Saltar al contenido

Πώς θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα νέα gadget να βελτιώσουν την ακοή σας

14 de abril de 2021

Βασικές επιλογές

  • Ένα ευρύ φάσμα νέων συσκευών θα μπορούσε να ενισχύσει την ακοή σας μέσω εξελίξεων στην τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης.
  • Σύμφωνα με πληροφορίες, το εργοστάσιο αλφάβητου της Alphabet αναπτύσσει μια φορητή συσκευή που θα μπορούσε να αυξήσει την ακοή σας.
  • Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 1,5 δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως έχουν κάποια μορφή απώλειας ακοής.
Basak Gurbuz Derman / Getty Images
Οι νέες συσκευές θα μπορούσαν να προσφέρουν υπεράνθρωπη ακοή για να αντιμετωπίσουν τα ολοένα και πιο θορυβώδη περιβάλλοντά μας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το εργοστάσιο αλφάβητου της Alphabet αναπτύσσει μια φορητή συσκευή που θα μπορούσε να αυξήσει την ακοή σας. Είναι ένας από τους αυξανόμενους αριθμούς gadget που ενισχύουν την ακοή σας. Οι συσκευές θα μπορούσαν να βοηθήσουν άτομα που συνήθως δεν έχουν προβλήματα ακοής. «Η κατανόηση των άλλων σε θορυβώδη περιβάλλοντα μπορεί να είναι δύσκολη ακόμα κι αν δεν έχει κανείς απώλεια ακοής», δήλωσε σε συνέντευξη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο Andrew Bellavia, διευθυντής ανάπτυξης της αγοράς στο Knowles, προγραμματιστής μικροφώνων και δεκτών για ακουστικά βαρηκοΐας. «Για όσους έχουν ήπια απώλεια, μπορεί να είναι σχεδόν αδύνατο σε ορισμένες περιπτώσεις. Υπάρχουν καταναλωτικές συσκευές, οι οποίες παρέχουν φιλτράρισμα και κατευθυντικά μικρόφωνα για τη βελτίωση της ικανότητας του ατόμου να ακούει θόρυβο.»

Πρόοδοι στην τεχνολογία ακοής

Το εργαστήριο X της Alphabet εργάζεται σε ένα έργο με το όνομα Wolverine, σύμφωνα με μια έκθεση στο Business Insider. Η ομάδα έχει δημιουργήσει πρωτότυπα που μπορούν να βοηθήσουν τον χρήστη να απομονώσει μια συγκεκριμένη φωνή σε ένα γεμάτο δωμάτιο. Υπάρχουν πολλά άλλα συστήματα στην αγορά για την ενίσχυση του ήχου των ανθρώπινων φωνών, σημείωσε η Bellavia. Για παράδειγμα, το Chatable προσφέρει μια εφαρμογή iOS που λειτουργεί σε συνδυασμό με τα AirPods. «Οι εξελίξεις στην τεχνολογία οδήγησαν στην ανάπτυξη σύγχρονων λύσεων που επιτρέπουν στην κοινότητα να έχει υψηλότερα επίπεδα πρόσβασης.» Ένα άλλο σύστημα που ενεργοποιείται από την τεχνητή νοημοσύνη (AI) είναι κατασκευασμένο από το Whisper και προορίζεται να εξυπηρετήσει εκείνους με σοβαρότερη απώλεια ακοής. «Αποτελείται από ένα αυτόνομο ακουστικό βαρηκοΐας και έναν μικρό, εξωτερικό» εγκέφαλο, «που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την περαιτέρω βελτίωση της ακοής στον θόρυβο», σημείωσε. Οι εξελίξεις στο AI θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη μελλοντικών ακουστικών βαρηκοΐας. Οι ερευνητές στο Βέλγιο δημοσίευσαν πρόσφατα μια μελέτη στο Νοημοσύνη μηχανών φύσης, παρουσιάζοντας ένα νέο μοντέλο μηχανικής εκμάθησης AI που ισχυρίζονται ότι αποδίδει 2.000 φορές ταχύτερα από τις τρέχουσες μηχανικές λύσεις ακοής. Οι ερευνητές ονόμασαν το υβριδικό μοντέλο AI CoNNear, ένα πλήρως συνελικτικό νευρωνικό δίκτυο κωδικοποιητή-αποκωδικοποιητή. «Έχουμε μεγάλες ελπίδες ότι το πλαίσιο του CoNNear θα εμπνεύσει μια νέα γενιά μηχανικής ακρόασης που μοιάζει με ανθρώπους, αυξημένη ακοή και συστήματα αυτόματης αναγνώρισης ομιλίας», έγραψαν οι ερευνητές στο έγγραφο.

Πολλοί άνθρωποι θα μπορούσαν να βοηθηθούν

Το Wolverine θα μπορούσε να βοηθήσει πολλούς ανθρώπους εάν το πετύχει. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 1,5 δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως έχουν κάποια μορφή απώλειας ακοής. Αλλά ο Bruce Sharpe, Διευθύνων Σύμβουλος της Singular Hearing, είπε ότι το έργο Alphabet ενδέχεται να μην έχει αποτελέσματα σύντομα. «Είναι μια πρόκληση για την αποτελεσματική εκτέλεση αλγορίθμων σε μικρές συσκευές», είπε.

Κάποιος που φορά μια καθαρή συσκευή βελτίωσης της ακοής διαβάζοντας μια εφημερίδα στο τρένο.

miodrag ignjatovic / Getty Images
«Και υπάρχουν πάντα προβλήματα με το κόστος, τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, την παροχή αναβαθμίσεων και απλώς την ταλαιπωρία της διαχείρισης μιας άλλης συσκευής.» Το Singular Hearing είναι ο προγραμματιστής του HeardThat, μιας βοηθητικής εφαρμογής ακοής με τεχνολογία AI που λειτουργεί με Android και iPhone. Αντί να ενισχύει ή να μειώνει πλήρως ολόκληρο τον ήχο, το HeardThat στοχεύει να διαχωρίσει την ομιλία από το θόρυβο για να προσφέρει βελτιωμένο φωνητικό ήχο ενώ ελαχιστοποιεί τον θόρυβο στο παρασκήνιο. «Τα smartphone iPhone και Android διαθέτουν ισχύ επεξεργασίας, μνήμη και διάρκεια ζωής μπαταρίας για να υποστηρίξουν τους ισχυρούς αλγόριθμους του HeardThat, σε αντίθεση με τις μικρές φορητές συσκευές ακοής», δήλωσε ο Sharpe. «Η εφαρμογή λειτουργεί σε συνδυασμό με ακουστικά ή ακουστικά βαρηκοΐας όταν είναι συνδεδεμένα στη συσκευή, ενσύρματα ή μέσω Bluetooth.»

Λύσεις ακοής υψηλής τεχνολογίας

Άλλες νέες λύσεις σε προβλήματα ακοής περιλαμβάνουν το Listen Every Technologies Listen, όπου η εταιρεία θεωρεί την πρώτη λύση ροής για προσωπική και υποβοηθητική ακρόαση. Για τα σχολεία, το σύστημα λειτουργεί στο υπάρχον δίκτυο Wi-Fi ενός σχολείου. Οι χρήστες (μαθητές στο σχολικό παράδειγμα) μπορούν να κατεβάσουν τη δωρεάν εφαρμογή Listen Everywhere και να μεταδώσουν ήχο από έναν δάσκαλο που μιλάει σε μικρόφωνο ή οποιαδήποτε άλλη πηγή ήχου σχολείου απευθείας στις έξυπνες συσκευές τους. «Η κατανόηση των άλλων σε θορυβώδη περιβάλλοντα μπορεί να είναι δύσκολη ακόμα κι αν δεν έχει κανείς απώλεια ακοής.» Ο κατασκευαστής ισχυρίζεται ότι μπορεί να ακούσει καθαρά μέσω ακουστικών ή ακουστικών βαρηκοΐας με δυνατότητα Bluetooth. Μια άλλη εφαρμογή για όσους έχουν προβλήματα ακοής είναι το InnoCaption, το οποίο ο προγραμματιστής λέει ότι είναι η μόνη εφαρμογή για κινητά που παρέχει λεζάντες τηλεφωνικών κλήσεων σε πραγματικό χρόνο μέσω ζωντανών στενογράφων ή αυτόματης αναγνώρισης ομιλίας. «Η προσβασιμότητα στις τηλεπικοινωνίες υπήρξε ιστορικά ένα σημαντικό εμπόδιο για όσους είναι κωφοί και ακοής», δήλωσε ο Joe Duarte, συν-διευθύνων σύμβουλος της InnoCaption, σε συνέντευξη μέσω email. «Αλλά οι εξελίξεις στην τεχνολογία έχουν οδηγήσει στην ανάπτυξη σύγχρονων λύσεων που επιτρέπουν στην κοινότητα να έχει υψηλότερα επίπεδα πρόσβασης.»