Saltar al contenido

Πώς να επιδιορθώσετε ένα σφάλμα CMOS Checksum

28 de abril de 2021

Ένα σφάλμα CMOS Checksum είναι μια διένεξη μεταξύ του CMOS (Συμπληρωματικός Ημιαγωγός Μεταλλικού Οξειδίου) και του BIOS (Βασικό Σύστημα Εξόδου Εισόδου) που συμβαίνει κατά την εκκίνηση ενός υπολογιστή. Εμφανίζεται όταν ο υπολογιστής δεν είναι σε θέση να διαβάσει πληροφορίες εκκίνησης ή τα δεδομένα δεν ταιριάζουν. Σε αυτόν τον οδηγό, εξηγούμε τι προκαλεί σφάλμα CMOS Checksum και προσφέρουμε οδηγίες για την αντιμετώπιση προβλημάτων και την επίλυση του προβλήματος.

Αιτίες σφαλμάτων CMOS Checksum

Υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι για ένα σφάλμα ελέγχου CMOS, αλλά σχεδόν όλοι επιστρέφουν στις πληροφορίες σχετικά με το CMOS που είναι κατεστραμμένοι για έναν ή τον άλλο λόγο. Πριν από την εκκίνηση ενός λειτουργικού συστήματος, η μητρική πλακέτα του υπολογιστή χειρίζεται πολλές εργασίες χαμηλότερου επιπέδου, προετοιμάζοντας τα στοιχεία του συστήματος για εκτέλεση και τελικά παραδίδοντας αυτές τις εργασίες στο λειτουργικό σύστημα. Το λογισμικό στη μητρική πλακέτα ονομάζεται BIOS. Εκτός από την εκκίνηση ενός υπολογιστή, το BIOS περιέχει πολλές ρυθμίσεις για το υλικό του, όπως ταχύτητες, τάσεις, χρόνος συστήματος και προτεραιότητες εκκίνησης. Οι ρυθμίσεις του BIOS δεν αποθηκεύονται στον σκληρό δίσκο. Βρίσκονται σε ένα τσιπ που ονομάζεται CMOS. Κάθε φορά που κάνετε αλλαγές στις ρυθμίσεις του BIOS, ξεκινάτε τον υπολογιστή σας ή τερματίζετε τη λειτουργία του, αυτά τα συμβάντα γράφονται στο CMOS. Παρακολουθεί τα δεδομένα για να βεβαιωθείτε ότι τα πράγματα θα λειτουργούν κανονικά την επόμενη φορά που θα ξεκινήσετε τον υπολογιστή. Το CMOS παραμένει αναμμένο ενώ ο υπόλοιπος υπολογιστής είναι απενεργοποιημένος επειδή τροφοδοτείται ανεξάρτητα από μια μπαταρία ρολογιού. Όταν ξεκινά ο υπολογιστής, διαβάζει την κατάσταση στην οποία ήταν τελευταία από το CMOS. Συνήθως, μπορεί να διαβάσει τις πληροφορίες και να αποκατασταθεί χωρίς πρόβλημα. Ένα σφάλμα CMOS Checksum παρουσιάζεται όταν ο υπολογιστής δεν είναι σε θέση να διαβάσει αυτές τις πληροφορίες. Μία από τις πιο κοινές αιτίες ενός σφάλματος ελέγχου είναι επίσης η πιο απλή λύση. Η μπαταρία που τροφοδοτεί το CMOS είναι μια μπαταρία ρολογιού και μπορεί να εξαντληθεί. Όταν η μπαταρία έχει εξαντληθεί, το CMOS δεν μπορεί πλέον να αποθηκεύσει πληροφορίες. Οι αυξήσεις ισχύος και οι ξαφνικές απώλειες ισχύος είναι άλλες αιτίες. Εάν ένας υπολογιστής δεν έχει την ευκαιρία να γράψει πληροφορίες στο CMOS προτού απενεργοποιηθεί απότομα, δυσκολεύεται να πάρει το σημείο που σταμάτησε. Οι υπερτάσεις ισχύος μπορούν επίσης να προκαλέσουν καταστροφή ή καταστροφή υλικού. Η τελική αιτία είναι λιγότερο συχνή, αλλά μπορεί να συμβεί. Εάν το BIOS είναι κατεστραμμένο ή κατεστραμμένο, θα προκαλέσει αναντιστοιχία μεταξύ του BIOS και του CMOS. Είναι ασυνήθιστο αλλά πιθανό ένας ιός να μολύνει και να καταστρέφει το BIOS. Ωστόσο, είναι πιο συνηθισμένο το γεγονός ότι μια ενημέρωση του BIOS απέτυχε ή το λειτουργικό σύστημα ενημέρωσε κάτι που την προκάλεσε να μην συγχρονιστεί με το BIOS.

Τρόπος διόρθωσης σφαλμάτων CMOS Checksum

Παρόλο που δεν είναι πάντα δυνατό να διορθωθεί ένα σφάλμα ελέγχου CMOS, ειδικά σε περίπτωση βλάβης υλικού, η επιδιόρθωση είναι συνήθως απλή. Ακολουθήστε αυτά τα βήματα, για να επιλύσετε το σφάλμα.

  1. Επανεκκινήστε τον υπολογιστή. Μια κανονική επανεκκίνηση δημιουργεί συνήθως ένα νέο άθροισμα ελέγχου και εξαλείφει το σφάλμα. Ένα σφάλμα που παραμένει μετά από μια κανονική επανεκκίνηση απαιτεί περισσότερη δουλειά.

  2. Πραγματοποιήστε λήψη και αναβάθμιση μιας ενημέρωσης του BIOS. Κατεβάστε την ενημέρωση από τον ιστότοπο του κατασκευαστή της μητρικής πλακέτας. Πολλές μητρικές κάρτες μπορούν να κατεβάσουν μια ενημέρωση από το BIOS ενώ είναι συνδεδεμένες στο δίκτυό σας χρησιμοποιώντας ένα καλώδιο Ethernet.

  3. Επαναφέρετε το BIOS. Ορισμένες μητρικές κάρτες έχουν έναν διακόπτη είτε στον πίνακα είτε στο πίσω μέρος του υπολογιστή για να επαναφέρουν τις ρυθμίσεις του BIOS. Εάν δεν υπάρχει τέτοιος διακόπτης, αφαιρέστε την μπαταρία CMOS από το σύστημά σας για ένα ή δύο λεπτά. Η απώλεια ισχύος προκαλεί την επαναφορά όλων των στοιχείων στο CMOS.

  4. Αντικαταστήστε την μπαταρία CMOS. Εάν η αιτία είναι μια μπαταρία που έχει εξαντληθεί, το μόνο που χρειάζεστε είναι καινούργια. Η μπαταρία CMOS βρίσκεται στη μητρική πλακέτα του υπολογιστή. Σε επιτραπέζιους υπολογιστές, είναι εύκολο να φτάσετε και διατηρείται στη θέση του μόνο με μεταλλικό κλιπ. Σε φορητούς υπολογιστές, θα χρειαστεί να ανοίξετε το μηχάνημα για να φτάσετε στη μητρική πλακέτα, και αυτό μπορεί να αφεθεί καλύτερα σε έναν επαγγελματία.

  5. Συμβουλευτείτε έναν τεχνικό ή έναν ειδικό επισκευής υπολογιστών. Εάν αποτύχουν όλα τα παραπάνω, το πρόβλημα μπορεί να οφείλεται σε ζημιά υλικού. Πριν αγοράσετε μια νέα μητρική πλακέτα ή ανακυκλώσετε το μηχάνημα, ζητήστε από έναν επαγγελματία να το ελέγξει.