Saltar al contenido

Πώς να βρείτε και να αλλάξετε μια διεύθυνση MAC

13 de mayo de 2021

Σε αυτό το άρθρο

Η μέθοδος που χρησιμοποιείται για την εύρεση μιας διεύθυνσης MAC εξαρτάται από τον τύπο της σχετικής συσκευής δικτύου. Όλα τα δημοφιλή λειτουργικά συστήματα δικτύου περιέχουν βοηθητικά προγράμματα που σας επιτρέπουν να βρείτε (και μερικές φορές να αλλάζετε) τις ρυθμίσεις διευθύνσεων MAC. Μια διεύθυνση MAC (έλεγχος πρόσβασης πολυμέσων) αποτελείται από έξι ζεύγη δεκαεξαδικών και προσδιορίζει το υλικό σε ένα δίκτυο. Οι κατασκευαστές ενσωματώνουν αυτόν τον μοναδικό αριθμό κατά τη στιγμή της κατασκευής ή τον αποθηκεύουν στο υλικολογισμικό. Γενικά δεν προορίζεται να αλλάξει.

Βρείτε μια διεύθυνση MAC στα Windows

Χρησιμοποιήστε το βοηθητικό πρόγραμμα ipconfig (με το /όλα επιλογή) για να εμφανιστεί η διεύθυνση MAC του υπολογιστή σε σύγχρονες εκδόσεις των Windows. Παλαιότερες εκδόσεις των Windows (Windows 95 και Windows 98) χρησιμοποίησαν το βοηθητικό πρόγραμμα winipcfg.

ipconfig / all εντολή στη γραμμή εντολών στα Windows

Τόσο το winipcfg όσο και το ipconfig ενδέχεται να εμφανίζουν πολλές διευθύνσεις MAC για έναν υπολογιστή. Υπάρχει μια διεύθυνση MAC για κάθε εγκατεστημένη κάρτα δικτύου. Επιπλέον, τα Windows διατηρούν μία ή περισσότερες διευθύνσεις MAC που δεν σχετίζονται με κάρτες υλικού. Για παράδειγμα, το δίκτυο μέσω Windows μέσω τηλεφώνου χρησιμοποιεί εικονικές διευθύνσεις MAC για τη διαχείριση της σύνδεσης τηλεφώνου σαν να ήταν κάρτα δικτύου. Ορισμένοι πελάτες VPN των Windows έχουν τις δικές τους διευθύνσεις MAC. Οι διευθύνσεις MAC αυτών των εικονικών προσαρμογέων δικτύου έχουν το ίδιο μήκος και μορφή με τις πραγματικές διευθύνσεις υλικού.

Βρείτε μια διεύθυνση MAC στο Unix ή Linux

Η συγκεκριμένη εντολή που χρησιμοποιείται στο Unix για την εύρεση μιας διεύθυνσης MAC ποικίλλει ανάλογα με την έκδοση του λειτουργικού συστήματος. Σε Linux και σε ορισμένες μορφές του Unix, η εντολή ifconfig -α επιστρέφει διευθύνσεις MAC. Οι διευθύνσεις MAC σε Unix και Linux βρίσκονται επίσης στην ακολουθία μηνυμάτων εκκίνησης. Αυτά τα λειτουργικά συστήματα εμφανίζουν τη διεύθυνση MAC του υπολογιστή στην οθόνη κατά την επανεκκίνηση του συστήματος. Επιπλέον, τα μηνύματα εκκίνησης διατηρούνται σε ένα αρχείο καταγραφής (συνήθως var / log / μηνύματα ή / var / adm / μηνύματα).

Βρείτε μια διεύθυνση MAC σε Mac

Για να βρείτε διευθύνσεις MAC σε υπολογιστές Apple Mac, κάντε κλικ στο Επιλογές συστήματος > Δίκτυο > Προχωρημένος > Σκεύη, εξαρτήματα.

Διεύθυνση MAC στο macOS

Εάν ο υπολογιστής εκτελεί Open Transport, η διεύθυνση MAC εμφανίζεται κάτω από το Πληροφορίες ή Λειτουργία χρήστη / Advanced οθόνες. Εάν το σύστημα εκτελεί MacTCP, η διεύθυνση MAC εμφανίζεται κάτω από το Ethernet εικόνισμα.

Περίληψη: Πώς να βρείτε μια διεύθυνση MAC

Συνοπτικά, δείτε πώς μπορείτε να βρείτε τη διεύθυνση MAC ενός υπολογιστή:

 • Windows: ipconfig / all ή winipcfg
 • Linux και μερικά Unix: ifconfig -a (σημειώστε το πρώτο «f» στο ifconfig. Αυτό είναι εύκολο να συγχέεται με το ipconfig των Windows)
 • Γκαμπαρντίνα: Ρυθμίσεις > Δίκτυο > Προχωρημένος > Σκεύη, εξαρτήματα

Οι διευθύνσεις MAC είναι σταθεροί αριθμοί που δεν μπορούν να αλλάξουν. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί έγκυροι λόγοι για να αλλάξετε μια διεύθυνση MAC.

Αλλάξτε μια διεύθυνση MAC για να εργαστείτε με τον ISP σας

Οι περισσότερες συνδρομές στο Διαδίκτυο παρέχουν στον πελάτη μία μόνο διεύθυνση IP. Ο πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου (ISP) μπορεί να εκχωρήσει μία στατική (σταθερή) διεύθυνση IP σε κάθε πελάτη. Αυτή η προσέγγιση, ωστόσο, είναι μια αναποτελεσματική χρήση διευθύνσεων IP. Ο ISP εκδίδει συχνότερα σε κάθε πελάτη μια δυναμική διεύθυνση IP που αλλάζει κάθε φορά που ο πελάτης συνδέεται στο Διαδίκτυο. Οι ISP διασφαλίζουν ότι κάθε πελάτης λαμβάνει μόνο μία δυναμική διεύθυνση χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους. Το Dial-up και πολλές υπηρεσίες DSL απαιτούν συνήθως από τον πελάτη να συνδεθεί με ένα όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης. Οι υπηρεσίες καλωδιακού μόντεμ, από την άλλη πλευρά, το κάνουν αυτό κάνοντας εγγραφή και παρακολούθηση της διεύθυνσης MAC της συσκευής που συνδέεται με τον ISP. Η συσκευή με τη διεύθυνση MAC που παρακολουθείται από έναν ISP μπορεί να είναι το καλωδιακό μόντεμ, ένας ευρυζωνικός δρομολογητής ή ο υπολογιστής που φιλοξενεί τη σύνδεση στο Διαδίκτυο. Ο πελάτης είναι ελεύθερος να δημιουργήσει ένα δίκτυο πίσω από αυτόν τον εξοπλισμό, αλλά ο ISP αναμένει ότι η διεύθυνση MAC θα ταιριάζει με την καταχωρισμένη τιμή ανά πάσα στιγμή. Ωστόσο, όταν ένας πελάτης αντικαθιστά αυτήν τη συσκευή ή αλλάζει τον προσαρμογέα δικτύου μέσα σε αυτήν, η διεύθυνση MAC του νέου εξοπλισμού δεν θα ταιριάζει πλέον με αυτήν που είναι καταχωρημένη στον ISP. Σε αυτήν την περίπτωση, ο ISP απενεργοποιεί συνήθως τη σύνδεση στο Διαδίκτυο του πελάτη για λόγους ασφαλείας (και χρέωσης). Αν και οι διευθύνσεις MAC δεν αποκαλύπτουν πληροφορίες γεωγραφικής τοποθεσίας όπως κάνουν οι διευθύνσεις IP, η αλλαγή διευθύνσεων MAC μπορεί να αυξήσει το απόρρητο του Διαδικτύου σε ορισμένες περιπτώσεις.

Αλλαγή διεύθυνσης MAC μέσω κλωνοποίησης

Μερικά άτομα επικοινωνούν με τους ISP τους για να ζητήσουν να ενημερώσουν τις διευθύνσεις MAC που σχετίζονται με τις συνδρομές τους. Αυτή η διαδικασία λειτουργεί αλλά απαιτεί χρόνο και η υπηρεσία Διαδικτύου δεν είναι διαθέσιμη έως ότου αναλάβει δράση ο πάροχος. Για να επιλύσετε γρήγορα αυτό το πρόβλημα, αλλάξτε τη διεύθυνση MAC στη νέα συσκευή έτσι ώστε να ταιριάζει με τη διεύθυνση της αρχικής συσκευής. Παρόλο που δεν μπορείτε να αλλάξετε μια φυσική διεύθυνση MAC σε υλικό, μπορείτε να την μιμηθείτε σε λογισμικό. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται κλωνοποίηση. Πολλοί ευρυζωνικοί δρομολογητές υποστηρίζουν την κλωνοποίηση διευθύνσεων MAC ως μια προηγμένη επιλογή διαμόρφωσης. Η προσομοιωμένη διεύθυνση MAC εμφανίζεται στον πάροχο υπηρεσιών ως ίδια με την αρχική διεύθυνση υλικού. Η συγκεκριμένη διαδικασία κλωνοποίησης ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του δρομολογητή. συμβουλευτείτε την τεκμηρίωση του προϊόντος για λεπτομέρειες.

Διευθύνσεις MAC και καλωδιακά μόντεμ

Εκτός από τις διευθύνσεις MAC που παρακολουθούνται από ISP, ορισμένα ευρυζωνικά μόντεμ παρακολουθούν επίσης τη διεύθυνση MAC του προσαρμογέα δικτύου του κεντρικού υπολογιστή στο οικιακό δίκτυο. Εάν αλλάξετε τον υπολογιστή που είναι συνδεδεμένος στο μόντεμ ευρείας ζώνης ή αλλάξετε τον προσαρμογέα δικτύου του, η σύνδεσή σας στο Διαδίκτυο ενδέχεται να μην λειτουργεί αργότερα. Σε αυτήν την περίπτωση, δεν απαιτείται κλωνοποίηση διεύθυνσης MAC. Η επαναφορά (συμπεριλαμβανομένης της ισχύος ανακύκλωσης) τόσο στο καλωδιακό μόντεμ όσο και στον κεντρικό υπολογιστή θα αλλάξει αυτόματα τη διεύθυνση MAC που είναι αποθηκευμένη στο μόντεμ.

Αλλαγή διευθύνσεων MAC μέσω του λειτουργικού συστήματος

Τα Windows προσφέρουν έναν εύκολο τρόπο αλλαγής διευθύνσεων MAC.

 1. Τύπος Πλήκτρο Windows+Χκαι μετά επιλέξτε Διαχειριστή της συσκευής.

  Διαχείριση συσκευών στο μενού Έναρξη

 2. Αναπτύξτε το Προσαρμογείς δικτύου λίστα.

 3. Κάντε δεξί κλικ στον προσαρμογέα του οποίου η διεύθυνση MAC θέλετε να αλλάξετε και, στη συνέχεια, επιλέξτε Ιδιότητες.

  Ιδιότητες στη Διαχείριση συσκευών

 4. Επίλεξε το Προχωρημένος αυτί.

  Για προχωρημένους καρτέλα στο παράθυρο Ιδιότητες

 5. Επιλέγω Τοπική διεύθυνση ή Διεύθυνση δικτύουκαι μετά επιλέξτε αξία.

  Πεδίο τιμής στο παράθυρο Controller Properties

 6. Διαγράψτε την υπάρχουσα τιμή, εισαγάγετε μια νέα διεύθυνση χωρίς ενωτικά και, στη συνέχεια, επιλέξτε Εντάξει.

  Κουμπί OK στο παράθυρο Controller Properties

 7. Επανεκκινήστε τον υπολογιστή.

Σε Linux και Unix

Στο Linux και σε ορισμένες εκδόσεις του Unix, το ifconfig υποστηρίζει την αλλαγή διευθύνσεων MAC εάν υπάρχει η απαραίτητη κάρτα δικτύου και υποστήριξη προγράμματος οδήγησης.