Saltar al contenido

Πώς να αντικαταστήσετε ένα εργοστάσιο στερεοφωνικό χωρίς να χάσετε χαρακτηριστικά

25 de mayo de 2021

Σε αυτό το άρθρο

Καθ ‘όλη τη μακρά ιστορία του ήχου του αυτοκινήτου, η διαδικασία αναβάθμισης μιας εργοστασιακής μονάδας κεφαλής ήταν η συνήθης πρακτική για όσους απαιτούν μεγαλύτερη ποιότητα ήχου, ισχύ και χαρακτηριστικά. Συχνά, τα στερεοφωνικά αυτοκίνητα OEM που ήταν εγκατεστημένα από τον κατασκευαστή δεν είχαν χαρακτηριστικά και δεν υπήρχαν πολλά μειονεκτήματα για την αντικατάστασή του με μια κεφαλή ανταλλακτικών. Το τοπίο των στερεοφωνικών οχημάτων aftermarket και OEM είναι πιο περίπλοκο σήμερα και πολλοί ιδιοκτήτες οχημάτων τελευταίου μοντέλου αναρωτιούνται αν η απώλεια χαρακτηριστικών OEM αξίζει την αντιστάθμιση της καλύτερης ποιότητας ήχου από μια κεφαλή aftermarket. Με την άνοδο των συστημάτων ψυχαγωγίας, η ενσωμάτωση με χειριστήρια τιμονιού και χειριστήρια φωνής και συστήματα τηλεματικής OEM όπως το OnStar, απλώς βγαίνοντας από μια εργοστασιακή μονάδα κεφαλής και εγκαθιστώντας ένα ισχυρό νέο aftermarket μπορεί πραγματικά να επηρεάσει ή να απενεργοποιήσει πολλές εξαιρετικές δυνατότητες. Ωστόσο, με προσεκτικό σχεδιασμό, τους σωστούς προσαρμογείς και τα αξεσουάρ, μπορείτε να αναβαθμίσετε μια σύγχρονη εργοστασιακή μονάδα χωρίς να χάσετε τίποτα.

Ορισμένα συστήματα ψυχαγωγίας είναι δύσκολο να λειτουργήσουν χωρίς να απομακρυνθείτε από τα μάτια σας, αλλά μπορεί να έχουν χρήσιμα χαρακτηριστικά που δεν θέλετε να χάσετε.
Jupiterimages / Stockbyte / Getty

Διατηρώντας τις δυνατότητες που θέλετε

Το Infotainment είναι ένα portmanteau των λέξεων πληροφοριών και ψυχαγωγίας που σημαίνει ελαφρώς διαφορετικά πράγματα ανάλογα με τον εν λόγω OEM. Είναι ένας όρος ομπρέλας που συγκεντρώνει τα πάντα, από πλοήγηση GPS έως ενσωμάτωση Bluetooth και πολυμέσα εντός αυτοκινήτου, και ένα αυξανόμενο ποσοστό νέων αυτοκινήτων που πωλούνται κάθε χρόνο έρχονται με αυτά τα συστήματα αντί για βασικές κεντρικές μονάδες. Ανάλογα με τις συγκεκριμένες δυνατότητες που συνοδεύει η κεφαλή του οχήματός σας ή το σύστημα ψυχαγωγίας, ίσως θελήσετε να διατηρήσετε κάποια, ενώ μπορεί να είστε πρόθυμοι να αφήσετε άλλους. Είναι σημαντικό να το λάβετε υπόψη κατά την εξέταση των επιλογών αναβάθμισης. Οι δυνατότητες στις οποίες ενδέχεται να χάσετε την πρόσβαση μεταβαίνοντας σε μια κεντρική μονάδα aftermarket περιλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται σε:

 • Χειριστήρια ήχου τιμονιού
 • Φωνητικά χειριστήρια
 • Εργοστασιακή ενσωμάτωση Bluetooth
 • Δορυφορικό ραδιόφωνο
 • Εργοστασιακοί ενισχυτές
 • Τηλεματική OEM (π.χ. OnStar, Sync, κ.λπ.)
 • Συσκευές αναπαραγωγής πολυμέσων USB
 • Συστήματα ψυχαγωγίας πίσω καθισμάτων
 • Ειδοποιήσεις ασφαλείας
 • Πλοήγηση

Μονάδες κεφαλής Aftermarket, πλεξούδες καλωδίωσης και προσαρμογείς

Τρεις πρωταρχικοί παράγοντες επηρεάζουν τις δυνατότητες στις οποίες θα έχετε πρόσβαση όταν αναβαθμίζετε ένα στερεοφωνικό εργοστασιακό αυτοκίνητο με μια μονάδα aftermarket. Η συγκεκριμένη μονάδα κεφαλής που επιλέγετε είναι πιθανώς ο μεγαλύτερος παράγοντας αφού, για να διατηρήσετε πολλές δυνατότητες, πρέπει να επιλέξετε μια μονάδα κεφαλής που έχει αυτά τα χαρακτηριστικά και είναι συμβατή με την απαιτούμενη πλεξούδα ή προσαρμογέα. Για παράδειγμα, εάν αντικαταστήσετε μια εργοστασιακή μονάδα κεφαλής πλοήγησης με μια μονάδα δευτερεύουσας αγοράς που δεν περιλαμβάνει αυτήν τη δυνατότητα, θα την χάσετε. Η διατήρηση ορισμένων άλλων λειτουργιών μπορεί να είναι λίγο πιο περίπλοκη και συχνά θα πρέπει να εργαστείτε προς τα πίσω: προσδιορίστε τις δυνατότητες που θέλετε να διατηρήσετε, βρείτε μια κατάλληλη μονάδα προσαρμογέα και, στη συνέχεια, αναζητήστε μια μονάδα κεφαλής aftermarket που λειτουργεί με αυτόν τον προσαρμογέα και που έχει όλες τις άλλες δυνατότητες και προδιαγραφές που θέλετε. Οι πλεξούδες καλωδίωσης είναι πραγματικά στη ρίζα κάθε αναβάθμισης κεφαλής και υπάρχουν μερικοί διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους μπορούν να παίξουν. Ορισμένοι προσαρμογείς καλωδίωσης στερεοφωνικού αυτοκινήτου έχουν σχεδιαστεί για να συνδέουν μια μονάδα κεφαλής aftermarket με την πλεξούδα καλωδίωσης ενός οχήματος χωρίς κοπή, συναρμολόγηση ή συγκόλληση. Άλλοι προσαρμογείς καλωδίωσης έχουν σχεδιαστεί ώστε να συνδέονται με την πλεξούδα που συνοδεύει τη νέα μονάδα κεφαλής, μετά την οποία μπορούν να συνδεθούν απευθείας στο βύσμα καλωδίωσης του οχήματος. Πέρα από αυτά τα βασικά, οι προσαρμογείς καλωδίωσης μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για εξειδικευμένες λειτουργίες όπως σύνδεση ή παράκαμψη εργοστασιακού ενισχυτή. Επομένως, εάν το αυτοκίνητό σας συνοδεύτηκε από έναν αξιοπρεπή ενισχυτή που θέλετε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε, μπορείτε να το αποκτήσετε αποκτώντας έναν προσαρμογέα καλωδίωσης που έχει σχεδιαστεί για να συνδέει τον συγκεκριμένο εργοστασιακό ενισχυτή σε μια κεφαλή ανταλλακτικών. Από την άλλη πλευρά, εάν θέλετε να παρακάμψετε έναν αναιμικό εργοστασιακό ενισχυτή και να χρησιμοποιήσετε τον ενσωματωμένο ενισχυτή που περιλαμβάνεται στη νέα μονάδα κεφαλής σας ή ακόμη και να αναβαθμίσετε σε έναν ολοκαίνουργιο εξωτερικό ενισχυτή, υπάρχουν πλεξούδες σχεδιασμένες για το σκοπό αυτό.

Διατηρώντας τους ελέγχους ήχου τιμονιού

Τα χειριστήρια ήχου του τιμονιού είναι πιθανώς ένα από τα πιο βασικά χαρακτηριστικά που μπορεί να θέλετε να χρησιμοποιήσετε όταν αναβαθμίζετε την εργοστασιακή μονάδα κεφαλής και υπάρχουν μερικοί διαφορετικοί τρόποι για να το κάνετε. Αυτό είναι επίσης ένα από τα ευκολότερα χαρακτηριστικά που μπορείτε να ενσωματώσετε με μια νέα μονάδα κεφαλής και μια τεράστια ποικιλία στερεοφωνικών αυτοκινήτων μετά την αγορά περιλαμβάνουν κάποιο είδος συμβατότητας ελέγχου ήχου τιμονιού. Για να διατηρήσετε τη λειτουργία ελέγχου ήχου του τιμονιού, χρειάζεστε δύο πράγματα: μια συμβατή μονάδα κεφαλής και έναν προσαρμογέα. Το πρώτο μέρος είναι σχετικά εύκολο λόγω της επικράτησης αυτής της δυνατότητας στα αυτοκίνητα. Όταν κοιτάζετε πιθανές νέες μονάδες κεφαλής, απλώς θέλετε να προσέχετε αυτές που αναφέρονται ως «ενσύρματη είσοδος τηλεχειριστηρίου» ή «SWI» (είσοδος τιμονιού) ως χαρακτηριστικό. Αφού εντοπίσετε μια συμβατή μονάδα κεφαλής που περιλαμβάνει όλες τις άλλες δυνατότητες που σας ενδιαφέρουν, θα πρέπει να αγοράσετε έναν κατάλληλο προσαρμογέα ελέγχου ήχου τιμονιού. Για παράδειγμα, εάν η κεντρική μονάδα είναι συμβατή με SWI-JS, που σημαίνει Jensen και Sony, τότε θα πρέπει να βρείτε έναν προσαρμογέα SWI-JS που έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί με τη μάρκα και το μοντέλο του οχήματός σας.

Άλλα χαρακτηριστικά OEM

Για να διατηρήσετε την πρόσβαση σε λειτουργίες όπως η ενσωμάτωση Bluetooth στο εργοστάσιο και η τηλεματική OEM, όπως το OnStar και το Sync, χρειάζεστε έναν πολύ πιο περίπλοκο προσαρμογέα από έναν για τα χειριστήρια ήχου του τιμονιού και πολλά από αυτά περιλαμβάνουν στην πραγματικότητα τη δυνατότητα διατήρησης της λειτουργικότητας SWI. Με τη σωστή μονάδα διασύνδεσης, ενδέχεται να διατηρηθεί η πρόσβαση σε λειτουργίες όπως:

 • Χειριστήρια τιμονιού
 • Τηλεματική OEM
 • Ψηφιακά στοιχεία ελέγχου ενισχυτή
 • Εργοστασιακή ενσωμάτωση Bluetooth
 • Έξοδοι πλοήγησης
 • Δορυφορικό ραδιόφωνο

Αυτές οι μονάδες διασύνδεσης είναι ουσιαστικά σχεδιασμένες για να συνδέονται στην αρχική εργοστασιακή πλεξούδα και στη συνέχεια να συνδέονται με μια συμβατή μονάδα κεφαλής aftermarket. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ίσως χρειαστεί να κόψετε και να συνδέσετε μερικά καλώδια για να ολοκληρώσετε την εγκατάσταση, και σε άλλες, είναι απλώς θέμα σύνδεσης των απαραίτητων προσαρμογέων καλωδίωσης. Σε κάθε περίπτωση, οι δυνατότητες στις οποίες διατηρείτε πρόσβαση θα εξαρτώνται από παράγοντες όπως η μάρκα, το μοντέλο και το έτος του οχήματός σας και οι δυνατότητες της κεφαλής aftermarket που θα επιλέξετε. Για παράδειγμα, εάν η κεντρική μονάδα OEM περιλαμβάνει ενσωματωμένο δορυφορικό ραδιόφωνο, τότε μια μονάδα διασύνδεσης δεν θα σας επιτρέψει να διατηρήσετε την πρόσβαση στη λειτουργικότητα του δορυφορικού ραδιοφώνου. Εάν η μονάδα κεφαλής OEM ήταν μόνο «δορυφορικό ραδιόφωνο» και συνοδευόταν από μια εξωτερική μονάδα δορυφορικού ραδιοφώνου, τότε μια μονάδα διασύνδεσης θα σας επιτρέψει πιθανώς να την ενσωματώσετε στη νέα μονάδα κεφαλής, υπό την προϋπόθεση ότι επιλέγετε μια συμβατή μονάδα κεφαλής μετά την αγορά και ότι η σωστή ενότητα διεπαφής υπάρχει στην πρώτη θέση.

Άλλες ανησυχίες κατά την αναβάθμιση των εργοστασιακών μονάδων

Το πρόβλημα της εφαρμογής και του φινιρίσματος μπορεί να αντιπροσωπεύει σχεδόν τόσο μεγάλο εμπόδιο όσο το ενδεχόμενο χαμένων χαρακτηριστικών κατά την αντικατάσταση μιας εργοστασιακής κεφαλής. Οι μονάδες κεφαλής μετά την αγορά τυπικά συμμορφώνονται με τους συντελεστές μορφής DIN και διπλού DIN, ενώ οι ΚΑΕ έχουν κινηθεί όλο και περισσότερο προς τις μη τυπικές μονάδες κεφαλής τα τελευταία χρόνια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ενδέχεται να μπορείτε να βρείτε μια μονάδα κεφαλής aftermarket που περιλαμβάνει τις δυνατότητες που θέλετε και που έχει σχεδιαστεί ειδικά για να αντικαταστήσει τη μη τυπική εργοστασιακή μονάδα κεφαλής. Αυτό δεν είναι τρομερά κοινό και οι επιλογές είναι εγγενώς πιο περιορισμένες, οπότε οι πιθανότητες είναι πολύ καλές που θα έχετε τύχη εάν έχετε πραγματικά την καρδιά σας σε μια άμεση αντικατάσταση για τη μη τυπική εργοστασιακή μονάδα κεφαλής. Όταν δεν υπάρχει διαθέσιμη αντικατάσταση άμεσης προσαρμογής, τότε μπορείτε είτε να εντοπίσετε ένα κατάλληλο σετ στερεοφωνικής εγκατάστασης εγκατάστασης είτε να το έχετε κατασκευάσει. Το πρώτο είναι λιγότερο ακριβό και τα πακέτα ταμπλό είναι διαθέσιμα για τα περισσότερα νέα οχήματα που περιλαμβάνουν μη τυποποιημένες αρθρωτές κεφαλές. Μπορεί να είναι κάπως περίπλοκη στην εγκατάσταση, ανάλογα με το πόσο ενσωματωμένα είναι τα χειριστήρια της εργοστασιακής μονάδας κεφαλής με το ταμπλό, αλλά συνήθως θα καταλήξετε σε μια σχετικά καθαρή εγκατάσταση. Η κατασκευή είναι πιο περίπλοκη και συνήθως πιο ακριβή, αλλά είναι μια επιλογή όταν ένα πακέτο ταμπλό δεν είναι διαθέσιμο. Μερικοί DIYers επιλέγουν να κατασκευάσουν τα δικά τους πακέτα ταμπλό, αλλά σίγουρα δεν είναι έργο για τον εξασθενημένο της καρδιάς, ειδικά αν ανησυχείτε για την εμφάνιση του νέου σας οχήματος. Τα εξειδικευμένα mods DIY και οι επαγγελματικά κατασκευασμένες παύλες μπορούν να φαίνονται απίστευτα καλά, ωστόσο, και σε ορισμένες περιπτώσεις, το τελικό αποτέλεσμα είναι ακόμη πιο αισθητικά ευχάριστο από ένα γενικό σετ ταμπλό.