Saltar al contenido

Πώς βοηθάει ο ακτιβισμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης #EndSARS

22 de abril de 2021

Βασικές επιλογές

  • Μέσω της δύναμης των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, το κίνημα #EndSARS (ένα κοινωνικό κίνημα και μια σειρά μαζικών διαμαρτυριών ενάντια στην αστυνομική βαρβαρότητα στη Νιγηρία) έχει συγκεντρώσει το διεθνές ενδιαφέρον για ένα μέρος που συχνά παραβλέπεται στον Παγκόσμιο Νότο.
  • Οι νέοι είναι οι βασικοί παίκτες στον ακτιβισμό που βασίζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η γνώση τους στο Διαδίκτυο είναι σε ρυθμό για να μετατοπίσει τις δυνατότητες δημιουργίας κινήσεων.
  • Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπήρξαν από καιρό μια δύναμη για την οργάνωση της κοινότητας για σκοπούς υπό ιστορικά κατασταλτικά κυβερνητικά καθεστώτα.
Leon Neal / Getty Images
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει το κυρίαρχο εργαλείο για ακτιβιστές και η εκρηκτική διεθνής δολοπλοκία γύρω από το κίνημα #EndSARS που εδρεύει στη Νιγηρία δείχνει ότι η ικανότητά του να συνδέει το διεθνές κοινό είναι εξίσου σημαντική με την ικανότητά της να ενεργοποιεί τα εσωτερικά συμφέροντα. Το SARS σημαίνει, σε αυτήν την περίπτωση, τη μυστική αστυνομία της Νιγηρίας, την πλέον διαλυμένη ειδική ομάδα κατά της ληστείας. Το κίνημα #EndSARS είναι μια αντίσταση υπό την ηγεσία των νέων στο SARS, η οποία έχει κατηγορηθεί από πολίτες ότι διαπράττουν εξωδικαστικές κακοποιήσεις, όπως κλοπή, επίθεση, βιασμό, βασανιστήρια και δολοφονίες. Αρχικά ξεκίνησε το 2017, κέρδισε τη διεθνή αναγνώριση στις 3 Οκτωβρίου μετά από ένα βίντεο που συνέλαβε αξιωματούχους του SARS που σκότωσαν έναν άνδρα στην κρατική περιοχή Delta της Νιγηρίας, προκαλώντας δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές να ενεργήσουν. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν το εργαλείο που χρησιμοποίησαν οι διαδηλωτές κατά τη διάρκεια επακόλουθων θανατηφόρων συγκρούσεων με αξιωματικούς της αστυνομίας, καθώς τα παλαιά μέσα ενημέρωσης παρασύρουν τις δεσμεύσεις τους. «Τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, οι τηλεοπτικοί σταθμοί και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί εδώ, είναι προκατειλημμένοι. Σας δείχνουν τι δεν συνέβαινε πραγματικά. Με τα κοινωνικά μέσα, καταφέραμε να δείξουμε τι συνέβαινε με το κίνημα στη χώρα και τις κακοποιήσεις, «Ο 22χρονος ακτιβιστής της Νιγηρίας Ndochukwu Arum, ο οποίος αρνήθηκε να δώσει το επώνυμό του, είπε σε συνέντευξη με Σωσίβιο. «Πριν, εάν οι άνθρωποι στο εξωτερικό θέλουν να δουν τι συμβαίνει, θα έλεγαν τους τηλεοπτικούς σταθμούς με τους δικούς τους δορυφόρους και θα δουν τι θέλει η κυβέρνηση να δουν.»

Θέτοντας τα θεμέλια για τον ακτιβισμό των κοινωνικών μέσων

Η διαφθορά των μέσων ενημέρωσης είναι συνηθισμένη στη Νιγηρία όπου εξακολουθεί να υπάρχει δημοσιογραφία με καφέ φακέλους (η πράξη παροχής πληρωμών, συχνά σε καφέ φακέλους, για την επιλογή δημοσιογράφων για δημοσίευση θετικών ιστοριών ή για τη δολοφονία αρνητικών ιστοριών). Αυτή η σιωπή της διαφωνίας και της σκιερής δημοσιογραφικής ηθικής κάνει τα νεότερα ακροατήρια να αναζητούν το είδος της αυθεντικότητας που απαντάται συχνά στα κοινωνικά μέσα. Εκτός από τη δημοσιογραφική δωροδοκία, οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί στη Νιγηρία υπόκεινται σε οδηγία για την προώθηση του κράτους σύμφωνα με τον ρυθμιστικό φορέα εκπομπής του.

Οι διαδηλωτές στην πομπή για το φως των κεριών για να θυμούνται τα θύματα του SARS και εκείνους που επιτέθηκαν από την αστυνομία της Νιγηρίας συγκεντρώνονται στην πλατεία Τραφάλγκαρ στις 18 Οκτωβρίου 2020 στο Λονδίνο της Αγγλίας.

Joseph Okpako / Getty Images
Στη μέση του κινήματος #EndSARS, η Εθνική Επιτροπή Ραδιοτηλεοπτικών Μεταδόσεων κυκλοφόρησε νέες κατευθυντήριες γραμμές για να περιορίσει τη δημοσίευση αρνητικού υλικού, λέγοντας πηγές ότι «να ενοχλήσουν άτομα, οργανισμούς, κυβερνήσεις ή να προκαλέσουν δυσαρέσκεια» πρέπει να περιοριστούν. Η οδηγία προτείνει ότι οι εκπομπές «έχουν καθήκον να προωθήσουν την εταιρική ύπαρξη της Νιγηρίας και την κοινωνικοοικονομική ευημερία του κράτους της Νιγηρίας». Ένα από τα μοναδικά χαρακτηριστικά των κοινωνικών μέσων είναι η ικανότητά του να εκδημοκρατίζει την πρόσβαση και την προσοχή. Τα παλαιά μέσα ενημέρωσης υπήρξαν οι πύλες για αυτό που θεωρείται νέο, αλλά μέσω των κοινωνικών μέσων, οι άνθρωποι κατάφεραν σταδιακά να λάβουν αυτές τις αποφάσεις για τον εαυτό τους σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα. Η εκδημοκρατική δύναμη των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης επιτρέπει να φωτιστεί ένας προβολέας σε καταπιεστικούς θεσμούς σε όλο τον κόσμο. Από την επιτυχία του κινήματος της Μαύρης Ζωής και #EndSARS έως τις εξεγέρσεις υπέρ της δημοκρατίας στις αρχές της δεκαετίας του 2010, γνωστές ως Αραβική Άνοιξη, η επιρροή των κοινωνικών μέσων έχει διαμορφώσει ολόκληρες χώρες. «Με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καταφέραμε να δείξουμε τι συνέβαινε με το κίνημα στη χώρα και τις καταχρήσεις».

Το Ψηφιακό Ίδρυμα Νέων

Τα κοινωνικά μέσα που γίνονται το κύριο εργαλείο του ακτιβισμού δεν είναι τυχαία. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νέοι έχουν βρει καταφύγιο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τόσο ως τρόπος να συνδεθούν με μια ολοένα και πιο παγκόσμια κουλτούρα, όσο και ως πλατφόρμα για να ακουστούν και να οργανωθούν οι φωνές τους. Τα κινήματα με τη νεολαία δεν είναι νέα. Ιστορικά, υπήρξαν δημοφιλείς συνιστώσες των αγώνων για τα πολιτικά δικαιώματα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρέχουν μοναδική πρόσβαση σε χώρους χωρίς ενήλικες που έχουν αφαιρεθεί από θεσμικούς χορηγούς, καθώς οι νέοι χρησιμοποιούν την καταλαβαίνω τους για να δημιουργήσουν αποθετήρια πόρων, hashtag, διαμαρτυρίες κοινότητας, ακόμη και εκστρατείες ανατροπής. Ο Abimbola Olabisi είναι ένας 23χρονος επηρεαστής κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης και επιχειρηματίας στη Νιγηρία που λέει ότι υπήρξε ένα από τα πολλά θύματα απόπειρων εκβιασμού και παρενόχλησης από αξιωματούχους του SARS στην περιοχή του Λάγος. Μέσω της πλατφόρμας του στο Twitter, κατάφερε να συνδεθεί με τους διοργανωτές στο έδαφος και να ενισχύσει τις φωνές τους στους 378.000 οπαδούς του. «Συμμετείχα σε μερικές από τις διαδηλώσεις καθώς και στην εκταμίευση ορισμένων κεφαλαίων που συγκεντρώθηκαν στο Διαδίκτυο, προκειμένου να βοηθήσω τους διαδηλωτές στο Διαδίκτυο με δεδομένα για να τους ενθαρρύνω να επικεντρωθούν στην ετικέτα #EndSARS. Και τη διανομή ορισμένων ειδών διατροφής και ποτών», είπε.

Οι διαδηλωτές θυμούνται τα θύματα του SARS και εκείνων που επιτέθηκαν από την αστυνομία της Νιγηρίας καθώς συγκεντρώνονται στην πλατεία Τραφάλγκαρ στις 18 Οκτωβρίου 2020 στο Λονδίνο, Αγγλία.

Joseph Okpako / Getty Images
Εκτός από την οργάνωση, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επέτρεψαν σε ανθρώπους από όλο τον κόσμο να συγκεντρώσουν πόρους σε συγκεκριμένα άτομα και ομάδες για να βοηθήσουν σε κινήσεις διαμαρτυρίας από την άνεση της οθόνης LED τους, διαφορετικά απέχουν πολύ από την εξέγερση. Ένα αρνητικό, ωστόσο, είναι τα περιστρεφόμενα δημοφιλή θέματα που προκαλούν μια ταχύτερη αίσθηση κόπωσης καθώς οι χρήστες προχωρούν στην επόμενη τάση. Ωστόσο, ο Arum πιστεύει ότι εναπόκειται στους διοργανωτές να διοχετεύουν αυτήν την προσοχή όταν είναι απαραίτητο και να συνεχίσουν τον αγώνα. Ο ακτιβισμός πεθαίνει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απαιτώντας από τους επιτόπιους διοργανωτές να διατηρήσουν την πίεση. «Θα παλέψουμε για να καταργήσουμε πολλούς νόμους που η παλαιότερη γενιά έχει θέσει εκεί για να συνεχίσει να κυβερνά. Θα φροντίσουμε να διασφαλίσουμε τον εαυτό μας για μια καλύτερη Νιγηρία, μια καλύτερη Αφρική και έναν καλύτερο κόσμο», είπε . «Έτσι, η επόμενη γενιά που θα έρθει θα δει τι κάναμε και ότι το κάναμε για αυτούς και τους εαυτούς μας μέσω της οργανωτικής δύναμης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ανοίγοντας έναν νέο τρόπο για να προχωρήσουμε μπροστά».

Ενημέρωση 11/17/20: Ενημερώσαμε το κείμενο ώστε να αντικατοπτρίζει νωρίτερα τον ορισμό του κινήματος #EndSARS της Νιγηρίας σε αντίθεση με την αναπνευστική νόσο, το SARS.