά. Ωστόσο, η ταχύτητα των συνδέσεων διαδικτύου DSL αυξάνεται καθώς η τεχνολογία βελτιώνεται και οι πάροχοι υπηρεσιών αναβαθμίζουν την υποδομή δικτύου τους. Η ταχύτητα DSL που μπορείτε να απολαύσετε ποικίλλει ανάλογα με τον πάροχο που επιλέγετε και τα πακέτα που προσφέρει ο πάροχος. Ακόμη και ο εξοπλισμός σας επηρεάζει την ταχύτητα. Εάν χρησιμοποιείτε ασύρματο δρομολογητή και ο υπολογιστής σας βρίσκεται σε απόσταση από το δρομολογητή, μπορείτε να περιμένετε χαμηλότερες ταχύτητες. Εάν ο δρομολογητής ή ο υπολογιστής σας είναι αρκετά παλιός, μπορεί να συμβεί το ίδιο.

Πόσο γρήγορο είναι το DSL;

deepblue4you / Getty Images
Η μέση ταχύτητα διαδικτύου DSL είναι σχεδόν τόσο γρήγορη όσο οι καλωδιακές συνδέσεις στο Διαδίκτυο. Ωστόσο, οι καλωδιακές συνδέσεις κοινοποιούνται συχνά με άλλους χρήστες στην περιοχή σας, γεγονός που επιβραδύνει την ταχύτητα. Η υπηρεσία DSL δεν κοινοποιείται σε άλλους, επομένως η δραστηριότητα των γειτόνων σας δεν επηρεάζει την ταχύτητά σας. Οι ταχύτητες DSL ποικίλλουν πολύ ανάλογα με τις επιλογές πακέτου. Αν σκοπεύετε να παρακολουθήσετε πολύ περιεχόμενο ροής, ίσως θέλετε το γρηγορότερο πακέτο που προσφέρει ο πάροχός σας. Εάν δεν είστε συνδεδεμένοι 24/7, ένα από τα πιο προσιτά, αλλά πιο αργά πακέτα μπορεί να είναι κατάλληλα για εσάς. Οι περισσότεροι πάροχοι προσφέρουν μια επιλογή υπηρεσιών DSL με διαφορετικά εύρη ζώνης. Για παράδειγμα, η AT&T προσφέρει ένα επίπεδο υπηρεσίας που παρέχει ταχύτητες έως 6 Mbps και ένα άλλο επίπεδο που παρέχει έως και 100 Mbps (VDSL ή DSL πολύ υψηλού ρυθμού bit). Το πιο αργό, λιγότερο ακριβό πρόγραμμα, λειτουργεί καλά για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την περιήγηση και το email. Το γρηγορότερο σχέδιο ταιριάζει καλύτερα στους παίκτες και τους τηλεοπτικούς παρατηρητές. Για συγκρίσιμες ταχύτητες καλωδίων, το σχέδιο ινών τους προσφέρει έως και 1000 Mbps. Εάν η τοποθεσία σας είναι ενσύρματη για οπτικές ίνες, μπορείτε να αποκτήσετε ακόμα πιο γρήγορες ταχύτητες DLS. Η Verizon προσφέρει πακέτα με ταχύτητες 100 Mbps, 300 Mbps και Gigabit. Λιγότερο γνωστό και όχι τόσο ευρέως διαθέσιμο, το Google Fiber προσφέρει ταχύτητα 1 Gbps.

DSL Ταχύτητες λήψης και μεταφόρτωσης

Η ταχύτητα DSL σας μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τον τρόπο χρήσης του δικτύου. Οι πάροχοι DSL συχνά διαφημίζουν την ταχύτητα της υπηρεσίας τους χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό δύο αριθμών εύρους ζώνης: ένας για ταχύτητα λήψης και ένας για ταχύτητα μεταφόρτωσης. Ελέγξτε τις ταχύτητες λήψης και μεταφόρτωσης όταν επιλέγετε έναν πάροχο. Οι οικιακές υπηρεσίες DSL παρέχουν συνήθως ταχύτερη ταχύτητα για λήψεις από ό, τι για μεταφορτώσεις, επειδή οι περισσότεροι πελάτες αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στις δραστηριότητες λήψης. Αυτή η ρύθμιση ονομάζεται ασύμμετρη υπηρεσία DSL (ADSL). Στο ADSL, η ταχύτητα λήψης είναι πολύ υψηλότερη από την ταχύτητα μεταφόρτωσης. Με συμμετρικό DSL (SDSL), και οι δύο αριθμοί είναι οι ίδιοι.

Διαφορές ταχύτητας DSL μεταξύ νοικοκυριών

Το ονομαστικό μέγιστο εύρος ζώνης μιας σύνδεσης DSL συχνά δεν μπορεί να επιτευχθεί και η πραγματική ταχύτητα διαφέρει μεταξύ των νοικοκυριών. Οι παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα DSL περιλαμβάνουν:

  • Ποιότητα της τηλεφωνικής γραμμής στην κατοικία σας: Οι γειτονιές με καλύτερη καλωδίωση χαλκού μπορούν να επιτύχουν κάπως ταχύτερες ταχύτητες DSL. Οι γραμμές οπτικών ινών είναι ακόμα πιο γρήγορες.
  • Η απόσταση μεταξύ του κόμβου και του σπιτιού: Το μήκος της τηλεφωνικής γραμμής μεταξύ της κατοικίας και του τηλεφωνικού κέντρου επηρεάζει τις ταχύτητες. Η τεχνολογία DSL είναι ευαίσθητη στην απόσταση, επειδή η απόδοσή της μειώνεται καθώς φτάνετε πιο μακριά από το κέντρο.
  • Σφάλματα σέρβις: Ενώ συνήθως είναι σταθερή, η ταχύτητα DSL μπορεί ξαφνικά να μειωθεί εάν ο πάροχος υπηρεσιών έχει τεχνικές δυσκολίες με το δίκτυό του. Οι ταχύτητες συνήθως επιστρέφουν στο φυσιολογικό μετά από λίγα λεπτά.

Πριν από την επανασύρματη κατοικία τους, οι πελάτες μπορούν να κάνουν λίγα πράγματα για την αλλαγή ορισμένων παραγόντων. Ωστόσο, άλλοι παράγοντες μπορούν να αλλάξουν για να βελτιώσουν την ταχύτητα της σύνδεσης. Ρυθμίστε το δρομολογητή σας κοντά στις συσκευές που χρησιμοποιείτε για πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Η τοποθέτηση ενός δρομολογητή σε ένα μακρινό δωμάτιο ή κοντά σε ένα σήμα παρεμβολής, όπως από ένα φούρνο μικροκυμάτων, υποβαθμίζει την ταχύτητα της σύνδεσης DSL. Άλλες μεταβλητές που μπορείτε να ελέγξετε που επηρεάζουν την ταχύτητα σύνδεσης DSL περιλαμβάνουν:

  • Spyware στον υπολογιστή: Ακόμα και όταν το δίκτυο DSL λειτουργεί με πλήρη ταχύτητα, τα προγράμματα spyware ενδέχεται να καταναλώνουν εύρος ζώνης, χάνοντάς σας την ταχύτητα. Εκτελέστε τακτικά προγράμματα anti-spyware σε δίκτυα για να αποφύγετε αυτό το πρόβλημα.
  • Ασύρματα καλώδια ή ασύρματο δρομολογητή: Οι δρομολογητές κάθονται μεταξύ του υπολογιστή και των κινητών συσκευών σας και της σύνδεσης στο Διαδίκτυο. Ένας δρομολογητής που δεν λειτουργεί σωστά μπορεί να περιορίσει την ταχύτητα DSL. Η προσωρινή σύνδεση ενός υπολογιστή απευθείας στο Διαδίκτυο μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση αυτής της κατάστασης.
  • Αργή σύνδεση ασύρματου δικτύου: Μια αργή σύνδεση Wi-Fi μεταξύ υπολογιστή και ασύρματου οικιακού δικτύου ενδέχεται να μην συμβαδίζει με την ταχύτητα της σύνδεσης DSL στο Διαδίκτυο. Η αγορά ενός νεότερου δρομολογητή για τη βελτίωση της ποιότητας της σύνδεσης Wi-Fi λύνει αυτό το πρόβλημα.
  • Παλιός υπολογιστής: Οι παλιοί υπολογιστές που δεν διαθέτουν επαρκή ισχύ επεξεργασίας ή μνήμη δεν μπορούν να συμβαδίζουν με σύνδεση υψηλής ταχύτητας DSL. Μπορείτε να επαληθεύσετε αυτό το πρόβλημα συγκρίνοντας την ταχύτητα DSL μεταξύ δύο υπολογιστών στην κατοικία σας.