Saltar al contenido

Πώς να εγκαταστήσετε και να ρυθμίσετε έναν δέκτη οικιακού κινηματογράφου

14 de abril de 2021

Οι δέκτες οικιακού κινηματογράφου είναι ο κεντρικός κόμβος ενός συστήματος οικιακού κινηματογράφου. Εκτός από την παροχή ισχύος στα ηχεία, χειρίζονται όλες τις δυνατότητες εναλλαγής πηγών βίντεο, αποκωδικοποίηση ήχου, επεξεργασία βίντεο και δυνατότητα σύνδεσης. Τα ακριβή βήματα για το πώς να ρυθμίσετε έναν δέκτη AV διαφέρουν ελαφρώς ανάλογα με την επωνυμία και το μοντέλο, αλλά η συνολική διαδικασία είναι βασικά η ίδια. Αυτές οι πληροφορίες ισχύουν για δέκτες οικιακού κινηματογράφου από διάφορους κατασκευαστές, συμπεριλαμβανομένων των Anthem, Denon, Harman Kardon, Marantz, NAD, Onkyo / Integra, Pioneer, Sony και Yamaha.

Αποσυσκευάστε το δέκτη οικιακού κινηματογράφου

Όταν αποσυσκευάζετε ένα δέκτη οικιακού κινηματογράφου, σημειώστε τι συνοδεύει. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Ένα τηλεχειριστήριο (και μπαταρίες)
  • Ένας οδηγός χρήσης
  • Καλώδιο εναλλασσόμενου ρεύματος (μπορεί να είναι συνδεδεμένο στο πίσω μέρος του δέκτη)
  • Κεραίες ραδιοφώνου FM ή / και AM
  • Κεραίες Wi-Fi / Bluetooth (ενδέχεται να είναι συνδεδεμένες στον δέκτη)
  • Ένα μικρόφωνο που βοηθά στη ρύθμιση των ηχείων
Γιαμάχα
Διαβάστε το εγχειρίδιο χρήσης προτού προχωρήσετε περαιτέρω. Λείπει ένα κρίσιμο βήμα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα αργότερα.

Βρείτε μια θέση για το δέκτη οικιακού κινηματογράφου

Πριν επιλέξετε ένα σημείο για τον δέκτη σας, λάβετε υπόψη τα ακόλουθα:

  • Οι δέκτες οικιακού κινηματογράφου παράγουν θερμότητα, ειδικά εάν διαθέτουν πολλούς ενισχυτές που αντλούν πολλή ισχύ. Ο δέκτης πρέπει να τοποθετηθεί όπου ο αέρας μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα έτσι ώστε να διατηρεί μια αποδεκτή εσωτερική θερμοκρασία λειτουργίας.
  • Ακόμα κι αν ο δέκτης διαθέτει ανεμιστήρα, αφήστε τουλάχιστον δύο έως τρεις ίντσες σε κάθε πλευρά (ελέγξτε τυχόν οδηγίες στο εγχειρίδιο χρήσης) και τουλάχιστον έξι ίντσες πέρα ​​από το πίσω μέρος για να αφήσετε χώρο για καλώδια σύνδεσης.
  • Εάν ο δέκτης διαθέτει κεραία Wi-Fi ή Bluetooth, βεβαιωθείτε ότι υπάρχει χώρος για περιστροφή ή επέκταση κάθετα. Αυτό μπορεί να απαιτεί χώρο από τέσσερις έως έξι ίντσες πάνω από το πίσω μέρος της μονάδας.
  • Εάν δεν είναι δυνατή η πρόσβαση στο πίσω μέρος του δέκτη αφού ολισθήσει στη θέση του, τότε τα καλώδια και το καλώδιο των ηχείων πρέπει να στερεωθούν πριν ο δέκτης τοποθετηθεί στη μόνιμη θέση του.

Μην συνδέετε το δέκτη οικιακού κινηματογράφου σε πρίζα μέχρι να ολοκληρωθεί ολόκληρη η διαδικασία σύνδεσης.

Καλώδια και καλώδια ετικετών

Δημιουργήστε ετικέτες που μπορούν να κολληθούν ή να κολληθούν στα καλώδια και το καλώδιο των ηχείων. Αυτό βοηθά να παρακολουθείτε τι είναι συνδεδεμένο σε κάθε τερματικό ηχείου, είσοδο ή έξοδο στον δέκτη. Και τα δύο άκρα του καλωδίου και των καλωδίων των ηχείων πρέπει να φέρουν ετικέτα έτσι ώστε η διαδρομή σύνδεσης να αναγνωρίζεται εύκολα. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος δημιουργίας ετικετών είναι με έναν εκτυπωτή ετικετών όπως οι Dymo Rhino 4200, Epson LW-400 και Epson LW-600P. Πριν από την επισήμανση των καλωδίων, βεβαιωθείτε ότι έχουν το βέλτιστο μήκος. Παρόλο που είναι επιθυμητό να έχετε το μικρότερο μήκος από τα ηχεία και τα εξαρτήματα στον δέκτη οικιακού κινηματογράφου, ίσως χρειαστεί να μετακινήσετε τον δέκτη για να έχετε πρόσβαση στο πίσω πλαίσιο περιοδικά για προσθήκη, αποσύνδεση ή επανασύνδεση καλωδίου ή καλωδίου. Δεν θέλετε τα καλώδια ή οι ακροδέκτες σύνδεσης στον δέκτη σας να καταστραφούν, επειδή όλα είναι πολύ σφιχτά όταν πρέπει να το μετακινήσετε. Εάν μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στον πίνακα σύνδεσης του δέκτη από πίσω, τότε ένα επιπλέον πόδι θα πρέπει να είναι καλό. Εάν πρέπει απλώς να κάνετε γωνία του δέκτη για να εκτελέσετε αυτές τις εργασίες, θα πρέπει να λειτουργούν 18 ίντσες επιπλέον μήκους. Εάν πρέπει να τραβήξετε το δέκτη προς τα εμπρός για πρόσβαση στο πίσω πλαίσιο σύνδεσης, λάβετε υπόψη σας δύο ή τρία επιπλέον πόδια για κάθε καλώδιο / καλώδιο.

Συνδέστε κεραίες και Ethernet

Συνδέστε τυχόν κεραίες που συνοδεύουν τον δέκτη (AM / FM / Bluetooth / Wi-Fi). Εάν ο δέκτης οικιακού κινηματογράφου δεν διαθέτει ενσωματωμένο WiFi ή δεν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε, ενδέχεται να έχετε τη δυνατότητα σύνδεσης ενός καλωδίου Ethernet απευθείας στη θύρα Ethernet / LAN του δέκτη.

Δέκτης οικιακού κινηματογράφου Ethernet / Κεραίες - WiFi, Bluetooth, θύρες AM / FM

Ονυκο

Συνδέστε τα ηχεία σας

Ταιριάξτε τους ακροδέκτες των ηχείων του δέκτη με τα ηχεία σας. Συνδέστε το κεντρικό ηχείο στους ακροδέκτες των ηχείων του κεντρικού καναλιού, από αριστερά προς τα αριστερά, από δεξιά προς τα δεξιά και ούτω καθεξής. Εκτός από τη σύνδεση κάθε ηχείου στο σωστό κανάλι ηχείων, βεβαιωθείτε ότι η πολικότητα σύνδεσης είναι σωστή: το κόκκινο είναι θετικό (+) και το μαύρο είναι αρνητικό (-). Εάν η πολικότητα αντιστραφεί, τα ηχεία θα είναι εκτός φάσης, με αποτέλεσμα ένα ανακριβές στάδιο ήχου και κακή αναπαραγωγή χαμηλών συχνοτήτων.

Διάγραμμα για το πώς να συνδέσετε τους δέκτες Yamaha σε ηχεία

Γιαμάχα
Εάν έχετε περισσότερα κανάλια ή χρησιμοποιείτε διαφορετική ρύθμιση ηχείων (όπως Dolby Atmos, DTS: X, Auro 3D Audio ή Zone 2), ανατρέξτε στις εικόνες στο εγχειρίδιο χρήσης για να μάθετε ποια τερματικά θα χρησιμοποιήσετε.

Συνδέστε το Subwoofer

Αντί να συνδέεται σε τερματικά που χρησιμοποιούνται για τα υπόλοιπα ηχεία, το υπογούφερ συνδέεται σε σύνδεση τύπου RCA (συνήθως με σήμανση subwoofer, subwoofer preamp ή L / LFE). Αυτός ο τύπος σύνδεσης χρησιμοποιείται επειδή τα περισσότερα subwoofer διαθέτουν ενσωματωμένο ενισχυτή, οπότε ο δέκτης δεν χρειάζεται να τροφοδοτεί το subwoofer. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε ανθεκτικό καλώδιο ήχου RCA για να πραγματοποιήσετε αυτήν τη σύνδεση.

Συνδέστε το δέκτη οικιακού κινηματογράφου σε τηλεόραση

Οι δέκτες οικιακού κινηματογράφου είναι πλέον εξοπλισμένοι με συνδέσεις HDMI. Εάν διαθέτετε τηλεόραση HD ή 4K Ultra HD, συνδέστε την έξοδο HDMI του δέκτη σε μία από τις εισόδους HDMI της τηλεόρασης (κατά προτίμηση εκείνη με την ένδειξη HDMI-ARC εάν υπάρχει).

Παράδειγμα συνδέσεων HDMI δέκτη οικιακού κινηματογράφου

Onkyo ΗΠΑ

Συνδέστε τα στοιχεία προέλευσης

Τα συστατικά πηγής μπορούν να περιλαμβάνουν συσκευές αναπαραγωγής Blu-ray / Blu-ray Ultra HD, καλωδιακά / δορυφορικά κουτιά, κονσόλες παιχνιδιών και ροές πολυμέσων. Πολλοί δέκτες οικιακού κινηματογράφου που κατασκευάστηκαν από το 2013 έχουν εξαλείψει τις αναλογικές συνδέσεις βίντεο (σύνθετα και συστατικά). Εάν έχετε ένα παλιό VCR ή DVD player που δεν διαθέτει έξοδο HDMI, βεβαιωθείτε ότι ο δέκτης που αγοράζετε διαθέτει τις συνδέσεις που χρειάζεστε. Οι δέκτες οικιακού κινηματογράφου παρέχουν γενικά αναλογικές και ψηφιακές επιλογές σύνδεσης ήχου. Εάν έχετε CD player, συνδέστε το με τον δέκτη χρησιμοποιώντας την αναλογική στερεοφωνική σύνδεση. Εάν διαθέτετε συσκευή αναπαραγωγής DVD που δεν έχει έξοδο HDMI, συνδέστε το σήμα βίντεο στον δέκτη χρησιμοποιώντας καλώδια βίντεο συνιστωσών και συνδέστε τον ήχο χρησιμοποιώντας ψηφιακές οπτικές ή ψηφιακές ομοαξονικές συνδέσεις. Ανάλογα με τον τύπο της τηλεόρασης (3D, 4K, HDR) και τον δέκτη, ίσως χρειαστεί να συνδέσετε το σήμα βίντεο απευθείας στην τηλεόραση και το ηχητικό σήμα στον δέκτη οικιακού κινηματογράφου. Αυτό συμβαίνει συχνά όταν χρησιμοποιείτε μια τηλεόραση 3D και μια συσκευή αναπαραγωγής δίσκων Blu-ray 3D με έναν συμβατό δέκτη 3D.

Είσοδοι πηγής δέκτη οικιακού κινηματογράφου Integra DRX-3.2

Onkyo / Integra
Συνδέστε όλα τα εξαρτήματα πηγής στον δέκτη, καθώς ο δέκτης διαθέτει ένα σύστημα μενού στην οθόνη που βοηθά στην εγκατάσταση και πρόσβαση σε λειτουργίες.

Ενεργοποιήστε το και βεβαιωθείτε ότι το τηλεχειριστήριο λειτουργεί

Μόλις ολοκληρωθούν οι αρχικές συνδέσεις, σύρετε τον δέκτη στη θέση του και συνδέστε τον στην τροφοδοσία AC. Ενεργοποιήστε το δέκτη χρησιμοποιώντας το κουμπί λειτουργίας του μπροστινού πίνακα και δείτε εάν ανάβει η οθόνη κατάστασης. Εάν συμβαίνει αυτό, μπορείτε να συνεχίσετε με την υπόλοιπη εγκατάσταση. Τοποθετήστε τις μπαταρίες στο τηλεχειριστήριο και απενεργοποιήστε τον δέκτη και, στη συνέχεια, ενεργοποιήστε τον ξανά για να βεβαιωθείτε ότι λειτουργεί. Οι περισσότεροι δέκτες έχουν μια διεπαφή χρήστη που εμφανίζεται στην οθόνη της τηλεόρασής σας. Με την τηλεόραση ενεργοποιημένη, ρυθμίστε την στην είσοδο στην οποία είναι συνδεδεμένος ο δέκτης, ώστε να μπορείτε να προχωρήσετε στις λειτουργίες ρύθμισης του μενού στην οθόνη. Τα βήματα ενδέχεται να διαφέρουν, αλλά πιθανότατα θα σας ζητηθεί να επιλέξετε μια γλώσσα, να ρυθμίσετε μια σύνδεση στο Διαδίκτυο και να πραγματοποιήσετε λήψη τυχόν ενημερώσεων υλικολογισμικού. Ορισμένοι κατασκευαστές παρέχουν μια εφαρμογή iOS ή Android που σας επιτρέπει να εκτελείτε βασικές ρυθμίσεις και άλλες λειτουργίες ελέγχου από το smartphone σας.

Ορίστε τα επίπεδα των ηχείων

Οι περισσότεροι δέκτες οικιακού κινηματογράφου παρέχουν δύο επιλογές για τον καθορισμό των επιπέδων των ηχείων. Αυτό το πρώτο είναι να χρησιμοποιήσετε την ενσωματωμένη γεννήτρια δοκιμαστικού τόνου για να εξισορροπήσετε χειροκίνητα το επίπεδο ηχείων κάθε καναλιού. Ένας μετρητής ήχου παρέχει αριθμητικές ενδείξεις ντεσιμπέλ που μπορείτε να γράψετε για αναφορά. Μια άλλη επιλογή είναι η χρήση της λειτουργίας αυτόματης ρύθμισης. Ο δέκτης σας θα συνοδεύεται από μικρόφωνο εάν υποστηρίζεται αυτή η δυνατότητα. Όταν ενεργοποιηθεί, ο δέκτης στέλνει αυτόματα δοκιμαστικούς ήχους από κάθε κανάλι που παραλαμβάνονται από το μικρόφωνο και αποστέλλονται πίσω στον δέκτη. Χρησιμοποιώντας αυτές τις πληροφορίες, ο δέκτης υπολογίζει τα βέλτιστα επίπεδα ηχείων και το σημείο διασταύρωσης μεταξύ των ηχείων και του υπογούφερ. Όταν χρησιμοποιείτε ένα αυτόματο σύστημα, χρειάζεστε ένα δωμάτιο με απόλυτη σιωπή για καλύτερα αποτελέσματα, οπότε κλείστε τυχόν πόρτες και παράθυρα. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία εγκατάστασης, ελέγξτε τα αποτελέσματα (προσβάσιμα μέσω του μενού στην οθόνη) και επιβεβαιώστε ότι τα κανάλια απόστασης και απόστασης ηχείων είναι σωστά. Ένα κοινό πρόβλημα είναι ότι το κεντρικό κανάλι μπορεί να είναι πολύ απαλό. Μερικές φορές μπορεί να είναι απαραίτητη η αύξηση του κεντρικού καναλιού επιπέδου 2 ή 3dB και η μείωση του υπογούφερ κατά το ίδιο ποσό. Τα συστήματα αυτόματης ρύθμισης ηχείων / διόρθωσης δωματίου ακολουθούν διαφορετικά ονόματα ανάλογα με τη μάρκα / μοντέλο. Για παράδειγμα, ονομάζεται AccuEQ εάν έχετε ρύθμιση δέκτη Onkyo.

Δοκιμάστε τα συστατικά πηγής σας

Ενεργοποιήστε τις πηγές σας. Ορισμένοι δέκτες διαθέτουν προηγμένες δυνατότητες που έχουν τις δικές τους διαδικασίες εγκατάστασης. Συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο χρήστη ή επισκεφθείτε τον ιστότοπο του κατασκευαστή για περαιτέρω οδηγίες σχετικά με την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα μετά τη ρύθμιση του δέκτη οικιακού κινηματογράφου, υπάρχουν μερικά βήματα αντιμετώπισης προβλημάτων οικιακού κινηματογράφου που μπορείτε να προσπαθήσετε να λύσετε το πρόβλημα.