Saltar al contenido

Πώς λειτουργεί το Ephemeral ή το Self-Destructing Messaging

5 de junio de 2021

Σε αυτό το άρθρο

Αυτοκαταστροφικά μηνύματα, επίσης γνωστά ως εφήμερος μηνύματα, εξαφανίζεται μελάνι για κείμενο και φωτογραφίες. Όλα τα μηνύματα είναι σκόπιμα βραχύβια. Το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων διαγράφει αυτόματα το περιεχόμενο λεπτά ή δευτερόλεπτα μετά την κατανάλωση του μηνύματος. Αυτή η διαγραφή συμβαίνει στη συσκευή του δέκτη, στη συσκευή του αποστολέα και στους διακομιστές του συστήματος. Δεν διατηρείται μόνιμη εγγραφή της συνομιλίας.

Γιατί οι άνθρωποι χρησιμοποιούν μηνύματα αυτοκαταστροφής;

Επειδή οι χρήστες έχουν γενικά μικρό έλεγχο του διαδικτυακού τους περιεχομένου, τα εφήμερα μηνύματα είναι ελκυστικά ως μια μορφή εμπιστευτικότητας. Ενώ μια ροή Facebook ή ένα Instagram μοιράζονται ζωές εδώ και δεκαετίες στο διαδίκτυο, μπορείτε να στείλετε μηνύματα που είναι ιδιωτικά σε εσάς και τον παραλήπτη. Το Snapchat είναι ιδιαίτερα δημοφιλές επειδή υποστηρίζει τους χρήστες να στέλνουν φωτογραφίες και βίντεο ο ένας στον άλλο χωρίς φόβο ότι τα εκτεταμένα αντίγραφα θα τους ντρέψουν στο μέλλον.

Dan Burn-Forti / Getty Images
Οι Tweenagers είναι μεγάλοι υιοθέτες των αυτοκαταστροφικών μηνυμάτων. Είναι από τη φύση τους εξερευνητικές και υψηλής τεχνολογίας, και τα σύντομα μηνύματα και οι φωτογραφίες τους προσελκύουν ως μορφή αυτο-έκφρασης και προσωπικής ανακάλυψης. Οι ενήλικες και οι ηλικιωμένοι χρησιμοποιούν επίσης εφήμερα μηνύματα, μερικές φορές για τους ίδιους λόγους με τους νέους.

Γιατί θα ήθελα να χρησιμοποιήσω μηνύματα αυτοκαταστροφής;

Ο μεγαλύτερος λόγος είναι το προσωπικό απόρρητο. Ο κόσμος δεν χρειάζεται να λαμβάνει μεταδομένα αντίγραφα όσων μοιράζεστε με τους φίλους και τους αγαπημένους σας. Τα εφήμερα μηνύματα προστατεύουν από την ευρεία διανομή περιεχομένου. Υπάρχουν πολλοί νομικοί λόγοι για τους οποίους οι ενήλικες χρησιμοποιούν εφήμερα γραπτά μηνύματα και κοινή χρήση φωτογραφιών. Για παράδειγμα, για την αγορά παράνομων ουσιών ή λαθρεμπορίου όπως μαριχουάνα αναψυχής ή αναβολικά στεροειδή. Η χρήση του Wickr ή του Cyber ​​Dust είναι ένας τρόπος να μείνετε σε επαφή με μια πηγή τροφοδοσίας, αποφεύγοντας ταυτόχρονα την ανακάλυψη με αδιάκριτα μάτια.

Φάκελος με ερωτηματικό

Photodisc / Getty Images
Ένα άλλο παράδειγμα είναι ένας κακοποιημένος σύζυγος που προσπαθεί να αφήσει μια καταχρηστική σχέση. Εάν ο κακοποιός παρακολουθεί τακτικά το κινητό τηλέφωνο ή το φορητό υπολογιστή του συζύγου του, τότε τα εφήμερα μηνύματα θα βοηθήσουν τον σύζυγο να επικοινωνήσει με τους υποστηρικτές του, μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο να απομακρυνθούν από τη συσκευή τους. Εάν ένας πληροφοριοδότης θέλει να αναφέρει ηθικό παράπτωμα σχετικά με τον τόπο εργασίας του, η χρήση των Wickr και Cyber ​​Dust είναι έξυπνοι τρόποι συντονισμού με δημοσιογράφους ειδήσεων και επιβολής του νόμου, εάν ο καταγγέλλων φοβάται ότι τηρούνται οι διαδικτυακές τους συνήθειες. Τα μέλη μίας μυστικής επιτροπής ή ιδιωτικής ένωσης μπορεί να θέλουν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους σχετικά με ευαίσθητα εσωτερικά θέματα, όπως πειθαρχία μέλους κακής συμπεριφοράς ή αντιμετώπιση νομικής κρίσης δημοσίων σχέσεων. Τα αυτοκαταστροφικά μηνύματα θα μειώσουν την πιθανότητα προσκόμισης αποδεικτικών στοιχείων εναντίον των μελών της ομάδας ενώ συντονίζονται με τους συναδέλφους τους. Οι βρώμικοι χώροι και τα διαζύγια είναι μια εξαιρετική στιγμή για τη χρήση μηνυμάτων αυτοκαταστροφής. Κατά τη διάρκεια αυτού του θερμού και συναισθηματικά φορτισμένου χρόνου, είναι εύκολο να στείλετε ένα σκληρό μήνυμα κειμένου ή εχθρικό φωνητικό μήνυμα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε νομικές διαδικασίες. Κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων, σχεδιάστε να αυτοκαταστρέψετε τα μηνύματα εκ των προτέρων, τότε οι δικηγόροι δεν θα έχουν πυρομαχικά για χρήση εναντίον σας. Ίσως κάποιος ερευνάται από την επιβολή του νόμου για εγκλήματα κατά της υπαλληλικής ή άλλες κατηγορίες. Η αυτοκαταστροφή των γραπτών μηνυμάτων τους θα ήταν ένα έξυπνο πράγμα που πρέπει να κάνετε για να μειώσετε πόσα ενοχλητικά στοιχεία μπορούν να συσσωρευτούν εναντίον τους. Μερικές φορές οι αδιάκριτες φίλες, οι περίεργοι φίλοι ή οι γονείς που ελέγχουν υπερβολικά παρακολουθούν τακτικά σε συσκευές υπολογιστή. Η αυτόματη καταστροφή μηνυμάτων κειμένου θα μπορούσε να είναι μια έξυπνη κίνηση για να αποτρέψετε αυτά τα άτομα από την ανάγνωση μηνυμάτων που δεν θα έπρεπε. Τέλος, και το πιο σημαντικό, παρόλο που δεν έχετε τίποτα να κρύψετε, το απόρρητο είναι κάτι που όλοι έχουμε δικαίωμα και θέλετε να ασκήσετε αυτό το δικαίωμα.

Πώς λειτουργεί?

Υπάρχουν πολλές τεχνολογίες που σχετίζονται με την αποστολή, την κρυπτογράφηση, τη λήψη και την καταστροφή μηνυμάτων κειμένου και συνημμένων πολυμέσων.

  • Η κρυπτογράφηση εμποδίζει τους υποκλοπείς να αντιγράψουν ένα μήνυμα κατά τη μεταφορά από τον αποστολέα στον παραλήπτη.
  • Οι ισχυροί τοίχοι κωδικού πρόσβασης ζητούν τακτικά από τους παραλήπτες να επαληθεύουν την ταυτότητά τους πριν μπορούν να δουν τα προσωρινά μηνύματα.

Η διαδικασία διαγραφής μπορεί να είναι περίπλοκη, καθώς περιλαμβάνει τη διαγραφή κάθε αντιγράφου στα μηχανήματα στα οποία έχει περάσει ένα μήνυμα, συμπεριλαμβανομένων των κεντρικών διακομιστών. Ορισμένα εφήμερα εργαλεία στο Android κάνουν επίσης το επιπλέον βήμα κλειδώματος του δέκτη από τη λήψη στιγμιότυπων οθόνης του μηνύματος.

Γυναίκα τεμαχίζοντας ένα γράμμα

Πηγή εικόνας / Getty Images
Πριν από το 2015, το Snapchat είχε επίσης την ενδιαφέρουσα απαίτηση ότι ο παραλήπτης πρέπει να κρατά το δάχτυλό του στην οθόνη ενώ βλέπει ένα μήνυμα. Αυτό ήταν για να αποτρέψει τη χρήση στιγμιότυπων οθόνης. Το Snapchat έχει αφαιρέσει έκτοτε αυτήν τη λειτουργία. Αυτή η λειτουργία είναι διαθέσιμη με την εφαρμογή Confide, η οποία απαιτεί από εσάς να σύρετε ένα δάχτυλο για να δείτε κάθε γραμμή μηνυμάτων κατά γραμμή.

Μπορώ να εμπιστευτώ ότι τα μηνύματά μου καταστρέφονται;

Τίποτα δεν είναι ποτέ τέλειο. Στην περίπτωση των μηνυμάτων κειμένου και των συνημμένων φωτογραφιών, τίποτα δεν μπορεί να εμποδίσει τον παραλήπτη να έχει μια κάμερα έτοιμη να λάβει ένα εξωτερικό αντίγραφο της οθόνης κατά την προβολή ενός μηνύματος που καταστρέφεται. Επιπλέον, όταν ο πάροχος υπηρεσιών ισχυρίζεται ότι καταστρέφει όλα τα αντίγραφα κειμένων, πώς μπορείτε να το ξέρετε με 100% βεβαιότητα; Ίσως ο πάροχος υπηρεσιών υποχρεώνεται από την επιβολή του νόμου να καταγράφει συγκεκριμένα μηνύματα στο πλαίσιο μιας έρευνας.

Χαρτί αεροπλάνο σε συντριβή φωτιά

Burton / Getty Images
Τα μηνύματα Ephemeral παρέχουν μεγαλύτερη ιδιωτικότητα από ό, τι θα έχετε χωρίς αυτό. Η προσωρινή φύση της προβολής ενός εισερχόμενου μηνύματος αποτρέπει την πιθανότητα ένα κείμενο που αποστέλλεται σε θυμό ή μια φωτογραφία που αποστέλλεται σε μια έντονη στιγμή να προκαλέσει αμηχανία αργότερα. Εάν ο παραλήπτης δεν έχει κίνητρο να ηχογραφήσει ένα μήνυμα για κακούς λόγους, η χρήση ενός αυτοκαταστροφικού εργαλείου ανταλλαγής μηνυμάτων θα σας δώσει σχεδόν 100% ιδιωτικότητα. Σε έναν κόσμο όπου η προστασία της ιδιωτικής ζωής δεν είναι εγγυημένη, είναι λογικό να προσθέσετε όσα περισσότερα στρώματα cloaking μπορείτε, και τα αυτοκαταστροφικά μηνύματα μειώνουν την έκθεση σε αμηχανία και ενοχοποίηση.

Ποια είναι τα δημοφιλή εργαλεία μηνυμάτων αυτοκαταστροφής που μπορώ να χρησιμοποιήσω;

Υπολογίζεται ότι 150 εκατομμύρια χρήστες στέλνουν εφήμερα βίντεο και κείμενα μέσω του Snapchat κάθε μέρα. Το Snapchat προσφέρει μια διασκεδαστική εμπειρία χρήστη με πολλές λεπτές λειτουργίες για ευκολία. Είχε επίσης το μερίδιο της διαμάχης με την πάροδο των ετών, συμπεριλαμβανομένης της παραβίασης και της κατηγορίας ότι δεν διαγράφει πραγματικά φωτογραφίες από τους διακομιστές τους.

Χαρτί για φωτιά που λέει "Έχω ένα μυστικό ..."

Χαίρομαι που μοιράστηκα τα έργα μου μαζί σας / Getty Images
Το Confide είναι μια εξαιρετική εφαρμογή αυτοκαταστροφής μηνυμάτων. Έχει ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό που αποτρέπει στιγμιότυπα οθόνης. Πρέπει να σύρετε ένα δάχτυλο για να αποκαλύψετε το μήνυμα κάθε γραμμή. Παρόλο που αυτό δεν εμποδίζει την εγγραφή βίντεο ή οθόνης, αυτή η λειτουργία προσθέτει ένα επίπεδο ασφάλειας κατά της αντιγραφής ενός μηνύματος. Το Facebook Messenger προσφέρει τώρα μια λειτουργία μυστικών συνομιλιών που προστατεύει το απόρρητο μέσω ειδικής κρυπτογράφησης. Αυτή εξακολουθεί να είναι μια νέα τεχνολογία για το FB, επομένως να είστε προσεκτικοί εάν αποφασίσετε ότι θέλετε να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη λειτουργία για ευαίσθητο περιεχόμενο μηνυμάτων. Η Wickr είναι ένας πάροχος υπηρεσιών της Καλιφόρνια που δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα να καθορίζουν το χρονικό διάστημα που πρέπει να είναι τα διαστήματα αυτόματης καταστροφής. Το Privnote είναι ένα διαδικτυακό εργαλείο που σας απαλλάσσει από την ανάγκη εγκατάστασης και διαχείρισης μιας εφαρμογής στη συσκευή σας. Το Digify είναι μια γόμα συνημμένου για το Gmail. Δεν είναι τόσο cloaking όσο το Wickr ή το Snapchat, αλλά μπορεί να βοηθήσει όταν χρειάζεται να στείλετε περιστασιακά ευαίσθητο έγγραφο μέσω email.

Ποια είναι η καλύτερη εφαρμογή μηνυμάτων αυτοκαταστροφής;

Εάν θέλετε να δοκιμάσετε προσωρινά μηνύματα, δοκιμάστε πρώτα το Wickr. Η Wickr έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό εκατομμυρίων χρηστών και εκτελεί ένα πρόγραμμα επιβράβευσης για χάκερ που μπορούν να βρουν ευπάθειες στο σύστημά τους. Το Electronic Frontier Foundation έχει επίσης δώσει στον Wickr μια εξαιρετική βαθμολογία στην κάρτα αποτελεσμάτων Secure Messaging.

Στιγμιότυπο οθόνης του ιστότοπου Wickr

Βικρ
Το Confide είναι η δεύτερη εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων που προτείνουμε για τη συνολική αξιοπιστία του απορρήτου, ενώ οι άλλες επιλογές είχαν όλα τα προβλήματά τους και αναπτύσσονται συνεχώς.