Saltar al contenido

Πώς να στεγνώσετε και να διορθώσετε ένα υγρό iPhone ή iPod

22 de abril de 2021

Σε αυτό το άρθρο

Μερικές φορές τα iPhone βρέχονται. Είναι απλώς ένα γεγονός της ζωής, ανεξάρτητα από το πόσο προσεκτικοί είμαστε. Είτε τα ρίχνουμε ποτά, τα ρίχνουμε στην μπανιέρα, είτε τα παιδιά που τα μουλιάζουν στο νεροχύτη, τα iPhone και τα iPod βρέχονται. Αλλά ένα υγρό iPhone δεν είναι απαραίτητα ένα νεκρό iPhone. Ενώ ορισμένα iPhone δεν μπορούν να αποθηκευτούν ανεξάρτητα από το τι κάνετε, δοκιμάστε αυτές τις συμβουλές προτού δηλώσετε το αγαπημένο σας gadget νεκρό.

Peter Cade / Iconica / Getty Images
Πολλές από τις συμβουλές σε αυτό το άρθρο ισχύουν και για βρεγμένα iPod. Έχουμε επίσης πλήρεις λεπτομέρειες σχετικά με την αποθήκευση ενός υγρού iPad.

Πώς να στεγνώσετε και να διορθώσετε ένα υγρό iPhone

Ακολουθήστε αυτά τα βήματα για να προσπαθήσετε να αποθηκεύσετε το βρεγμένο iPhone σας:

 1. Αφαιρέστε τη θήκη. Εάν το iPhone σας είναι σε θήκη, βγάλτε το. Το τηλέφωνο θα στεγνώσει γρηγορότερα και πληρέστερα χωρίς τη θήκη να διατηρεί κρυμμένα σταγονίδια νερού.

 2. Ανακινήστε το νερό. Ανάλογα με το πόσο εμποτισμένο, μπορεί να μπορείτε να δείτε νερό στην υποδοχή ακουστικών iPhone ή στη θύρα Lightning. Ανακινήστε το νερό όσο το δυνατόν περισσότερο.

 3. Σκουπίστε το. Με το νερό να ανακινείται, χρησιμοποιήστε ένα μαλακό πανί για να σκουπίσετε το iPhone και να αφαιρέσετε όλο το ορατό νερό. Η χάρτινη πετσέτα λειτουργεί σε μια πρέζα, αλλά ένα πανί που δεν αφήνει υπολείμματα είναι καλύτερο.

 4. Αφαιρέστε την κάρτα SIM. Όσο περισσότερο στεγνώνει ο αέρας που εισέρχεται στο βρεγμένο iPhone, τόσο το καλύτερο. Δεν μπορείτε να αφαιρέσετε την μπαταρία και δεν υπάρχουν πολλά άλλα ανοίγματα, αλλά μπορείτε να αφαιρέσετε την κάρτα SIM. Η υποδοχή SIM δεν είναι μεγάλη, αλλά κάθε λίγο βοηθάει. Απλά μην χάσετε την κάρτα SIM!

 5. Αφήστε το σε ένα ζεστό μέρος. Μόλις πάρετε όσο το δυνατόν περισσότερο νερό από το τηλέφωνο, κρατήστε τη συσκευή σας μακριά και αφήστε την κάπου ζεστή για να στεγνώσει. Μερικά άτομα αφήνουν βρεγμένα iPod ή iPhone στο πάνω μέρος μιας τηλεόρασης, όπου η θερμότητα από την τηλεόραση βοηθά στο στέγνωμα της συσκευής. Άλλοι προτιμούν ένα ηλιόλουστο περβάζι. Επιλέξτε όποια τακτική θέλετε. Αφήστε το να στεγνώσει μια ή δύο μέρες.

Αδιάβροχα iPhone: iPhone 7 και νεότερα

Πιθανώς ο ευκολότερος – αλλά όχι ο φθηνότερος – τρόπος για να αποθηκεύσετε ένα βρεγμένο iPhone είναι να πάρετε ένα που αντιστέκεται στην αρχική ζημιά στο νερό. Τα μοντέλα της σειράς iPhone 7, η σειρά iPhone 8 και το iPhone X είναι όλα ανθεκτικά στο νερό. Έχουν βαθμολογία IP67, που σημαίνει ότι μπορούν να επιβιώσουν με νερό έως και 3,3 πόδια (1 μέτρο) για έως και 30 λεπτά χωρίς ζημιά. Ακόμα καλύτερα, οι σειρές iPhone XS και XR, iPhone 11 και iPhone 12 έχουν αδιάβροχο IP68. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να φτάσουν έως και 2, 4 και 6 μέτρα νερού, αντίστοιχα, για 30 λεπτά χωρίς ζημιά.

Μην το κάνετε αυτό σε ένα υγρό iPhone!

Εάν το iPhone σας είναι εμποτισμένο, αυτό που δεν κάνετε είναι εξίσου σημαντικό με αυτό που κάνετε. Εάν δεν είστε προσεκτικοί, μπορεί κατά λάθος να κάνετε κάτι που θα μπορούσε να καταστρέψει περαιτέρω τη συσκευή σας. Επομένως, εάν το iPhone ή το iPod σας είναι βρεγμένο, μην κάνετε τα εξής:

 1. Ποτέ μην το ενεργοποιήσετε. Εάν το iPhone σας είναι κατεστραμμένο με νερό, ποτέ μην προσπαθείτε να το ενεργοποιήσετε ή να το ξυπνήσετε. Μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να το κάνετε αυτό για να δείτε αν εξακολουθεί να λειτουργεί, αλλά αυτό μπορεί να μειώσει τα ηλεκτρονικά του και να τα καταστρέψει ακόμη περισσότερο. Στην πραγματικότητα, θα πρέπει να αποφύγετε οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει τη λειτουργία των ηλεκτρονικών, όπως να λαμβάνετε ειδοποιήσεις που φωτίζουν την οθόνη. Εάν το τηλέφωνό σας ήταν απενεργοποιημένο όταν βρέθηκε, είστε εντάξει. Εάν η συσκευή σας ήταν ενεργοποιημένη, απενεργοποιήστε τη (αυτό είναι λίγο επικίνδυνο, αλλά είναι καλύτερο από το να το αφήσετε σε λειτουργία με όλες τις λειτουργίες σε λειτουργία).

 2. Μην χρησιμοποιείτε στεγνωτήρα μαλλιών. Ενώ αυτή η τεχνική έχει λειτουργήσει για μερικούς ανθρώπους, μπορείτε επίσης να καταστρέψετε τη συσκευή σας ή να απλώσετε το νερό γύρω από περισσότερο. Είναι καλύτερο να αποφεύγετε τους θαυμαστές για τον ίδιο λόγο. Μην αφήνετε τη συσκευή σας σε καλοριφέρ. Αυτό θα γίνει πολύ ζεστό και θα μπορούσε να καταστρέψει το τηλέφωνο με άλλους τρόπους.

Προηγμένες τεχνικές για τη διόρθωση ενός υγρού iPhone

Η απλούστερη και πιθανώς ασφαλέστερη μέθοδος για την αποθήκευση ενός υγρού iPhone είναι να το αφήσετε να στεγνώσει φυσικά. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές προηγμένες επιλογές που μπορείτε να προσπαθήσετε να επιταχύνετε τη διαδικασία:

 1. Πακέτα σιλικαζέλ. Γνωρίζετε αυτά τα μικρά πακέτα που συνοδεύουν κάποια τρόφιμα και άλλα προϊόντα που σας προειδοποιούν να μην τα τρώτε; Απορροφούν την υγρασία. Εάν μπορείτε να πιάσετε αρκετά τα χέρια σας για να καλύψετε το βρεγμένο iPhone σας, βοηθούν στην απορρόφηση της υγρασίας. Η απόκτηση αρκετού μπορεί να είναι μια πρόκληση – δοκιμάστε υλικό, είδη τέχνης ή καταστήματα χειροτεχνίας – αλλά είναι μια εξαιρετική επιλογή.

 2. Βάλτε το σε ρύζι. Αυτή είναι η πιο διάσημη τεχνική (αν και όχι απαραίτητα η καλύτερη). Αποκτήστε μια τσάντα ziplock αρκετά μεγάλη για να κρατάτε το βρεγμένο iPhone ή iPod και λίγο ρύζι. Τοποθετήστε ξανά την κάρτα SIM, τοποθετήστε τη συσκευή στην τσάντα και γεμίστε το μεγαλύτερο μέρος της τσάντας με άψητο ρύζι. Αφήστε το στην τσάντα για μερικές μέρες. Το ρύζι πρέπει να τραβήξει την υγρασία από τη συσκευή. Πολλά βρεγμένα iPhone έχουν αποθηκευτεί με αυτόν τον τρόπο. Απλώς προσέξτε για κομμάτια ρυζιού που μπαίνουν μέσα στο τηλέφωνο. Μην χρησιμοποιείτε εμπλουτισμένο ρύζι. Μπορεί να αφήσει πίσω σκόνη που μπορεί να εισέλθει στο τηλέφωνό σας.

Δοκιμάστε το μόνο εάν θέλετε να διορθώσετε το υγρό iPhone σας

Εάν είστε πραγματικά απελπισμένοι ή πραγματικά εξειδικευμένοι, μπορείτε να δοκιμάσετε αυτήν την επιλογή – αλλά καλύτερα να γνωρίζετε τι κάνετε. Μπορείτε να καταστρέψετε το iPhone σας και να ακυρώσετε την εγγύησή σας.

 1. Διαχωρίστε το. Μπορείτε να αφαιρέσετε το iPhone σας για να στεγνώσετε τα βρεγμένα μέρη. Διαχωρίστε τα μέρη για να στεγνώσουν στον αέρα ή αφήστε τα σε μια σακούλα ρυζιού για μία ή δύο ημέρες και στη συνέχεια συναρμολογήστε ξανά τη συσκευή. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Αν δεν γνωρίζετε πραγματικά τι κάνετε, είναι πιθανό να κάνετε περισσότερο κακό παρά καλό και θα πρέπει να το αποφύγετε. Μην πείτε ότι δεν σας προειδοποιήσαμε.

Δοκιμάστε τους ειδικούς για την αποθήκευση ενός υγρού iPhone

Δεν θέλετε να αναλάβετε αυτήν την εργασία μόνοι σας; Δοκιμάστε τους ανθρώπους με εμπειρία στην επιδιόρθωση υγρών iPhone και iPod.

 1. Δοκιμάστε μια εταιρεία επισκευής. Εάν καμία από αυτές τις τακτικές δεν λειτουργεί, υπάρχουν εταιρείες επισκευής iPhone που ειδικεύονται στην εξοικονόμηση iPhone που έχουν υποστεί ζημιά στο νερό. Λίγο χρόνο στην αγαπημένη σας μηχανή αναζήτησης μπορεί να σας φέρει σε επαφή με έναν αριθμό καλών πωλητών.

 2. Δοκιμάστε την Apple. Ενώ η ζημιά στην υγρασία δεν καλύπτεται από την εγγύηση της Apple, η Apple θα επισκευάσει iPhone που έχουν υποστεί ζημιά στο νερό. Διαφορετικά μοντέλα έχουν διαφορετικές τιμές επισκευής, επομένως παρακολουθήστε αυτήν τη σελίδα στον ιστότοπο της Apple για τις πιο πρόσφατες λεπτομέρειες.

Πώς να ελέγξετε για ζημιά στο νερό σε ένα χρησιμοποιημένο iPhone ή iPod

Εάν αγοράζετε ένα χρησιμοποιημένο iPhone ή iPod ή δανείσατε σε κάποιον τη συσκευή σας και τώρα δεν λειτουργεί τόσο καλά, θέλετε να ελέγξετε αν βρέθηκε. Μπορείτε να το κάνετε χρησιμοποιώντας την ένδειξη υγρασίας ενσωματωμένη σε iPod και iPhone. Η ένδειξη υγρασίας είναι μια μικρή πορτοκαλί κουκκίδα που εμφανίζεται στην υποδοχή ακουστικών, στην υποδοχή σύνδεσης ή στην υποδοχή κάρτας SIM. Ρίξτε μια ματιά σε αυτό το άρθρο της Apple για να βρείτε τη θέση του δείκτη υγρασίας για το μοντέλο σας. Ο δείκτης υγρασίας απέχει πολύ από την ανθεκτικότητα. Ωστόσο, εάν δείτε την πορτοκαλί κουκκίδα, πρέπει τουλάχιστον να λάβετε υπόψη ότι η συσκευή μπορεί να είχε κακή εμπειρία με το νερό.

Συμβουλές λογισμικού για την αντιμετώπιση ενός υγρού iPhone

Αφού στεγνώσετε το iPhone ή το iPod σας, μπορεί να ξεκινήσει μια χαρά και να λειτουργεί σαν να μην συνέβη τίποτα. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα λογισμικού όταν προσπαθούν να το χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά. Δοκιμάστε αυτές τις συμβουλές, οι οποίες ισχύουν επίσης για το iPod touch και το iPad, για την αντιμετώπιση ορισμένων από τα κοινά προβλήματα:

 • Τι να κάνετε με ένα iPhone που δεν θα ενεργοποιηθεί
 • Πώς να διορθώσετε ένα iPhone που έχει κολλήσει στο λογότυπο της Apple.