Saltar al contenido

Πώς να εγκαταστήσετε μια μονάδα κεφαλής χωρίς πλεξούδα καλωδίωσης

26 de mayo de 2021

Ανάλογα με το τι ακριβώς εννοείτε με την «καλωδίωση ενός ραδιοφώνου αυτοκινήτου χωρίς πλεξούδα», υπάρχουν μερικοί διαφορετικοί τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος. Εάν έχετε την εργοστασιακή πλεξούδα, αλλά όχι την πλεξούδα που συνόδευε την κεφαλή σας όταν ήταν καινούργια, τότε μπορείτε είτε να αγοράσετε έναν προσαρμογέα – εάν είναι διαθέσιμος – είτε να φτιάξετε έναν. Εάν έχετε όλα όσα συνοδεύουν την κεντρική μονάδα, αλλά κάποιος, σε κάποιο σημείο, κόψει την πλεξούδα του εργοστασίου από το αυτοκίνητο, τότε το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να προσδιορίσετε τα καλώδια και τη συγκόλληση στην κεφαλή σας. Από την άλλη πλευρά, εάν η κεφαλή σας δεν διαθέτει πλεξούδα, και ασχολείστε με γυμνά καλώδια στο αυτοκίνητό σας, αυτό είναι ένα πιο περίπλοκο, αλλά ακόμα εφικτό, έργο.

Καλωδίωση στερεοφωνικού αυτοκινήτου χωρίς εργοστασιακή πλεξούδα

Peter Dazeley / Επιλογή φωτογράφου / Getty Images
Παρόλο που οι προσαρμογείς καλωδίωσης κεφαλής επιτρέπουν την εγκατάσταση μονάδας κεφαλής plug-and-play, είναι σχετικά συνηθισμένο για τους εγκαταστάτες να κόβουν απλώς την εργοστασιακή πλεξούδα και τη συγκόλληση στην πλεξούδα της κεντρικής μονάδας κατά την εγκατάσταση. Εάν η μονάδα κεφαλής αφαιρεθεί αργότερα, θα μείνετε με γυμνά καλώδια. Ή αν θέλετε απλώς να κάνετε αναβάθμιση σε μια νέα κεφαλή aftermarket, αναγκάζεστε να κόψετε την πλεξούδα aftermarket και να ξεκινήσετε από το μηδέν. Παρόλο που μπορεί να φαίνεται τρομακτικό να κοιτάς την παύλα σου και να βλέπεις ένα άγριο σύρμα από σύρματα, αυτό είναι ένα πολύ εύκολο πρόβλημα να το αντιμετωπίσεις. Η ευκολότερη λύση είναι να αποκτήσετε ένα διάγραμμα καλωδίωσης για τη συγκεκριμένη μάρκα και μοντέλο του αυτοκινήτου σας ή να συνδεθείτε στο διαδίκτυο και να αναζητήσετε ένα διάγραμμα ή πίνακα που δείχνει ποια καλώδια κάνουν τι. Εάν μπορείτε να μάθετε τα χρώματα του ηχείου, τη δύναμη, τη γείωση, τη μνήμη να διατηρείται ζωντανή και οποιαδήποτε άλλα καλώδια, τότε το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τα εντοπίσετε στην παύλα και να τα συνδέσετε στα αντίστοιχα καλώδια της κεφαλής σας. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε αυτές τις πληροφορίες στο Διαδίκτυο, ή προτιμάτε να κάνετε τα πράγματα με τον παλιομοδίτικο τρόπο, υπολογίζοντας ποια καλώδια κάνουν μια απλή διαδικασία. Με μερικά βασικά εργαλεία όπως ένα δοκιμαστικό φως, πολύμετρο και ίσως μια μπαταρία 1,5V, μπορείτε να τακτοποιήσετε τα πάντα σε λίγα λεπτά. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς να εντοπίσετε σωστά το χάος των στερεοφωνικών καλωδίων του αυτοκινήτου στην ταμπλό σας, ανατρέξτε στο βασικό αστάρι αυτοκινήτου.

Καλωδίωση στερεοφωνικού αυτοκινήτου χωρίς πλεξούδα κεφαλής

Αυτή είναι μια πιο περίπλοκη πρόκληση που μπορεί να απαιτεί κάποια κατασκευή. Εάν μπορείτε να εντοπίσετε μια νέα, ή ακόμη και χρησιμοποιημένη, πλεξούδα, αυτή θα είναι πάντα η ευκολότερη λύση. Χωρίς τη διαθεσιμότητα μιας νέας πλεξούδας, ενδέχεται να μπορείτε να βρείτε ένα μεταχειρισμένο από μια τοπική αυλή ναυαγίων ή μια πρίζα ανταλλακτικών. Εάν δεν μπορείτε να εντοπίσετε μια πλεξούδα αντικατάστασης για το στερεοφωνικό του αυτοκινήτου σας, τότε θα σας κόψει τη δουλειά. Λάβετε ένα διάγραμμα pinout για την κεφαλή σας. Ο καλύτερος τρόπος για να το βρείτε είναι να αφαιρέσετε τον αριθμό μοντέλου της κεντρικής μονάδας από την ετικέτα και στη συνέχεια να εκτελέσετε μια αναζήτηση στο Διαδίκτυο. Ακόμα κι αν ο κατασκευαστής δεν παρέχει επαρκή τεκμηρίωση, ενδέχεται να μπορείτε να βρείτε πληροφορίες σχετικά με το pinout σε ένα φόρουμ ή αλλού. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε δεδομένα pinout για την κύρια μονάδα, αυτό είναι σχεδόν ένα πρόβλημα.

Κατασκευή νέας καλωδίωσης μονάδας κεφαλής

Εάν μπορείτε να βρείτε τα δεδομένα pinout, τότε θα πρέπει να τα χρησιμοποιήσετε για να δημιουργήσετε μια νέα πλεξούδα. Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να αποκτήσετε κάτι που ονομάζεται «ορθογώνιος σύνδεσμος» μεγέθους που να ταιριάζει στην κεφαλή σας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, χρειάζεστε έναν σύνδεσμο ορθογώνιας κεφαλής δύο σειρών με μια γυναικεία πρίζα που είναι τύπου «διαμέσου οπής». Αυτός ο τύπος συνδετήρα έχει σχεδιαστεί για εγκατάσταση σε πλακέτα κυκλώματος, αλλά θα λειτουργήσει επίσης σε μια πρέζα ως το θεμέλιο μιας ανταλλακτικής στερεοφωνικής πλεξούδας αυτοκινήτου. Ενδέχεται να μην μπορείτε να βρείτε ένα σύνδεσμο με τη σωστή απόσταση των ακίδων και τον σωστό αριθμό ακίδων. Ενώ η απόσταση των ακίδων είναι σημαντική, ο αριθμός των ακίδων δεν είναι. Μπορείτε είτε να χρησιμοποιήσετε πολλούς μικρότερους συνδετήρες είτε να κόψετε έναν μεγάλο για να ταιριάζει, ό, τι λειτουργεί καλύτερα. Μόλις βρείτε ένα διάγραμμα pinout και αποκτήσετε έναν ορθογώνιο σύνδεσμο, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι τα καλώδια συγκόλλησης σε κάθε έναν από τους ακροδέκτες του συνδετήρα και στη συνέχεια τοποθετήστε τη συρρίκνωση της θερμότητας σε κάθε καλώδιο για να αποφύγετε τα σορτς. Εάν το αυτοκίνητό σας εξακολουθεί να διαθέτει την εργοστασιακή πλεξούδα, τότε υπάρχουν δύο τρόποι για να ολοκληρώσετε την εγκατάσταση. Αποκτήστε έναν προσαρμογέα που έχει σχεδιαστεί για να συνδέεται στην πλεξούδα ή κατασκευάστε τον με τον ίδιο τρόπο που κάνατε με αυτόν για την κεφαλή σας. Μπορείτε επίσης να κόψετε απλά τα καλώδια και να τα συνδέσετε απευθείας στη νέα πλεξούδα σας, αν και αυτό θα αλλάξει νέα προβλήματα στο επόμενο άτομο που προσπαθεί να αναβαθμίσει το στερεοφωνικό.

Καλωδίωση στερεοφωνικού αυτοκινήτου χωρίς καμία πλεξούδα

Εάν η μονάδα κεφαλής σας δεν διαθέτει πλεξούδα και κάποιος κόψει επίσης το λουρί από το αυτοκίνητό σας, τότε θα πρέπει να κάνετε έναν συνδυασμό των παραπάνω μεθόδων. Το πρώτο βήμα είναι ακόμη να αποκτήσετε ένα pinout για την κεφαλή σας και να δημιουργήσετε μια νέα πλεξούδα για αυτό. Μετά από αυτό, θα πρέπει να προσδιορίσετε όλα τα καλώδια στην παύλα για να προσδιορίσετε ποια είναι για τα ηχεία, ισχύ, γείωση και ούτω καθεξής. Επειδή δεν υπάρχει εργοστασιακή πλεξούδα στην εικόνα, έχετε δύο επιλογές που πρέπει να λάβετε υπόψη. Μπορείτε είτε να διαμορφώσετε μια νέα πλεξούδα για τα εργοστασιακά καλώδια που θα συνδέονται στην πλεξούδα της μονάδας κεφαλής ή να κολλήσετε την πλεξούδα της κεντρικής μονάδας απευθείας στα καλώδια του εργοστασίου.