Saltar al contenido

Πώς να διορθώσετε μια μονάδα δίσκου DVD / BD / CD που δεν θα ανοίξει ή θα εξαχθεί

4 de junio de 2021

Χρειάστηκε ποτέ να ανοίξετε τη μονάδα δίσκου CD ή DVD (συνήθως αναφέρεται ως μονάδα οπτικού δίσκου), αλλά δεν θα μπορούσατε; Απλώς η τύχη σας, η αγαπημένη σας ταινία, το βιντεοπαιχνίδι ή η μουσική σας πιθανότατα είχε κολλήσει μέσα. Ίσως η τροφοδοσία του φορητού υπολογιστή να πέθανε, ίσως η μονάδα δίσκου στην επιφάνεια εργασίας να σταματήσει να ανταποκρίνεται, ή ίσως η πόρτα να είχε κολλήσει ή ο δίσκος να χαλαρώσει από μια προσπάθεια αρκετά για να μπλοκάρει τα πράγματα. Ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει ή τι εσείς νομίζω μπορεί να συμβαίνει, δεν υπάρχει λόγος να βιαστείτε και να αντικαταστήσετε το δίσκο ή τη μονάδα δίσκου μόνο και μόνο επειδή το κουμπί εξαγωγής δεν κάνει αυτό που περιμένατε να κάνει. Ευτυχώς, μία από τις ακόλουθες δύο μεθόδους σχεδόν πάντα κάνει το κόλπο να ανοίξει η μονάδα δίσκου:

Τρόπος εξαναγκαστικής εξαγωγής δίσκου από το λειτουργικό σύστημα

Θα ξεκινήσουμε με τον ευκολότερο τρόπο για να ανοίξετε τη μονάδα δίσκου – παραλείψτε το φυσικό κουμπί στο εξωτερικό και ζητήστε από το λειτουργικό σας σύστημα να εξαγάγει τον δίσκο. Μπορείτε να το δοκιμάσετε μόνο εάν ο υπολογιστής σας διαθέτει ισχύ και λειτουργεί. Μεταβείτε στην επόμενη ενότητα, εάν αυτό δεν ισχύει.

Απαιτούμενος χρόνος: Το να αναγκάζετε τη μονάδα CD, DVD ή BD να εξαχθεί μέσω των εντολών του λειτουργικού σας συστήματος είναι πολύ εύκολο και θα χρειαστούν μόνο λίγα δευτερόλεπτα για να το δοκιμάσετε.

 1. Ανοιξε Εξερεύνηση αρχείων εάν χρησιμοποιείτε Windows 10 ή Windows 8. Αναζητήστε το ή χρησιμοποιήστε το μενού WIN + X για να το ανοίξετε γρήγορα. Ανοιξε Εξερεύνηση των Windows σε παλαιότερες εκδόσεις των Windows. Μπορείτε να το κάνετε αυτό αναζητώντας αυτήν την επιλογή όταν κάνετε δεξί κλικ στο κουμπί Έναρξη.

 2. Μόλις ανοίξει, μεταβείτε στη μονάδα οπτικού δίσκου από το μενού στα αριστερά. Αυτή η μονάδα δίσκου ονομάζεται συχνά αυτόματα βάσει του δίσκου που βρίσκεται μέσα στη μονάδα δίσκου, αλλά υπάρχει συνήθως ένα μικρό εικονίδιο δίσκου για να τον εντοπίσετε. Εάν δυσκολεύεστε να το βρείτε, αναζητήστε το Αυτός ο υπολογιστής στα αριστερά στα Windows 10 ή 8, ή Υπολογιστή σε παλαιότερες εκδόσεις. Επιλέξτε το εικονίδιο προς τα αριστερά για να το αναπτύξετε εάν έχει καταρρεύσει.

 3. Κάντε δεξί κλικ ή πατήστε και κρατήστε πατημένο το οπτικό δίσκο και επιλέξτε Εκβάλλω από το μενού που ανοίγει.

 4. Ο δίσκος δίσκου ή ο δίσκος πρέπει να περιστραφούν προς τα κάτω και να εξαχθούν μέσα σε δευτερόλεπτα.

Χρησιμοποιείτε Mac; Παρόμοια με τη μέθοδο που περιγράφεται παραπάνω για τα Windows, βρείτε το εικονίδιο του δίσκου, κάντε δεξί κλικ και, στη συνέχεια, επιλέξτε Εκβάλλω. Εάν αυτό δεν λειτουργεί (Windows, macOS, Linux κ.λπ.), ήρθε η ώρα να το κάνετε με αυτό!

Πώς να ανοίξετε μια μονάδα δίσκου CD / DVD / BD … Με ένα συνδετήρα χαρτιού

Ακούγεται περίεργο, ναι, αλλά οι περισσότεροι οπτικοί δίσκοι υπολογιστών, συμπεριλαμβανομένων των εξωτερικών και εκείνων που θα βρείτε στα συστήματα παιχνιδιών σας, όπως το Xbox και το PlayStation, έχουν μια μικροσκοπική τρύπα που έχει σχεδιαστεί ως μέθοδο τελευταίας λύσης για να ανοίξει η θέση του δίσκου.

Απαιτούμενος χρόνος και εργαλεία: Θα χρειαστείτε ένα μονό, συνδετήρα βαρέως τύπου – όχι βιομηχανικού μεγέθους, αλλά ούτε και ένα από αυτά τα πλαστικά πλαστικά. Η όλη διαδικασία θα διαρκέσει λιγότερο από λίγα λεπτά και είναι πολύ εύκολη.

 1. Ξεδιπλώστε το συνδετήρα έως ότου υπάρχουν τουλάχιστον 1 έως 2 ίντσες (2 έως 5 cm) που είναι τόσο κοντά στην ευθεία όσο μπορείτε να το πάρετε.

 2. Κοιτάξτε προσεκτικά τη μονάδα δίσκου σας. Ακριβώς κάτω ή πάνω από την πόρτα της θήκης κίνησης (το τμήμα που «εξάγει» το δίσκο), πρέπει να υπάρχει μια πολύ μικρή τρύπα. Εάν διαθέτετε μία από αυτές τις μονάδες οπτικών δίσκων επιφάνειας εργασίας όπου μια μεγάλη πόρτα αναποδογυρίζει προς τα κάτω πριν την έξοδο της μονάδας δίσκου, τραβήξτε την προς τα κάτω με το δάχτυλό σας και, στη συνέχεια, αναζητήστε την τρύπα. Ορισμένοι παλαιότεροι επιτραπέζιοι υπολογιστές απαιτούν το άνοιγμα του μπροστινού πίνακα, σαν μια μεγάλη «πόρτα» στο περίβλημα του υπολογιστή, για να φτάσουν σε αυτήν την τρύπα.

 3. Εισαγάγετε το συνδετήρα στην καρφίτσα. Μέσα στη μονάδα δίσκου, ακριβώς πίσω από την τρύπα, υπάρχει μια μικρή ταχύτητα που, όταν περιστραφεί, θα αρχίσει να ανοίγει χειροκίνητα τη μονάδα δίσκου.

 4. Αφαιρέστε και τοποθετήστε ξανά το κλιπ χαρτιού όσο συχνά χρειάζεται για να αφαιρέσετε τη θέση της μονάδας δίσκου ώστε να την κρατήσετε.

 5. Τραβήξτε αργά τη θέση της μονάδας δίσκου μέχρι να αποσυρθεί πλήρως. Προσέξτε να μην τραβήξετε πολύ γρήγορα ή να συνεχίσετε να τραβάτε όταν αισθάνεστε αντίσταση.

 6. Αφαιρέστε το δίσκο CD, DVD ή BD από τη μονάδα δίσκου. Σπρώξτε αργά τη θήκη της μονάδας στη μονάδα μέχρι να κλείσει ή πατήστε το κουμπί ανοίγματος / κλεισίματος εάν η μονάδα εξακολουθεί να λειτουργεί.

Εάν αυτά τα βήματα δεν λειτουργούν ή αν χρησιμοποιείτε συχνά το κόλπο του συνδετήρα, ίσως είναι καιρός να εξετάσετε κάποιες άλλες επιλογές … Αυτά δεν είναι απαραίτητα με βήμα προς βήμα αντιμετώπιση προβλημάτων. Τα βήματα που λαμβάνετε εξαρτώνται πολύ από τον τύπο του υπολογιστή και τη μονάδα οπτικού δίσκου που έχετε, καθώς και από τη συγκεκριμένη κατάστασή σας.

Καμία τύχη? Εδώ είναι τι πρέπει να κάνετε στη συνέχεια

Σε αυτό το σημείο, υπάρχει πιθανώς κάποιο πρόβλημα με τη μονάδα δίσκου ή με άλλο μέρος του υπολογιστή. Ακολουθούν ορισμένα πράγματα που πρέπει να κάνετε:

 • Εάν η μονάδα δίσκου σας είναι εξωτερική, αποσυνδέστε και συνδέστε ξανά το καλώδιο δεδομένων και το καλώδιο τροφοδοσίας.
 • Ελέγξτε εσωτερικά ότι τα καλώδια τροφοδοσίας και δεδομένων είναι σταθερά συνδεδεμένα.
 • Επανεκκινήστε τον υπολογιστή σας και δοκιμάστε ξανά.
 • Αντικαταστήστε τη μονάδα. Οι μονάδες οπτικών δίσκων είναι σχετικά φθηνές – η Amazon πωλεί πολλά για περίπου $ 20 USD.