Saltar al contenido

Πώς ένα κενό τεχνολογίας τιμωρεί πρώην φυλακισμένους

22 de mayo de 2021

Βασικές επιλογές

  • Οι πρώην κρατούμενοι συχνά υποφέρουν επειδή δεν μπορούν να προσαρμοστούν στη σύγχρονη τεχνολογία, λένε οι ειδικοί.
  • Η πανδημία κοροναϊού καθιστά την ανάγκη για τεχνολογική ισότητα πιο εμφανής.
  • Η τεχνική εκπαίδευση στις φυλακές θα μπορούσε να βοηθήσει τον φυλακισμένο να προσαρμοστεί στην κοινωνία μόλις απελευθερωθούν, λένε οι παρατηρητές.

Πρόσφατα οι απελευθερωμένοι κρατούμενοι πάσχουν από έλλειψη πρόσβασης στην τεχνολογία, αφήνοντάς τους ευάλωτους στη φτώχεια και αδύνατον να έχουν πρόσβαση σε κοινωνικές υπηρεσίες, σε μια κρίση που γίνεται ολοένα και πιο έντονη εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού. Οι πρώην φυλακισμένοι συχνά δεν έρχονται σε επαφή με τη σύγχρονη τεχνολογία, θέτοντάς τους σε μειονεκτική θέση την εξεύρεση εργασίας και την εκπαίδευση των παιδιών τους, λένε οι ειδικοί. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε, για παράδειγμα, ότι πολλές γυναίκες που βγαίνουν από τη φυλακή έχουν συχνά ανεπαρκή πρόσβαση στο Διαδίκτυο, βασίζονται σε κινητά τηλέφωνα για διαδικτυακές εργασίες και γνωρίζουν λίγα για την προστασία του απορρήτου τους. «Μόλις αυτές οι γυναίκες απελευθερωθούν από τη φυλακή, επιστρέφουν σε αυτό το πολύ γρήγορα μεταβαλλόμενο περιβάλλον ψηφιακών μέσων», δήλωσε ο Hyunjin Seo, καθηγητής δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης. «Απομονώθηκαν για σημαντικό χρονικό διάστημα, μερικές φορές για 10 ή 15 χρόνια, χωρίς να έχουν πρόσβαση στην τεχνολογία. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι τραυματικό.» Οι ανάγκες των πρώην κρατουμένων αυξάνονται. Πάνω από 10.000 πρώην κρατούμενοι απελευθερώνονται από τις πολιτειακές και ομοσπονδιακές φυλακές της Αμερικής κάθε εβδομάδα. Πολλοί άλλοι αφήνονται από τοπικές φυλακές. Και ο κοροναϊός σημαίνει ότι πολλές φυλακές και φυλακές επιταχύνουν την απελευθέρωση κρατουμένων για να προσπαθήσουν και να αποτρέψουν τα κρούσματα. Το να περνάς χρόνο στη φυλακή είναι σαν να «παγιδεύεσαι σε ένα χρονικό στημόνι», δήλωσε η DeAnna Hoskins, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ομάδας υποστήριξης της μεταρρύθμισης των φυλακών JustLeadershipUSA και η ίδια πρώην κρατούμενος σε συνέντευξη μέσω email «Τα άτομα που φυλακίζονται έχουν περιορισμένη πρόσβαση μόνο σε Wi-Fi», είπε. «Η μόνη πρόσβαση στο Διαδίκτυο που λαμβάνουν είναι μέσω της επίσκεψης βίντεο, του email και των προγραμμάτων αναπαραγωγής μουσικής.»

Sabari Balaji M / Getty Images

Αναζητήσεις εργασίας χωρίς δεξιότητες τεχνολογίας

Η απόκτηση εργασίας είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι πρώην κρατούμενοι κατά την αποφυλάκισή τους και ότι δεν έχουν τεχνολογικές δεξιότητες το καθιστά ακόμη πιο δύσκολο, λένε οι ειδικοί. «Οι τεχνολογικές δεξιότητες είναι ελκυστικές για τους πιθανούς εργοδότες, και σε πολλές περιπτώσεις απαιτείται», δήλωσε η Amy Shlosberg, πρόεδρος του Τμήματος Εγκληματολογίας και Ποινικής Δικαιοσύνης στο Πανεπιστήμιο Fairleigh Dickinson. «Πρακτικά, το πρώτο βήμα για τους περισσότερους ανθρώπους είναι η δημιουργία ενός βιογραφικού, το οποίο απαιτεί ένα βαθμό ψηφιακής παιδείας. Η εύρεση ενός ανοίγματος θέσεων εργασίας απαιτεί τη διεξαγωγή διαδικτυακών αναζητήσεων ή / και την πρόσβαση σε διάφορους ιστότοπους και εφαρμογές. Απλά πράγματα, όπως η χρήση smartphone, μπορούν να σταματήσουν τους κρατούμενους που μπορεί να φυλακίστηκαν από τις ημέρες των περιστροφικών τηλεφώνων. «Ακόμα κι αν είναι τυχεροί που έχουν τα χρήματα για να αγοράσουν ένα τηλέφωνο, είναι απίθανο να ξέρουν πώς να το χειριστούν», δήλωσε ο Shlosberg. «Χωρίς πρόσβαση στην επικοινωνία, αποκόπτονται από την οικογένεια, τους φίλους και τις υπηρεσίες υποστήριξης. Αυτό είναι ιδιαίτερα προβληματικό για όσους βρίσκονται σε απαλλαγή, καθώς πολλά προσωπικά check-in έχουν ανασταλεί λόγω της πανδημίας και επομένως πρέπει να πραγματοποιηθούν check-in με άλλα μέσα. » Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο είναι τόσο σημαντική που ορισμένοι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί διανέμουν smartphone σε αυτά που απελευθερώθηκαν πρόσφατα από τη φυλακή. Αυτά τα τηλέφωνα μπορεί να είναι ζήτημα επιβίωσης, ο Noam Keim, διευθυντής προγράμματος της Φιλαδέλφειας, ομάδα υποστήριξης που εδρεύει στο Pa, The Center for Carceral Communities, η οποία διανέμει κινητά τηλέφωνα. Ένα πρόσφατο Σάββατο στις 9 μ.μ. «ένας από τους ανθρώπους που έλαβαν τα κινητά μας τηλεφώνησε», είπε σε μια συνέντευξη μέσω email. «Μόλις είχε απελευθερωθεί από τη φυλακή του νομού, χωρίς χρήματα ή τόπο διαμονής και ήταν παγωμένο εκείνο το βράδυ. Επειδή είχε ένα τηλέφωνο με τον αριθμό μας αποθηκευμένο σε αυτό, μπόρεσε να φτάσει στην ομάδα μας και ζήτησε βοήθεια για να βρει στέγη για εκείνο το βράδυ. Η άστεγη προσέγγιση μας είπε ότι δεν είχαν διαθέσιμα κρεβάτια, αλλά λόγω του δικτύου υποστήριξής μας καταφέραμε να τον τοποθετήσουμε σε ένα δωμάτιο εκείνο το βράδυ. » Ακόμη και κυβερνητικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της δημόσιας στέγασης, της δημόσιας βοήθειας και της Medicaid συχνά απαιτούν διαδικτυακές εφαρμογές, δήλωσε ο Hoskins. Πρόσβαση σε διαδικτυακό πιστοποιητικό γέννησης που απαιτείται για την υποβολή αίτησης για δημόσια βοήθεια, πρόσθεσε. «Αυτό είναι ένα από τα πιο διαμαρτυρημένα για ζητήματα, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι, ειδικά οι ηλικιωμένοι, αγωνίζονται να προσαρμοστούν στον εξωτερικό κόσμο και τώρα είναι πολύ πίσω ακόμη και να είναι ανεξάρτητοι, καθώς πρέπει να βασίζονται σε κάποιον άλλο», πρόσθεσε. «Το άμεσο σοκ της αλλαγής είναι ένας τεράστιος παράγοντας για αυτοκτονίες, χρήση ναρκωτικών και μετενσαρκώσεις εντός των πρώτων 90 ημερών.»

Παλιό ερειπωμένο εγκαταλελειμμένο εσωτερικό φυλακών

franckreporter / Getty Images

Το Coronavirus εμβαθύνει την κρίση

Το τεχνολογικό χάσμα επιδεινώνει τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης του κοροναϊού για τους νέους που ελευθερώνονται. «Με το COVID όλα τα κτίρια πρόσβασης του κοινού ζητούν από τα άτομα να συνδεθούν στο Διαδίκτυο και να κλείσουν ραντεβού», δήλωσε ο Hoskins. Η πανδημία περιθωριοποιεί περαιτέρω μια ομάδα που ήδη αγωνίζεται, δήλωσε ο Keim. «Συνεργαζόμαστε με έναν πληθυσμό που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δημόσιους χώρους για κοινωνικοποίηση, εργασία και πόρους», είπε. «Με την πανδημία, οι μεγάλοι κόμβοι πόρων, όπως οι βιβλιοθήκες, είναι κλειστοί. Αυτοί είναι οι χώροι όπου οι άνθρωποι συνήθως πηγαίνουν για να στείλουν ένα βιογραφικό ή να λαμβάνουν υποστήριξη αναζητώντας εργασία. Πώς διδάσκετε τον ψηφιακό γραμματισμό από απόσταση;» Πολλοί πρώην κρατούμενοι είναι φτωχοί και δυσκολεύονται να βρουν τρόπους πρόσβασης στο Διαδίκτυο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δήλωσε ο Seo. «Αυτοί οι λαοί πήγαιναν για παράδειγμα σε δημόσιες βιβλιοθήκες για να συνδεθούν στο διαδίκτυο», πρόσθεσε. «Ενώ οι βιβλιοθήκες ανοίγουν αργά στο κοινό, δεν είναι ακόμη γενικά ανοιχτές, οπότε θέτει πραγματικές προκλήσεις για αυτήν την ομάδα.»

Οι κρατούμενοι στην κρατική φυλακή Mule Creek αλληλεπιδρούν σε ένα γυμνάσιο που τροποποιήθηκε για να κρατήσει κρατούμενους

Justin Sullivan / Getty Images

Τεχνική βοήθεια για πρώην κρατούμενους

Το να βρούμε πώς να βοηθήσουμε τους πρώην κρατούμενους να επανενταχθούν στην κοινωνία με όλες τις τεχνολογικές της πολυπλοκότητες είναι ένα δύσκολο πρόβλημα, λένε οι παρατηρητές. Μία λύση μπορεί να επιτρέπει στους τρόφιμους να χρησιμοποιούν τεχνολογία όταν βρίσκονται ακόμα στη φυλακή, κάτι που μπορεί να τους βοηθήσει κατά την απελευθέρωσή τους. Ο Shlosberg προτείνει την παροχή προγραμμάτων τεχνικής κατάρτισης σε διορθωτικές εγκαταστάσεις. «Πιστεύω ότι πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να παραχωρήσουμε στους τρόφιμους περιορισμένη και ελεγχόμενη πρόσβαση σε ορισμένες μορφές κοινωνικών μέσων», είπε. «Όσοι έχουν ισχυρούς δεσμούς με την οικογένεια, τους φίλους και την κοινότητα γενικότερα είναι πιο πιθανό να είναι επιτυχημένοι κατά την απελευθέρωσή τους.» Μόλις έφυγαν από τη φυλακή, πρώην τρόφιμοι χρειάζονται περαιτέρω τεχνολογική εκπαίδευση και πρόσβαση σε πράγματα όπως υπολογιστές και internet υψηλής ταχύτητας για να λειτουργήσουν πλήρως στη σύγχρονη κοινωνία, λένε οι ειδικοί. Τα δωρεάν κινητά τηλέφωνα είναι ένα βήμα, αλλά χρειάζονται περισσότερα. Ενώ πολλές μεγάλες πόλεις όπως η Νέα Υόρκη έχουν δημόσια σημεία πρόσβασης, άλλες, συμπεριλαμβανομένης της Φιλαδέλφειας, δεν έχουν. «Πώς περιμένουμε από τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος να παραμείνουν συνδεδεμένα και να λάβουν την υποστήριξη που χρειάζονται χωρίς αυτήν την πρόσβαση», δήλωσε ο Keim. «Ήρθε η ώρα οι κυβερνήσεις των πόλεών μας να αναγνωρίσουν ότι το Διαδίκτυο δεν μπορεί να είναι πολυτέλεια και πρέπει να υπάρχει συνεπές και δωρεάν δημόσιο Wi-Fi.» Ο Hoskins λέει ότι είναι απαραίτητες βαθύτερες αλλαγές. Κάλεσε το αμερικανικό σύστημα ποινικής δικαιοσύνης να στραφεί προς ένα μοντέλο αποκατάστασης και όχι απλώς ένα τιμωρητικό. «Η εκπαίδευση υπήρξε βασικός παράγοντας για τα χαμηλότερα ποσοστά υποτροπής», είπε. «Η τεχνολογία μπορεί να είναι μέρος των προγραμμάτων ακόμη και εκείνων που διαθέτουν ιδιωτικά εκπαιδευτικά προγράμματα χρησιμοποιούν χαρτί παλιού σχολείου και στυλό, ακόμη και γράφουν χαρτιά χρησιμοποιώντας χειροκίνητη γραφομηχανή.» Ο κοροναϊός έχει έναν τρόπο να οξύνει την εστίασή μας στις ανισότητες της κοινωνίας. Για όσους απελευθερώθηκαν πρόσφατα από τη φυλακή, η πραγματική ελευθερία μπορεί να μην έρθει μέχρι να είναι ίσοι ψηφιακοί πολίτες.