Saltar al contenido

Πώς να αποκτήσετε περισσότερα μπάσα στο αυτοκίνητό σας

23 de abril de 2021

Τι να ξέρετε

 • Ελέγξτε πρώτα τα χειριστήρια μπάσων και τόνων.
 • Ένα τροφοδοτούμενο subwoofer είναι υπέροχο με έναν προϋπολογισμό, αλλά ένα υπογούφερ με ενισχυτή είναι το καλύτερο.
 • Επιλέξτε έναν ενισχυτή με RMS που υπερβαίνει την βαθμολογία στο δευτερεύον.

Αυτό το άρθρο εξηγεί πώς μπορείτε να βελτιώσετε τα μπάσα στο αυτοκίνητό σας, τόσο με κάποια αναβάθμιση, όπως ένας καλύτερος ενισχυτής και υπογούφερ, όσο και με την προσαρμογή των χειριστηρίων στο σύστημά σας για μια πιο ισορροπημένη απόδοση.

Μπορείτε να αποκτήσετε καλύτερα μπάσα σε ένα αυτοκίνητο χωρίς ενισχυτή ή Subwoofer;

Η κρύα, σκληρή αλήθεια είναι ότι δεν πρόκειται να πάρετε πολύ καλά μπάσα σε ένα ηχοσύστημα που δεν περιλαμβάνει τόσο ένα subwoofer όσο και έναν ενισχυτή για να το οδηγήσετε. Το ζήτημα είναι ότι τα ηχεία αυτοκινήτου, ακόμη και τα πραγματικά καλά ηχεία αυτοκινήτου, δεν είναι αρκετά μεγάλα και οι ενσωματωμένοι στερεοφωνικοί ενισχυτές αυτοκινήτων δεν είναι αρκετά ισχυροί, ώστε να αναπαράγουν βαθιά μπάσα χωρίς παραμορφώσεις.

Ηχεία και γούφερ καταλαμβάνουν ολόκληρο το αυτοκίνητο

Maica / E + / Getty Images
Σε αυτήν την περίπτωση, η αναβάθμιση των ηχείων των μετοχών αυτοκινήτων σας μπορεί να αποφέρει μερικά αρκετά ισχυρά αποτελέσματα. Η αντικατάσταση μόνο των ηχείων θέτει ορισμένους σκληρούς περιορισμούς σε ό, τι μπορείτε να περιμένετε από την αναβάθμιση, αλλά τα υλικά υψηλής ποιότητας που βρίσκονται στα ηχεία μετά την αγορά μπορούν να κάνουν έναν κόσμο διαφοράς τόσο στη συνολική ποιότητα ήχου όσο και στην απόκριση μπάσων. Το κύριο πρόβλημα είναι ότι ακόμη και τα καλύτερα ομοαξονικά ηχεία δεν μπορούν να κρατήσουν ένα κερί σε ένα πραγματικό subwoofer, οπότε ενώ είναι δυνατόν να επιτευχθεί καλύτερη απόκριση μπάσων με μια απλή αναβάθμιση των ηχείων, είναι σημαντικό να μετριάσετε τις προσδοκίες σας. Η ποιότητα του ήχου σχεδόν σίγουρα θα βελτιωθεί, αλλά το μπάσο δεν θα αντέξει.

Ελέγξτε πρώτα τα στοιχεία ελέγχου των μπάσων και των πρίμων

Πριν ξοδέψετε χρήματα για τη βελτίωση των μπάσων σας, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κάτι πολύ πιο απλό στο ραδιόφωνο του αυτοκινήτου σας. Για παράδειγμα, είναι πάντα πιθανό ότι οι ρυθμίσεις ελέγχου τόνου άλλαξαν χωρίς να το γνωρίζετε. Εάν αισθάνεστε ότι το στερεοφωνικό του αυτοκινήτου σας είχε περισσότερα μπάσα από ό, τι τώρα, είναι πιθανό ότι αυτές οι ρυθμίσεις άλλαξαν. Τα χειριστήρια τόνου μπορεί να έχουν τη μορφή φυσικών ευγενών ή ρυθμιστικών στο ραδιόφωνο του αυτοκινήτου σας ή μπορεί να χρειαστεί να μεταβείτε σε ένα μενού για να τα βρείτε. Όταν όλα τα άλλα αποτύχουν, σπάστε το εγχειρίδιο του κατόχου σας και αναζητήστε μια ενότητα σχετικά με τα χειριστήρια τόνου ραδιοφώνου αυτοκινήτου. Εάν διαπιστώσετε ότι το πρίμα έχει γυρίσει προς τα πάνω ή το μπάσο έχει στραφεί προς τα κάτω, η προσαρμογή τους μπορεί να αποφέρει αποτελέσματα που ικανοποιούν το αυτί σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί επίσης να βοηθήσει η προσαρμογή του ξεθωριάσματος να ευνοεί τα πίσω ηχεία, καθώς συχνά έχουν μεγαλύτερους κώνους ηχείων. Ωστόσο, χωρίς κάποιο είδος υπογούφερ, απλώς ενεργοποιώντας τον έλεγχο του τόνου μπάσων μπορεί να κάνει μόνο τόσα πολλά.

Ο φθηνότερος τρόπος για να αποκτήσετε καλύτερα μπάσα στο αυτοκίνητό σας

Υποθέτοντας ότι δεν έχετε ήδη ραδιόφωνο αυτοκινήτου ή μονάδα κεφαλής, με έξοδο επιπέδου γραμμής, ο φθηνότερος, ευκολότερος τρόπος για να βελτιώσετε πραγματικά τα μπάσα στο αυτοκίνητό σας είναι να εγκαταστήσετε ένα τροφοδοτημένο υπογούφερ που έχει εισόδους επιπέδου ηχείου. Η διαφορά μεταξύ γραμμής -επίπεδο και επίπεδο ηχείου είναι ότι το σήμα που παρέχεται από εξόδους επιπέδου ηχείου έχει ήδη ενισχυθεί με κύκλωμα στην κεντρική μονάδα. Εάν περάσετε αυτό το σήμα μέσω ενός κανονικού εξωτερικού ενισχυτή, θα εισαγάγετε μια δέσμη παραμόρφωσης και το μπάσο σίγουρα δεν θα ακούγεται καθόλου καλό. Όταν ένας εξωτερικός ενισχυτής έχει εισόδους επιπέδου ηχείων, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε τόσο πολύ για αυτήν την παραμόρφωση. Η αγορά μιας από αυτές τις μονάδες μπορεί επίσης να είναι λιγότερο δαπανηρή από την αγορά ενός ξεχωριστού ενισχυτή και υπογούφερ και είναι επίσης πολύ εύκολο στην εγκατάσταση.

Μπορείτε να εγκαταστήσετε μόνοι σας ένα Powered Subwoofer;

Η βασική διαδικασία εγκατάστασης μιας τροφοδοτούμενης μονάδας subwoofer περιλαμβάνει την είσοδο στα καλώδια των ηχείων σας, τη διάσπασή τους και τη σύνδεσή τους με το υποσύστημα. Στη συνέχεια, η μονάδα πρέπει να συνδεθεί στο ηλεκτρικό σας σύστημα, το οποίο απαιτεί την τροφοδοσία θερμού καλωδίου από το κιβώτιο ασφαλειών ή την μπαταρία. Συνολικά, η εγκατάσταση ενός τροφοδοτούμενου υπογούφερ λίγο περισσότερο από την αναβάθμιση μιας κεντρικής μονάδας ή την εγκατάσταση νέων ηχείων. Εάν αισθάνεστε άνετα με αυτόν τον τύπο εργασίας, το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι να τρέξετε ένα καυτό καλώδιο που θα μπορούσε ενδεχομένως να βραχυκυκλωθεί εάν γίνει ακατάλληλα. Εκτός από την ευκολία εγκατάστασης, τα οφέλη από την εγκατάσταση ενός τροφοδοτούμενου υπογούφερ που λαμβάνει εισόδους σε επίπεδο ηχείου είναι ότι δεν χρειάζεται να αναβαθμίσετε την κεντρική μονάδα και καταλήγετε με πολύ καλύτερη απόκριση μπάσων. Η ποιότητα του ήχου πιθανότατα δεν θα αγγίξει αυτό που θα μπορούσατε να βγείτε από έναν ειδικό ενισχυτή subwoofer και ξεχωριστό δευτερεύον, αλλά θα έχετε βαθιά, μεγάλα μπάσα για λιγότερα συνολικά έξοδα και ταλαιπωρία.

Τα Dedicated Subwoofer Amps είναι απαραίτητα για το καλό μπάσο;

Ενώ ένα τροφοδοτικό sub μπορεί να κάνει τη δουλειά με έναν προϋπολογισμό, η εύρεση ενός πραγματικά εξαιρετικού ενισχυτή και η σύζευξή του με το σωστό subwoofer, συνήθως θα αποφέρει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Τα κύρια ζητήματα εδώ είναι ότι εάν δεν σκοπεύετε επίσης να αναβαθμίσετε την κεντρική μονάδα, ίσως χρειαστεί να πάτε με έναν ενισχυτή subwoofer που διαθέτει εισόδους σε επίπεδο ηχείου. Οι άλλες επιλογές είναι να χρησιμοποιήσετε έναν μετατροπέα επιπέδου γραμμής ηχείου σε γραμμή ή να πραγματοποιήσετε αναβάθμιση σε μονάδα κεφαλής που προσφέρει έξοδο επιπέδου γραμμής. Τούτου λεχθέντος, το καλύτερο στοίχημά σας για να έχετε πραγματικά συμπαγή μπάσα στο αυτοκίνητό σας είναι να πάτε με έναν ειδικό ενισχυτή subwoofer. Θα διαπιστώσετε ότι ο καλύτερος ενισχυτής για μπάσο στο αυτοκίνητό σας είναι ένας μονοφωνικός ενισχυτής 1 καναλιού που έχει σχεδιαστεί ειδικά για χρήση με υπογούφερ. Παρόλο που μπορείτε τεχνικά να συνδέσετε οποιονδήποτε παλιό ενισχυτή για να οδηγήσετε ένα subwoofer, είναι λίγο πιο περίπλοκο από το να συνδέετε στοιχεία μαζί. Εάν ο ενισχυτής δεν είναι σε θέση να χειριστεί το υπογούφερ, μπορεί να μεταβεί σε λειτουργία προστασίας ή να αποτύχει εντελώς.

Εύρεση του καλύτερου ενισχυτή για μπάσο στο αυτοκίνητό σας

Όταν επιλέγετε έναν ενισχυτή subwoofer, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη το υπόλοιπο σύστημα ήχου, ώστε να μην το υπερφορτώσετε εντελώς. Για να το κάνετε αυτό, θα θελήσετε να προσαρμόσετε τον ενισχυτή subwoofer σε ένα γενικό εύρος που ορίζεται από την έξοδο root-mean-square (RMS) του ενισχυτή σε σύγκριση με τον τύπο του στερεοφωνικού συστήματος αυτοκινήτου που έχετε στο αυτοκίνητό σας. Μπορείτε να το ανακαλύψετε τόσο βαθιά όσο θέλετε να ρυθμίσετε τα πράγματα πριν τραβήξετε τη σκανδάλη στην αναβάθμισή σας, αλλά ένας καλός κανόνας είναι:

 • Περίπου 50-200 Watt RMS για εργοστασιακές κεφαλές.
 • Μεταξύ 200-300 Watt RMS για ανταλλακτικά κεφαλής.
 • Μεταξύ 5-10x τα Watt RMS ανά κανάλι εάν το σύστημα διαθέτει ήδη ενισχυτή.

Είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό να ερευνάτε τον νέο σας ενισχυτή και υποτομέα ταυτόχρονα. Ενώ οι ενισχυτές subwoofer έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν με ένα ευρύ φάσμα συνδρομητών, δεν μπορείτε απλώς να υποθέσετε ότι οποιοδήποτε δεδομένο sub και amp θα είναι συμβατό. Σε γενικές γραμμές, θέλετε να επιλέξετε έναν ενισχυτή με βαθμολογία εξόδου RMS που να ταιριάζει ή να υπερβαίνει ελαφρώς την βαθμολογία του υπο-σας. Είναι επίσης σημαντικό να ταιριάζει η αντίσταση με το sub και το amp, πράγμα που σημαίνει απλώς ότι πρέπει να κοιτάξετε την αντίσταση του subwoofer και να βεβαιωθείτε ότι ο ενισχυτής που θα επιλέξετε θα λειτουργεί με αυτό. Για παράδειγμα, εάν επιλέξετε ένα υπογούφερ 1 ohm, θα θελήσετε να το αντιστοιχίσετε με έναν ενισχυτή που μπορεί να χειριστεί ένα φορτίο 1 ohm. Αυτό είναι πολύ απλό αν προσθέτετε μόνο ένα δευτερεύον δευτερεύον, αλλά μπορεί να γίνει περίπλοκο κατά την καλωδίωση πολλαπλών συνδρομητών σε έναν ενισχυτή.

Πώς να βελτιώσετε τα μπάσα σε ένα αυτοκίνητο

Ενώ η προσθήκη ενός subwoofer και ενός ενισχυτή είναι καθοριστικής σημασίας για να αποκτήσετε υπέροχα μπάσα σε οποιοδήποτε σύστημα ήχου αυτοκινήτου, η εγκατάσταση των εξαρτημάτων είναι μόνο το πρώτο βήμα σε μια μακρύτερη διαδικασία. Αυτό σημαίνει ότι αν έχετε ήδη ένα υποβρύχιο στο αυτοκίνητό σας, αλλά αισθάνεστε ότι το μπάσο σας δεν ακούγεται τόσο υπέροχο, μπορείτε πιθανώς να τροποποιήσετε τα πράγματα έτσι ώστε να ακούγονται πολύ καλύτερα. Το κύριο ζήτημα είναι ότι αν κολλήσετε ένα subwoofer στο σύστημα ήχου του αυτοκινήτου σας χωρίς να συντονίσετε το σύστημα, είναι πολύ πιθανό να καταλήξετε σε παραμόρφωση και λασπωμένο ήχο. Εάν αφιερώσετε λίγο χρόνο για να συντονίσετε το σύστημα, τα μπάσα συνήθως καταλήγουν να ακούγονται πολύ καλύτερα. Τα βασικά βήματα για τη ρύθμιση ενός συστήματος ήχου αυτοκινήτου με ενισχυτή υπογούφερ είναι:

 1. Γυρίστε το κέρδος ενισχυτή subwoofer μέχρι κάτω, γυρίστε το φίλτρο χαμηλής διέλευσης μέχρι το τέλος και απενεργοποιήστε την ενίσχυση μπάσων.

 2. Ενεργοποιήστε τη μονάδα κεφαλής και ρυθμίστε όλα τα χειριστήρια τόνου στις μεσαίες ρυθμίσεις τους.

 3. Παίξτε ένα κομμάτι μουσικής με το οποίο είστε εξοικειωμένοι που περιλαμβάνει υψηλές, μεσαίες κατηγορίες και πολύ χαμηλές νότες.

 4. Ρυθμίστε την ένταση της κεφαλής στο 25 έως 75% της μέγιστης.

 5. Αυξήστε αργά το κέρδος στον ενισχυτή μέχρι να ακούσετε ψαλίδισμα.

 6. Επιστρέψτε το κέρδος έως ότου εξαφανιστεί η παραμόρφωση.

 7. Χαμηλώστε αργά το φίλτρο χαμηλής διέλευσης έως ότου δεν μπορείτε πλέον να ακούσετε ήχους μεσαίας και υψηλής συχνότητας, όπως αυτοί από κιθάρες και φωνητικά, που προέρχονται από το υπογούφερ.

 8. Εάν ο ενισχυτής σας έχει λειτουργία ενίσχυσης μπάσων και δεν είστε ικανοποιημένοι με το επίπεδο μπάσων σε αυτό το σημείο, περάστε ξανά ολόκληρη τη διαδικασία, από το πρώτο βήμα, με ενεργοποιημένη την ενίσχυση μπάσων.

Ενώ ο συντονισμός του ενισχυτή subwoofer μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη δυνατή απόκριση μπάσων, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι εάν το ηχοσύστημά σας διαθέτει άλλους ενισχυτές, πρέπει να συντονιστεί ξεχωριστά.

Η σημασία των περιβλημάτων και των τοποθεσιών του Subwoofer

Εκτός από τον σωστό συντονισμό και την προσαρμογή του ενισχυτή subwoofer, υπάρχουν μερικοί άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα των μπάσων στο ηχοσύστημα σας. Για παράδειγμα, η μετακίνηση ενός υποστρώματος μέσα στο όχημά σας, ή ακόμη και η περιστροφή του, μπορεί να έχει τεράστιο αποτέλεσμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και θα διαπιστώσετε ότι η αντιστροφή της πολικότητας των καλωδίων ηχείων subwoofer οδηγεί σε βελτίωση. Αυτό βασικά σημαίνει απλώς εναλλαγή της θέσης των καλωδίων που συνδέουν τον ενισχυτή με το δευτερεύον. Ωστόσο, θα πρέπει να επανασυντονίσετε το σύστημα αφού κάνετε έναν τέτοιο διακόπτη. Εάν εξακολουθείτε να μην είστε ικανοποιημένοι με την ποιότητα των μπάσων στο αυτοκίνητό σας, τότε οι μόνες επιλογές που απομένουν είναι να το συντονίσετε επαγγελματίας ή να κάνετε αναβάθμιση σε έναν πιο ισχυρό ενισχυτή και υπογούφερ ή υπογούφερ. Το να το πάρετε σε έναν επαγγελματία είναι καλή ιδέα εάν δεν είστε απόλυτα άνετοι με τη διαδικασία συντονισμού, καθώς θα έχουν την εμπειρία και τα εργαλεία για να κάνουν τη δουλειά σωστά.