Saltar al contenido

Πώς να βελτιώσετε την κεραία σας για καλύτερη τηλεοπτική λήψη

7 de junio de 2021

Η κοπή με καλώδιο έχει ενισχύσει τη ροή του διαδικτύου και δίνει νέα ζωή στη λήψη τηλεοπτικών σημάτων χρησιμοποιώντας μια κεραία. Αντί να πληρώνετε υψηλούς λογαριασμούς καλωδιακών ή δορυφορικών, μπορείτε να λαμβάνετε δωρεάν τηλεόραση over-the-air. Ωστόσο, υπάρχουν περισσότερα για τη λήψη τηλεοπτικών σημάτων από την αγορά μιας κεραίας και την τοποθέτησή της τυχαία κάπου σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους.

Τι επηρεάζει τη λήψη τηλεόρασης

Διάφορες συνθήκες επηρεάζουν τη λήψη τηλεόρασης.

Απόσταση

Ενδέχεται να είστε πολύ μακριά από έναν ή περισσότερους πομπούς τηλεοπτικών σταθμών, γεγονός που εμποδίζει τη λήψη σήματος. Εάν είστε πολύ μακριά, θα ζήσετε τον ψηφιακό γκρεμό, ο οποίος είναι μια απότομη πτώση τηλεοπτικού σήματος. Αυτό είναι ένα υποπροϊόν της μετάβασης αναλογικής σε ψηφιακή τηλεοπτική μετάδοση. Με αναλογικά τηλεοπτικά σήματα, καθώς η απόσταση αυξήθηκε μεταξύ του τηλεοπτικού πομπού και της κεραίας λήψης, σημειώθηκε σταδιακή εξασθένιση. Παρόλο που θα μπορούσατε να είστε πολύ μακριά για να λάβετε την καλύτερη ποιότητα, θα μπορούσατε ακόμα να παρακολουθήσετε ένα σήμα χαμηλής ποιότητας με μια ασαφή εικόνα εάν δεν σας ενοχλούσε. Τα τηλεοπτικά σήματα μεταδίδονται τώρα ψηφιακά (1s και 0s) και δεν υπάρχει σταδιακή εξασθένιση καθώς αυξάνεται η απόσταση. Λαμβάνετε πλήρη ποιότητα όλη την ώρα, κατά διαστήματα ή όχι όλα. Καθώς πλησιάζετε στον ψηφιακό γκρεμό, η εικόνα μπορεί να φαίνεται μπλοκ ή μπορεί να κόβεται και να επιστρέφει. Εάν είστε πολύ κοντά σε έναν πομπό τηλεόρασης, το σήμα ενδέχεται να υπερνικήσει το δέκτη τηλεόρασης ή το κιβώτιο μετατροπέα DTV και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να προκαλέσει ζημιά σε αυτές τις συσκευές.

Εμπόδια

Τα τηλεοπτικά σήματα επηρεάζονται από φυσικά εμπόδια, όπως λόφους και δέντρα. Ορισμένα υλικά που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή σπιτιών, όπως στόκος, σκυρόδεμα, αλουμίνιο, μεταλλικές στέγες, αγωγοί και αγωγοί με επένδυση αλουμινίου και τα ηλιακά πάνελ περιορίζουν την αποτελεσματικότητα των κεραιών εσωτερικού ή σοφίτα. Ο καιρός (όπως άνεμος και βροχή), παρεμβολές από συγκεκριμένους τύπους ηλεκτρικού εξοπλισμού και πύργοι κυψελών LTE μερικές φορές διακόπτουν προσωρινά ένα τηλεοπτικό σήμα. Σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, η καμπυλότητα της γης μπορεί να επηρεάσει τη λήψη σήματος τηλεόρασης.

Τύπος κεραίας

Ενδέχεται να έχετε αρκετούς πομπούς σταθμών στην περιοχή σας, αλλά αυτοί οι πομποί ενδέχεται να μην βρίσκονται στην ίδια τοποθεσία. Ένας σταθμός μπορεί να μεταδίδει από το βορρά, άλλος από τα δυτικά και άλλος από τα ανατολικά. Εάν έχετε κατευθυντική κεραία, ενδέχεται να μην λαμβάνει σήματα από πολλές θέσεις πομπού. Εάν διαθέτετε πολυκατευθυντική ή πανκατευθυντική κεραία, είναι πιθανότερο να παρέμβετε.

Αριθμός τηλεοράσεων που χρησιμοποιούν την ίδια κεραία

Εάν περισσότερες από μία τηλεοράσεις είναι συνδεδεμένες στην ίδια κεραία χρησιμοποιώντας διαχωριστή, το σήμα χάνει δύναμη. Εάν τρεις ή τέσσερις τηλεοράσεις είναι συνδεδεμένες σε μια κεραία, μία ή δύο μπορεί να φαίνονται ωραία και οι υπόλοιπες ενδέχεται να λαμβάνουν σήματα μόνο κατά διαστήματα ή καθόλου. Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα σπιτικό εφέ γκρεμού.

Ευαισθησία δέκτη τηλεόρασης

Η ευαισθησία του δέκτη της τηλεόρασής σας ή ενός κουτιού μετατροπέα DTV επηρεάζει επίσης τη λήψη κεραιών.

Βήματα για τη βελτίωση της λήψης κεραίας τηλεόρασης

Γνωρίζοντας τι προκαλεί προβλήματα λήψης κεραίας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες επιλογές για να βελτιώσετε το τηλεοπτικό σας σήμα.

  1. Αφαιρέστε τα εμπόδια. Αφαιρέστε τα εμπόδια, εάν είναι δυνατόν. Βεβαιωθείτε ότι η κεραία σας έχει καθαρή λήψη προς την κατεύθυνση του πομπού του τηλεοπτικού σταθμού.

  2. Ελέγξτε και αντικαταστήστε τις συνδέσεις κεραίας. Βεβαιωθείτε ότι οι συνδέσεις κεραίας και τηλεόρασης είναι ασφαλείς. Ελέγξτε για ευθραυστότητα και φθορά. Εάν έχετε εξωτερική κεραία, τα καλώδια μπορεί να φορεθούν όταν εκτίθενται στα στοιχεία. Οι εσωτερικές κεραίες μπορούν να μασήσουν από κατοικίδια. Βεβαιωθείτε ότι οι ακροδέκτες σύνδεσης της κεραίας δεν είναι σκουριασμένοι και ελέγξτε ολόκληρο το μήκος του καλωδίου, εάν είναι δυνατόν, για τυχόν διακοπές ή κοψίματα. Ενδέχεται να μην μπορείτε να ελέγξετε το τμήμα του καλωδίου που διασχίζει έναν τοίχο. Εάν το καλώδιο έχει απομείνει από την αναλογική εποχή της τηλεόρασης, μπορεί να είναι 20 AWG (American Wire Gauge) RG59. Εξετάστε το ενδεχόμενο αντικατάστασης με ένα παχύτερο καλώδιο 18 AWG RG6. Το RG6 κάνει καλύτερη δουλειά με ψηφιακά τηλεοπτικά σήματα, καθώς υποστηρίζει ευρύτερο εύρος ζώνης, εκτελέσεις μεγάλων αποστάσεων και διατηρεί καλύτερα σε εξωτερικούς χώρους. Το κόστος των καλωδίων ποικίλλει ανάλογα με τη μάρκα και το μήκος. Οι τιμές ξεκινούν από μερικά δολάρια για μήκος τριών ή έξι ποδιών.

  3. Εκτελέστε σάρωση καναλιού. Αφού ελέγξετε την τοποθέτηση και τις συνδέσεις της κεραίας, μεταβείτε στο μενού ρύθμισης της τηλεόρασης ή του μετατροπέα DTV και, στη συνέχεια, εκτελέστε μια νέα σάρωση καναλιού. Μπορεί να προστεθούν νέα κανάλια που δεν ήταν διαθέσιμα στο παρελθόν. Εάν ένας σταθμός εγγραφεί, θα πρέπει να μπορείτε να τον παρακολουθήσετε.

  4. Χρησιμοποιήστε έναν ρότορα. Εάν έχετε εξωτερική κεραία και λάβετε τηλεοπτικά σήματα από πολλές κατευθύνσεις, η προσθήκη ρότορα στην κεραία μπορεί να βοηθήσει. Ωστόσο, αυτή η λύση είναι ακριβή, με τιμές για ένα πλήρες κιτ που κυμαίνεται από περίπου $ 100 έως $ 200 ή περισσότερα. Εάν γνωρίζετε τις θέσεις του πομπού σταθμού, χρησιμοποιήστε έναν ρότορα για να κατευθύνετε την κεραία στα νέα κανάλια και να προσθέσετε μη αυτόματα αυτά τα κανάλια στις λίστες τηλεοπτικών καναλιών σας. Σημειώστε τη θέση του ρότορα για τα νέα κανάλια. Εάν μετακινήσετε την κεραία χρησιμοποιώντας το ρότορα και επανασυνδέσετε τα κανάλια, η τηλεόραση ενδέχεται να μην εμφανίζει πλέον τα κανάλια που είχαν σαρωθεί προηγουμένως εάν η κεραία δεν λάβει αυτά τα κανάλια στη νέα θέση.

  5. Μετακινήστε την κεραία. Εάν έχετε εσωτερική κεραία, τοποθετώντας την κοντά ή πάνω σε ένα παράθυρο, αποφεύγονται τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή τοίχων που παρεμποδίζουν το σήμα. Επίσης, τοποθετήστε το όσο το δυνατόν ψηλότερα. Εάν το μήκος του καλωδίου που πηγαίνει από την κεραία στην τηλεόραση είναι πολύ μεγάλο, το σήμα ενδέχεται να εξασθενίσει. Για βοήθεια, μπορεί να χρειαστείτε ενισχυτή σήματος.

  6. Χρησιμοποιήστε έναν ενισχυτή σήματος. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τη λήψη τηλεοπτικών σημάτων, τοποθετήστε έναν ενισχυτή σήματος (που ονομάζεται επίσης ενισχυτής σήματος) μεταξύ της κεραίας και της τηλεόρασης για να ενισχύσετε το σήμα. Αυτό βοηθά επίσης με δέκτες τηλεόρασης χαμηλής ευαισθησίας και κουτιά μετατροπέα DTV. Συνδέστε το καλώδιο από την κεραία στην είσοδο του ενισχυτή και, στη συνέχεια, συνδέστε την έξοδο στην είσοδο της κεραίας της τηλεόρασης. Πρέπει επίσης να συνδέσετε τον ενισχυτή στην τροφοδοσία.

  7. Χρησιμοποιήστε έναν ενισχυτή διανομής για πολλές τηλεοράσεις ή χρησιμοποιήστε μια ξεχωριστή κεραία για κάθε τηλεόραση. Αν έχετε περισσότερες από μία τηλεοράσεις, ιδανικά, θα πρέπει να έχετε ξεχωριστή κεραία για κάθε μία. Ο διαχωρισμός του σήματος μειώνει την ισχύ του σήματος, ειδικά εάν η απόσταση του καλωδίου από τον διαχωριστή σήματος και μία ή περισσότερες τηλεοράσεις είναι μεγάλη. Μια πιο πρακτική λύση είναι να χρησιμοποιήσετε έναν ενισχυτή διανομής. Συνδέετε την κύρια τροφοδοσία από την κεραία στην είσοδο του ενισχυτή και συνδέετε τις εξόδους του ενισχυτή στις τηλεοράσεις σας. Οι τιμές του ενισχυτή διανομής ποικίλλουν ανάλογα με τη μάρκα, το μοντέλο και τον αριθμό των παρεχόμενων εξόδων.

    Voxx International / RCA
  8. Αποκτήστε εξασθενητή. Εάν είστε πολύ κοντά στον πομπό τηλεόρασης και το σήμα υπερφορτώνει το δέκτη ή το κιβώτιο μετατροπής DTV, χρησιμοποιήστε έναν εξασθενητή για να μειώσετε την ισχύ του σήματος. Στην ιδανική περίπτωση, ένας εξασθενητής με συνεχή ρύθμιση σάς δίνει τη δυνατότητα να ορίσετε το ποσό εξασθένησης (κέρδος) που απαιτείται για διαφορετικά κανάλια. Ο πιο συνηθισμένος τύπος είναι μια μικρή ενσωματωμένη μονάδα που εισάγετε μεταξύ της κεραίας και της τηλεόρασης (ή του μετατροπέα DTV) και η οποία έχει ένα σταθερό ποσό μειωμένου κέρδους (3db, 6dB, 12dB). Το δύσκολο μέρος είναι να καταλάβουμε πόση μείωση κέρδους χρειάζεστε. Αυτό που έχει έλεγχο μεταβλητού κέρδους (3dB έως 12dB) είναι καλύτερο, ώστε να μπορείτε να το προσαρμόσετε.

Αποκτήστε μια νέα κεραία

Εάν δεν μπορείτε να βελτιώσετε τη λήψη της τρέχουσας κεραίας σας, μια άλλη επιλογή είναι να την αλλάξετε για μια νέα. Ωστόσο, πριν αγοράσετε, λάβετε υπόψη σας τα εξής:

Μην εμπλακείτε για διαφημιστική εκστρατεία κεραίας HD. Όλες οι κεραίες τηλεόρασης λαμβάνουν αναλογικά, ψηφιακά και HD τηλεοπτικά σήματα. Ακόμα και αυτά τα παλιά αυτιά κουνελιών μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη λήψη ψηφιακών και HD τηλεοπτικών σημάτων εάν οι πομποί σταθμού βρίσκονται σε εμβέλεια. Ωστόσο, οι νεότερες κεραίες έχουν καλύτερα σχέδια για να τραβήξουν σήματα, αλλά όχι επειδή αυτές ονομάζονται κεραίες HD.

Εάν ακυρώσατε δορυφόρο, δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πιάτο για να λαμβάνετε τηλεοπτικά σήματα μέσω αέρα. Το πιάτο δεν έχει το σωστό σχήμα και έχει εσωτερικά κυκλώματα που δεν είναι κατάλληλα για λήψη τηλεοπτικής λήψης. Ωστόσο, εάν η ομοαξονική καλωδίωση που συνδέει το πιάτο με την τηλεόρασή σας είναι σε καλή κατάσταση, αντικαταστήστε το πιάτο με κεραία τηλεόρασης, εάν η τοποθεσία δεν έχει εμπόδια για τη λήψη επίγειων ψηφιακών τηλεοπτικών σημάτων. Δείτε ένα παράδειγμα για τον τρόπο αντικατάστασης του δορυφορικού δέκτη σήματος με κεραία τηλεόρασης.

Μάθετε εάν οι τοπικοί σταθμοί μεταδίδονται σε VHF ή UHF. Ως αποτέλεσμα της μετάβασης DTV το 2009, οι περισσότεροι τηλεοπτικοί σταθμοί που προηγουμένως μεταδίδονταν στα κανάλια 2-13 (ζώνη VHF) μετακινήθηκαν στο UHF (κανάλια 14-83) για ψηφιακή μετάδοση. Δεδομένου ότι χρειάζεται περισσότερη ισχύ για μετάδοση σε υψηλότερες συχνότητες, το αποτελεσματικό εύρος των σημάτων μπορεί να μειωθεί. Με το FCC να ανακατανέμει τμήματα του φάσματος τηλεοπτικής μετάδοσης για άλλες χρήσεις, έχει εγκρίνει ένα πρόγραμμα επανασυσκευασίας όπου επιλεγμένοι τηλεοπτικοί σταθμοί αλλάζουν τις συχνότητες μετάδοσης και τις θέσεις του πομπού (ορισμένοι για δεύτερη φορά από την αρχική μετάβαση DTV).

Εναλλαγή από εσωτερική σε εξωτερική κεραία. Μια εξωτερική κεραία μπορεί να βελτιώσει τη λήψη της τηλεόρασής σας.

Εξωτερικές κεραίες μεγάλου και μεσαίου εύρους καναλιών

Master Channel
Εάν έχετε κατευθυντική κεραία, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να μεταβείτε σε μια πανκατευθυντική κεραία. Αυτό παρέχει καλύτερη πρόσβαση σε τηλεοπτικά σήματα από διαφορετικές κατευθύνσεις. Ωστόσο, η ευαισθησία της κεραίας μειώνεται για σήματα που προέρχονται από συγκεκριμένη κατεύθυνση (η κεραία είναι λιγότερο εστιασμένη). Ενώ μια κατευθυντική κεραία μπορεί να λάβει έναν σταθμό μακρύτερα σε μία κατεύθυνση, μπορεί να την χάσετε εάν μεταβείτε σε μια πανκατευθυντική κεραία που λειτουργεί καλά για κοντινότερους σταθμούς.

RCA επίπεδη εξωτερική κεραία

Voxx International / RCA
Οι τιμές της κεραίας ποικίλλουν και κυμαίνονται από λιγότερο από 10 $ για μια βασική εσωτερική κεραία έως πάνω από εκατό δολάρια για ένα υπαίθριο μοντέλο μεγάλης εμβέλειας. Μην υποθέσετε ότι το εύρος απόστασης που αναφέρεται ή διαφημίζεται για την κεραία σας είναι ακριβές. Οι αξιολογήσεις μπορεί να βασίζονται σε βέλτιστες συνθήκες.