Saltar al contenido

Πώς να προσαρμόσετε τις συχνότητες σε ένα στερεοφωνικό εξισωτή ήχου

1 de junio de 2021

Τι πρέπει να γνωρίζετε

 • Πρώτα, τοποθετήστε τα ηχεία για καλύτερο ήχο. Στη συνέχεια, ορίστε τα στοιχεία ελέγχου ισοσταθμιστή σε ουδέτερο ή 0 πριν προσαρμόσετε την προτίμησή σας για ακρόαση.
 • Για φωτεινότερα πρίμα, μειώστε τις συχνότητες μεσαίου εύρους και χαμηλών σημείων. Για περισσότερα μπάσα, χαμηλώστε τα πρίμα και τις συχνότητες μεσαίας εμβέλειας.
 • Κάντε μικρές ρυθμίσεις, έναν έλεγχο συχνότητας κάθε φορά. Παίξτε και πειραματιστείτε με όλες τις ρυθμίσεις ισοσταθμιστή.

Αυτό το άρθρο εξηγεί πώς να προσαρμόσετε τις συχνότητες στο στερεοφωνικό σας σύστημα ώστε να ακούγεται ακριβώς όπως θέλετε.

Πώς να ρυθμίσετε έναν ισοσταθμιστή σε ένα στερεοφωνικό

Ένα από τα ευκολότερα και πιο βολικά εργαλεία για τη ρύθμιση του ήχου είναι πιθανότατα στα χέρια σας. Ο εξοπλισμός του παλιού σχολείου συνήθως εμφανίζει φυσικά ρυθμιστικά (αναλογικά) στο μπροστινό μέρος, ενώ τα μοντέρνα μοντέλα ενσωματώνουν τέτοια χειριστήρια σε γραφική ψηφιακή μορφή (ή μερικές φορές ως μέρος μιας εφαρμογής ή λογισμικού, ανάλογα με τη ρύθμιση σας).

 1. Πριν αγγίξετε ακόμη και τον ισοσταθμιστή, βεβαιωθείτε ότι όλα τα ηχεία έχουν τοποθετηθεί σωστά. Εάν τα ηχεία δεν είναι ήδη τοποθετημένα για να ακούγονται καλύτερα, η ρύθμιση των χειριστηρίων ισοσταθμιστή δεν θα δημιουργήσει τον περιζήτητο αντίκτυπο. Εάν δεν γνωρίζετε πώς ή δεν είστε σίγουροι, ακολουθήστε τις κατάλληλες οδηγίες τοποθέτησης για να βοηθήσετε στη σωστή ρύθμιση των ηχείων. Με αυτόν τον τρόπο, θα ξεκινήσετε από τον καλύτερο δυνατό ήχο στην αίθουσα ακρόασης.

 2. Ρυθμίστε τα στοιχεία ελέγχου ισοσταθμιστή σε ουδέτερο ξεκινώντας με τα στοιχεία ελέγχου ισοσταθμιστή (είτε υλικού είτε / και λογισμικού) που έχουν οριστεί στο ουδέτερο ή 0 θέσεις. Δεν ξέρετε ποιος μπορεί να τους άγγιξε τελευταία, οπότε είναι πάντα συνετό να ελέγχετε πρώτα τα επίπεδα. Κάθε ρυθμιστικό ρυθμίζει μια συγκεκριμένη ζώνη συχνοτήτων, με την ένδειξη hertz (Hz), με την κατακόρυφη κίνηση να αυξάνει / μειώνει την έξοδο ντεσιμπέλ (dB). Οι χαμηλές συχνότητες (μπάσο) βρίσκονται στα αριστερά, οι υψηλές (πρίμα) στα δεξιά και η μεσαία περιοχή μεταξύ τους.

 3. Προσαρμόστε τα στοιχεία ελέγχου ισοσταθμιστή βάσει των προτιμήσεών σας ή της ακρόασης, κάνοντας μικρές ρυθμίσεις (αύξηση ή μείωση) σε έναν έλεγχο συχνότητας κάθε φορά. Φροντίστε να παίζετε μουσική με την οποία είστε εξοικειωμένοι, ώστε να είστε σίγουροι για τον ήχο που προκύπτει. Ακόμη και μια μικρή ρύθμιση μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο επειδή όλες οι συχνότητες αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και επηρεάζουν τη συνολική απόδοση.

  Μειώστε τις συχνότητες

  Λάβετε υπόψη ότι θεωρείται η καλύτερη πρακτική να μειώσετε ή να μειώσετε τις συχνότητες αντί να τις αυξήσετε. Αυτό μπορεί να φαίνεται αντίθετο στην αρχή, καθώς το αποτέλεσμα της ώθησης προς τα πάνω παρέχει περισσότερα, αλλά τα ενισχυμένα σήματα μπορούν γρήγορα να διαβρώσουν τη διαύγεια και να αναπτύξουν ανεπιθύμητη παραμόρφωση, η οποία ξεπερνά τον σκοπό της βελτιστοποίησης για τον καλύτερο ήχο. Αν θέλετε να ακούσετε γενικά φωτεινότερα πρίμα, μειώστε τα επίπεδα των συχνοτήτων μεσαίου εύρους και χαμηλών σημείων. Για περισσότερα μπάσα, χαμηλώστε το πρίμα και το μεσαίο εύρος. Όλα έχουν σχέση με την ισορροπία και την αναλογία.

 4. Αξιολογήστε την ποιότητα του ήχου αφού πραγματοποιήσετε την προσαρμογή για να αφήσετε μια στιγμή ακρόασης να εκτιμήσει το αποτέλεσμα που προκύπτει. οι αλλαγές συνήθως δεν συμβαίνουν αμέσως. Ίσως θελήσετε επίσης να αυξήσετε λίγο την ένταση, ειδικά εάν έχουν μειωθεί μερικές συχνότητες.

 5. Επαναπροσαρμόστε τα χειριστήρια για να κάνετε περαιτέρω, μικρές αλλαγές ή επιλέξτε άλλη ζώνη συχνοτήτων και επαναλάβετε το Βήμα 3 έως ότου επιτύχετε την επιθυμητή ποιότητα ήχου. Μπορεί να είναι επωφελές να παίζετε διαφορετικά μουσικά κομμάτια που παρουσιάζουν μια ποικιλία φωνητικών ή / και οργάνων για να μηδενίσετε έναν συγκεκριμένο ήχο. Μην φοβάστε να παίξετε και να πειραματιστείτε με όλες τις ρυθμίσεις ισοσταθμιστή.

Ένας στερεοφωνικός ισοσταθμιστής ήχου, κοινώς γνωστός ως έλεγχος EQ, επιτρέπει την προσαρμογή συγκεκριμένων ζωνών συχνοτήτων. Πολύ συχνά, αυτά τα στοιχεία ελέγχου προσφέρουν μια επιλογή προεπιλογών με ένα κλικ, όπως επίπεδη, ποπ, ροκ, συναυλία, φωνητικά, ηλεκτρονικά, λαϊκά, τζαζ, ακουστικά και άλλα.

Είναι όλα για τη γεύση

Steven Puetzer / Getty Images
Όπως και με τη γεύση του φαγητού, η ακρόαση μουσικής είναι μια υποκειμενική εμπειρία. Είτε πρόκειται για περιστασιακό ακροατή ή αφοσιωμένο audiophile, οι άνθρωποι τείνουν να έχουν ορισμένες προτιμήσεις. Μερικοί από εμάς επιλέγουν να αυξήσουν τα γεύματά μας με ένα πασπαλίζουμε μπαχαρικά όπως αλάτι, πιπέρι, κανέλα ή σάλσα. Η ίδια ιδέα ισχύει για τον ήχο και τα στοιχεία ελέγχου ισοσταθμιστή παρέχουν αυτό το στοιχείο προσαρμογής. Θυμηθείτε, μόνο εσείς θα γνωρίσετε και θα αποφασίσετε τι ακούγεται καλό στα αυτιά σας, γι ‘αυτό εμπιστευτείτε αυτό που ακούτε και απολαύστε.

Πότε να ρυθμίσετε τον Ισοσταθμιστή

Μερικές φορές η χρήση ενός στερεοφωνικού ισοσταθμιστή ήχου μπορεί να είναι λιγότερο για βελτίωση και περισσότερο για τη γεφύρωση ενός ελλείμματος. Διαφορετικές μάρκες και μοντέλα ηχείων εμφανίζουν μοναδικές ηχητικές υπογραφές, οπότε ο ισοσταθμιστής μπορεί να βοηθήσει να χαράξει και να τελειοποιήσει την έξοδο. Ίσως ένα ζευγάρι στερεοφωνικών ηχείων δίνει μεγάλη έμφαση στα χαμηλά και ψηλά. Ή, ίσως υπάρχει μια μείωση συχνότητας που πρέπει να εξομαλυνθεί. Σε κάθε περίπτωση, διαφορετικά ηχεία ενδέχεται να απαιτούν διαφορετικές ρυθμίσεις και η συνετή χρήση των στοιχείων ελέγχου EQ μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του συνολικού ήχου χωρίς υπερβολική προσπάθεια. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν κατέχουν και χρησιμοποιούν αναλυτή σε πραγματικό χρόνο, κάτι που είναι εντάξει. Ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε πώς να προσαρμόζετε έναν στερεοφωνικό ισοσταθμιστή ήχου είναι από το αυτί, χρησιμοποιώντας τις προσωπικές προτιμήσεις ακρόασης ως οδηγό, αλλά βοηθά αν χρησιμοποιείτε κάποια κομμάτια δοκιμής ήχου. Όλοι έχουν διαφορετικές απόψεις για τον καλύτερο ήχο, οπότε ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να προσαρμόσετε έναν ισοσταθμιστή στις προτιμήσεις σας. Απλώς λάβετε υπόψη ότι οι μικρές προσαρμογές μπορούν να συμβάλουν πολύ στην τελειότητα.

Δυσκολία: Ανετα

Απαιτούμενος χρόνος: 30 λεπτά