Saltar al contenido

Πώς αυτές οι εφαρμογές καθιστούν την Transgender ορμονική θεραπεία πιο προσιτή

1 de junio de 2021

Βασικές επιλογές

  • Οι δημοφιλείς εφαρμογές Solace και Plume συνεργάστηκαν για να δώσουν στους trans trans πρόσβαση σε ορμονική θεραπεία.
  • Οι τρανς άνθρωποι αναζητούν ολοκληρωμένη διαδικτυακή υγειονομική περίθαλψη περισσότερο από ποτέ κατά τη διάρκεια του COVID-19.
  • Οι τρανς άνθρωποι συχνά στερούνται τη θεραπεία ορμονικής θεραπείας λόγω διακρίσεων και υψηλού κόστους.
Παρηγοριά
Για τρανσέξουαλ ασθενείς, η εύρεση ορμονικής θεραπείας που επιβεβαιώνει το φύλο (GAHT) υπήρξε ιστορικά μια εμπειρία σκέψης – και μερικές φορές επικίνδυνη – στις ΗΠΑ. Με το COVID-19 να αυξάνει τη ζήτηση για ψηφιακή ολοκληρωμένη υγειονομική περίθαλψη, δύο εφαρμογές τεχνολογίας συνεργάστηκαν για να προσφέρουν μια πιο απρόσκοπτη, ασφαλέστερη εμπειρία για τους αιτούντες GAHT. «Η θεραπεία με ορμονική θεραπεία είναι μια δέσμευση για τη ζωή», δήλωσε ο Soltan Bryce, επικεφαλής ανάπτυξης του Plume, σε τηλεφωνική συνέντευξη. «Ωστόσο, τα άτομα με ταυτοποίηση έχουν ασύμβατη πρόσβαση στην περίθαλψη. Έχοντας πρόσβαση σε παρόχους που καταλαβαίνουν – είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την τρανς κοινότητα.»

Η συνεργασία Solace και Plume

Η Plume, μια υπηρεσία τηλεθεραπείας τρανσέξουαλ και η Solace, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που προσφέρει υγειονομικές και νομικές πληροφορίες για τους trans trans, συνεργάστηκε με τους ιστότοπούς τους αυτή την εβδομάδα. Οι χρήστες μπορούν να επιδιώξουν στόχους και να διεξάγουν νομική και υγειονομική έρευνα που πραγματοποιείται από ειδικούς μέσω του Solace, που τώρα τους παραπέμπει άμεσα στο Plume (αν και οι χρήστες μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση και στις δύο εφαρμογές). Μόλις έρθουν στο Plume, οι χρήστες έχουν πρόσβαση σε μια φιλική διεπαφή και περίπου 20 παροχείς ιατρικών ή LGBTQ που παρέχουν διαδικτυακές διαβουλεύσεις, αξιολογήσεις και συνταγές. Ο Bryce είπε ότι η Plume εργάζεται επίσης σε ένα σύστημα παραγγελίας μέσω ταχυδρομείου, το οποίο θα εξαλείψει τα ταξίδια στο φαρμακείο.

Οι εφαρμογές Solace και Plume ιδρύθηκαν χωριστά το 2019 από τρανσέξουαλ οραματιστές και και οι δύο έχουν βιώσει μια τεράστια αύξηση στη χρήση κατά τη διάρκεια του COVID-19. Σύμφωνα με τον ιδρυτή της Solace, Robbi Katherine Anthony, οι τρανς άνθρωποι που θέλουν το GAHT στρέφονται απεγνωσμένα στο Διαδίκτυο εξαιτίας της απομόνωσης και των κλειστών υπηρεσιών. «Είμαστε ευγνώμονες που μπορούμε να συναντηθούμε τη στιγμή και να είμαστε εδώ ως πόρος», δήλωσε ο Anthony. «Όλοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες κατά τη διάρκεια του COVID και εάν τυχαίνει να είστε τρανσέξουαλ, οι δυσκολίες σας πολλαπλασιάζονται.»

Μια ιστορία δυσκολίας

Το GAHT ήταν ήδη δύσκολο να αντιμετωπιστεί πριν από την πανδημία. Οι εξειδικευμένοι γιατροί και κλινικές της GAHT διαδίδονται με φειδώ σε όλες τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Bryce, και αυτές που υπάρχουν έρχονται με πολύ μεγάλους χρόνους αναμονής. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Williams στο UCLA, περίπου 0,5 τοις εκατό του πληθυσμού των ΗΠΑ, ή 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι, αναγνωρίζονται ως τρανσέξουαλ. Μια έρευνα από το Εθνικό Κέντρο Transgender Equity διαπίστωσε ότι το 78 τοις εκατό των τρανσέξουαλ ερωτηθέντων ήθελε ορμονική θεραπεία, αλλά μόνο το 49% το έλαβε ποτέ.

Η ίδια έρευνα διαπίστωσε ότι το 33% των ερωτηθέντων εμφάνισαν διακρίσεις κατά την επίσκεψή τους σε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης, όπως προφορική παρενόχληση ή άρνηση θεραπείας. Περίπου το 23% των τρανσέξουαλ δεν πηγαίνουν στο γιατρό λόγω φόβου κακομεταχείρισης, ακόμη και όταν πρέπει απολύτως.

Η υψηλή τιμή της ορμονικής θεραπείας

Το κόστος είναι επίσης ένας σημαντικός αποτρεπτικός παράγοντας για τα τρανσέξουαλ που αναζητούν φροντίδα. Η μελέτη NCTE διαπίστωσε ότι το 25 τοις εκατό των ερωτηθέντων στερήθηκε ασφαλιστική κάλυψη για ορμονική θεραπεία. Τριάντα τρία τοις εκατό των τρανσεξουαλικών ερωτηθέντων δεν μπορούσαν να πάνε στο γιατρό, και έτσι δεν το έκαναν ποτέ – ούτε καν όταν χρειαζόταν ένα. «Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι η αποστολή μας είναι η πρόσβαση. Πρόκειται για ζήτημα ζωής ή θανάτου». Οι τρανς άνθρωποι καταφεύγουν συχνά στην απόκτηση ορμονών από πηγές χωρίς άδεια, όπως φίλοι ή ιστότοποι. Ενώ η συνολική χαμηλή χρήση, η χρήση αδείας χωρίς ορμόνη τείνει να είναι υψηλότερη στις αστικές περιοχές. Μια μελέτη των τρανσέξουαλ γυναικών στο Σαν Φρανσίσκο διαπίστωσε ότι σχεδόν το 50% των ερωτηθέντων έπαιρναν ορμόνες που δεν είχαν συνταγογραφηθεί από γιατρό. «Δεν υπάρχει εποπτεία των ιατρικών παρόχων σε αυτές τις περιπτώσεις και τα αποτελέσματα είναι πολύ απρόβλεπτα», δήλωσε ο Bryce.

Οι πληροφορίες ποιότητας είναι σημαντικές

Όσοι αναζητούν ασφαλή θεραπεία συχνά αντιμετωπίζουν παραπληροφόρηση ή σύγχυση στο διαδίκτυο, σύμφωνα με τον Anthony. Νομικοί και ιατρικοί εμπειρογνώμονες εξετάζουν ειδήσεις και συμβουλές για το Solace, όπου οι χρήστες μπορούν να επιμεληθούν τις ροές τους. «Υπάρχουν τόσες πολλές πληροφορίες όχι μόνο από την ιατρική πλευρά, αλλά και από τη νομική πλευρά. Τι συμβαίνει από πολιτεία σε πολιτεία, είναι δύσκολο να παρακολουθεί κανείς», δήλωσε ο Anthony. «Προηγουμένως, δεν είχε συγκεντρωθεί σε καμία εύπεπτη μορφή.» Η συνεργασία με την εφαρμογή δεν είναι ακόμη πανάκεια. Το Plume είναι διαθέσιμο μόνο σε 16 πολιτείες, αν και επεκτείνονται, σύμφωνα με τον Bryce. Το Solace είναι δωρεάν, αλλά το Plume κοστίζει 99 $ το μήνα, συν 20 $ το μήνα για φάρμακα. Σύμφωνα με το διάγραμμα σύγκρισης κόστους της Plume, αυτή η κατ ‘αποκοπή χρέωση είναι πολύ μικρότερη από την υψηλή αφαιρέσιμη, συν-καταβολή ασφάλισης, η οποία μπορεί να ανέλθει στα 775 $ το μήνα για εργαστηριακές δοκιμές. Το κόστος ποικίλλει ευρέως για τους ανασφάλιστους ανάλογα με τις απαιτήσεις της κατάστασης του ασθενούς και τα ποσοστά εργαστηρίου.

Διάγραμμα σύγκρισης κόστους Plume

Λοφίο
Το GAHT είναι η συνταγματική χρήση αναστολέων οιστρογόνων και τεστοστερόνης για θηλυκότητα και τεστοστερόνης για αρρενωπό. Οι τρανς άνθρωποι υποχρεούνται να κάνουν συχνές εργαστηριακές εξετάσεις και, συχνά, υποχρεωτική συμβουλευτική, η οποία μπορεί να αυξήσει το κόστος. Οι ορμόνες λαμβάνονται από το στόμα, ή μέσω ενέσεων ή μπαλωμάτων. Η θεραπεία διαρκεί μια ζωή. Υπό τη φροντίδα ενός γιατρού, το GAHT θεωρείται σε μεγάλο βαθμό ασφαλές, αν και υπάρχουν καρδιαγγειακοί κίνδυνοι και απαιτείται περισσότερη έρευνα για τον προσδιορισμό των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων. Ο Παγκόσμιος Επαγγελματικός Σύνδεσμος Υγείας Transgender κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ορμονική θεραπεία είναι «ιατρικά απαραίτητη» για την ανακούφιση της δυσφορίας των φύλων. Ωστόσο, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων δεν έχει κάνει την ίδια ονομασία. Είναι σημαντικό ότι η θεραπεία οδηγεί σε βελτίωση της ψυχικής υγείας, η οποία είναι ευλογία για μια κοινότητα όπου τα ποσοστά αυτοκτονίας είναι αστρονομικά. «Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι η αποστολή μας είναι η πρόσβαση. Πρόκειται για ζήτημα ζωής ή θανάτου», δήλωσε ο Bryce.