Saltar al contenido

Πώς να ρυθμίσετε το Facebook

25 de mayo de 2021

Σε αυτό το άρθρο

Είστε νέος στο Facebook ή ενδιαφέρεστε να το δοκιμάσετε; Αυτό το βήμα-προς-βήμα φροντιστήριο εξηγεί τα βασικά στοιχεία για το πώς λειτουργεί το Facebook και προσφέρει βασικά σημεία που πρέπει να γνωρίζει κάθε νέος χρήστης του Facebook.

Βασικά στοιχεία του Facebook

Το Facebook είναι το πιο διαδεδομένο κοινωνικό δίκτυο του Διαδικτύου, με σχεδόν τρία δισεκατομμύρια άτομα να το χρησιμοποιούν για να συνδεθούν με φίλους και συγγενείς, καθώς και να γνωρίσουν νέα άτομα. Η αποστολή του είναι να κάνει τον κόσμο πιο ανοιχτό και συνδεδεμένο συνδέοντας ανθρώπους και διευκολύνοντας την επικοινωνία μεταξύ τους.

Οι χρήστες χρησιμοποιούν το Facebook για να δημιουργήσουν προσωπικά προφίλ, να προσθέσουν άλλους χρήστες ως φίλους στο Facebook και να μοιραστούν πληροφορίες μαζί τους. Το πώς λειτουργεί το Facebook μπορεί να είναι μυστηριώδες για τους νέους χρήστες, αλλά έχει να κάνει με την επικοινωνία, οπότε η εκμάθηση των βασικών εργαλείων επικοινωνίας του δικτύου είναι απαραίτητη. Αφού εγγραφείτε και προσθέσετε φίλους, μπορείτε να επικοινωνήσετε με μερικούς ή όλους τους φίλους σας στο Facebook στέλνοντας ιδιωτικά, ημι-ιδιωτικά ή δημόσια μηνύματα. Τα μηνύματα μπορούν να λάβουν τη μορφή ενημέρωσης κατάστασης (ονομάζεται επίσης ανάρτηση), ενός ιδιωτικού μηνύματος στο Facebook, ενός σχολίου ή μιας απάντησης σε μια θέση ή μια κατάσταση ενός φίλου ή ένα κλικ Σαν κουμπί για να δείξετε υποστήριξη για ενημέρωση ενός φίλου ή για μια σελίδα Facebook μιας εταιρείας. Μόλις μάθετε το Facebook, μπορείτε να μοιραστείτε όλα τα είδη περιεχομένου — φωτογραφίες, βίντεο, μουσική, άρθρα ειδήσεων και πολλά άλλα. Μπορείτε επίσης να συμμετάσχετε στις Ομάδες Facebook για να επικοινωνήσετε με ομοϊδεάτες που διαφορετικά δεν γνωρίζετε. Αφού εξοικειωθείτε με το πώς λειτουργεί το Facebook, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικές εφαρμογές Facebook για να προγραμματίσετε εκδηλώσεις, να παίξετε παιχνίδια και να συμμετάσχετε σε άλλες δραστηριότητες.

Δημιουργία νέου λογαριασμού Facebook

Το πρώτο βήμα είναι να εγγραφείτε και να δημιουργήσετε έναν νέο λογαριασμό στο Facebook. Μεταβείτε στη διεύθυνση www.facebook.com από οποιοδήποτε πρόγραμμα περιήγησης ιστού, επιλέξτε Δημιουργία νέου λογαριασμούκαι συμπληρώστε τη φόρμα. Εισαγάγετε το πραγματικό σας όνομα και επώνυμο μαζί με τη διεύθυνση email σας. Επιλέγω Εγγραφείτε στο κάτω μέρος όταν τελειώσετε.

Εγγραφή στο Facebook

Το Facebook στέλνει ένα μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχετε δώσει με έναν σύνδεσμο που σας ζητά να επιβεβαιώσετε τη διεύθυνση email σας. Θα πρέπει να το κάνετε αυτό για να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στις λειτουργίες του Facebook.

Το χρονοδιάγραμμα και το προφίλ σας στο Facebook

Αφού εγγραφείτε στο Facebook, παραλείψτε το επόμενο μέρος όπου σας ζητά να εισαγάγετε τις επαφές email σας για να δημιουργήσετε τη λίστα φίλων σας. Μπορείτε να το κάνετε αργότερα. Αρχικά, συμπληρώστε το προφίλ σας στο Facebook πριν συνδεθείτε με φίλους, ώστε να έχουν κάτι να δουν όταν τους στέλνετε ένα αίτημα φιλίας.

Βασικά στοιχεία του Facebook

Το Facebook καλεί την περιοχή προφίλ του ως Χρονολόγιο επειδή ρυθμίζει τη ζωή σας με χρονολογική σειρά και εμφανίζει μια λίστα με τις δραστηριότητές σας στο Facebook. Μια μεγάλη οριζόντια εικόνα banner εμφανίζεται στην κορυφή του Χρονολογίου. Το Facebook καλεί αυτό το banner τη φωτογραφία εξωφύλλου σας. Μπορείτε να αλλάξετε τη φωτογραφία εξωφύλλου σας ανά πάσα στιγμή. Το ένθετο κάτω από τη φωτογραφία εξωφύλλου είναι μια περιοχή που προορίζεται για μια μικρή, στρογγυλή εικόνα προφίλ σας. Μπορείτε να ανεβάσετε την εικόνα της επιλογής σας. μέχρι να το κάνετε, εμφανίζεται ένα σκιερό είδωλο. Η σελίδα Χρονολόγιο είναι επίσης όπου ανεβάζετε βασικές βιογραφικές πληροφορίες για τον εαυτό σας, όπως εκπαίδευση, εργασία, χόμπι, ενδιαφέροντα. Η κατάσταση σχέσης είναι μια μεγάλη υπόθεση στο Facebook, αν και δεν χρειάζεται να δημοσιεύσετε την κατάσταση της σχέσης σας εάν δεν σας αρέσει. Αυτή η περιοχή χρονολογίου και προφίλ είναι όπου πηγαίνουν άλλοι άνθρωποι για να σας ελέγξουν στο Facebook. Είναι επίσης το σημείο όπου μπορείτε να ελέγξετε τους φίλους σας, επειδή καθένας από αυτούς έχει μια γραμμή χρόνου και μια σελίδα προφίλ. Ρίξτε μια ματιά στο σεμινάριό μας για το πώς να διαχειριστείτε το προφίλ σας στο Facebook, το χρονολόγιο και τη ροή ειδήσεων.

Βρείτε και συνδεθείτε με φίλους στο Facebook

Αφού συμπληρώσετε το προφίλ σας, προσθέστε φίλους στέλνοντάς τους ένα αίτημα φιλίας μέσω ενός εσωτερικού μηνύματος Facebook ή στη διεύθυνση email τους, αν το γνωρίζετε. Όταν αποδέχονται το αίτημα φίλου σας, το όνομά τους και ένας σύνδεσμος για το προφίλ τους και τη σελίδα Χρονολόγιο εμφανίζεται στη λίστα των φίλων σας στο Facebook. Το Facebook προσφέρει διάφορους τρόπους για να βρείτε φίλους, συμπεριλαμβανομένης της σάρωσης της υπάρχουσας λίστας επαφών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, εάν παραχωρήσετε πρόσβαση στον λογαριασμό email σας.

Προτάσεις φίλων στο Facebook

Η αναζήτηση ατόμων με όνομα είναι μια άλλη επιλογή, ώστε να μπορείτε να αναζητήσετε άτομα που γνωρίζετε στο Facebook. Όταν έχετε μερικούς φίλους και σας άρεσαν ορισμένες εταιρείες, οργανώσεις, σχόλια ή προϊόντα, το αυτοματοποιημένο εργαλείο προτάσεων φίλων του Facebook σάς δείχνει συνδέσμους με άτομα που ίσως γνωρίζετε. Εάν αναγνωρίζετε το πρόσωπό τους όταν εμφανίζεται η εικόνα προφίλ τους στη σελίδα σας στο Facebook, κάντε κλικ στον σύνδεσμο για να τους στείλετε ένα αίτημα φιλίας.

Οργανώστε τους φίλους σας στο Facebook

Όταν έχετε πολλές συνδέσεις φίλων, προσθέστε φίλους σε μια λίστα φίλων, ώστε να μπορείτε να στέλνετε διαφορετικούς τύπους μηνυμάτων σε διαφορετικές ομάδες. Μπορείτε να αποκρύψετε φίλους στο Facebook των οποίων τα μηνύματα δεν θέλετε να δείτε. Η λειτουργία απόκρυψης σάς επιτρέπει να διατηρήσετε τη φιλία σας στο Facebook με κάποιον, διατηρώντας παράλληλα τα μηνύματά του από την ακαταστασία της καθημερινής ροής ενημερώσεων στο Facebook.

Ροή ειδήσεων στο Facebook

Όταν συνδέεστε, εμφανίζεται μια αρχική σελίδα που περιέχει μια εξατομικευμένη ροή πληροφοριών που το Facebook καλεί τη ροή ειδήσεων ή τη ροή. Είναι γεμάτο από πληροφορίες που δημοσιεύονται από τους φίλους σας και από τις ομάδες ή τους οργανισμούς που ακολουθείτε. Η ροή ειδήσεων εμφανίζεται στη μεσαία στήλη της αρχικής σελίδας σας. Μπορείτε να επιστρέψετε στην αρχική σας σελίδα επιλέγοντας το Προφίλ εικονίδιο που υποδεικνύεται από το όνομά σας στην επάνω αριστερή και δεξιά γωνία.

Ροή ειδήσεων στο Facebook

Η ροή ειδήσεών σας εμφανίζει αναρτήσεις ή ενημερώσεις κατάστασης που οι φίλοι σας δημοσίευσαν στο δίκτυο, συνήθως εμφανίζονται μόνο στους φίλους τους στο Facebook. Η ροή σας μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερα από μηνύματα κειμένου. Μπορεί επίσης να περιέχει φωτογραφίες, βίντεο και συνδέσμους για κάθε είδους περιεχόμενο και άρθρα.

Ιστορίες στο Facebook

Το Stories είναι το όνομα του Facebook για μια διαφορετική ροή πληροφοριών σχετικά με τους φίλους σας. Αντί για ενημερώσεις κατάστασης ή δημοσιεύσεις, το Stories εμφανίζει τις δημοσιευμένες Ιστορίες των φίλων σας, όπως στο Instagram και στο Snapchat. Οι ιστορίες είναι συνήθως λίγα δευτερόλεπτα βίντεο ή φωτογραφιών. Μπορείτε να δημιουργήσετε μια ιστορία στο Facebook επιλέγοντας το Συν εικονίδιο στην επάνω δεξιά γωνία και στη συνέχεια επιλέγοντας Ιστορία.

Ιστορίες στο Facebook

Δημοσιεύσεις και Messenger

Η επικοινωνία είναι ο καρδιακός παλμός του Facebook (υπάρχει ακόμη και μια συσκευή Facebook Portal που σας επιτρέπει να μοιράζεστε επικοινωνίες βίντεο με τους φίλους σας) και πραγματοποιείται σε διάφορες μορφές. Μια ανάρτηση είναι ένα μήνυμα ή ένα κομμάτι περιεχομένου που μοιράζεστε μέσω του πλαισίου δημοσίευσης που λέει, «Τι σκέφτεστε;» Το πλαίσιο δημοσίευσης εμφανίζεται στο επάνω μέρος της αρχικής σελίδας σας και της σελίδας Χρονολόγιο. Χρησιμοποιήστε αναρτήσεις για να κοινοποιήσετε τις δραστηριότητές σας, να δημοσιεύσετε συνδέσμους σε ειδήσεις, να μοιραστείτε φωτογραφίες και βίντεο και να σχολιάσετε τη ζωή γενικά.

Facebook Δημιουργία ανάρτησης

Το Messenger είναι το σύστημα ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων του Facebook. Μπορείτε να συμμετάσχετε σε ιδιωτικές συνομιλίες σε πραγματικό χρόνο με τους φίλους σας στο Facebook που είναι συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο και συνδέονται ταυτόχρονα με εσάς. Το πλαίσιο μηνυμάτων Facebook βρίσκεται στην κάτω δεξιά γωνία της διεπαφής και περιέχει μια μικρή πράσινη κουκκίδα δίπλα Κουβέντα. Επιλέγοντας αυτό ανοίγει το πλαίσιο συνομιλίας και εμφανίζεται μια πράσινη κουκκίδα δίπλα στο όνομα των φίλων που έχουν συνδεθεί στο Facebook εκείνη τη στιγμή. Η συνομιλία στο Facebook διαθέτει ένα γρανάζι με ρυθμίσεις που μπορείτε να αλλάξετε για να προσδιορίσετε ποιος μπορεί να δει ότι είστε συνδεδεμένοι και πότε.

Facebook Messenger

Πώς λειτουργεί το απόρρητο του Facebook

Μπορείτε να ελέγξετε ποιος βλέπει τα προσωπικά σας στοιχεία και κάθε κομμάτι περιεχομένου που δημοσιεύετε στο δίκτυο. Για να ελέγξετε τι μπορούν να δουν οι άλλοι για εσάς, προσαρμόστε τις ρυθμίσεις απορρήτου ώστε να ταιριάζουν με το επίπεδο άνεσής σας. Υπάρχουν επίσης μεμονωμένα στοιχεία ελέγχου μέσω του κουμπιού επιλογής κοινού κάτω από το πλαίσιο δημοσίευσης. Για παράδειγμα, μπορείτε να αλλάξετε την άδεια προβολής για αναρτήσεις κατά περίπτωση. Ίσως θελήσετε να επιτρέψετε μόνο στους κοντινότερους φίλους σας να βλέπουν τις άγριες και γελοίες δραστηριότητές σας, διατηρώντας παράλληλα αυτές τις δημοσιεύσεις κρυμμένες από τους συναδέλφους και τους γονείς της εργασίας σας. Μπορείτε επίσης να ελέγξετε ποιες ενημερώσεις βλέπετε στο Χρονολόγιό σας καταργώντας φίλους ή αναβολή των ενημερώσεών τους.

Ρυθμίσεις απορρήτου Facebook