Saltar al contenido

Πώς να αποδώσετε το γυαλί σε Maya και Mental Ray

7 de junio de 2021

Έτσι, πρέπει να δώσετε γυαλί στη Μάγια και δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε. Εάν είστε σχετικά νέοι στη Maya και δεν έχετε πολλή εμπειρία στη χρήση της προσθήκης Mental Ray renderer, η πρώτη σας ώθηση μπορεί να είναι να πιάσετε ένα τυπικό υλικό Blinn και να αυξήσετε τη διαφάνεια έως ότου είναι σχετικά σαφές. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως stand-in viewport όταν αποκλείετε την εικόνα σας, αλλά οι shaders λογισμικού της Maya είναι συνήθως ακατάλληλες για φυσική ακριβή απόδοση. Για να δημιουργήσετε γυαλί, πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα ευέλικτο Mental Ray shader που ονομάζεται mia_material_x.

Εντοπίστε το Mia_Material_X

Το Mental shader της Mental Ray είναι ένα δίκτυο υλικών για όλες τις χρήσεις, σχεδιασμένο να είναι μια φυσικώς ακριβής λύση για σχεδόν οποιαδήποτε ανόργανη επιφάνεια που μπορείτε να φανταστείτε, όπως χρώμιο, πέτρα, ξύλο, γυαλί και κεραμικά πλακίδια. Ο κόμβος mia_material_x θα πρέπει να αποτελεί τη βάση σχεδόν κάθε υλικού που δημιουργείτε στη Maya, εκτός από τις σκιάσεις δέρματος. Για να βρείτε το mia_material_x, κάντε κλικ στο Παράθυρο απόκρυψης > Ψυχική ακτίνα > Υλικά > mia_material_x. Το στάνταρ MIA shader είναι ένα ουδέτερο γκρι με έντονη διακριτική επισήμανση.

Προσαρμογή του υλικού Mia

Ρυθμίστε μια δοκιμαστική σκηνή με ένα βασικό κομμάτι γεωμετρίας και έναν απλό φωτισμό στούντιο για να επεξεργαστείτε τη διαδικασία καθορισμού των παραμέτρων στο Mental Ray. Το υλικό mia έχει μια τεράστια γκάμα επιλογών. Μερικά από αυτά θα είναι σημαντικά για εσάς, αλλά πολλά από αυτά μπορείτε να αγνοήσετε. Το να φτάσετε σε ένα βασικό γυαλί είναι αρκετά απλό – τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται δύσκολα όταν πρέπει να γεμίσετε το ποτήρι με ένα υγρό. Η επιτυχία σας στην απόδοση του γυαλιού εξαρτάται από το πόσο καλά ορίζετε διάφορες παραμέτρους: Διάχυση, Διάθλαση, Αντανάκλαση, Ιδιαιτερότητα και Φρέσελ Εφέ.

Παράμετρος διάχυσης

Δημιουργείτε ένα άχρωμο, διαυγές γυαλί, έτσι η δουλειά στο Καρτέλα διάχυσης είναι απίστευτα απλό. Το διάχυτο φως δίνει μια μορφή στο χρώμα της επιφάνειας. Επειδή το γυαλί σε αυτό το παράδειγμα είναι διαυγές, δεν χρειάζεστε διάχυτες αντανακλάσεις στη σκιά. Στην καρτέλα διάχυσης, αλλάξτε την τιμή του ρυθμιστή βάρους στο μηδέν.

Διάθλαση

ο Διάθλαση Η καρτέλα είναι εκεί όπου ασχολείστε με την τιμή διαφάνειας του υάλου. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσαρμόσετε είναι ο δείκτης της παραμέτρου διάθλασης, ο οποίος αντιστοιχεί σε έναν σχετικά συγκεκριμένο δείκτη τιμών διάθλασης πραγματικού κόσμου που υπάρχει για όλες τις φυσικά διαφανείς επιφάνειες. Εάν τοποθετείτε το δείκτη του ποντικιού πάνω από το Δείκτης διάθλασης εμφανίζεται μια μικρή λίστα κατά προσέγγιση τιμών για διαφορετικά υλικά. Το νερό έχει δείκτη διάθλασης περίπου 1,3. Το γυαλί Crown έχει πραγματικό δείκτη διάθλασης περίπου 1,52. Ορίστε το δείκτη διάθλασης στο 1,52.

Το τελευταίο πράγμα που πρέπει να τροποποιήσετε στην καρτέλα διάθλασης είναι το διαφάνεια αξία. Δημιουργείτε μια πλήρως διαφανή γυάλινη σκίαση ορίστε την τιμή διαφάνειας σε 1.

Αντανάκλαση

ο Αντανάκλαση Η καρτέλα καθορίζει πόσο μεγάλο μέρος του περιβάλλοντος του γυαλιού αντανακλάται στην τελική απόδοση. Ακόμα και όταν είναι διαυγές, το γυαλί πρέπει να έχει υψηλή στιλπνότητα και ανακλαστικότητα. Αφήστε τοτιμή στιλπνότητας στο 1,0 και αλλάξτε ανακλαστικότητα σε μια τιμή μεταξύ 0,8 και 1. Λίγη υποκειμενικότητα είναι εντάξει εδώ ανάλογα με την εμφάνιση που θέλετε στην τελική σας εικόνα, αλλά η τιμή ανακλαστικότητας δεν πρέπει να πέσει κάτω από 0,8.

Ιδιαιτερότητα

Εάν κάνετε μια δοκιμαστική απόδοση σε αυτό το σημείο, θα δείτε ότι πλησιάζετε στο να έχετε γυαλί με αξιοπρεπή εμφάνιση, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν δύο χαρακτηριστικά που πρέπει να γνωρίζετε. Εάν συγκρίνετε το τρέχον αποτέλεσμα με το γυαλί πραγματικού κόσμου, θα δείτε ότι η επιφάνεια είναι επί του παρόντος πολύ απασχολημένη για να ονομάζεται ρεαλιστική. Αυτήν τη στιγμή, το mia_material αντικατοπτρίζει το περιβάλλον, το οποίο είναι καλό, αλλά υπολογίζει επίσης γυαλιστερές αντανακλάσεις με βάση την ιδιαιτερότητα, η οποία είναι κακή. Οι ιδιαίτερες επισημάνσεις είναι μια αναμονή από τις προηγούμενες ημέρες του CG, όταν οι γυαλιστερές αντανακλάσεις έπρεπε να παραποιηθούν. Είναι ακόμα ένα σημαντικό χαρακτηριστικό στην εμφάνιση CG, αλλά σε αυτήν την περίπτωση, σας δίνει ένα λιγότερο ρεαλιστικό αποτέλεσμα από ό, τι θα θέλατε να δείτε. Θέλετε να διατηρήσετε το ανακλώμενο περιβάλλον αλλά να χάσετε τις επισημαστικές σχετικές επισημάνσεις που εμφανίζονται επί του παρόντος στις αποδόσεις. Βρες το Ιδιαίτερη ισορροπία χαρακτηριστικό κάτω από το Προχωρημένος καρτέλα και ορίστε το στο μηδέν.

Εφέ Fresnel

Τώρα η επιφάνεια της γυάλινης οθόνης είναι ομοιόμορφα ανακλαστική όταν, στην πραγματικότητα, θα πρέπει να βλέπετε πιο αδύναμες επισημάνσεις όπου το γυαλί βλέπει την κάμερα και ισχυρότερες επισημάνσεις προς τις άκρες όπου το γυαλί στρέφεται μακριά. Αυτό ονομάζεται εφέ Fresnel. Επειδή το φαινόμενο Fresnel είναι ένα σχετικά κοινό φαινόμενο, το mia_material έχει ενσωματωμένο ένα χαρακτηριστικό Fresnel. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να το ενεργοποιήσετε. Ανοιξε το Καρτέλα BRDF (συντόμευση για Λειτουργία κατανομής αμφίδρομης ανάκλασης) στο παράθυρο ιδιοτήτων υλικού και επιλέξτε το πλαίσιο με την ετικέτα Χρησιμοποιήστε το Fresnel Reflection.

Θα πρέπει να δείτε το αποτέλεσμα να αλλάζει αρκετά.

συμπέρασμα

Το mia_material_x έχει μια προρύθμιση γυαλιού που ονομάζεται συμπαγές γυαλί που είναι κοντά στο shader που μόλις δημιουργήσατε. Στην πραγματικότητα, είναι αρκετά κοντά ώστε να είναι αρκετά καλό για τις περισσότερες από τις ανάγκες σας. Είναι πάντοτε καλό να γνωρίζουμε πώς γίνεται κάτι. Δημιουργώντας τον shader μόνοι σας, μαθαίνετε ποια χαρακτηριστικά συμβάλλουν σε διαφορετικές πτυχές του shader και, ως εκ τούτου, μπορείτε να τροποποιήσετε το shader σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας στο μέλλον ή να δημιουργήσετε παραλλαγές σε αυτό για ελαφρώς διαφορετικά εφέ. Τούτου λεχθέντος, αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε την προρυθμισμένη γυάλινη επιφάνεια, απλώς ανοίξτε το υλικό χαρακτηριστικό παράθυρο για mia_material_x, κρατήστε πατημένο τοκουμπί προεπιλογής στην επάνω δεξιά γωνία του παραθύρου και μεταβείτε στοΣτερεό γυαλί > Αντικαθιστώ.